InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2106 berichten
Pagina 59½ van 141
Je leest nu alle berichten van "Ingrid den Ouden"
Volg datum > Datum: zondag 23 mei 2004, 19:0523-5-04 19:05 Nr:6635
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:6627
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: scheren Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Hoi,
Ik neem aan dat je een groot paard hebt en geen robuust ras (want die hebben standaard meer wintervacht). Nu staat op onze manege ook een paard (KWPN) met veel meer winterhaar dan andere paarden. Ze zetten haar juist bij de open deur neer in de stand (eerste) zodat ze sneller droog is. Dus in dat opzicht heeft Frans gelijk dat je hem beter buiten kunt zetten om te laten drogen (niet in de trek uiteraard).

Maar wat ik nog wel wil toevoegen is dat een echte dikke wintervacht verdomd moeilijk droog te krijgen is. Ik heb het wintervacht verhaal en geen dekengebruik op deze site ook gelezen en wil best aannemen dat het klopt, maar met de kanttekening dat het wel rasafhankelijk is.

Ik blijf nl. volhouden dat de vacht van een shetlander niet te vergelijken is met de vacht van bijv. een arabier. De zoveel laags super lange vacht van de shet droogt na inspanning nl. niet zo op als bij een arabier met wintervacht na dezelfde inspanning. Daarbij ben ik in de winter ook altijd bang dat mijn shetje haar warmte niet kwijt kan.

Deze beesten zijn van nature niet gemaakt om met die vacht te gaan rennen. Nu rent een shet van nature sowieso al niet zoveel (schrikt niet zo snel en in zijn oorspronkelijk leefgebied valt niet zo hard en veel te rennen met al die rotsen en afgronden). Dus vanwege zijn natuurlijke leefomstandigheden heeft moeder natuur gezorgd voor korte sterke pootjes en een super dikke vacht zodat ze het zonder beschutting in weer en wind niet koud gaan krijgen. Echter eenmaal uit die natuurlijke omgeving wordt de vacht niet aangepast. Misschien minder lang dan oorspronkelijk, maar het blijft nog altijd mega lang vergeleken met een ander paardenras, alleen de ijslander heeft ook zo´n vacht, andere paarden zou ik zo snel niet weten. Dus als ik nu mijn paardje ga laten rennen een uur lang met die dikke vacht, dan is dit totaal tegen natuurlijk. Daar is de vacht niet op gebouwd. En in tegenstelling tot Frans zijn verhaal op de site, raakt mijn shet wel tot haar huid toe nat (bekeken). En de vacht is echt drijfnat, ook als we rustig rijden en veel stappen. Dat is niet droog te wrijven. Ook niet na langdurig rollen in het zand. Ik leg dus altijd wel een dekentje op, vooral als het winderig weer is, totdat de eerste cm van de vacht bij de huid droog is. Dat deken is er niet voor om haar vacht echt droog te krijgen, maar toch om te voorkomen dat ze kou pakt. Droog is ze pas de volgende dag, al zouden we in de ochtend gereden hebben. Dat blijft inderdaad soms wel 24 uur nat, ook al staat ze buiten. Haar zit dan in elkaar geklit ook nog.

Dit is heel anders dan die KWPNer op de manege waar ik over schreef. Die heeft wel wintervacht, maar is toch meer berekend op renmomenten en zal dus minder snel gaan zweten dan mijn shetje.

En misschien is het niet nodig dat dekentje, maar ik ga het niet uittesten. Of beter, heb ik wel ooit gedaan na aanleiding van een eerdere discussie hier over dekens afgelopen winter en de dag erop stond de mijne toch maar mooi te hoesten.

Maar nogmaals, het is verschillend per ras. Ik denk dat ijslanders en shetten wat de wintervacht betreft een uitzondering zijn op de rest van de paardenrassen.

Groeten,
Ingrid (wiens pony nog altijd dik aan het verharen is, want buik en billen zitten nog 3 vingers dik in het haar).
Volg datum > Datum: zondag 23 mei 2004, 23:4823-5-04 23:48 Nr:6648
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:6642
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nieuw!!! Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
elsbeth flipsen schreef op zondag, 23 mei 2004, 21:33:
> Oke, met jullie eens, denk ik. Ik kom met deze theorie in de
> problemen als ik, en dit is een voorbeeld, op een kruispunt
> wandel en als het dan wat betreft mijn paard effe genoeg is. Wat
> doe je dan. Sommige dingen moeten: wormenkuur, hoeven bijhouden,
> dierenarts, entingen ed. Hoe passen jullie luisteren naar je
> paard dan toe? je paard wil geen wormenkuur maar staat stijf van
> de wormen.

Hoi,
Zoals ik al zei, sommige dingen moet ze. Ze moet ook voor ons plezier voor de kar. Maar het is wel zo dat ze daar ook meestal wel zin in heeft. Zo niet, dan maken we ons rondje korter en stappen we meer als ze geen zin heeft in draven.
En dat kruispunt ... haha, goed voorbeeld. Ik maak bij iedere tocht mee dat Isabella wil bepalen waar we heen gaan op een kruising. Soms kiezen we beiden dezelfde richting, maar als onze meningen verschillen gaan we een compromis sluiten. Gaat vaak goed en soms staan we ook een hele tijd stil totdat een van ons besloten heeft waar we heen gaan (tja ..).
Wormkuur vindt ze zalig en de dierenarts vind ze een ramp, maar ja dat moet ook. Dan kun je alleen wat troosten of zo.
Maar ik bedoelde meer het spelletjes spelen.

Neem bijv. de cirkling game, of longeren of hoe je het noemen wilt. Als ik Isabella op de volte zet gaat ze direct knabbelen en zich overgeven. Zo van oke, het is genoeg. Ik kan haar dus nooit rondjes laten lopen ... wil ze niet. Kan ik kiezen; ze moet van mij en dan doet ze het niet graag maar omdat ik het wil, of ze hoeft niet en we kiezen wat leukers uit samen.

Maar er zullen genoeg paarden zijn die dit heel anders ervaren.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: maandag 24 mei 2004, 11:0424-5-04 11:04 Nr:6658
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:6650
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk paardenhouden in ontoereiken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Ellen Helmigh schreef op Mon, 24 May 2004 00:44:52:
> Het is dus hopeloos zoeken.
> Wat me écht stoort en ongelooflijk pijn doet is het gemak
> waarmeee hier door
> beter bedeelden gemeld word: dan moet je maar géén paard hebben.
> Ik ervaar
> er kortzichtigheid in want de problemen hier zijn bijzonder
> groot in de
> Randstad . Je zou kunnen stellen dat het óók niet de juiste
> omgeving is om
> kinderen op te voeden, oud en bejaard te zijn etc.

Hoi Ellen,
Heb even een groot gedeelte weggehaald van je bericht, maar ik ben het met je eens. Hoewel wij hier in Brabant nog het voorrecht hebben om nog wel eens een stukje grond aan te komen, wordt het hier ook steeds slechter wat dat betreft. Huizen en industrie; alles bouwen ze vol. Zelfs waar Isabella staat komt op zeer korte termijn een bedrijventerrein met 13 bedrijven; pal naast de wei. Dan heb ik nog geluk als we niet een gedeelte hoeven in te leveren van de huidige wei. En wat te doen als het wel gaat gebeuren? Ik ga er Isabella echt niet om verkopen. Egoistisch ? Misschien wel inderdaad. Maar ze staat toch nog wel altijd buiten.

Ik heb dit hier ook al vaker aangekaart dat sommige mensen inderdaad niet anders kunnen dan hun paard op stal zetten of op een manege moeten rijden, maar daarmee ontlokte ik meestal een discussie. Maar omdat dit niet paardnatuurlijk is, horen deze discussie geloof ik niet thuis op dit forum. Dus verder dan dit commentaar ga ik niet, maar ik ben het wel helemaal met je eens.

Groeten,
Ingrid
Je leest nu alle berichten van "Ingrid den Ouden"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2106 berichten
Pagina 59½ van 141
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact