InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 443½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 23 mei 2004, 19:0523-5-04 19:05 Nr:6635
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:6627
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: scheren Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Hoi,
Ik neem aan dat je een groot paard hebt en geen robuust ras (want die hebben standaard meer wintervacht). Nu staat op onze manege ook een paard (KWPN) met veel meer winterhaar dan andere paarden. Ze zetten haar juist bij de open deur neer in de stand (eerste) zodat ze sneller droog is. Dus in dat opzicht heeft Frans gelijk dat je hem beter buiten kunt zetten om te laten drogen (niet in de trek uiteraard).

Maar wat ik nog wel wil toevoegen is dat een echte dikke wintervacht verdomd moeilijk droog te krijgen is. Ik heb het wintervacht verhaal en geen dekengebruik op deze site ook gelezen en wil best aannemen dat het klopt, maar met de kanttekening dat het wel rasafhankelijk is.

Ik blijf nl. volhouden dat de vacht van een shetlander niet te vergelijken is met de vacht van bijv. een arabier. De zoveel laags super lange vacht van de shet droogt na inspanning nl. niet zo op als bij een arabier met wintervacht na dezelfde inspanning. Daarbij ben ik in de winter ook altijd bang dat mijn shetje haar warmte niet kwijt kan.

Deze beesten zijn van nature niet gemaakt om met die vacht te gaan rennen. Nu rent een shet van nature sowieso al niet zoveel (schrikt niet zo snel en in zijn oorspronkelijk leefgebied valt niet zo hard en veel te rennen met al die rotsen en afgronden). Dus vanwege zijn natuurlijke leefomstandigheden heeft moeder natuur gezorgd voor korte sterke pootjes en een super dikke vacht zodat ze het zonder beschutting in weer en wind niet koud gaan krijgen. Echter eenmaal uit die natuurlijke omgeving wordt de vacht niet aangepast. Misschien minder lang dan oorspronkelijk, maar het blijft nog altijd mega lang vergeleken met een ander paardenras, alleen de ijslander heeft ook zo´n vacht, andere paarden zou ik zo snel niet weten. Dus als ik nu mijn paardje ga laten rennen een uur lang met die dikke vacht, dan is dit totaal tegen natuurlijk. Daar is de vacht niet op gebouwd. En in tegenstelling tot Frans zijn verhaal op de site, raakt mijn shet wel tot haar huid toe nat (bekeken). En de vacht is echt drijfnat, ook als we rustig rijden en veel stappen. Dat is niet droog te wrijven. Ook niet na langdurig rollen in het zand. Ik leg dus altijd wel een dekentje op, vooral als het winderig weer is, totdat de eerste cm van de vacht bij de huid droog is. Dat deken is er niet voor om haar vacht echt droog te krijgen, maar toch om te voorkomen dat ze kou pakt. Droog is ze pas de volgende dag, al zouden we in de ochtend gereden hebben. Dat blijft inderdaad soms wel 24 uur nat, ook al staat ze buiten. Haar zit dan in elkaar geklit ook nog.

Dit is heel anders dan die KWPNer op de manege waar ik over schreef. Die heeft wel wintervacht, maar is toch meer berekend op renmomenten en zal dus minder snel gaan zweten dan mijn shetje.

En misschien is het niet nodig dat dekentje, maar ik ga het niet uittesten. Of beter, heb ik wel ooit gedaan na aanleiding van een eerdere discussie hier over dekens afgelopen winter en de dag erop stond de mijne toch maar mooi te hoesten.

Maar nogmaals, het is verschillend per ras. Ik denk dat ijslanders en shetten wat de wintervacht betreft een uitzondering zijn op de rest van de paardenrassen.

Groeten,
Ingrid (wiens pony nog altijd dik aan het verharen is, want buik en billen zitten nog 3 vingers dik in het haar).
Volg datum > Datum: zondag 23 mei 2004, 19:4723-5-04 19:47 Nr:6636
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:6584
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: “Winterwormen” bij het paard Structuur
Frans Veldman schreef op zaterdag, 22 mei 2004, 11:48:

> Piet schreef op vrijdag, 21 mei 2004, 16:02:
>
>> In het najaar als de temperatuur daalt, gaan de larven

> eieren meer, etc. Ontwormen is niet alleen zinloos maar ook niet
> effectief omdat ze niet meer door de wormen worden opgenomen.
>
>

Bij honden hoefde je vroeger ook niet in de winter vlooienmiddel te geven. Maar tegenwoordig, met cv en dat de honden ook lekker warm binnen liggen moet het hele jaar ontvlooid worden. Is het nu zo dat bij paarden die 's winters met dekens op op stal staan de wormen misschien ook niet te ruste gaan? En dat deze paarden dan dus wel doorontwormd moeten worden.
Gaan alle soorten wormen in "winterslaap"?
Als je niet zeker weet of alle volwassen wormen afgedreven zijn blijven deze wel actief eieren produceren die in de mest terecht komen, die voor herbesmetting kunnen zorgen, meer larven in het voorjaar. Is dit een logische gedachte?
Helemaal geen zorgen maken is denk ik een beetje te radicaal. Je ziet wel dat er mensen zijn die in het winterseizoen minder frequent ontwormen als in het weideseizoen.
Wie heeft er wormen in de mest in het voorjaar, dus tot april, gevonden?

toedeledokie
Elsbeth
Volg datum > Datum: zondag 23 mei 2004, 20:0323-5-04 20:03 Nr:6637
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:6588
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nieuw!!! Structuur
Frans Veldman schreef op zaterdag, 22 mei 2004, 16:36:

> Charlotte Smit schreef op zaterdag, 22 mei 2004, 15:27:
>
>> Bij parelli ben ik nooit een gedachte over paarden

> met Parelli bezig bent.
>
> Groeten,
> Frans

Ja Frans, dat ben ik met je eens. Maar dat vind ik eigenlijk van alle "guru's/methodes". Als je zonder nadenken, zonder gevoel, de boeken/video's na gaat doen is het niet veel beter als de nietnatuurlijke methodes.
Verder is de een wat mensvriendelijker als de andere, maar daar moet je doorheenkijken vind ik.
Ik begin met parrelli en bekijk alle anderen door videos of boeken te lenen. Ik zie toch veel overeenkomsten. En betrap mezelf erop af en toe, bv bij problemen, ook van een ander "te pikken".

toedeledokie
Elsbeth
Volg datum > Datum: zondag 23 mei 2004, 20:3123-5-04 20:31 Nr:6638
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:6626
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Parelli en (4 cq 5) gangen Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
e m kraak schreef op zondag, 23 mei 2004, 17:03:

>MAAR MIJN VRAAG WAS: Hoe START een beginner met een groen gangenpaard zonder teugeldwingelandij, maar ook (nog) zonder gangen? >Hoe communiseer je het onderscheid tussen de gangen?
Ik kan me voorstellen als volgt: aanstappen/halthouden, en >vervolgens galop als eerste want die zijn het makkelijkst, maar wat er tussenin zit is ingewikkeld en hangt ook nogal van de individuele >voorkeur van paard zelf af.

Wat we met Björk aan het doen zijn is in de eerste instantie gebruik maken van haar wil tot lopen. Voor de duidelijkhied wel onder begeleiding van Wim.
De rem is er op stem ingebouwd, Bjork is erg druk, dat mag ze zijn, voor mijzelf een enorme overwinning geweest om op haar te stappen, ik durfde vroeger niet eens bij haar in de buurt te komen.
Maar gaat nu even om de training, de rem heeft ze dus geleerd op stem, zonder bit.
Haar voorkeursgang is hard, tolten zwijnen en galop. Draven vind ze maar heel moeilijk. Maar echt moeilijk is rustig stappen.
Dus iedere keer mag ze even hard, en dan haar weer met stem en kriebelen aaien tot rust brengen. Ook goed voor je onafhankelijke zit trouwens :-) Gisteren draafde ze een behoorlijk stukkie, omdat ik haar op haar kont kriebelde :-) Dressuurmatig vast fout, dit is vast geen hulp zoals je op een wedstrijd moet doen, maar het werkt wel bij Björk, ik had haar in haar moeilijkste gang. De kunst vind ik zelf om haar niet te snel te remmen, en gewoon maar te blijven zitten. Ze mag voorwaarts, tot ik het te eng vindt, ik bedoel hiermee, ik wil niet de omvallen in de bocht als ze gaat telgangen bijvoorbeeld. Om haar te laten stappen proberen we te circelen om een pion.
Zolang ik de pion in mijn gezichtsveld heb gaat dat heel goed, en buigt ze mooi, op het moment dat ik even mijn concentratie ben verloren en ik ben de pion kwijt, lijkt het nergens meer naar, maar ze blijft wel stappen. Misschien heeft het zelfs veel voordelen dat met een groen paard en slecht zien je beter voelt wat ze doet. Ik ben verplicht om te voelen hoe ze haar benen neerzet, en dat is niet makkelijk, maar ben ook minder snel afgeleid door het te proberen te zien. Maar ik kan haar zeker niet IN de gewenste gang zetten, ik kan haar wel UIT de ongewenste gang halen. We zijn er nog lang niet. Buitenrijden nog lang niet, dat durf ik nog niet met haar, wel met Falk inmiddels op bekende stukken.

Groeten Esther
Volg datum > Datum: zondag 23 mei 2004, 20:4623-5-04 20:46 Nr:6639
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:6601
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nieuw!!! Structuur
bart schreef op zaterdag, 22 mei 2004, 22:43:

> Is Parelli niet gewoon "aanmodderen" volgens een boekje en
> videoband?
> Je kan een Parelli startpakket kopen en hier vind je de
> informatie waarmee je kan beginnen.
> Ik mis de mogenlijkheid van een stukje "feedback" van een
> intructeur.
> Niemand geeft je informatie of je het goed doet.

als mensen het zonder na te denken zien als instructieboek heb je gelijk. Als je kijkt naar paarden en werkt met gevoel merk je vanzelf als je het fout doet en moet je erover nadenken. Kijken naar je paard.
Feedback van een instructeur is altijd handig.

> Ik heb afgelopen December bij Paard Ahoy in Rotterdam de
> nederlandse Parelli specialist te werk gezien en het was een
> leuke show, maar het gebrag wat het paard liet zien was
> "aangeleerd gedrag" en kwam niet uit het paard zelf.

Hoe zie jij dat dan? Dat het uit het paard zelf komt?
Gedrag wat uit het paard zelf komt zie je in de wei. Als de eigenaar er niet in de buurt is.

>
> We praten over communiseren met het paard, maar dit is niet de
> "wil" van de mens aan het paard opleggen.
> Het moet uit het paard zelf komen
> In mijn ogen zijn het dus truukjes.

Ik kan me voorstellen dat het eindresultaat er uit zien als een truukje. vond ik ook van de parelli video. Ik ben er ook nog niet helemaal uit. Maar nu ik iets verder kom met mijn ponys doen ze hun truukje maar als ik verkeerde lichaamstaal heb doen ze hun truukje niet. Dan zie ik het dus niet als truukje. Snap je het nog?
Maar de manier waarop het eindresultaat verkregen is is dmv lichaamstaal ipv slaan en trekken.
>
> Communicatie is verbaal en nonverbaal, maar om terug te gaan
> zitten hinniken naar een paard heeft geen zin.
> Een paard begrijpt ook niet wat je bedoeld als je tegen hem
> praat.
> Hij verstaat immers geen nederlands, maar alleen paardentaal.

Maar kan wel gesproken commandos leren
>
> Een paard reageert op verbale communicatie alleen maar als we
> onze stem verhogen of verlagen.
> Deze toon verschillen gebruiken paarden ook als ze met elkaar
> communiseren.
> Verder reageert een paard sterk op onze lichaamshouding,
> lichaamsgeur of op de manier hou we ze benaderen.

ja
>
> Ga eens een tijdje naar een groep paarden zitten kijken in een
> weiland.
> Hier kan je zien hoe paarden met elkaar communiseren
> Pas als je dit kan zien bij een paard en gegrijpen, dan denk ik
> dat je een vorm van communicatie met je paard kan opbouwen.

mee eens.
>
> Je kan een zweepje of leadrope gebruiken om je "communicatie"
> met je paard te versterken, maar een paard ziet alleen maar die
> zweep of het stuk touw waar hij mee geraakt kan worden.

Nee dit ben ik ten stelligste met je oneens. Een paard dat goed volgens de NH methodes is "beleerd" is niet bang voor zweep of touw. Juist niet.

> Dit is weer geen communicatie maar de "wil" van de mens opleggen
> aan het paard door gebruik te maken van de angst van het paard.

Echt niet.
>
> communicatie moet van 2 kanten komen.

Ja, helemaal mee eens. Maar ook jij wilt dat je paard doet wat jij wil. Het gaat om de manier waarop je het brengt.
>
> Gaarne uw mening...

Bij deze
>
> M.vr.gr.
> Bram

toedeledokie
Elsbeth
Volg datum > Datum: zondag 23 mei 2004, 21:0923-5-04 21:09 Nr:6640
Volg auteur > Van: Isabel van der Made Opwaarderen Re:6624
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Tabjes boven de menu's Structuur

Isabel van der Made
Hertfordshire
UK


3722 berichten
sinds 2-3-2004
Frans Veldman schreef op zondag, 23 mei 2004, 14:27:

> Zoals jullie misschien hebben gezien is nu ieder hoofdmenu
> direct selecteerbaar door middel van "tabjes" direct boven de
> menu's.
>
> Vinden jullie het een verbetering of maakt dit de website alleen
> maar rommeliger?
>
> Groeten,
> Frans

Een verbetering!
Isabel
Volg datum > Datum: zondag 23 mei 2004, 21:1123-5-04 21:11 Nr:6641
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:6611
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nieuw!!! Structuur
Ingrid den Ouden schreef op zaterdag, 22 mei 2004, 23:25:

>>
>> Dan zijn alle dingen truukjes, want een paard wil van nature
>> alleen maar op de wei staan en met rust gelaten worden.
>
> Is dat zo? Ik vraag me nu af of je het hier hebt over "de wilde
> voorouders", want dan heb je gelijk, of over ons "hedendaagse
> weidepaard" want dan geef ik je ongelijk. Als wij op vakantie
> zijn en er wordt dus niets met mijn pony gedaan 2 of 3 weken
> lang (alleen voeren), dan is ze helemaal uit haar doen. Ze is
> duidelijk boos op ons en negeert ons de eerste uren.

Ik denk dat als ze in een kudde stond je dit gedrag niet of minder zou zien. Isabella's kudde gaat ervandoor als jullie op vakantie gaan en ja dat zullen jullie natuurlijk even moeten voelen. (is geen kritiek op het alleen staan van je pony)
Over het algemeen willen ze in de wei staan en met rust gelaten worden. Ze kiezen er voor om naar ons toe te komen omdat wij ook heel leuke dingen met ze doen maar dat is dan aangeleerd.

toedeledokie
Elsbeth
Volg datum > Datum: zondag 23 mei 2004, 21:3323-5-04 21:33 Nr:6642
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:6621
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nieuw!!! Structuur
Linda schreef op zondag, 23 mei 2004, 10:07:

> Ingrid den Ouden schreef op zaterdag, 22 mei 2004, 23:46:
>
>> Het enige wat ze voor ons plezier moet doen is voor de kar lopen

> meer is en daarmee is de communicatie dan ook weggevallen. En
> wat je in je andere stuk hebt gezegd is helemaal waar Ingrid:
> 'Je paard/pony is de beste leermeester' (wij als mens moeten
> leren te luisteren...) :)

Oke, met jullie eens, denk ik. Ik kom met deze theorie in de problemen als ik, en dit is een voorbeeld, op een kruispunt wandel en als het dan wat betreft mijn paard effe genoeg is. Wat doe je dan. Sommige dingen moeten: wormenkuur, hoeven bijhouden, dierenarts, entingen ed. Hoe passen jullie luisteren naar je paard dan toe? je paard wil geen wormenkuur maar staat stijf van de wormen.

toedeledokie
Elsbeth
Volg datum > Datum: zondag 23 mei 2004, 21:3923-5-04 21:39 Nr:6643
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:6624
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Tabjes boven de menu's Structuur
Frans Veldman schreef op zondag, 23 mei 2004, 14:27:

> Zoals jullie misschien hebben gezien is nu ieder hoofdmenu
> direct selecteerbaar door middel van "tabjes" direct boven de
> menu's.
>
> Vinden jullie het een verbetering of maakt dit de website alleen
> maar rommeliger?
>
> Groeten,
> Frans
ik vind het dubbelop. zeker voor home en forum, kun je eronder ook al direct aanklikken. Voor de rest is het wel directer maar dat zou je (voor het oog) mooier kunnen krijgen door ze bv onder hoofdpagina te zetten.
alleen mijn mening.

toedeledokie
Elsbeth
Volg datum > Datum: zondag 23 mei 2004, 21:4923-5-04 21:49 Nr:6644
Volg auteur > Van: Nick Opwaarderen Re:6624
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Tabjes boven de menu's Structuur
Nick
Nederland


5000 berichten
sinds 13-3-2004
Frans Veldman schreef op zondag, 23 mei 2004, 14:27:

> Zoals jullie misschien hebben gezien is nu ieder hoofdmenu
> direct selecteerbaar door middel van "tabjes" direct boven de
> menu's.
>
> Vinden jullie het een verbetering of maakt dit de website alleen
> maar rommeliger?
>
> Groeten,
> Frans

Ik vind het een verbetering maar....
Ik zou de meest gebruikte knoppen niet zo klein willen zien en zou ze ook niet dubbel erop zetten...
Maar ja ik zit eigenlijk alleen nog het forum te lezen waarbij ik de pagina met vermelding van het aantal nieuwe berichten bij de favorieten heb staan dus daar gaat i meteen naar toe en erg veel verder kom ik niet meer op de site behalve als je nog eens wat na wilt lezen....
Voor nieuwe mensen hier is het misschien wat raar om forum en home/hoofdpagina en zo er dubbel op te zien staan....
Niet rommelig dus maar de indeling is naar mijn mening nog niet juist...
Groeten Nick
Volg datum > Datum: zondag 23 mei 2004, 21:5223-5-04 21:52 Nr:6645
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:6624
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Tabjes boven de menu's Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Frans Veldman schreef op zondag, 23 mei 2004, 14:27:

> Zoals jullie misschien hebben gezien is nu ieder hoofdmenu
> direct selecteerbaar door middel van "tabjes" direct boven de
> menu's.
>
> Vinden jullie het een verbetering of maakt dit de website alleen
> maar rommeliger?
>
> Groeten,
> Frans

Voor mij is het een tab, maar ik denk dat het voor veel mensen heel handig kan zijn. Ik heb even zitten goochelen om te zien dat het verschillende knopjes zijn. Maar als ik het eenmaal weet werkt het prima. Ik heb veel moeite met contrast, maar ik redt me wel. Voor een
slechtziende zou ik niet de hele website aan gaan passen.

Groeten Esther
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 443½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers, Dullaert Kurt.
contact