Inloggen

Hoefschoenen Een uitstekend alternatief voor beslag!

Deze informatie is een uittreksel uit het multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen".
Easyboot Glove
Easyboot Glove
Dit is een van de vele soorten van de Easyboot-serie, de 'handschoen' (Glove). Een hele fijne hoefschoen als hij goed past.
Hoefschoen Smit
Hoefschoen Smit
De schoenen van Smit worden met behulp van een gipsafdruk exact op maat gemaakt.
Hoefschoen Marquis
Hoefschoen Marquis
De schoenen van Marquis hebben een op te pompen luchtkamer zodat ze de hoef goed omsluiten.

Hoefschoenen zijn eigenlijk ouder dan hoefijzers. Zelfs de allereerste hoefijzers werden niet onder de hoef genageld maar onder de hoef gebonden. Ze werden gebruikt voor ezels en muilezels die hun eindeloze rondjes op een betonnen plaat moesten lopen om een of andere molen in werking te houden. In een latere periode raakten hoefschoenen echter vergeten, tot ze de afgelopen jaren werden herontdekt.

De nieuwe generatie hoefschoenen is sterk verbeterd ten opzichte van wat er in de oudheid werd gebruikt, zowel wat betreft gebruikscomfort, duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Er zijn verschillende maten verkrijgbaar en er zijn zelfs al betaalbare hoefschoenen die met behulp van een gipsafdruk speciaal op maat worden gemaakt. Door deze hoefschoenen zijn de toch al schaarse redenen om hoefijzers te gebruiken volkomen achterhaald.

Hoefschoenen zijn een logisch gevolg van de vooruitgang: IJzeren wagenwielen zijn vervangen door rubber banden; hoefijzers worden vervangen door rubberen hoefschoenen.

Hoefschoenen bieden ten opzichte van hoefijzers de volgende voordelen:

 • Optimale schokdemping. Het materiaal is gemaakt van schokdempend rubber in plaats van ijzer.
 • Geen hindering van het hoefmechanisme. De hoef heeft binnen de hoefschoen, die bovendien elastisch is, voldoende ruimte om uit te kunnen zetten.
 • Minder verwondingen. Bij ongelukkige manoeuvres zal het paard zichzelf niet kunnen beschadigen. Ook wanneer het paard een trap uitdeelt zal er bij het lijdende voorwerp minder schade of verwonding ontstaan.
 • Geen overbodig gebruik. Hoefschoenen gebruik je alleen wanneer dat nodig is en blijven niet, zoals bij hoefijzers het geval is, 24 uur per dag zitten.
 • Minder glijpartijen. Hoefschoenen geven op alle ondergronden een grip die vergelijkbaar of zelfs beter is dan de grip die blote hoeven hebben.
 • Gevaarlijke glijpartijen zoals die bij hoefijzers voorkomen behoren tot het verleden.
 • Geen versterking van trillingen. Hoefijzers veroorzaken hoogfrequente trillingen die schadelijk zijn voor de gewrichten, hoefschoenen hebben dit nadeel niet.
 • Economisch. Hoewel de aanschafprijs van hoefschoenen hoog lijkt te zijn, heb je de kosten er al binnen één seizoen uit als je dit vergelijkt met de kosten van het beslaan gedurende dezelfde periode.
 • Hoefonderhoud blijft mogelijk. Bij hoefijzers is het tussentijds onmogelijk om de hoefwand bij te raspen wanneer dit nodig is. Bij gebruik van hoefschoenen wordt het hoefonderhoud totaal niet gehinderd.
 • Geen verzwakking van de hoefwand. Bij het gebruik van hoefschoenen worden er geen gaten in de hoefwand en witte lijn gemaakt. Om nog maar niet te spreken over de verzwakking van de algehele hoef die optreedt door het beslaan en die bij hoefschoenen totaal niet optreedt.

Hoefschoenen hebben ten opzichte van hoefijzers de volgende nadelen:

 • Aan- en uittrekken. Hoefschoenen laat je normaal gesproken niet 24 uur per dag zitten dus zul je ze moeten aan- en uittrekken. Bij moderne hoefschoenen hoeft dit echter niet meer tijd te kosten dan het aantrekken van je eigen schoenen. En die hou je ook niet in bed aan omdat dat een beetje tijd bespaart...
 • Hoefschoenen zijn stroever. Je kan met hoefschoenen geen sliding-stops maken zoals bij hoefijzers. Daar staat tegenover dat je ook niet getrakteerd wordt op óngewenste sliding-stops.
 • Hoefschoenen maken een ander geluid. Een paard dat op hoefschoenen loopt beweegt zich relatief geluidloos voort. Voor wie prijs stelt op het klik-klak-geluid van ijzer kan dit een nadeel zijn.
 • Het ziet er raar uit. Alles wat afwijkt van de norm wordt als raar ervaren. Zolang hoefijzers nog tot norm blijven verheven zijn hoefschoenen raar. Tegen de tijd dat hoefschoenen zijn geaccepteerd als de logische opvolger van hoefijzers, is het juist het hoefijzer dat raar, achterhaald en ouderwets is. Er komt ooit een tijd waarin het slaan van een stuk ijzer onder een levend dier beschouwd wordt als een barbaarse middeleeuwse techniek.

Welke hoefschoen neem ik?

Er zijn heel erg veel soorten hoefschoenen, welke voor jou het beste zijn hangt af van je gebruiksdoel en de vorm van de hoef van jouw paard. De Easyboot Epics zijn bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor lange ritten en gebruik over alle soorten terrein. Ze blijven (als ze goed passen) altijd aan, ook door zuigende modder, met rengalopsessies en vreemde draaibewegingen van het paard. Easycare heeft vele verschillende soorten hoefschoenen, het loont de moeite om een kijkje op de site te nemen! Ook de Renegades zijn de moeite waard om te bekijken.

Hoefschoenen ontwikkelen zich snel, er komen steeds nieuwe bij en oudere worden verbeterd. Wil je gebruikerservaringen horen? Zoek eens op het forum van HoefNatuurlijk, er is door veel mensen geschreven over hoefschoenen. Let op: een grote reden waarom het wisselend is hoe goed een hoefschoen bevalt, is dat het erg veel uitmaakt of en hoe goed een schoen past! Het is best een kunst om hoefschoenen goed uit te zoeken/goed passend te maken. Informeer ook bij je natuurlijk bekapper. Hoe meer kennis iemand heeft van schoenen EN de hoeven van jouw paard kent en de schoenen passend kan maken, hoe beter het is.


Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:


b
0
0

contact