Sportvoorbeelden Inspirerende voorbeelden van onbeslagen paarden

Endurance

200km in 3 dagen zonder hoefbescherming

image

Fauresmith was de eerste endurance rit in Zuid-Afrika, inmiddels bestaat deze 34 jaar. het is een driedaagse rit van 201km (74km +74km +52km).

Vorig jaar toonden wij Zuid-Afrika dat wij, net als onze collega's in de V.S. en Australië, honderd "milers" (ritten boven de 100 mijl) blootsvoets zonder hoefschoenen kunnen rijden. De meeste Zuidafrikaanse ruiters concentreren zich op Fauresmith als hun doel. Velen durfden hun paarden niet blootsvoets te rijden, totdat ze bewezen zouden zien dat wij "Fauresmith" zonder hoefbescherming konden rijden.

Ik reed de wedstrijd met mijn paard Goshawk. Hij liep op blote voeten, zijn hoeven zagen er na de eerste dag zo goed uit dat ik het niet nodig vond om hoefschoenen te gaan gebruiken. Ik durfde de tweede en derde dag ook wat meer te vragen, Goshawks genoot zichtbaar van de rit, wederom reden we zonder hoefschoenen.

Goshawk was het eerste paard ooit dat blootvoets de finish bereikte. Het fijnste moment was waarop we aan kwamen draven en ik we terugreden naar de keurende veearts. Hij liep zo goed dat de dierenarts me "de five" gaf toen we bij hem kwamen.

Het is moeilijk uit te leggen hoe belangrijk deze prestatie is, niet alleen voor ons, maar ook voor de rest van de wereld. Dit is het bewijs dat heel wat heilige huisjes omver trapt. Dankzij onze prestatie zullen volgend jaar heel wat jonge endurance paarden onbeslagen starten en zullen een kans krijgen om barefoot kampioenen te worden.

Goshawk's gemiddelde snelheid was 17,5 km/h inclusief stops, keuringen en drinken. Zijn kruissnelheid ligt op 22 km/h, daar voelt hij zich prettig bij. Omdat ik me toch verantwoordelijk voel voor hem en zijn gezondheid, heb ik altijd hoefschoenen bij m voor het geval dat, maar we hebben ze niet nodig gehad.

De oudere generatie is enthousiaster over het ijzerloos rijden dan de jongere generatie. De ouderen herinneren zich nog dat veel landbouwpaarden ook niet beslagen werden.

Mensen geloofden gewoonweg niet dat het kon om 'Fauresmith' zonder ijzers en zonder hoefschoenen te rijden. Maar het is mogelijk, het is al gedaan in Amerika en Australie en nu dus ook in Afrika. Na onze rit zag je wel wat slijtage aan de hoef, maar op een natuurlijke manier, we hebben foto's gemaakt van de hoeven voor en na de ritten.

Van alle 43 deelnemers werden er tien uit de wedstrijd gehaald, waarvan negen paarden kreupelheid als oorzaak hadden. Goshawk kwam met glans door alle keuringen en heeft geen stap kreupel gelopen.

Hoe hebben we dit bereikt? Het kostte drie jaar voorbereiding en hard werken. Onze paarden zijn nooit beslagen geweest en zijn nooit in stallen gehuisvest geweest. Mijn man bekapt de paarden volgens de witte lijn methode*. (*zelfde als hier op Hoef Natuurlijk)

Endurance klasse III: 90 Kilometer op blote voeten

Lucia Hofman vertelt: Hilda is een dravermerrie, geboren in 1988. Ik heb haar in 1995 gekocht op de Zuidlaarder paardenmarkt. We hebben altijd recreatief gereden. Af en toe hebben we een endurance klasse I wedstrijd gereden, gewoon voor de lol.

image

Vanaf 2001 zijn we begonnen om, voor zover het mkz-gebeuren dat toeliet, serieus endurance te gaan rijden. Dat ging bijzonder goed: in 2002 reden we al de eerste klasse II wedstrijd en in 2003 de eerste klasse III wedstrijd.

Hilda heeft altijd probleemloos zonder hoefijzers gelopen. Bij regelmatig rijden was ongeveer één maal per jaar bekappen genoeg. De laatste jaren deed ik dat gewoon zelf met behulp van een hoefrasp. Ze loopt zonder problemen over elk type ondergrond in elke gang (ze heeft vijf gangen: stap, draf, galop, tölt en rentelgang).

Ik heb gemerkt dat het belangrijk is dat je niks van de zool afhaalt: Ze is één keer bekapt door een hoefsmid die keurig de zool uitdunde, met als gevolg dat ze zelfs in de bak al gevoelig was... En dat terwijl ze normaal gesproken zelfs over grind kan draven en galoperen!

Volgend jaar ga ik voor klasse IV, ik denk dat Hilda dan de eerste in klasse IV wordt zonder hoefijzers. (Ik denk dat ik dat in klasse III ook al ben trouwens).

In Zelhem, mijn eerste 90 Kilometer wedstrijd, kreeg ik bij de start wel een aanmerking van de keurende dierenarts, of ze al vaker een lange wedstrijd zonder hoefijzers had gelopen? Je zag haar denken dat kan niet goed gaan, 90 Km over keiharde zandpaden. Ik zelf zag na de wedstrijd eigenlijk geen verschil in haar hoeven vergeleken met daarvoor. En ze kwam ook prima door alle locomotie-beoordelingen daarna.

In Onstwedde, 60 Kilometer, zijn er veel paarden kreupel uitgegaan vanwege de steentjespaden en verharde wegen. (Niet iedereen krijgt zijn paard goed in de berm met wel 60 cm hoog gras, ik gelukkig wel, hoewel ik het stuk met steenslag gewoon in tölt heb gereden). Bij de nakeuring was het monsteren ook op een stuk met steenslag: Hilda liep daar prima op met voordraven. Even later werd het voordraven naar een ander stuk weg verplaatst omdat er veel klachten over kwamen: zelfs paarden met hoefijzers liepen daar gevoelig op! Leuk dus dat Hilda daar al meteen was goedgekeurd, de dierenarts vond haar erg vlot en zeker lopen na 60 Kilometer in hoog tempo (ze heeft daar een gemiddelde van 17 Kilometer per uur gereden).

Hilda krijgt per dag maximaal een halve kilo zuiver krachtvoer, alleen op de wedstrijddag zelf krijgt ze een halve kilo extra, dus in totaal 1 kilo.

Dressuur

Mariëlle & Oscar de la Renta

image

Beste Frans & Ilona,

Sinds 1 augustus 2005 loopt mijn dressuurpaard blootsvoets. Ik heb 12 augustus een cursus natuurlijk bekappen gevolgd bij Wout en houd nu zelf de hoeven bij. Hij loopt blootsvoets echt fantastisch! Hij is momenteel wel wat gevoelig op de steentjes, maar in de bak en ook op de wei loopt hij grandioos! Hij loopt Z2-dressuur (heeft genoeg punten om ZZ-licht te mogen starten). Sinds hij blootsvoets loopt, loopt hij lichtvoetiger. Zelfs mijn instructeur, die het eerst maar niks vond, is erg enthousiast! Tijdens de laatste les zei hij ineens dat hoefijzers logischerwijs helemaal niet goed kunnen zijn! Het is onvoorstelbaar, maar mijn paard heeft nu zo'n fijne draf gekregen dat we hem bijna in passage krijgen. Verder vind ik hem meewerkender, is hij losser in z'n lijf geworden en wat sneller in het achterbeen. Natuurlijk ook door de trainingen, maar het gaat nu ineens gewoon veel gemakkelijker!

Tot mijn grote verbazing kan ik ook als de wei nat is gewoon alles doen, ook galopwerk met changementen e.d. zonder dat hij uitglijdt! Ik durf volgend outdoorseizoen dus gewoon blootsvoets de proeven in!

Bedankt voor jullie bijdrage hieraan. Ik zal jullie site op mijn site opnemen en uiteraard al mijn klanten erop attenderen!

Update februari 2008:

We zijn in de zomer van 2007 geselecteerd voor de Brabantse kampioenschappen. De foto is gemaakt op de Brabantse kampioenschappen. Inmiddels hebben we 33 winstpunten in het Z2 en in december 2007 hebben we ook onze eerste winstpunt in het ZZ-licht behaald.

Ik heb tot nu toe totaal geen problemen gehad op wat voor terrein dan ook. Afgelopen zomer was het een keer ontzettend nat en soppig, maar we hebben geen enkel slippertje gemaakt. Vorige zomer op groot concours in Oudenbosch was de grond kurkdroog, keihard en glad. Daar heb ik hem 1 keer een klein stukje voelen doorglijden, maar verder zonder problemen door kunnen rijden.

Wat mij trouwens opvalt is dat Oscar zich vroeger met ijzers veel moeilijker aanpaste aan een harde en / of onregelmatige bodem. Sinds hij zonder ijzers loopt, merk ik weinig aan hem op slechte bodems. Dat zal komen doordat hij nu optimaal de schokbrekende werking van zijn stralen kan benutten. Dit heeft natuurlijk een positieve werking op zijn gewrichten, bovendien kregen die gewrichten het tijdens het rijden met ijzers en stiften natuurlijk het flink te verduren. Al met al is hij er dus echt op vooruit gegaan! Het enige waar hij gevoelig op loopt is op de parkeerplaatsen waar vrij grote scherpe stukken puin gestort worden.

Met vriendelijke groet,

Hippo's Eternity
Gediplomeerd natuurgeneeskundige voor paarden
Mariëlle de Vries
http://www.hipposeternity.nl

Dressuur op topniveau: Olympische Spelen.

Emma Hindle rijdt haar paarden blootsvoets op het hoogste niveau. Voor de hoeven is dit wat ons betreft geen echte prestatie maar we zijn toch heel blij dat er iemand op top-niveau is die dit doet. Hoe vaak krijgen wij niet het argument "Als het zo goed is voor de hoeven en de prestaties, waarom zien we dan nog geen dressuurpaarden zoals die van Anky op top-niveau blootsvoets door het leven gaan?" Ons antwoord is natte aap! Het is nou eenmaal zo dat er weinig mensen zijn die het aandurven om als een van de eersten een andere weg in te slaan.

Een stukje vertaald vanuit de Engelstalige website:
Zowel Diamond Hit en Wie Weltmeyer knalden tijdens de wedstrijd met een geweldige zekerheid. Het geheim achter deze kracht en het ritme van haar paarden is het feit dat ze geen hoefijzers dragen. "Het gevoel wat ik heb gekregen door op een paard op blote voeten te rijden, is ongelovelijk," vertelt Hindle. "Drie jaar geleden had Wally een probleem nadat hij was beslagen, daarom hebben we toen bekeken hoe hij zonder hoefijzers presteerde. Sindsdien hebben we de hoefijzers iedere winter drie maanden afgelaten en sloegen we ze er voor het wedstrijdseizoen weer onder. Dit jaar hebben we besloten om ze er onderuit te laten en dat is werkelijk een briljante keus geweest." Ze prijst haar hoefsmid Erwin Zimmermann voor de geweldige wijze waarop hij de hoeven van haar paarden trimt en zegt dat een paard het beste loopt zonder hoefijzers. "Net zoals iedereen dacht ik dat een paard hoefijzers nodig had, maar ze zijn er niet voor niets niet mee geboren, grapt ze."

Springen

Springpony Kimlight springt blootsvoets op ZZ niveau

image

Bianca Smies vertelt: Sinds 22 juli 1996 heb ik mijn pony Kimlight. In juni 97 ben ik begonnen met wedstrijden rijden in de klasse groen. Vanaf februari 98 ben ik in de klasse B gestart. Ik heb eind 2003 mijn laatste wedstrijd gestart bij de ponys, dit omdat ik 18 jaar was geworden, dan mag je niet meer bij de ponys starten, en ik kreeg een paard te rijden van de buren. In die jaren zijn we ZZ springen geworden met 9 winstpunten. En al deze wedstrijden zonder hoefijzers!

En nu zul je misschien denken: Waarom zonder hoefijzers? Als je groen springt is dat zeker niet hoog en als je net begint sta je nog niet zo stil over de functie van ijzers en kalkoenen. En Kimlight leek er geen moeite mee te hebben om zonder te springen. Ook niet toen we in de hogere klassen kwamen. Wanneer het glad was van de regen dacht ze met me mee, ze werd gewoon wat voorzichtiger, maar weigeren deed ze eigenlijk niet. Ook al sprong je los in zand en daarna het parcours in gras, dan voelde ze dat goed aan en lette goed op. Ook echt uitglijden was er niet bij, ze stond stevig op de benen. Vaak genoeg hebben we barrages gewonnen, en vanaf de klasse L gaat dit om de snelste tijd.

Vanaf de tijd dat we wedstrijden reden, hebben we ons elk seizoen geklasseerd voor de Gelderse kampioenschappen. Een goede outdoor prestatie hiervan was in 99 in de klasse L te Hengelo. Daar werden we 5e van de 45 deelnemers en mochten door naar de Nederlandse kampioenschappen in Ermelo.

In 2004 hebben we nog meegedaan aan de tripalon in Laren. Dit is een soort cross, maar dan met losse hindernissen. Zon 8 kilometer door het bos met 15 hindernissen, waarvan er één een waterbak is. Maar eerst 's ochtends een dressuurproef op een net gekneusd maïsveld. Het veld was nat, mul, en op veel plaatsen glad. Maar Kimlight had hier geen moeite mee, daar stampte ze wel doorheen. Veel paarden, mét hoefijzers en kalkoenen, gleden heel erg. Op zon veld krijgen de kalkoenen ook geen grip. Een poosje later moesten we vertrekken voor de cross. We sprongen in de klasse L, dit was in dit geval een meter. De hele cross was geen probleem.

Misschien denk je nu na over het buiten rijden (buitenrit over/langs de weg), dat dan de hoeven snel slijten. Ik denk dat dat ook per paard/pony verschillend is. Ik reed Kimlight bijna altijd buiten wanneer we geen les hadden. En niet het bos is, maar echt langs de weg. We reden wel z'on 3 tot 4 keer in de week buiten. Maar zij heeft zulke goede hoeven, dat er geen sprake was van slijtage.

Trektochten

Ook op meerdaagse trektochten presteert het onbeslagen paard bijzonder goed, zelfs in ruw terrein. Het volgende inspirerende voorbeeld wilden we je beslist niet onthouden:

Lazy M ranch in de Rocky Mountains te Canada

image

In 2005 waren we te gast op de Lazy M ranch in de Rocky Mountains te Canada. Het bedrijf organiseert trektochten door de Rocky Mountains, de 25 paarden zijn bijna voortdurend in bedrijf. In 2003 werden de hoefijzers van alle paarden verwijderd en kregen de paarden een natuurlijke bekapping. Volgens de eigenaars presteren hun paarden beter dan ooit tevoren, en is het aantal hoefproblemen verminderd. Wij filmden een korte impressie en interviewden de eigenaar.

Voor foto's van deze trektocht, zie onze Fotoserie van de Lazy M ranch te Canada.

Drafsport

Harddraver Scott Phoenix snelt blootsvoets van overwinning naar overwinning

Harddravers worden gefokt en getraind om in wedstrijden te presteren op snelheid en uithoudingsvermogen. Wedstrijden worden beslist met snelheden die ver uitgaan boven de oorspronkelijke aanleg van het paard. Het hoefijzer dat ooit is uitgevonden ter bescherming van de paardenhoef heeft bij harddravers van het begin af aan een belangrijke functie gekregen in het bevorderen van ritme en balans en het verhinderen van het aanspringen in galop. Het grootste assortiment hoefijzers in alle mogelijke vormen en materialen vindt je dan ook bij draverhoefsmeden.

image

Door permanente selectie op drafprestatie heeft de kunst om met hoefijzers een draver in balans te zetten de laatste decennia aan belangrijkheid ingeboet. De betere dravers met een ongecompliceerde natuurlijke aanleg zie je steeds vaker hun wedstrijden zonder ijzers lopen. Dit wordt niet gedaan omdat dravertrainers zo overtuigd zijn van de slechte invloed van het ijzer op de paardenvoet maar omdat hun paard harder kan lopen met minder gewicht aan de hoef. Na de race gaat het ijzer er dan ook onmiddellijk weer onder om slijtage door de vaak intensieve training te beperken.

Jonge paarden krijgen op anderhalf jarige leeftijd al ijzers onder om het harddraven te leren. Ook Scott Phoenix heeft het draversvak met ijzers geleerd. Maar door een minder ontwikkelde linkervoorhoef tengevolge van een vele maanden durende kreupelheid veroorzaakt door een botbreuk in zijn hoefbeen besloot zijn eigenaar hem vanaf zijn 4e jaar te gaan trainen zonder ijzers. In de hoop dat zijn slechte hoef door het betere hoefmechanisme sterker zou worden. In de koers kon het paard zonodig altijd nog een ijzer onder krijgen. Zijn eigenaartrainer kwam ongeveer tegelijkertijd in kontakt met de website www.paardnatuurlijk.nl en vond daarin de geruststelling voor zijn beslissing Scott Phoenix voortaan ijzerloos door het leven te laten gaan.

Begin januari 2004 trad Scott Phoenix voor het eerst in een wedstrijd aan zonder ijzers. Het resultaat was een verbluffend gemakkelijke overwinning en het begin van een ononderbroken zegereeks van 7 overwinningen in drie maanden tijd. De laatste overwinning was er een in een standardrennen in Duitsland, het Niersia Pokal.


Reacties

Naam:
Email:
Tekens over:

heb 4 paarden , 2 ervan al meer dan 12 jaar zijn 22 en 30 jaar oud en lopen aldie tijd al blootvoets rond bij mij geen van deze 2 oudjes heeft op al die jaren problemen gehad met zijn voeten of pezen De 24 jarige moet zelfs zijn eerste blijn nog oplopen heeft echt betonnen voeten. verder heb ik een 5 jarige van veulen af aan bij mij staan ook blootvoets met kanjers van straal en ongelooflijk dikke wand die nog te sneel groeit ook zodat ik hem wekelijks moet bijraspen.
0
0

dus, schijt aan mijn paard? Hij heeft nu al zulke slechte voeten dat ie niet eens blootsvoets kán lopen, maar ik laat er nog wel wat symptoombestrijders onderslaan en dan ga ik er over een poosje misschien wel eens wat aan doen? Want ja, stel je voor, dat ik een poos mijn 15 km niet maken! Had ie maar geen paard moeten worden , toch?
3
-3

ik ben nu toch voor ijzers gegaan , mn pony liep hardstikke gevoelig zonder ijzers , en minimaal een half jaar opbouwens voor een mijn 15 kilometer per dag weer kan maken ? nee dank je , doe mij maar een tijdje ijzers , daarna kijki ik wel eens voor hoefschoenen
0
-5

Als het bekappen maar goed gebeurt, dan vind ik het best. Maar hoefijzers... zo zonde.. Heb ooit eens gelezen dat het ook de hoef dichtkneep? Omdat wanneer een paard z'n hoef neerzet hij eigenlijk een tikkie breder wordt door de druk die er op komt te staan, en dat gebeurt met hoefijzers niet (net zoals te krappe schoenen aantrekken, maar paarden voelen er niet zoveel pijn door enz.), en dat brengt de hoef uit natuurlijk balans ofzoiets... maarja het is ook maar wat je hoort... :)
1
0

ik vind het heel normaal om een paard zonder ijzers te laten lopen. eigenlijk weet ik niet beter.
1
0

Ik ben groot voorstander voor het Natuurlijke Bekappen. Op de manege waar ik rijd, hebben we vaak kreupelheid bij de paarden. Ik kijk wel 's naar de hoeven en het valt mij op dat ze hoge hielen hebben, en dat vind ik echt zo zielig. Ik denk dat de paarden beter zouden gaan lopen wanneer ze natuurlijk bekapt worden. Wanneer ik paarden aankoop/fok, ga ik ze zeker allemaal zonder hoefijzers op de Hoef Natuurlijk manier bekappen =)
1
0

Ik heb mijn westernpaard sinds een kleine maand zonder ijzers omdat hij last had van ondergeschoven verzenen en te lange toon. Ook omdat hij brokkelhoeven had en steeds losse nagels. In de piste is hij enorm lichtvoetig geworden, op het harde loopt hij nogal voorzichtig, maar dat betert nog wel. Dingen als meterslange stops kan ik dus niet doen, maar dat gaat sowieso niet in de buitenpiste. Ik kan er alleen maar positief over zijn, zijn stand wordt beter, hij loopt beter!
0
0

Ik vindt het altijd frappant dat dergelijke websites maar zo beperkt voorbeelden kunnen tonen. Ik snap niet waarom mensen met de nieuwe methodes als Natuurlijk Bekappen - die niet eens zo heel veel verschilt van het traidtionele bekappen, maar het wordt gedaan door mensen zonder verstand.. - ijzerloos, bitloos, dekenloos. In het geval van ijzerloos, gaat dit dus voor veel sportpaarden niet op. Ik heb de mijne zo lang mogelijk ijzerloos gehouden, maar het blijkt dat het niet gaat. Te zwart/wit
0
0

het is jammer dat sommige mensen hier commentaar geven zonder eerst heel de logica gelzezen te hebben rond natuurlijk bekappen. het is ook best dat je een onderscheid maakt tussen drastische ingrepen (zoals strasseren) en de white line method! het zijn trouwens ook geen oerpaarden die onderzocht zijn op hoe de hoef werkt, maar paarden die van gedomesticeerde staat zijn verwilderd en dus NIET verschillen van de onze! NORMAAL bekappen lijkt me dus logischerwijs bekappen naar waarvoor de hoef dient
0
0

Realist
Het voorbeeld Emma Hindle is achterhaald. Lancet loop rondom op ijzers op het EK te Winsor. Misschien wel zo eerlijk om te vermelden onder het kopje Dressuur op topniveau: Olympische Spelen. Ze heeft het dan wel aangedurft een andere weg in te slaan maar ze durft het ook aan om haar paard weer rondom op ijzers te laten lopen.
0
0

Ik lees hier allemaal reacties over de 'Engelse' paardensportdisciplines, maar hoe zijn de ervaringen in de westernsport?
0
0

Heb deze week de ijzers van mijn springpaard zijn voeten gehaald en morgen krijgt hij zijn eerste natuurlijke bekapping. Hij loopt nu op eieren maar dat is normaal hebben ze mij gezegt, hij heeft nu geen goed tastgevoel. Ben heel benieuwd hoe hij op het natuurlijk bekappen gaat reageren, bitloos heeft hij al goed aanvaard! (Y)
0
0

natuurlijk bekapt zeker
0
-1

heb vorige week voor het aller eerst de hoeven van mijn pony laten bekappen. nu staat die zo slecht en zo kort dat ik er niks mee kan doen ,en hij mag zich ook niet stoten anders krijgt die allemaal bloedingen . bedankt hoefsmid
0
0

Ben zelf dressuur instructrice en fervent voorstander van bekappen zonder ijzers!!! Het is onnatuurlijk en laat de hoef niet meer toe op een natuurlijke manier met de bodem om te gaan waardoor je problemen krijgt. Kijk maar als je zelf verkeerde schoenen hebt, dat loopt ook niet fijn. MIjn paarden ( ZZ niveau) lopen steeds zonder ijzers, op alle ondergronden en ik heb er nooit problemen mee, ook geen stress blessures of peesproblemen!! Denk een keertje logisch na en je komt er zelf op uit!!
0
0

Sandy: geirriteerd hoefbeentje door natuurlijk bekappen... Dat kan niet, verdiep je in de materie alvorens iets te roepen.
1
0

Natuurlijk bekappen? NEE! Mijn pony heeft een geirriteerd hoefbeentje en het gaat perfect met ijzers :) Zonder ijzers heeft ze het gekregen, nou gewelidig hoor, zonder ijzers! NOT
0
-3

Hoefsmid is nl.met een d.Groetjes Esther(gediplomeerd hoefsmitttt)
0
0

Hoi Mo leer eerst maar eens schrijven,hahahaha
0
-1

was een bloedhete pony mischien :-D
0
0

Misschien werd het dier gestrasserd? In ieder geval NIET natuurlijk bekapt op de manier zoals die op deze website wordt beschreven...
0
0

Een paard dat bloedt wanneer je ermee rijdt? Waar zijn jullie mee bezig...????
0
0

hij liep slecht ja, omda zijn hoeve voor natuurlijk bekappe helemaal ni geschikt zijn, kan me ni schele wat jullie denken omdat hij op ijzers staat, maar tis nu toch wel echt raar dat die mensen (waarvan ik hem heb gekocht) het NU eens zijn met mij, nadat een van hun paarden telkens bloede, het paard draagt nu ijzers en kijk ze nu lope, zonder pijn, zonder bloed
0
0

onze shetlander word ook sinds kort natuurlijk bekapt, en haar hoeven zijn nog nooit zo mooi geweest!
0
0

er is een park in slagharen dat heet :Ponyparkcity en alle 300shetlandponies waar dagelijks op gereden word dragen geen hoefijzers.
0
0

@ ik en men pony: ga vooral door met 4-kant beslaan en endurance wedstrijden. Maar nie komen janken als ge uwe pony - dank zij de zeldzame 'goede' hoefsmid - moogt laten inslapen omdat ie verrot bekapt en be-ijzerd is. Ik spreek uit pijnlijke ondervinding. Zie: de fotoserie in foto-album 'Mijn Paard', met als titel: De gevolgen van (o.a.) eggbars Maar ge doet maar met uw zelfingenomen ijzerwinkel-idee. Jammer dat ge niet in staat blijkt zefstandig te kunnen denken en beslissen.
0
0

Ilona Kooistra
Waarom koopt iemand een pony als die zo afschuwelijk slecht loopt? ;-) Heel vreemd. En ALS het dier al zo slecht liep, dan klinkt dit alsof de zoollederhuid geirriteerd was, dat kan gebeuren als de pony (lichtjes) hoefbevangen was. Dat staat los van het natuurlijk bekappen. Er zijn trouwens al veel natuurlijk bekapte paarden die met succes endurancewedstrijden rijden hoor, dus denk maar niet dat nb-paarden dat niet kunnen.
0
0

ik heb vorig jaar een pony gekocht, die ook natuurlijk bekapt was, hij liep zo kreupel als het ma kon zijn wilde bijna niet vooruit, als hij op een steentje liep sprong hij bijna omhoog van pijn, onze paarden hebben niet die hoeven van in de oertijd, wil je gn ijzers laat ze dan NORMAAL bekappen door een goede hoefsmid ookal zijn die zeldzaam! men pony heeft nu 4 ijzers en loopt endurance mee als de beste!
0
0

Paarden lopen niet slecht op ijzers , ze lopen BETER zonder . EN het is gezonder voor hun voeten . Dat van die oertijd , inderdaad en daarna op sandalekes MAAR de mesn is nooit op ijzeren plateau's gaan lopen zou een beetje te veel pijn doen zie je , is ook niet zo effektief zie je , is eigenlijk en beetje onzin zie je !! Maar wat zeg ik nu , tuurlijk zie je het niet !
0
0

Wat een onzin dat natuurlijke bekappen. Als jullie paarden nu zo slecht lopen op hoefijzers, neem dan een goede hoefsmit, Er zijn zat paarden die zonder ijzers kunnen zonder natuurlijke bekapping. Onze paarden leven hier niet in een natuurlijke omgeving . Hoe kun je nu in een dag leren een paard te bekappen, schandalig, Goede hoefsmeden leren hun hele leven, goede hoefsmeden zijn wel heel schaars. We moeten onszelf niet zo gek laten maken. Mensen liepen in de oertijd ook op blote voeten.
0
0

Fred Emmerig
Een pony van een jongedame, waar ik de hoeven van bekap, is ondanks alle tegenstand van anderen zonder ijzers springkampioen geworden!
0
0

Mijn verzorgpony loopt altijd al zonder ijzers. Maar word niet natuurlijk bekapt..
0
0

Mijn paarden hebben jaren zonder ijzers gelopen. Mijn hengst is nu 9 en heeft zijn eerste paar ijzers aan. Ook zijn moeder 14j loopt dit jaar vanaf het wedstrijdseizoen op ijzers. Ze rijden beide endurance en tot 90km ging dat best goed vooral in Vlaanderen. Maar daar de meeste wedstrijden in Wallonië doorgaan op ruwe harde ondergrond werden de hoeven te kort en werd er een rode lijn zichtbaar. Op 4 weken tijd is een ijzer ook volledig afgesleten, dus ik ondervind dat het max nu overschreden is.
0
0

M-springen Romano, lspringen Jojo, B springen Amy. Niet uitgekrapte hoeven zijn het recept om onderuit te gaan met de pony op gras. Goed uitkrabben voor het parcours, en ik laat een randje hoefwand staan om voor grip te zorgen. Ook mag de zool niet volopen met eelt anders verminderd de grip. Het succes zonder ijzers varieert per pony, holle hoeven meer grip als platte voeten. Kan goed zonder ijzers alleen niet zondermeer.
0
0

Hoi, ik heb enkele maanden geleden op aanraden van mijn dierenarts ook de hoefijzers van mijn paarden laten halen. En het gaat heel goed. Ze lopen een stuk makkelijker en lijken er zelf ook blij mee.
0
0

vroeger had mijn paard altijd een blein en sinds de ijzers eraf zijn heeft hij er geen meer
0
0

mijn paard liep vroeger heel slecht op de hoefijzers maar sins ze eraf zijn presteerd hij beter en wilt ze meer meedoen
0
0

Aankomende week ga ik een vierdaagse (4 keer 25 kilometer) op blote voeten rijden met mijn tweespan shetlanders ondanks het advies van de organisatie om beslagen aan de start te komen. Gezien ik het gebied waar we rijden goed ken en hier ook bijna dagelijks rij, weet ik dat het geen probleem gaat worden. Mijn bekapper Fred uit Assen is vorige week nog geweest om de hoeven bij te werken maar dit was nauwelijks nodig. Ik heb er enorm zin in.
0
0

K. dat heb ik ook, ik heb bij mijn tinker ook zitten denken aan hoefijzers, maar nu niet meer. ik ga of gewoon met een normale bekapping verder omdat ik mijn opa en oma denk ik niet kan overtuigen om natuurlijk bekapping te nemen. maar als het toch lukt zorg ik zeker voor een 100% natuurlijke bekapping.
0
0

hoi Ik heb zelf een tinkertje, en die staan bekend om hun "sterke" hoeven. Zij heeft geen sterke hoeven, waardoor alles afbrokkeld. We zaten te denken of we nou ijzers moesten laten zetten. Maar toen ik via paard natuurlijk (keek ik wel is op) op Hoef natuurlijk terecht kwam, ben ik wel anders gaan denken! Groetjes K.(14) met haar paardje
0
0

mijn pony hoef eigenlijk bijna nooit naar de hoefsmid dat komt doordat ik veel in de berm rijd en als haar hoeven te lang zijn ik wat meer op het wegdek rijd, mjin pony heefd daar geen problemen mee en ik heb haar al 3 jaar en nog nooit kreupel geweest, toen ik haar ooit hoefijzers had gegeven liep ze zelfs slechter!! mijn pony gaat alleen naar de hoefsmid als het echt nodig is wegens een veel te lange straal of diepe gleuven , hoefijzers zijn dus echt nergens voor nodig !!! groetjes ik+pony!!!!
1
0

de grooste drafstal van belgie van fransedrafpaarden is het aan het proberen van de natuurlijke gekapte hoeven stal roelens stal dat klasieke en semiene klasieke paarden op stal heeft dus tegen de top van hun jaar lopen in paris
0
0

Het paard waar ik op reed had nooit (alleen toen die wedstrijden draafde) ijzers. Hij is 21 en alleen als ik veel op asfalt of stenen rijd krijgt hij ijzers.Hij loopt altijd goed!! en hij wordt niet natuurlijk maar gewoon bekapt.
0
0

Het paard waar ik op reed had nooit (alleen toen die wedstrijden draafde) ijzers. Hij is 21 en alleen als ik veel op asfalt of stenen rijd krijgt hij ijzers.Hij loopt altijd goed!! en hij wordt niet natuurlijk maar gewoon bekapt.
0
0

Maar bedoelen jullie gewoon zonder ijzers , of zonder ijzers en mét de natuurlijke manier bekapt?
0
0

onze paarden worden ook natuurlijk bekapt. vind het wel grappig dat je gewoon kunt stappen draven enz op de stenen. Natuurlijk moeten we dat nog wel een beetje opbouwen. Vind het heel leuk dat de paarden lekker natuurlijk blootvoets kunnen lopen.
0
0

Ik heb 2 paarden, en een jaar geleden ben ik blootvoets gaan rijden. En daar besloot ik mee door te gaan! mijn oudste een hengst van 12 jaar had een blessure opgelopen tijdens het vrijspringen in Ermelo, sins ik zonder ijzers rijd is hij een stuk lichtvoetiger, heeft hij meer galopeer vermogen en begint hij nu opnieuw aan een lichte tour springen. mijn ruin is enorm voor uitgegaan in de dressuur en start nu intermeditair. ik ben ongelovelijk bij dat ik zonder ijzers ben gaan Rijden !!!!!
0
0

mijn pony loopt al lange tijd zonder hoefijzers,nu presteert hij veel beter!!!ik had nog nooit gehoord dat hoefijzers zo slecht kunnen zijn .nu ga ik em zeker nooit meer laten beslaan!
0
0

mijnpaard heeft toen we haar kochten al gevoelige hoefen.zomers heeft ze altijd hoefijzers omdat we dan veel buiten rijden maar vorigeweek zijn ze er weer afgehaald geen nieuwe eronder en ging gisteren rijden in de bak buiten uitstappen nix aan dehand.ging vanogtent buitenrit maken en ze kon amper lopen.nu mijn vraag wie hier ook wel last van heeft?mij stond bij dat je toch gewoon hoort te kunnen stappen op straat?zonder dat ze zodanig afslijten tot op haar straal?of is het gewoon tekort gekapt?
2
0

mijn pony wilde nooit springen en had altijd last van haar rug. Nu ze zonder ijzers loopt springt ze graag en ook haar rug is veel beter doordat haar hielen een stuk korter zijn.
0
0

mijn paard ook or ze heeft heel lang niet meer gestreken en ze ging naar de hoefsmid en heeft het weer
0
0

mijn vriendin kocht een slecht bespierd en kreupel paard... het dier had hoefijzers onder en liep altijd te sloffen... toen ze de ijzers eraf had laten halen, liep het beest na een tijdje niet meer te sloffen, en nog later was hij niet meer kreupel... toen ze he hem liet beslaan liep hij weer kreupel... ijzers er weer af en t dier weer ok... na een jaar of 2 was ze Z2 dressuur zonder ijzers en mét Trots
0
0

contact