Inloggen

Videobeelden Beelden gemaakt met een hogesnelheidscamera

Soms zeggen beelden meer dan woorden. Onze Deense collega's www.naturhov.dk maakten met een high-speed camera onderstaande filmpjes.
Beide filmpjes zijn gemaakt op dezelfde locatie, met een tussenpoos van minder dan 20 minuten. De ruiters hadden hetzelfde gewicht, de weersomstandigheden waren gelijk, en ook het draftempo was gelijk. Het ene paard had hoefijzers, het andere paard was natuurlijk bekapt...

Met beslagNatuurlijk bekapt
image
image
Embedden van de video is helaas niet meer mogelijk maar de video staat hier. Embedden van de video is helaas niet meer mogelijk maar de video staat hier.

Kijk en vergelijk. Zoek de verschillen. Enkele kijktips:

  • Let op de fabuleuze schokdemping van de hoefijzers. De schokgolf is door het hele onderbeen te zien. Is het vreemd dat zoveel paarden al op jeugdige leeftijd aan arthrose lijden?
  • Let ook op hoe de hoef neerkomt. Als je de grond niet kunt voelen is het veel moeilijker om je hoef fatsoenlijk neer te zetten: De beslagen hoef wordt als het ware neergekwakt, de natuurlijk bekapte hoef wordt met zorg neergezet.
  • Aan de hand van dit filmpje kun je ook zien hoe de mythe is ontstaan dat een hoef na de landing nog even doorglijdt. Bij de natuurlijk bekapte hoef gebeurt dit niet; dit komt niet doordat die hoef "stroever" is, je kunt zien dat de hoef vóór het contact met de grond al tot stilstand is gekomen. Dit is overigens ook bij de beslagen hoef het geval, maar deze "stuitert" nog een keer van de grond en bij een normale (tragere) camera ziet dit eruit als "doorglijden".
  • Wat zou er harder afslijten, het hoefijzer of de hoef van het natuurlijk bekapte paard?
contact