Inloggen

Sportvoordelen Hoe Natuurlijk Bekappen voordelig kan zijn voor de sport

De voordelen van het Natuurlijk Bekappen voor wat betreft de gezondheid van de benen en hoeven wordt al ergens anders beschreven. We beperken ons op deze pagina tot de rijtechnische voordelen.

Tot nu toe worden de volgende voordelen genoemd:

Ruimere gangen

Vanuit alle disciplines wordt een verruiming van de gangen gerapporteerd. Het lijkt erop dat veel paarden altijd pijnlijke hoeven hadden, pijn die vooral tot uiting kwam tijdens de afwikkeling van de hoef en de landing uit het zweefmoment. Om de pijn te ontlopen gingen de paarden de gangen verkorten. Na de overstap naar Natuurlijk Bekappen verdween de pijn en gingen de paarden hun gang weer verruimen. Doordat bij een Natuurlijke Bekapping de hoef over het algemeen korter is dan bij de traditionele bekapping is de afwikkeling sowieso al sneller en dit helpt nog eens extra mee bij de verruiming van de gangen.

Hogere snelheden

In de drafsport is het al een tijdje bekend dat lichtere hoefijzers tot hogere snelheden leiden. Aluminium beslag is lichter dan ijzeren beslag, maar de onbeslagen hoef is nog weer lichter! De eerste daverende sportprestaties met onbeslagen paarden zijn een feit (zie ook onze pagina Sportprestaties met onbeslagen paarden) en steeds meer mensen ontdekken dat niets het onbeslagen paard kan evenaren.

Grotere tredzekerheid

Paarden lijken erg onhandig te zijn, ze struikelen veelvuldig en op een ietwat gladde ondergrond glijden ze zomaar uit. En dat terwijl paarden van nature vluchtdieren zijn en een struikel- of glijpartij ze zou doen belanden in een ravijn of in de maag van een achtervolgend roofdier. De onhandigheid is er in de loop der eeuwen wel uitgefilterd zou je denken, en dat klopt ook. Maar paarden die op traditionele wijze zijn bekapt en dus te hoog op de hielen staan, of een bijgesneden straal hebben, of beslagen zijn, hebben nauwelijks gevoel met de grond en glijden dus snel uit. Bij een Natuurlijk Bekapt paard is dat gevoel met de grond weer hersteld; het is dus niet verrassend dat een van de meest frequent gerapporteerde voordelen van het Natuurlijk Bekapte paard is ze veel vaster op hun benen komen te staan en opvallend minder vaak uitglijden en struikelen.

contact