Inloggen

Zelf bekappen De voordelen op een rij

Natuurlijk bekappen is niet alleen bij uitstek geschikt om zelf te doen maar eigenlijk de enige manier om een écht goede natuurlijke bekapping te realiseren. Natuurlijk bekappen is namelijk niets anders dan het nabootsen van de slijtage die de hoeven in de natuur ondervinden en dat gebeurt niet slechts eenmalig in de zes weken.

Zelf bekappen kent de volgende voordelen:

Frequenter onderhoud
In de natuur treedt slijtage aan de hoeven gelijkmatig op, en natuurlijk niet één keer in de zes tot acht weken. Wanneer je wacht met de bekapping tot de hoeven er slecht uitzien is er al hoefschade opgetreden; er moet worden bekapt voordat er schade optreedt. Daarom is het beter om de hoeven zelf heel regelmatig, bijvoorbeeld eens in de twee weken, even vijf minuten bij te werken met een rasp en een mesje. Zo groeien de hoeven nooit te lang en blijven de hoeven Natuurlijk Netjes.
Sterkere hoeven
De hoef past zich aan het gebruik aan en wanneer de hoefwand te lang wordt, neemt de hoef maatregelen om de lengte te beteugelen: de hoef gaat langzamer groeien en produceert een dunnere en zwakkere hoefwand. De zool die hard als beton hoort te zijn verandert in een vlokkerig weefsel dat zelfs met de hoevenkrabber kan worden verwijderd. Om sterke hoeven te krijgen en te houden moet je heel vaak de hoeven bijraspen zodat ze nooit te lang worden. De hoeven denken dan dat de ondergrond ruwer is dan hij feitelijk is en maken een harde hoefwand die aangepast is aan de ruwe ondergrond waarop de hoef denkt te leven. Dit is dé truc om hoeven te kweken die lange ritten over het asfalt aankunnen. Je moet dan echter zo regelmatig de hoeven bijraspen dat je hiervoor niet iedere keer een bekapper kan laten komen.
Onafhankelijkheid
Je bent niet afhankelijk van een hoefsmid als er bijvoorbeeld een stukje uit de hoef is gebrokkeld terwijl er net een vakantie te paard voor de deur staat. Als je je paard zelf kunt bekappen is het gemakkelijk op te lossen en kan die vakantie gewoon doorgaan!
Gelijkmatiger 'corrigeren'
Correcties zoals het verlagen van de hielen kunnen heel gelijkmatig worden uitgevoerd als je je paard zelf bekapt. Als je hiervoor afhankelijk bent van een hoefsmid zal de verlaging van de hielen redelijk abrupt plaats moeten vinden omdat hij over het algemeen niet iedere week even langs kan komen om de hielen weer een paar millimeter lager te zetten. Je kunt dat zelf wel doen en hiermee voorkom je dat een paard spierpijn krijgt en gevoelig gaat lopen.
Mogelijkheid om te 'fine tunen'
Er zijn een aantal mogelijkheden om een paard beter en ruimer te laten lopen Als je het paard zelf bekapt kun je iedere dag een klein beetje bijraspen en de dag er na bekijken hoe het paard erop reageert. Loopt hij nu nog soepeler? Kan er nog iets meer af of juist niet? Uiterst handig om zelf te doen want juist de dag ná een bekapping is goed te zien hoe het paard loopt op zijn nieuwe voeten omdat hij er dan pas goed aan gewend is. De hoefsmid is dan echter al lang naar huis...
Geen last van tekort aan natuurlijke bekappers
Natuurlijk bekappen is anders dan traditioneel bekappen. Anders, en in onze ogen (natuurlijk), beter. Aangezien er, tijdens het schrijven van dit boek, nog een tekort is aan natuurlijk bekappers kan het noodzakelijk zijn om het bekappen zelf te doen. Het is over het algemeen wel mogelijk om voor een keer een bekapper te laten komen als hij op zijn route een gaatje vrij heeft maar het is lastig om frequent een natuurlijk bekapper te laten komen. Het onderhoud kun je dus het beste zelf doen en je kunt zo af en toe, als dat je gerust stelt, iemand langs laten komen om te controleren of je het paard goed bekapt.
Het is leuk
Het is eigenlijk toch zonde om dit werkje uit te besteden? Het is hartstikke leuk en interessant om de hoeven zelf te bekappen, te zien hoe het paard vooruit gaat en samen een team te vormen zodat het bekappen soepel en snel verloopt.
Het is financieel aantrekkelijker
Het mag eigenlijk geen doorslaggevende reden zijn maar een prettige bijkomstigheid is het wel: zelf bekappen bespaart een hoop geld. Als een paard op ijzers stond is het financiële voordeel niet mis; het scheelt al snel 600 euro per paard per jaar. Maar ook bij een paard wat reeds blootsvoets staat, scheelt het al snel 250 euro per paard per jaar. Reken maar uit wat het voordeel is als iemand 2 paarden (rondom beslagen) en een shetlandpony voor de kinderen (onbeslagen) heeft rondlopen. Inderdaad, 1450 euro per jaar. Genoeg om een en ander aan te passen voor een natuurlijker leven voor het paard, of, als alles al is geoptimaliseerd: een leuke vakantie met het paard.

Genoeg redenen dus om zelf te leren de hoeven van je eigen paard te bekappen.

Hoe leer je zelf te bekappen?

Zelf bekappen is niet zo moeilijk en je hebt het grote voordeel dat je zelf je paard beter dan wie dan ook kent. Je kunt geleidelijk te werk gaan en steeds controleren hoe je paard loopt. Maar hoe dan ook ontkom je er niet aan om de basisbeginselen te leren en om je de praktische vaardigheden eigen te maken. Hiervoor heb je de volgende mogelijkheden:

image

Multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen"

Dit pakket, bestaande uit een boek van ruim 250 pagina's, een DVD en een praktisch zakboekje, is gemaakt door de auteurs van deze website. Het pakket bevat alle informatie die je nodig hebt om zelf je paard te leren bekappen. Voor veel mensen biedt dit genoeg informatie om daadwerkelijk zelf aan de slag te gaan, maar mocht dat niet zo zijn dan kun je de bijbehorende cursus doen. Je krijgt korting wanneer je het pakket al in je bezit hebt en betaalt dus niet meer dan wanneer je het pakket niet zou hebben gekocht.

Meer informatie vind je op de pagina Multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen".

De cursus "Natuurlijk Bekappen"

Deze cursus, die wordt gegeven door de auteurs van deze website, is al door veel mensen gevolgd en kent een bijzonder hoog succespercentage. Je leert hierbij de praktische vaardigheden, van het slijpen van het gereedschap tot het daadwerkelijk bekappen van hoeven.

Meer informatie vind je op de pagina Cursus "Natuurlijk Bekappen".

contact