Inloggen

Schokdemping Ook zonder hoefijzers zijn er verschillen

Deze informatie is een uittreksel uit het multimedia-pakket "Natuurlijk Bekappen".

Er is een dramatisch verschil in schokdemping als je een natuurlijke hoef vergelijkt met een traditioneel bekapte (en vooral beslagen!) hoef. Zou dat misschien de reden zijn van voortijdig overmatige gewrichtsproblemen?

Natuurlijk

Traditioneel

  • Bij een natuurlijk bekapte hoef heeft de straal contact met de grond. Direct boven de straal ligt het straalkussen. De straal en straalkussen zijn veerkrachtig en nemen een groot deel van de schokdemping voor hun rekening.
  • De schokdempende werking van de straal en straalkussen worden niet benut. In plaats daarvan kletst het paard met het hoefijzer tegen de grond.
image
image
  • Wanneer de hoef de grond raakt zal de hoef zich spreiden. Dit spreiden is onderdeel van het hoefmechanisme. Behalve dat dit zorgt voor het rondpompen van het bloed werkt dit tevens als schokdemper. Het kost immers energie om de hoefwand van vorm te laten veranderen; energie die afkomstig is van de impact op de grond en op die manier hergebruikt wordt om bloed rond te pompen. (De techneuten onder ons zullen herkennen dat dit dezelfde manier is als waarop de schokdemper van een auto werkt, alleen wordt daar geen bloed maar olie door kleine kanaaltjes geperst).
  • De traditioneel bekapte hoef heeft, vooral indien hij is beslagen, een verminderd hoefmechanisme. De hoefwand kan niet zo ver uitzetten en dus geen energie absorberen. Er is berekend en gemeten dat hoefijzers de schokdempende werking van de hoefwand met 75% verminderen! Bovendien zetten hoefijzers een deel van de energie om in schadelijke trillingen, trillingen die via de botten naar de gewrichten worden getransporteerd en daar een verwoestende werking op uitoefenen. (Er zijn voor mensen om diezelfde reden wettelijke beperkingen opgesteld voor het werken met apparaten die trillingen veroorzaken).
  • Bij een natuurlijk bekapte hoef worden de hielen laag gehouden. Als de hielen laag zijn komt het onderbeen in een meer gebogen vorm te staan, en het zijn gebogen vormen die de beste schokdempende eigenschappen hebben.
  • Bij een hoef met hoge hielen (zoals gebruikelijk is bij de traditionele bekapping) staat het onderbeen in een steilere stand en kan niet goed schokken absorberen.
contact