Inloggen

Veelgestelde vragen

"Natuurlijk Bekappen" is iets wat tegen een aantal gevestigde tradities ingaat en roept dan ook veel vragen op. Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen:

? Waarom iets veranderen dat goed is? We bekappen en beslaan paarden al eeuwen op dezelfde manier en dat gaat toch prima?
Hoezo gaat het prima? Het gaat helemaal niet goed! De hoofdreden waarom paarden vroegtijdig bij de slager terechtkomen is dat ze ernstige hoef- en beenproblemen hebben, zoals hoefkatrolontsteking, rotstraal, pees- en gewrichtsschade veroorzaakt door te weinig schokdemping, etc. Bij paarden die op een natuurlijke manier worden bekapt komen deze aandoeningen minder of geheel niet voor.


? Wilde paarden lopen niet over asfalt. Onze paarden wel. Daarom zijn hoefijzers toch noodzakelijk?
Wilde paarden lopen niet over asfalt maar over rotsbodems. Die ruige rotsbodems stellen heel wat hogere eisen aan de hoeven dan onze vlakke asfaltwegen. Paarden kunnen zonder uitzondering echt prima blootsvoets over asfalt lopen. Zelf galoperen wij rustig met onze paarden lange stukken over het asfalt... blootsvoets! Dankzij een natuurlijke bekapping zijn de hoeven zo hard geworden dat ze dit prima kunnen.


? Onze paarden zijn geen wilde paarden maar gedomesticeerde paarden. Dat is toch niet vergelijkbaar?
Echte wilde paarden bestaan niet meer. Wat er tegenwoordig rondloopt aan wilde paarden zijn de nakomelingen van gedomesticeerde paarden die de afgelopen paar honderd jaar zijn ontsnapt of losgelaten. Ze zijn dus prima vergelijkbaar met onze huidige gedomesticeerde paarden. Eenmaal vrij in de natuur krijgen gedomesticeerde paarden dezelfde gezonde hoeven als de echte wilde paarden. Er is dus geen enkele reden waarom jouw paard ook niet van die gezonde hoeven kan krijgen.


? Ja natuurlijk hebben wilde paarden gezonde hoeven, de paarden met ongezonde hoeven overleven het niet dus je vindt alleen maar wilde paarden met goede hoeven.
Zo eenvoudig is het niet. Bij de onderzoeken naar wilde paarden zijn ook dode paarden onderzocht. Er zijn maar weinig dieren die hoeven eten dus de hoeven zijn achteraf doorgaans goed te onderzoeken. Uit die onderzoeken is gebleken dat die paarden dood waren gegaan door andere oorzaken; de hoeven waren zonder uitzondering prima.


? Op een paard zitten is ook niet natuurlijk. Waarom zou ik dan wel natuurlijk moeten bekappen?
Het doel is niet om het zo "natuurlijk" mogelijk te doen. Het doel is om het op de beste manier te doen (vooropgesteld dat je het beste voor je paard wilt). Door naar de natuur te kijken leren we hoe de hoeven bedoeld zijn en onder welke omstandigheden ze horen te functioneren. We noemen het "natuurlijk bekappen" maar hadden het evengoed "gezond bekappen" kunnen noemen.


? Is een natuurlijke bekapping ook geschikt voor paarden met hoef- of beenproblemen?
Ja, natuurlijk bekappen is juist uitgevonden om hoefproblemen te voorkomen en te genezen!


? Mijn hoefsmid zegt dat Natuurlijk Bekappen niet werkt, slecht is voor de hoeven of alleen geschikt is voor bepaalde paarden
Je hoefsmid bekapt zelf niet op deze manier en heeft deze "informatie" dus ook maar van horen zeggen. Mensen die hun paard succesvol op natuurlijke wijze bekappen komen niet meer bij de conventionele hoefsmid (waarom zouden ze?) dus de hoefsmid krijgt gewoon nooit de goede resultaten van Natuurlijk Bekappen te zien.
contact