Ervaringen zelfbekappers Zelfbekappers aan het woord

Gabrielle de Vos en haar pony Bo

Via jullie website ben ik geïnspireerd geraakt over het natuurlijk bekappen. Ik heb mij gelijk ingeschreven voor de cursus.

Mijn pony (22 jaar), heeft zijn hele leven al op ijzers gelopen. In mijn omgeving was iedereen nogal terughoudend over mijn 'blote hoeven' idee. Logisch, in het begin kon hij nog geen 5 meter lopen over tegels/asfalt. Zijn hoeven waren echt in een erg slechte conditie.

Na veel geduld en langzaam opbouwen is dit het resultaat:

Ik ben zo ontzettend blij dat ik de cursus heb gedaan, ik zou NOOIT meer een paard/pony op ijzers laten zetten, daar is dit toch wel het harde bewijs tegen.

Bedankt voor jullie website met ontzettend goeie informatie, ik hoop dat jullie nog veel meer paarden eigenaren kunnen inspireren!

Groetjes, Gabrielle

Anneken Talsma met haar Friese ruin Kobus

image

Het zal nu ongeveer een jaar geleden geweest zijn toen mijn vriendin Nynke me belde met de mededeling:

"We doen het helemaal fout met het bekappen en beslaan van onze paarden. Kijk maar op paardnatuurlijk.nl." En ja, waar je dan allemaal achter komt.. Uiteindelijk zijn we eind maart 2005 naar Frans en Ilona geweest voor de cursus natuurlijk hoefbekappen. Een aanrader. Meteen na die dag durfde ik het wel aan om met onze paarden aan de slag te gaan. Kobus, onze Friese ruin, moest er als eerste aan geloven. Mijn man heeft eerst de achterhoeven van de ijzers gehaald en ik heb ze bekapt. Het rijden ging 14 dagen goed. Toen kon het arme dier geen voet meer verzetten, zo gevoelig was hij. Ik was veel te hard van stapel gelopen, Kobus had te veel op harde ondergrond gelopen.

Na een week rust in de wei, ben ik weer begonnen met rijden. En heb aan Kobus de keus gelaten waar hij wilde lopen, in de berm of op de weg. Dat werkte prima en langzamerhand koos hij er steeds vaker voor om in stap op harde ondergrond te gaan lopen. In draf was daar nog lang geen sprake van en ik wist toen al snel dat het een zomer zou worden zonder ritjes met paard en wagen. Toen de gevoeligheid afnam, hebben we de ijzers van de voorhoeven ook weggehaald. Ondanks mijn voorzichtigheid werd hij na 2 weken weer erg gevoelig. Maar door de hoefwand wekelijks goed af te ronden, was het mogelijk om door te rijden. Drie maanden na het volgen van de cursus, zijn Nynke met haar paard en ik met Kobus, naar Frans en Ilona geweest. We waren toch wel wat onzeker en het leek ons het beste dat zij onze hoefbekapkunsten eens persoonlijk zouden bekijken. Ze waren heel erg tevreden en wij opgelucht. Nu durfde ik ook onze andere Fries, Brechtsje, van de ijzers te halen. Wonder boven wonder heeft zij nooit gevoelig gelopen. Dat was voor mij een opsteker, ik deed het dus echt zo slecht nog niet.

Inmiddels zijn we 10 maanden verder en het gaat steeds beter. Draven op asfalt lukt sinds kort en een klein stukje galopperen ook. Wat opvalt is dat Kobus nooit meer struikelt. (Ik dacht altijd dat hij wat onhandig was.) Brechtsje schopte met ijzers vaak haar eigen benen open, dit is zonder ijzers niet meer gebeurd.

Ik ben blij dat ik onze paarden van de ijzers af heb en zelf de bekappingen kan doen. In het begin was het zwaar, maar nu heb ik er geen moeite meer mee en vind het mooi werk.

Ilona en Frans: tige tank!

Anneken Olivier

Ruud en Brigitte Noor & Chico en Spot

Lieve Ilona en beste Frans, (this is Rudy)

Zoals jullie weten zijn we bij jullie geweest met drie "gezinnen", allemaal eigenaren van paarden van dezelfde stal. Eerst natuurlijk heel veel op jullie site gekeken, enthousiast geworden en de cursus gevolgd.

De dag erna meteen begonnen, wat nou wachten......... Bij onze ruin Chico waren de ijzers er al een paar maanden af, bij onze merrie Spot er meteen afgehaald. Dat zag er dus niet uit! Brokkels, witte lijn sepperatie etc.

Na de eerste bekapping van beide paarden was het resultaat op zich en op zicht heel bevredigend, maar hoe lopen ze er op?

De merrie geen enkel probleem, liep meteen goed en doet dat nog steeds. Chico de ruin met HKO was een ander verhaal. Hij liep gevoelig, tot zeker een maand of 3 naderhand. Nu, 4 maanden later, gaat het met beide paarden echt geweldig. Ze lopen beiden veel ruimer, Chico tikt zich eigenlijk nooit meer aan, struikelt eigenlijk nooit meer en de gevoeligheid is helemaal weg. Daarnaast is Brigitte met Chico in training en rijdt ze hem ala Antoine de Bodt.

Nu, pas een aantal maanden later, zien de hoeven er geweldig uit. Geen witte lijn seperatie meer, geen brokkels en geen kneuzingen meer op de zool. Nooit ijzers meer voor onze paarden!

Kortom, de ons ingeslagen weg bevalt ons uitermate goed. Niet de besparing van geld, het welzijn van onze paarden staat voor ons altijd voorop. Wij zien dat onze paarden beter lopen dan voorheen en diervriendelijk onderhouden worden. Van een stal waar voorheen het merendeel op ijzers liep is dat nu nog bij een viertal paarden het geval.

Tot zover,
Brigitte en Ruud

Mariëlle & Oscar de la Renta

image

Beste Frans & Ilona,

Sinds 1 augustus loopt mijn dressuurpaard blootsvoets. Ik heb 12 augustus een cursus natuurlijk bekappen gevolgd bij Wout en houd nu zelf de hoeven bij. Hij loopt blootsvoets echt fantastisch! Hij is momenteel wel wat gevoelig op de steentjes, maar in de bak en ook op de wei loopt hij grandioos! Hij loopt Z2-dressuur (heeft genoeg punten om ZZ-licht te mogen starten). Sinds hij blootsvoets loopt, loopt hij lichtvoetiger. Zelfs mijn instructeur, die het eerst maar niks vond, is erg enthousiast! Tijdens de laatste les zei hij ineens dat hoefijzers logischerwijs helemaal niet goed kunnen zijn! Het is onvoorstelbaar, maar mijn paard heeft nu zo'n fijne draf gekregen dat we hem bijna in passage krijgen. Verder vind ik hem meewerkender, is hij losser in z'n lijf geworden en wat sneller in het achterbeen. Natuurlijk ook door de trainingen, maar het gaat nu ineens gewoon veel gemakkelijker!

Tot mijn grote verbazing kan ik ook als de wei nat is gewoon alles doen, ook galopwerk met changementen e.d. zonder dat hij uitglijdt! Ik durf volgend outdoorseizoen dus gewoon blootsvoets de proeven in!

Bedankt voor jullie bijdrage hieraan. Ik zal jullie site op mijn site opnemen en uiteraard al mijn klanten erop attenderen!

Met vriendelijke groet,

Hippo's Eternity
Gediplomeerd natuurgeneeskundige voor paarden
Mariëlle de Vries
http://www.hipposeternity.nl

Monique & Indy Lee

image

Mijn quarterhorse merrie Indy Lee heeft ontelbare hoefzweren gehad. Veelal ontstonden die spontaan, zonder duidelijke oorzaak. Mijn toenmalige hoefsmid heeft haar als laatste optie op ijzers gezet, maar de hoefwand was hiervoor veel te dun en de ijzers scheurden er na twee dagen af.

Omdat ze zoveel pijnlijke ingrepen meegemaakt had, was ze bang geworden voor de hoefsmid. We hebben het nog een paar keer geprobeerd met de dorpssmid die eigenlijk al met pensioen was: Een erg lieve en geduldige man die er een hele zaterdagmorgen over deed om haar te bekappen en voor de hele operatie slechts 8 Euro en een biertje verlangde. Omdat het niet veel verbeterde en ze bleef wegtrekken besloot ik zelf een (reguliere) cursus bekappen te volgen. Die cursus was erg interessant, maar gaf mij helaas geen antwoord op de vragen die ik had.

Onderstaand de waslijst problemen waar Indy mee te kampen heeft gehad:

 • Hoefzweren zonder aanwijsbare reden
 • Verbrede witte lijn met enorme gaten
 • Brokkelende en scheurende hoeven
 • Groot verschil in links voor en rechts voor (rechts voor erg stijl en nauw, linksvoor plat)
 • Scheve achterhoeven
 • Afwisselend erg warme/koude hoeven
 • Erg diepe en smalle straalgroeven
 • Slecht groeiende hoeven
 • Met hoofd gooien bij heuvel op rijden
 • Erg dunne hoefwand
 • Moeilijk aan kunnen galopperen
 • Moeilijk vierkant kunnen staan
 • Bij achterwaarts met hoofd gooien
image

Toen ze in augustus 2004 alweer een hoefzweer had, begon ik op internet naar andere manieren van bekappen te zoeken en kwam ik de website van PaardNatuurlijk tegen. Ik stond er eerst nogal sceptisch tegenover, maar naarmate ik meer van jullie site gelezen had en ook de cursus gevolgd had, begonnen de puzzelstukjes op hun plaats te vallen. De hoeven van mijn paard zijn veel beter geworden, ze beweegt zich vrijer, haar stappen zijn ruimer geworden. Voor buitenritten gebruik ik sinds enige tijd hoefschoenen van Marquis, waar ze geweldig mee loopt. Erg leuk als je mensen tegenkomt: Kijk, dat paard heeft schoenen aan! In ieder geval ben ik erg blij dat we sinds augustus 2004 geen hoefzweren meer hebben gehad!

Deze foto van haar hoef is genomen in april 2005. Nog niet perfect, maar het is een heel verschil van voordat ik haar zelf bekapte, en ze heeft nog nooit zo goed gelopen!

Groeten, Monique


Edword & Foxy Lady

image

Sinds mei 2004 doen wij aan natuurlijk bekappen (na een cursus bij jullie) bij onze Welsh K Foxy Lady. Het gaat ongeloofelijk goed: wij wonen in Friesland, alwaar we buitenritten alleen maar over de weg kunnen maken (hooguit een paar bermen als ze droog zijn): We draven en galoperen wat af en haar hoeven worden eigenlijk alleen maar mooier: succes met jullie verhaal en dat je nog maar veel meer mensen kan overtuigen over deze manier in het teken van het welzijn van het paard!!!

En voor iedereen die een hoefsmid zoekt: doe de cursus bij Frans en Ilona en je kan binnen een dag je eigen paardje gewoon zelf bekappen: het is echt mogelijk en goed te doen!

Bianca
(op de foto: Edword & Foxy Lady)

Jantine & Arabesk

Vanochtend heb ik eindelijk rustig de hoeven van me paardje kunnen bestuderen. Hij is nog nooit bekapt of beslagen (hij is drie) en heeft een tijd op een betonnen vloer gestaan. Zijn hoeven zijn breed en kort (iedereen roept dat ie op ijzers moet, mooi niet dus he). Aan de onderkant zitten twee zolen. Eentje boven de ander, de bovenste begint lost te laten. En guesss wat eronder zit, een prachtig holle zool!!! Ik ben zo blij dat zijn hoeven in orde zijn. Wel heeft hij flares aan de zijkant, die heb ik uiteraard teruggesneden (boogje in kwartier), maar verder ziet het er wild uit.

image

Ik heb fotos gemaakt en zal die op mijn website zetten. Echt indrukwekkend, maar goed dat ik op die cursus ben geweest anders had ik me laten ompraten en hoefijzers eronder laten slaan.

Vandaag maar even de videocamera meegezeuld naar stal. Daar heb ik opnames gemaakt van mijn paardje (dat laag op de hielen staat) en een beslagen paard dat hoog op de hielen staat. Thuis alles op videoband gezet en vertraagd afgespeeld. Wat we geleerd hebben bij de cursus natuurlijk bekappen, over hiel en toonlanden was goed te zien! Met het blote oog valt het niet zo op, alleen dat sommige paarden die hoog op de hielen staan kort lopen.

Hoe kan het toch dat niemand al eerder op de ideeën zoals beschreven in de cursus is gekomen? Alles is zó logisch en alles valt als puzzelstukjes inelkaar.

Jantine
(op de foto: Jantine & Arabesk)

Sacha & Mondial

image

Hoi Frans & Ilona,

Ik heb vorig jaar (2004) een van de eerste cursussen natuurlijk bekappen bij jullie gedaan. Sinds die tijd gaat het heel goed met Mondial. Hij loopt stukken ruimer, soepeler en zijn gangen zijn mooier geworden.

De foto is van een sneeuwrit, Mondial is die bruine links op de foto. Het andere paard had af en toe moeite om zich staande te houden mede door de ijzers die onder haar voet getimmerd zitten... Maar Mon en ik hebben zelfs gegalopeerd in de sneeuw, zonder problemen.

Op stal zijn nog veel mensen erg sceptisch als ik met mijn gereedschap aan kom zetten. Ik vertel graag over natuurlijk bekappen als ze zelf naar mij toe komen en er vragen over hebben. Helaas staat niet iedereen er open voor...

Ik ben in ieder geval heel blij dat ik de stap heb genomen en mijn paard nog het meest.

Groeten Sascha
(op de foto: Sacha&Mondiaan)

Edward & Cobber

image

Het gaat prima met het hoefbekappen. Ik doe nu de hoeven van onze beide Tinkers en dat gaat prima. Regelmatig even twee hoeven per keer (die Tinkers hebben grote hoeven!!) en dat is goed te doen.

De hoefsmid die alle andere paarden op stal bekapt laten we er telkens even naar kijken en hij is best tevreden. Ook hij ziet wel dat regelmatig bijhouden beter is dan een keer in de zoveel tijd de hoeven bekappen.

Brumby (Tinker van mn vrouw) heeft vrij snel scheuren in zn hoeven maar sinds ik m bekap en de hoeven mooi kort houd met een dikke mustangrol heeft hij daar geen last meer van.

Met Cobber (mijn Tinker) heb ik laatst de paardrijdvierdaagse van Dwingeloo gedaan en dat ging prima. Zijn hoeven waren uiteraard wel wat versleten (we liepen best veel over de weg) maar ik was zeer tevreden over hoe zijn hoeven het hebben gehouden. Het was toch zon 120 km in 4 dagen.

Ook heb ik laatst even zon filmpje gemaakt zoals jullie die ook op de site hebben staan om te controleren of je paard een hiellander of toonlander is. Cobber landt mooi op zn hielen!

Kortom: ik ben zeer tevreden.

Edward
(op de foto: Edward & Cobber)

Cindy & Doortje

image

Ik heb de cursus gevolgd omdat ik graag zelf wat meer wilde weten over de bouw en het onderhoud van de hoeven. Ik had nooit gedacht dat ik zelf zou durven vijlen en snijden aan de hoeven van mijn tinker, maar ik heb ondertussen haar hoeven al een keer of 4 onder handen genomen.

Het gaat geweldig! De hoefsmid die maandelijks op stal komt staat vaak te kijken wat ik aan het doen ben, en ook hij vind dat ik een goede basiskennis heb om de hoeven zelf bij te houden. Complimenten alom!

1 Nadeel aan deze kennis: Nu ik weet hoe paarden op hun hoeven moeten staan, zie ik teveel om me heen slechte hoeven, slechte beenstanden en eigenaren die niet te overtuigen zijn om hun paarden van hun ijzers af te halen. Als ik daarna naar de gezonde, brede hoeven van mijn paard kijk, weet ik tenminste dat ik een goede keus qua hoef-onderhoud heb gemaakt! Bedankt!

Cindy
(op de foto: Doortje)


Reacties

Naam:
Tekens over:

Alle cursussen en workshops gedaan die er te vinden zijn mbt bekappen en deze is met stip de beste. Het pakket is zijn geld in goud waard, een fantastisch naslagwerk. Je kunt niet alles onthouden op 1 dag. daarom is het pakket met boeken en dvd zo goed. Door de opzet van deze cursus, het pakket vooraf te ontvangen en het verplicht beantwoorden van vragen zodat je alles goed bestudeert, en de hieropvolgende kundigheid van de cursusleider, is het echt een heel goed opgezette cursus. Erg leerzaam
2
0

WAAR ZIJN DE KECHEN BROEDER
0
0

8!!!!er!!ttkkfjifhggigrjgpregjtrutfuzejhzelkfntrsIGEZRIOTGERM%+AZO%O%O%O%O%O%ERHAjiOHJRFEJZHT8T GHRGJFGRHGREUTHZEEEOMHEZTOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO8YHTFHJGTIHJIORMZHFROIFJDKFFJKDSLFJDSKFJSDIOGRJEITGJIYGJTEJROIGJISRJGOEROZEROPRZEEZJFEZFR8GIJGIKJGJGTETGFKEOIRTGEYFJGFDLGIGIRTHJTFOPHOHKKKKKKKKKKKKKKSO%DPTIYZEPOOIERTIJJGJKDLLDLDLDLFKKHKHKGKGKNKKTLGOKHLKHLGMFLKLGBMGMKHLHKHJYTKHLMHKGOHKOLFSDKELRGJKJK12345566787454848545465465465484854454654644868748675645645647
1
0

heeft iemand mijn daddy jonas gezien
1
0

HOE VERWIJDER IK EEN NEUSRIMPEL
3
0

send nudes to dj dirk
3
0

Wel meneer dit vind ik zeer onverandwoord! Maar het mag altijd.
1
0

Wat is het verschil tussen natuurlijk en traditioneel bekappen van een hoef ?
4
0

Ik heb de cursus gevolgd jaren geleden, naar zeer dikke tevredenheid maar gezien ik gestopt ben met de paarden wil ik het pakket verkopen. Mag dat via deze weg? Het gaat om de twee boeken en een dvd.
5
0

Hoi Diaan heb je het pakket nog te koop ik heb er interesse in. Gr Sylvia sylvia.71@planet.nl
0
0

Ik wil graag inschrijven voor de cursus bij Jantine Leeflang in Venhuizen. Helaas staat er nog niks op de agenda. Komen er nieuwe data binnenkort? Of is er iemand die misschien af wil zeggen ;-) 06-46090314
0
0

Hoihoi, ik heb een hele tijd geleden de basiscursus gevolgd, maar ik zou me willen inschrijven voor een herhalingscursus. Moet ik mezelf dan inschrijven voor de basiscursus??? Hoe zit het met de betaling van 40€... online of ter plaatse? Graag meer info, alvast bedankt!
0
0

Moet je ook spullen nee nemen zoals kapmes handschoenen enz? Zoja kun je die dan ook bij jullie bestellen?
4
-3

Moet de hoefsmid dan nog komen om iets te doen of alleen nog maar voor te controleren?
0
0

Het was een enorm fijne en leerzame cursus! Heel erg bedankt! De hoeven heb ik inmiddels drie keer zelf bekapt en een professional heeft ze nagekeken en hij zegt dat ik het heel goed heb gedaan *big smile* Paardje loopt ook goed, dus heel tevreden!!!
5
-1

De kwakzalvers moet je daarentegen onder de hoefsmeden en dierenartsen zoeken. Dat doen ze vast niet expres, ze doen vast wel ook op hun manier hun best maar behoeven dringend een kennisupdate.
1
0

@ Patty en geestverwanten: het beste natuurlijk bekappen doet de natuur zelf. Dat betekent dus dat je niet hoeft te bekappen. Tot zover logisch? Wanneer je wel moet bekappen is dat dus een indicatie dat de omgeving van je paard mankeert en dat je holistisch bekeken daar aandacht aan zou moeten besteden: ont-stallen, scharrelen, bodemvarieteit, allemaal belangrijk. Totdat je niet meer hoeft te bekappen is wat ze hier natuurlijk bekappen noemen nmm ongetwijfeld de beste, minimalistische werkwijze
2
0

Wanneer is er weerveen cursus in odoorn?zie dit nml niet in de agenda terug
0
-3

Het bestaat niet dat men in zo'n korte tijd kan leren bekappen. Dat bestaat gewoon niet, levensgevaarlijk... het functioneren van een paard valt of staat grotendeels met een goede hoefsmid... iemand die ervoor gestudeerd heeft, begeleid is, stage heeft gelopen en verstand ervan heeft.. Alstublieft begin er niet aan... krijg het er benauwd van... Er lopen al genoeg kwakzalvers rond.
3
-10

Wel GaMa ... Ik heb de traditionele hoefsmid ''cursus'' van 2 jaar achter de rug ... Ik heb paar weken geleden het pakket besteld , want ik vindt dat je nooit genoeg kan leren als je hoefsmid wilt worden ! ik wil wel even meedelen dat ik in die 2 boeken van paard natuurlijk meer opgestoken heb dan in mijn ''2'' jarige opleiding :/ spijtig genoeg ! Wat sasha zegt kan ik alleen maar beamen .
6
-1

Overigens heb ik de hoeven van mijn paarden het eerste jaar frequent laten controleren, telkens was de bekapper vol lof en bovendien gingen mijn paarden steeds beter tot echt goed lopen en verdwenen alle hoefproblemen (scheuren, gevoelig lopen, slechte straal). Inmiddels heb ik niet meer het gevoel dat ik de controle nodig heb en doe ik het helemaal zelf. Dankzij de leerzame cursus en het goede pakket, en daarna met feedback van een professionele bekapper.
2
0

Grappig, want dat is exact wat wordt verteld bij het doen van de cursus : denk niet dat je een prof bent, laat je werk controleren en leer door ervaring. Zo heb ik de cursus vier jaar geleden gevolgd en als mijn paarden konden typen, zouden ze zeggen dat ik nog nooit zo'n goede keus heb gemaakt als toen ik het pakket kocht en de cursus volgde. Paarden zijn dolgelukkig op hun goede hoeven en ook dat ik eindelijk in zie dat ze niet 's nachts op stal hoeven maar een inloopstal prefereren.Erg tevree
2
0

Het is te hopen dat niemand die deze cursus volgt of heeft gevolgd, genoeg kennis denkt te hebben om de verantwoordelijkheid over zijn paarden volledig zelf te nemen. Verstand van hoef bekappen krijg je niet binnen een dag cursus en het lezen erover. Dit krijg je door ervaring, inzicht, talent en kritiek op je werk door professionals. Ik vind het schandalig dat er een eendaagse cursus wordt voorgelegd aan leken, waarna één van de tien cursisten denkt dat ze het volledig beheersen. Nadenken a.u.b
0
-5

Mogen kinderen er ook aan mee doen? Ik ben namelijk 13 jaar, en ik ben wel nieuwsgierig. Ik krijg mischien binnenkort ook een eigen pony dus het lijkt me heel handig. Zeker nu ik al die positieve reacties hoor!
3
-1

Ik bekap na de cursus gevolgd te hebben in 2008 al mijn paarden (5) zelf en het is geweldig om te zien hoe de hoeven goed zijn geworden. Sommige hoeven waren al goed, andere hadden erge scheuren en een paar waren gevoelig. Nu is er niks meer van gevoeligheid, geen scheuren meer, goede voeten en goed lopende paarden! De hoefsmid is paar keer langsgeweest ter controle en die is ook erg tevreden.
4
-1

Wil graag nog wat dieper in gaan hanetred,haanetred is schimmel vorming in de hoef,de schimmel is te voorkomen door vloeibare hoefen teer,de werkzaam heid van de teer is bacterieel dodend,en nood zakelijk bij de opbouw van een gezonde hoef.............
0
-3

Het oefen op de doden voet van een paard,is slecht voor het milieu en uw family,en het is slecht voor de volks gezondheid,het is geestelijk niet verantwoord wat er gebeurd,dit is echt werk voor het ggz,geestelijke gezondheids zorg.......en de staat der nederlanden,onder begeleiding van de nieuwe koning willem alexander,mensen mensen geef mij maar dieren...............
0
-7

Het abatoir is geen veilligen grond onder het paard zijn voeten,en voor al niet als het er moet staan wachten om geslacht teworden voor de cursus hoef bekappen om dat zij zijn voeten daar voor gebruiken nadat het paard geslacht is zo genaamd om op teleren,het kan ook anders ,alle leer stof van het beroep hoefsmid kan aan geleerd worden op levende voet. En dat wat ze hier in nederland nog oet gebeuren van daar mijn schrijven,met vriendelijke groet eendienaargodswegen........
0
-9

Haastige spoed,is zelden goed! Dit spreek woord zou bij iedere smid in huis of werk plaats moeten hangen,voor een beter en diervriendelijker milieu.......uhhhumm
1
-4

Er worden genoeg paarden geslacht,dus waarom de overblijfselen niet gebruiken
0
0

Zolang uwe de voeten van de slager koopt,zal hij paarden blijven slachten,om aan de vraag tevoldoen,van de docenten cursus hoef bekappen ,het kan ook anders,Paardjes houden stil,bij het graf wat onze lieve heer ons gegeven heeft................
0
-6

Hoop in ieder geval dat niemand zich beledigt voelt,want niemand is foutloos . Dus zet je ogen goed open,dan bouwen we samen naar een nieuw beleid omtrend onbeslagen rijden,en het gedegen verzorgen van onze paarden hun hoefen(voeten).....met vriendelijk dank eendienaargodswegen.......
0
-4

Jouw bewering blijft hier staan hoor, voor iedereen leesbaar. Maar dit is niet het forum, stel je stelling/vraag op die plaats en je krijgt nog antwoord ook Ronald!
0
0

Het paard(equus)is een edel dier,de mens is edel die het paard leidt naar veilligen gronden...
0
-1

Het abatoir is geen veilligen grond onder de voeten van een paard,en voor prutsers die doden paarden voeten kopen van de paarden slager om zo de slacht op paarden en ponys tebevorderen,om hun zakken met geld tevullen,heb ik maar een woord voor dieren beulen zijn het net als de paarden slager en zijn slagters hoop dat je jullie dit ook durfen plaatsen,zou jullie anders wel lafaards vinden,dit om willen van een dier vriendelijk beleid op dit forum paardnatuurlijk....................
0
-4

Wanneer gaat het nog eens door en waar ? Email : smaggy@hotmail.be Groetjes .
0
-1

De cursuslocatie in Odoornerveen is van de eigenaars van deze site zelf, dus ik zou hen even mailen voor meer info. :) Veel plezier alvast!
1
0

Ik wil ook graag de cursus volgen in Odoornerveen. We kunnen dat overnachten boven Apeldoorn. Dit is voor ons wat beter te behappen dat Bilzen/Riemst.. Ik zie alleen geen nieuwe data's staan in de agenda vor bekapcursussen in Odoornerveen. Ik hoor het heeeeeel graag! Misschien in september een datum plannen daar? Groetjes!
0
0

Ik wil mij bij de vraag van Diana , gedaan op 1 april, aansluiten.
0
-2

Vraagje! Is er al een cursu data in Odoornerveen bekent na mei, zag dat hij alweer vol zat..helaas... Wil graag meedoen!
0
0

Het gaat geweldig allemaal, doe nu 6-10 paarden de laatste jaren, lopen allemaal super! Dank nog voor jullie cursus was in 2004 of 2005 denk ik.
2
0

Gister de cursus gevolgd, was een zeer leerzame dag en ik kan niet wachten om het geleerde allemaal toe te gaan passen bij Fleur. Fleur wordt al een jaar natuurlijk bekapt door Koen Theys en ik ben er super enthousiast over! Nu kan ik lekker zelf met een gerust hart aan de slag!
2
-1

Beste Ilona en Frans, In februari heb ik bij jullie de cursus natuurlijk bekappen gevolgd. Het heeft even wat tijd nodig gehad om te bezinken maar ik wil jullie toch even laten weten dat het inmiddels heel goed gaat en dat ik er al aardig wat handigheid in heb (al zeg ik het zelf :) ).. Mijn pony Esprit doet het prima op haar natuurlijke schoentjes en ik ben heel blij dat ik deze stap heb genomen! Alsnog dank en hartelijke groeten,
2
0

Beste, Is er ook een opleidings locatie in het midden van het land rond Utrecht?
0
0

Hoi, ik wil me graag inschrijven voor de herhalingscursus van 14 januari, maar ik weet niet hoe ik dit moet doen ... Als ik via de agenda op aanmelden klik, kan ik nergens aanvinken of het voor de herhalingscursus is. En kan je ook best niet op voorhand doorgeven of je de hele dag komt of enkel de namiddag? Groetjes.
0
-1

Hoi Frans en Ilona, echt super bedankt voor de cursus. Ik vond het echt fantastisch hoe jullie dat deden en heb er erg veel aan gehad. Nu heb ik echt meer het gevoel gekregen, dat ik ook een heel klein beetje iets weet van de hoef en ik er ook iets aan durf te doen zonder dat je het idee hebt dat je maar een kunstje hebt geleerd van iemand. Nogmaals ontzettend bedankt voor de leuke zeer leerzame en gezellige dag!
2
0

Op 27 augustus een geweldige dag gehad. Heel veel geleerd op een prachtige locatie met een perfecte verzorging en het was nog prima weer ook. Kon niet beter. Piet heel erg bedankt !
2
0

nee nee foutje! ik sta op voor de 24e! ik lees alles met mn ogen dicht....maar ik heb er nog steeds zin in natuurlijk :)
1
0

Ik sta op voor de cursus de 27e! Heb er al zin in. Ik had ook niet goed gekeken naar de dagdelen dus weet nu dat ik 's avonds wel thuis zal zijn. Nu het boek uitlezen en spullen kopen!
1
0

Ik zou graag een cursus volgen bij jullie, maar alle cursussen zijn ver uit de buurt. Komen er nog cursussen in de buurt van Bergen op Zoom Halsteren, Steenbergen?
0
0

.....heid (waarheid) te kunnen lezen
0
0

Ben bij jullie de cursus natuurlijk kappen komen volgen en sindsdien staat mijn paardje zonder ijzers :-) bedankt, want haar hoeven zijn sterker geworden. Spijtig genoeg heb ik ze op een verkeerde stal gezet waar ze amper of zelfs geen hooi krijgen, resultaat gebrek aan vit e en graatmager... Heb veel bijgeleerd over jullie uitleg over voeding. Ik was er altijd van overtuigd dat een paard voldoende heeft aan hooi, maar iedereen sprak dat altijd tegen, ben blij om op jullie site eindelijk de waar
3
0

Gister cursus gevolgd bij Frans en Ilona en het was geweldig. Fantastische sfeer, heel gezellig en heel leerzaam. Bedankt!
2
0

krijg je na de cursus ook een diploma ervan als je hem gehaald hebt?
0
0

Er was bij mij in de groep een meisje van 14, dus dat mag in ieder geval. Hoe oud ben jij dan Bo? Misschien kun je hun even emailen?
2
0

Het lijkt me erg leuk om deze curcus te volgen, ik kan alleen nog niet vinden vanaf hoe oud dit kan.
2
0

Heb op 17/04 de cursus gevolgd en heb er veel veel van opgestoken. Jullie hebben er een fan bij. Mijn paard Doerak wordt alleen nog natuurlijk bekapt.
2
0

...Het is een fantasisch gezicht om haar bezig te zien.
1
0

Eventjes nog een berichtje van mij. Het bekappen door mijn kleindochter Anouk gaat fantastisch. De hoeven van onze paardjes zien er dankzij Anouk erg mooi uit. In jullie reclamefilmpje zag ik - en dat was voor dat Anouk en mijn man Herman op cursus kwamen - dat jullie paarden gewoon rustig en ontspannen stonden als zij bekapt werden. Ik dacht eigenlijk dat dat niet helemaal waar kon zijn. Ik heb mij vergist. Onze paarden staan gewoon los en slapen bijna als Anouk ze aan het bekappen is. ..
3
0

Heb in maart in Riemst de cursus gedaan en ben zó blij dat ik dat gedaan heb. De hoeven van mijn Roemeense koudbloed zijn nu echt super! Bij ons op stal rijdt men vanwege de hoefijzers zoveel mogelijk over zachte ondergrond. Ze vinden het onbegrijpelijk dat ik, zonder hoefijzers, juist zo vaak de harde en grindachtige weggetjes neem. Dat de hoeven er 'desondanks' zo goed uitzien wordt als 'geluk hebben' afgedaan. Eigenlijk heel jammer...
2
0

boe slechte verzorger
0
0

Beste Ilona & Frans, Nogmaals super bedankt voor de zeer leerzame dag en jullie gastvrijheid!!! Als we de voeten van onze Irish cobs bekapt hebben zullen we jullie even op de hoogte brengen en wat foto's mailen :-) Groetjes Anja, Don, Maartje & Renate
2
0

Wat ben ik blij dat ik, iets meer dan een jaar geleden, jullie site heb gevonden! Ik heb in Riemst, bij Pien en Jack de cursus gedaan, en doe sindsdien mijn IJslander Tryggur zelf. Hij loopt ruimer, is blijer, heeft sterkere voeten, wat wil ik verder nog? De hoefsmid (met een D!) die bij ons op stal komt, vindt dat Tryggur's hoeven er prima uitzien! Bedankt allemaal! Groetjes, Rini
3
0

hoi wil, welke foto's bedoel je ,ik heb meteen een holistisch hoefsmith er bij moeten halen ,marinus kon helemaal geen stap meer lopen, zij heeft hem extra veel pijn bezorgt moest acuut wat ondernemen ,but hielp ook niet meer.ik heb dus geen foto's hoe ze heeft bekapt ,maar ben wel blij met deze hoefsmith doet het ook op een natuurlijke manier,maar weet waar ze mee bezig is en volgt nog steeds opleidingen bij in amerika
0
0

Het gaat geweldig met de paarden zonder ijzers! met vriendelijke groet,
1
0

Zou ook niet mogen Marinus, ben ik het wel mee eens. Wat Ilona zegt is echter waar, iedereen kan een adv. plaatsen en er wordt zoveel gepost dat niet alles dagelijks gecontroleerd kan worden. Bovendien.. wie zegt dat deze 'hoefsmid' die bij jou geweest is... de cursus natuurlijk bekappen heeft gevolgd? En idd. is dat voor je eigen paarden, niet voor andermans paardjes te doen.... Stuur die foto's eens naar Ilona als je wilt? Dan kunnen zij een oordeel vormen... groetjes, Wil.
0
0

daar heb je helemaal gelijk in machteld jansen , maar je gaat er niet van uit dat diegene reclame mag maken op de site van hoefnatuurlijk zonder enige controle ,misleidend
0
0

Ilona Kooistra
Goed,je hebt een punt. Het is een Advertentielijst, dus iedereen kan een advertentie plaatsen.Maar omdat het ook onder de knop 'lijst Natuurlijk Bekappers' staat, zou je kunnen denken dat het een door ons aanbevolen lijst mensen is. Ik heb dit erbij gezet: 'let op: iedereen kan zich Natuurlijk Bekapper noemen, de mensen die hier staan hoeven niet volgens de Hoef Natuurlijk visie te bekappen of professioneel bekapper te zijn'. Zou je me foto's van de net bekapte hoeven van je paard willen sturen?
0
0

Ilona vertel mij eens hoe dat kan dat die persoon op jullie site hier reclame voor kan maken, via jullie site ben ik bij haar terecht gekomen, hele erge spijt dat ik jullie site heb gevonden had ik nooit op moeten komen dan was ik niet met haar in contact gekomen.
0
0

Ilona Kooistra
Die indruk wekken we niet, we geven op de site aan dat het niet is bedoeld om andermans paarden te bekappen, we vertellen dat op de cursus én het staat op het papiertje. Lijkt me wel voldoende hoor. Onze cursus is voor mensen die zelf de hoeven van hun EIGEN paard willen bijhouden. Voor de eerste bekapping + bij problemen schakel je een prof in en je laat het met zekere regelmaat controleren, vooral in het begin. Dat is zoals wij het goed vinden en wat we ook uitdragen.
0
0

Machteld Jansen
hoefsmeden doen ook een uitgebreide opleiding, maar os die nou allemaal zo goed te werk gaan.... Je moet proberen het kaf van het koren te kunnen onderscheiden, overal heb je ezels tussen zitten.
1
0

jullie wekken wel de indruk met jullie cursus dat ze goed kunnen bekappen en zich gaan uitgeven voor hoefsmith, dit werken jullie in de hand dat ze dat ook kunnen, ikgeloof alleen maar i 1 manier van bekappen en dat is holistisch bekappen die mensen doen een uitgebreide opleiding in amerika en gaan daar een paar keer per jaar terug om bij te leren, dat is een heel ander verhaal dan de cursus die jullie geven.jullie veroorzaken dit bij de mensen dat ze denken dat ze kunnen bekappen.
0
-1

Ik dent dat degenen die zich hiervoor opgeven, prima in staat zijn om hun grenzen van iets wel of niet weten of kunnen aan te geven. Je paard is je dierbaar, dus ga je daar niet mee experimenteren. Het is eerder een tekort aan vertrouwen in je medemens. De cursus is er om die grenzen nu juist te bepalen.
0
0

Ilona Kooistra
Als iemand de cursus bij ons heeft gedaan krijgt hij/zij een papiertje mee waarop staat:"Bekap alleen eigen paarden blabla"Het is niet onze bedoeling dat mensen zich uitgeven als prof natuurlijk bekapper na het volgen van de cursus. Paardeigenaren zijn wel zelf verantwoordelijk om te bepalen door wie ze hun paard laten bekappen. Overigens zijn er toch mensen op cursus die heel handig zijn en na relatief korte tijd al beter kunnen bekappen dan sommige echte hoefsmeden.. Diploma=geen garantie (geen diploma ook niet)
2
0

Ik heb iemand er bij gehad ,die deed of hij een hoefsmith was,cursus hoefnatuurlijk, willen jullie de deelnemers nadrukkelijk zeggen dat ze vanander mans paarden af moeten blijven en doen als of ze een hoefsmith zijn ,en ander mans paarden verknallen met bekappen, iedereen heeft een opleiding nodig en ik raad iedereen aan die wil bekappen eerst een opleiding te doen als holistische hoefsmith en blijf met je handen van ander mans paarden af als je alleen maar een cursus hebt gevolgd.
0
0

Nog bedankt voor de cursus 3 jaar geleden heb er nog steeds profijt van !!
1
0

Ik wil jullie bedanken voor de geslaagde cursus dag. Ik vond zowel de opzet van de cursus, alsook de versnaperingen perfect. Ik heb gisteren de voorhoeven van ons oudste paard gedaan en hij liep 100% beter!!
1
0

De cursus was echt fantastisch, zeer veel geleerd op die oefenhoeven. Wel jammer dat er nog niet veel mensen zijn die dit doen in de regio waar ik woon maar hopelijk komen er wel meer en ben ik slechts het begin. De cursus was echt de moeite waard. Bedankt.
3
-1

De cursus was ook voor de innerlijke mens helemaal top. Ontzettend gastvrij en verzorgd. Heel bijzonder, Mvg Martin
1
0

Hoi Frans en Ilona, Middels dit mailtje wil ik jullie nogmaals bedanken voor de erg leerzame cursus. Ik heb erg genoten, vond het ook erg interessant om te zien hoe jullie de paarden houden, hier heb ik zeker tips opgedaan hoe de wei van onze paarden verbeterd kan worden. Ik heb nog meer bijgeleerd dan ik verwacht had, dus het was zeker de moeite waard. Ook vond ik het eten en drinken perfect verzorgd (en erg lekker)!!! Dus bedankt voor de leuke en interessante dag!
1
0

Hoe oud moet je zijn om mee te mogen doen ? En kan je het ook op een anderen manier leren want jullie geven alleen cursusen op plekken die wel erg verweg zijn van waar ik woon.
0
0

Ik woon in Spanje, en mijn paard ook. Tussen 9 februari en 19 februari 2009 kom in even naar België. Ik zou graag in die periode een cursus 'natuurlijk bekappen' bijwonen bij Piet Loof in Koewacht. Kan ik nu al te weten komen of er in die periode een cursus georganiseerd wordt, en zo ja kan ik dan nu al inschrijven, om die enige kans niet te missen? email: hildavancleemput@hotmail,com
0
0

Hoi! In het weekend van 5 oktober 2007, beleefde ik de ultieme test voor zowel mijzelf als mijn paard! Wij gingen op trail in Monschau (Duitsland). Wat een prestatie was me dat! Mijn paard gedroeg zich voorbeeldig op ieder ondergrond, zowel los steenpuin, keien, rotsen, gladde keien in een snel stromende rivier, steil klimmen en afdalingen. En dit allemaal ZONDER ijzers! Een geweldige ervaring en uiteraard voor herhaling vatbaar! Wie zei er wat over het Natuurlijk Bekappen?
1
0

geweldig dat media pakket, hoewel ik weinig tijd heb probeer ik zoveel mogelijk te weten te komen het paars op zich boeid mij ook mijn dochter is erg geinterresseerd in de toekomst toch de cursus te doen
0
0

Ik heb de dvd ontvangen. Bedankt! Ik wil nog even zeggen dat ik veel geleerd hebt van de cursus en blij ben dan ik hem heb gevolgd. Als er nog een vervolg komt dan lees ik het graag. Groetjes en misschien tot ziens.
0
0

Patricia
Wanneer wordt er weer een cursus gegeven in Odoornerveen? In de agenda staat namelijk niets meer gepland voor dit jaar. Ik kan jullie namelijk niet per mail bereiken. Zodoende doe ik het even zo.
0
0

Bijkomend succesverhaal; Zaterdag Klasse 1 endurance gereden, ijzerloos over veel grindpaden met NB bekapte hoeven. Bij voor en nakeuring draven over grindpad, A voor locomotie en hoeven waren in perfecte staat. Vorig jaar rit van 75 km gemaakt met 2 paarden op 1 dag. Voornamelijk over asfalt in draf. Hoeven hebben het prima gered en de paarden lopen er perfect op.
2
0

hallo ik ben ... ik heb even de site bekeken leuke site maar ik wil graag weten hoe een hoefsmit zijn werk doet kan ik er niet echt uit halen kus ...
0
0

Het is namelijk moeilijk om te werken aan goede voeding, huisvesting en beweging als het paard niet van jezelf is. We liepen keer op keer 'vast'. Inmiddels zijn de scheuren uitgegroeid, de hoefkwaliteit verbeterd met als resultaat dat ze weer loopt als een trein. En dat is heel bijzonder. Jarenlang hebben hoefsmeden hun hele trucendoos opengetrokken, maar het werd van kwaad toch erger.
1
0

Een jaar of twee geleden heb ik de cusus natuurlijk bekappen gevolgd. Vervolgens heb ik het geleerde met behulp van Gerrit Smit (van de hoefschoenen) toegepast op een hoefbevangen paard, waarvan het hoefbeen fors gekanteld was. Tevens zat er in drie hoeven een scheur van boven tot beneden, helemaal doormidden. Het paard kon bijna geen stap meer verzetten. Het paard was destijds nog niet ons eigendom. Gelukkig hebben wij afgelopen december het Friese paard kunnen overnemen. (zie vlg mail)
0
0

ik moest vandaag 3 paarden buiten zetten. Het pad naar de paddock toe was een ijsbaan. Panjo sjokte er net zo makkelijk over heen, de andere 2 paarden, niet natuurlijk bekapt, hadden meer iets weg van bambi. toeval? er kwamen nog 2 paarde eigenaren van natuurlijk bekapte ponies, ook zij ondervonden totaal geen problemen op de gladde ondergrond! Als ik al niet overtuigd was, ben ik dat nu wel! groetjes, saskia
1
0

2 jaar geleden cursus bij jullie gevolgd. Pony kwam 1 jaar later pas hier. Nu heb ik 2 shetten. Bekap zelf en laat Sander Degekamp af en toe controleren. Gaat goed. Loop veel met de pony's en hoef eigenlijk alleen maar de toon af te ronden en mustangrol(letje) te maken, zo gepiept! Pony's hebben beiden geen steunsels dus dat maakt het eenvoudiger. Tip kleine rafeltjes met schuurpapiertje glad maken en de hoefjes zien er echt prachtig uit. Voor het mennen heb ik hoefschoenen van Smit.
1
0

Gaan jullie in 2007 ook weer in Odoornerveen cursussen geven? (of had ik dit via Email moeten vragen?)
0
0

Dan wel effe een schermpje zetten tegen het frisse windje daar hé ;-)
0
0

Hoi Corinne, wij gaan weer in februari beginnen met de cursus Natuurlijk Bekappen in Riemst, ik zal komende week de data voor de cursussen in de agenda zetten. Groetjes, Pien
0
0

zijn er weer cursussen in Riemst? Ik wil me opgeven! Groet Corinne
0
0

Cedric Coucke
Beste Ilona en Frans, Vandaag dacht ik voor ik dit bericht las bij mezelf dat ik jullie wou schrijven dat jullie misschien niet beseffen wat een wereld van verschil jullie opzoekingen en methode maken voor veel paarden,hierbij wil ik jullie bedanken en Piet ook natuurlijk want ik ben hier stilaan in Dubai een kleine revolutie aan het ontketenen. Ik bekap nu 8 paarden voor mensen en ze zijn super tevreden.Hun paarden zijn nog nooit zo goed geweest en de DA van de sheikh zag deze morgen mijn paard voorbijwandelen en zijn ogen puilden bijna uit zijn oogholtes bij het zien van hun hoeven.By the way hij noemt zich een hoofbalancer maar had wel seriueze kritiek op mijn werk van NB.Goed he!!! Alle lof gaat naar jullie en heel hartelijk bedankt om een andere wereld voor me open te laten gaan. Gr.Cedric
2
0

ik heb vorige maand een curcus natuurlijk bekappen gevolgd en heb de dag erop de voorhoeven en en have week erna de achterhoeven ven mijn ponytjes gedaan.ondanks ik voor de Curcus al regelmatig met hen over asfalt getrait maar de één loopt bij het draven en galopperen nogal gevoelig de ander kan rengalop over grind en asfalt.de gevoeligheid wordt steeds minder hij kan al een beetje over asfalt draven.bedankt voor alle mensen van hoef natuurlijk
1
0

Héél erg bedankt voor de cursus! ik ben afgelopen zaterdag geweest en ik vond het echt heel erg de moeite waard. Wat een gastvrijheid, en wat een leuke, spontane en enthousiaste sfeer. Ik vond het even wennen om aan de dode hoeven te raspen en snijden maar toen ik gewend was, was het echt erg leerzaam en nuttig. Zondag heb ik mijn paard bekapt, en mevrouw liep na mijn bekapping hartstikke goed terwijl dat bij de normale smid nooit zo was, dan was ze altijd gevoelig!
1
0

Ach, dan rijd je toch gewoon iets verder voor een keer? Heb ik ook gedaan (Castricum) en ik ben hartstikke content dat ik het heb gedaan! Het was een heel gezellige en leerzame cursus, ik had het niet willen missen.
0
0

leuk maar kan deze cursus ook in Noord-Holland
0
0

Het is voor mij alweer een poosje geleden, maar ik zie nu de hoeven van mijn twee dames zichtbaar veranderen! Ze lopen allebei mooi ruim, glijden niet uit en hebben geen scheuren of brokkelende hoeven, maar mooie sterke hoeven. Zo nu en dan laat ik ze nog wel even bijwerken door een natuurlijk bekapper i.v.m. mijn schouders die niet altijd willen meewerken.. Hoefijzers en traditioneel bekappen zijn bij mij nu echt verleden tijd..
1
0

15-7 op cursus geweest. Erg leerzaam en gezellig, m.i. weten die mensen erg goed waar ze het over hebben en alles is zeer goed en duidelijk uitgelegd (want na afloop heb ik de toets herkanst en alsnog behaald ;-) Nu mijn paardje wennen aan hoefjes optillen en misschien zaterdag eens een eerste poging wagen. Ik hoop voor alle paarden dat hun baasjes tot inzicht komen!
2
0

Hallo ik wil graag weten wanneer de eerst volgende curses is in Odoornerveen dit is voor ons dichterbij vriendelijke groet
0
0

Wij hebben die pony met klinische hoefkatrol. Over de cursus, het was zeker de moeite waard. Het was best een hele onderneming alles bij elkaar, maar we zijn zo blij dat we het gedaan hebben. We hebben heel veel geleerd van de cursus en de dag zelf was heel bijzonder om mee te maken, piet was heel erg behulpzaam en zijn collega Hans ook. De uitleg was heel helder en duidelijk, overal werd aandacht aan besteed. Het bekappen zelf, het oefenen, was een hele ervaring, zowel Alicia als ik hebben 2 verschillende hoeven gedaan. Het viel eigenlijk best mee, ik had het zwaarder verwacht, het lastigst in het begin was het goed vasthouden van de mesjes en de rasp. Hier werd heel erg goed op gelet door Piet en Hans, waardoor je, je op een gegeven moment vanzelf op tijd corrigeerde als je iets verkeerd vastpakte. Eind van de middag was Bibi aan de beurt (onze pony), Dat ging allemaal heel vlot, Hans dacht dat het probleem weleens aan te lange steunsels heeft kunnen liggen. En ik moet zeggen dat het heel erg goed gaat met Bibi, ze loopt duidelijk al een stuk beter, mooie ruimere gangen al. Hier genieten we echt van, ze loopt zo goed en makkelijk weer. Inmiddels hebben we twee keer bijgevijld, elke week nog, vooral om de hielen met kleine stapjes korter te maken zolang de zool hier ruimte voor geeft. De eerste keer duurde best lang, gelukkig heeft die pony een engelengeduld. De tweede keer ging ietsje sneller, moeten er nog handig in gaan worden. Bedankt voor alles, groetjes Masja en Alicia Jonker
2
0

Pascal
Hallo Frans en Ilona, Vandaag het certificaat ontvangen ziet er tof uit zal er zuinig op zijn. Nogmaals bedankt voor de duidelijke en verhelderende cursus waar ik zeker nog een hoop plezier aan ga beleven. Een aanrader voor iedereen. Ondanks ik zelf al aan bekappen was (met de info van de site van PN) toch nog heel erg veel bijgeleerd. Het boek en de DVD zal ik zeker als naslagwerk blijven raadplegen. Groetjes namens, Pascal, Jeanet, Sander en de beestenboel
1
0

Ik bekap mijn 3 Andalusiërs nu zelf en dit gaat prima. De hoeven gaan er nog beter van uitzien en worden steeds harder en de zolen trekken nog holler, mooie zeer smalle witte lijn, zeer dikke hoefwand die nog steeds dikker wordt dus dat is ook een zeer goed teken en.... ze stappen, draven en galopperen over alle ondergronden, zoals zand, puin, grind, asfalt, boomschors, dikke keien etc... Namens mijn Andalusiërs wil ik bedanken Pien&Jack en Ilona&Frans ;-))))
2
0

Ik heb d.d. 14 januari 2006 bij Pien en Jack van de Belgische dependence van PaardNatuurlijk de cursus natuurlijk bekappen gevolgd. Het was een zeer leerzame en supergezellige dag. 's Morgens kwam de theorie uitvoerig aan bod (en het doornemen van de toets die je vooraf moet insturen) en 's middags kwamen de snijtechnieken, de rasptechnieken en de renetjes slijpen uitvoerig aan bod en hebben we oefenhoeven bekapt onder het toeziend oog van Jack en Pien!
1
0

Hoi hoi! Vooral Wendy hier moest nog even zeggen dat het een koppig boertje blijft hoor! (MAAR hij vond dat Lesley wel mooi had bekapt!) Zijn enige antwoord is tot nu toe 'echt niet!' Alleen met goede resultaten is hij te overtuigen, en dat zijn we ook wel aan onze paarden verschuldigt! Nog een keer, groetjes Lesley en Wendy
0
0

Hoi Frans en Ilona! Afgelopen zaterdag (11-02-'06) hebben we bij jullie de cursus gevolgd en we gingen net zo enthousiast naar huis als dat we naar jullie toe kwamen! Met de oefenhoeven uiterraard... Die zijn nu netjes begraven hoor! ;-) Vandaag hebben we bij een van onze pony's de voorhoeven al voorzichtig bekapt, en ze liep er prima op weg! Morgen is haar maatje aan de beurt, en de dag daarop zij weer. We waren zeer tevreden over het resultaat! Groetjes, Lesley en Wendy
1
0

Gisteren in de sneeuw getraind zonder ijzers en geen enkele keer geschoven, wat vroeger met ijzers en zonder kalkoenen niet mogelijk was (in sneeuw met kalkoenen werkt al helemaal niet). http://www.galop.be/photoshoot/2005/0511-kasterlee-paarden/ Vandaag eerste wedstrijd (indoorjumping) geen enkel probleem, inrijden was op een licht bevroren ondergrond en paard liep als een trein. De hoeven zijn nietegenstaande lang op de ijzers gestaan te hebben in redelijk goede staat . Nu nog langzaamaan de hielen lager zetten . De pony zijn hoeven staan al een hele tijd zonder ijzers en daar heb ik een tijdje ervaring kunnen mee opdoen volgens natuurlijk bekappen methode en die vindt het allemaal prima. De andere twee paarden zijn achteraan zonder ijzers en hebben al hardere hoeven gekregen , zij lopen over grindweg en asfalt zonder probleem. De volgende stap is vooraan ijzers eraf en dan nog de zoon overhalen om zijn paard ook niet meer te beslaan . Groeten, Walter
1
0

belinda defraene
Ik ben in nov. op cursus geweest bij Pien en Jack (helemaal uit het zonnige zuiden). Ik was al wel een tijdje aan het bekappen maar voel me nu veel zekerder. Een vriendin hier heeft de stap ook genomen en ik bekap nu haar paard bij gebrek aan profesionals. Ik zou graag meer mensen hier willen laten inzien dat het mogelijk is. Het is wel een zwaar werk als het niet enkel onderhoud is en daarom ga k op zoek naar een smid die te bekeren is. nog eens bedankt voor de toffe dag.
1
0

Beste Ilona en Frans, Graag wil ik jullie bedanken voor de cursus die ik bij jullie heb gevolgd. Vandaag heb ik onze pony bekapt en het ging best goed, eerst foto's gemaakt. Voorhoeven vond ik wel makkelijker dan achterhoeven. Het zal wel wennen zijn. Onze pony was al eerder natuurlijk bekapt, dus heel veel werk had ik niet. Ik vond het een hele leerzame, informatieve cursus. Nogmaals bedankt!
1
0

Arabesk
Het is nu een jaar later (zie mijn stukje hierboven Jantine & Arabesk). Het gaat nog steeds prima, hij is het hele jaar niet kreupel geweest. We rijden rustig hele afstanden zonder problemen, rijden ook veel over asfalt en soms galopperen we zelfs over het asfalt. Kortom ik ben uiterst tevreden!!
1
0

Hoi Frans en Ilona, Zaterdag heb ik de cursus bij jullie gedaan en wil jullie hierbij een zeer groot compliment geven,de dag was tot in de puntjes verzorgd. Ik heb meer workshops gedaan maar nog nooit zo verzorgd als bij jullie. De uitleg vond ik zeer duidelijk. Ik ben vandaag ook begonnen met mijn eigen paard hierdoor was er iemand op stal die erg onder de indruk was en wil ook graag de cursus gaan doen,haar paard staat nog op ijzers maar ze is er van overtuigd dat ze eraf moeten. Nogmaals bedankt! Groetjes Sasja
1
0

Hallo Frans en Ilona, Ik werd positief verrast door de opzet van jullie cursus. Het boek, de DVD, de theorie, de mogelijkheid om te eten en te drinken, en het stukje praktijk was voor mij erg leerzaam. Ondanks het feit dat ik het hele boek had doorgelezen, en de DVD 2x had gezien. De praktijk had voor mij wat langer gekund, want het was zeer interessant. Ook die vooroefeningen op het hout en het slijpen vond ik zeer zinvol. Jammer dat ik niet wat dichterbij woon; ik zou beslist wat vaker langskomen. Ga zo verder met de cursus. Het staat op een hoog peil m.b.t. kennis in de theorie en de praktijk. En toch is de sfeer heel losjes, familiair. Bedankt voor de leuke dag.
1
0

contact