InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18883 onderwerpen
275494 berichten
Pagina 1280 van 18367
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2004, 19:3216-12-04 19:32 Nr:19186
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Eiwitten/aminozuren Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Nog wat verder uitgespit:

Er komen 20 verschillende aminozuren voor in eiwitten. Elk aminozuur heeft een eigen (triviale) naam en een afkorting van 3 letters. Ook kan elk aminozuur aangegeven worden met één letter.
Ons lichaam heeft voor de opbouw van eiwitten alle 20 aminozuren nodig. De meeste aminozuren kan het lichaam zelf maken, via een groot aantal stofwisselingsprocessen. Echter, 8 aminozuren kan het lichaam niet zelf maken, deze moeten we dus uit onze voeding binnenkrijgen. Deze 8 aminozuren worden de essentiële aminozuren genoemd. In de tabel hieronder staan de verschillende aminozuren genoemd :
Tabel 1 : Essentiële aminozuren.

Essentiële aminozuren Niet-essentiële aminozuren
fenylalanine (phe) alanine (ala)
isoleucine (ile) arginine (arg)*
leucine (leu) asparagine (asn)
lysine (lys) asparaginezuur (asp)
methionine (met) cysteïne (cys)
threonine (thr) glutamine (gln)
tryptofaan (trp) glutaminezuur (glu)
valine (val) glycine (gly)
histidine (his)*
proline (pro)
serine (ser)
tyrosine (tyr)
* Arginine en histidine zijn voor jonge kinderen ook essentieel.
Enkele van de niet-essentiële aminozuren worden uit andere aminozuren gemaakt, zo wordt cysteine uit methionine en fenylalanine gemaakt. Deze laatste twee zijn echter wel essentiële aminozuren, dus bij een tekort aan methionine zal er ook een tekort aan cysteine ontstaan.

En nu wordt het interessant, want dit geldt dus ook voor paarden:

Het lichaam kan aminozuren niet opslaan, overschotten aan aminozuren worden via de urine uitgescheiden, gebruikt als energiebron of omgezet tot andere lichaamsproducten. In alle gevallen gaan ze als aminozuur verloren. Eiwitten fungeren wel als opslag voor aminozuren, maar alleen als ze hun eigen functie niet meer kunnen vervullen. Spieren bestaan bijvoorbeeld voor een groot deel uit eiwit. Bij ernstig voedselgebrek zullen de spieren afgebroken worden om omgezet te worden in eiwitten die van belang zijn voor overleving, of gebruikt worden als energiebron. Een echte eiwitopslag, zoals glycogeen voor koolhydraten, of vetreserves, hebben we niet in ons lichaam.
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2004, 19:3416-12-04 19:34 Nr:19187
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:19122
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoe zat dat ook alweer met mok? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Frans Veldman schreef op woensdag, 15 december 2004, 18:46:

> e m kraak schreef op woensdag, 15 december 2004, 18:11:
>
>> Frans Veldman schreef op woensdag, 15 december 2004, 17:11:

>
> Jah, ok. Maar met granen denk ik aan geoogste granen, alleen
> maar de granen, en dus niet de complete plant. (Als dat in
> krachtvoer zou zitten zou ik er geen problemen mee hebben).

Hm, ja. Maar gaat het dan eigenlijk nog over graan (=graszaad) of over het fenomeen "kracht"voer :-S

KNIP (mee eens)

>
>> Daarom kun je nmm met de juiste soort granen, zoals haver,
>> ongestraft je hooi wat "verrijken".
>
> Waarbij je dan vooral met energie (koolhydraten/vetten)

Gaat het toch ook om? Dacht ik... van de week nog met Iloon over gemeeld.

> 'verrijkt', en niet zozeer met vitaminen enzo. Maar aangezien we
> weten dat teveel concentraat tot allerlei problemen leidt kun je
> dit pas doen wanneer je paard/pony al aan zijn maximale opname
> aan hooi zit.

yep

> Maar omdat mensen denken dat krachtvoer 'gezonder' is krijgen
> paarden krachtvoer en worden ze gerantsoeneerd op hooi 'omdat ze
> te dik worden'. Dus moeten we hoognodig af van het idee dat er
> in krachtvoer dingen zitten die het paard nodig heeft, en dat
> hij bij "lichte tot matige arbeid" niet genoeg zou hebben aan
> hooi. Dat is waarom ik reageerde.

Sja, als we zo de afgelopen dagen es teruglezen lijkt 't wel weer een jehova-portal voor brokjesmagnaten. Slaat nergens op, vind ik ook. Maar hoe brengen we dat de lui nu aan het verstand, he?

>
> Voor zover ik weet zitten de vitaminen en dergelijke niet zozeer
> in de granen/zaden maar in de rest van de plant. Dus blijft het
> idee dat paarden granen nodig hebben (in geconcentreerde vorm)
> tamelijk merkwaardig.

Hier ben je vind ik wat onduidelijk en niet helemaal correct in. Je hebt denk ik gelijk wanneer paarden jaarrond ad lib gebruik kunnen maken van wei. Die vitamientjes enzo zitten verder potdomme haast overal in, behalve echter uitgerekend in hooi!

Zoek, geachte meelezertjes, anders maar eens een lijstje van nature eetbare zaken bij elkaar waar het NIET inzit - dat valt niet mee... vooral daarom vind ik het omgetut in het wilde weg met al die brokjes, toevoegingen, preparaten, spuiten, poedertjes, kruidenmengsels, voor dunne paardjes, dikke paarden, grote en kleine, allerlei Überpferderassen... en wat er nog allemaal meer aan goedbedoelde onzin en maffe verkoopargumenten wordt verkocht zo apart.

Laten we nou es vooropstellen dat al de lui dat kopen omdat ze zo goed mogelijk voor hun paardje willen zorgen, zou het dan helpen als ik - met de tabellen van Zoötech.Inst.Utrecht voor mijn neus waar dat allemaal in staat - daar een paar (gemiddelde) opgaven uit overtiep:

Voor LANG WEIDEGRAS:
droge stof (g) 170; Ca (g) 5,6; P (g) 4,2; Mg (g) 2,0; K (g) 29,0; Na (g) 2,5; Cl (g) 13,0; Fe (mg) 200; Cu (mg) 8,5; Co (mg) 0,21; Mn (mg) 115,0; Zn (mg) 80,0; I (mg) 0,4; *vit.*A *(**IE)* 0; ß-carotine (mg) 70 (dat is waar vit.A uit gemaakt wordt); vit.D (IE) 400; vit.K (mg) 25; vit.B12 en H (biotine) zitten er NIET in.

Voor gemiddeld agra-weidegras (niet agra-industriële kunstwei!) liggen de waarden wat anders. Er zit soms wat meer in zoals vit.E (IE) 270; soms wat minder zoals vitD (IE) 200. Vreemd genoeg lopen de voedingswaarden lang niet zo uiteen als vaak gedacht wordt: 160 voor gemiddeld tegen 145 voor lang (in VREs).

Wat houden we daar dan van over in HOOI?:
droge stof (g) 830; Ca (g) 5,5; P (g) 3,0; Mg (g) 2,5; K (g) 25,0; Na (g) 1,5; Cl (g) 3,0; Fe (mg) 300; Cu (mg) 7,7; Co (mg) 0,3; Mn (mg) 50,0; Zn (mg) 50,0; I (mg) 0,35;
VRE neemt af tot 54 (maar let dan ook op enorme toename droge stof!); op 800-1000 IE vit.D na ben je in hooi alle vitaminen kwijt!
Hooi heeft (onverwacht?) veel minder voedingswaarde dan vers materiaal.

En nou voor HAVER (als toevoeging IN hooi bedoeld!):
Droge stof (g) 850; Ca (g) 0,9; P (g) 3,3; Mg (g) 1,6; K (g) 4,1; Na (g) 0,7; Cl (g) 1,1; Fe (mg) 64; Cu (mg) 4,0; Co (mg) 0,23; Mn (mg) 51,0; Zn (mg) 28,0; I (mg) 0,16; vitA, vitD en vitB12 ontbreken; vit.E (IE) 12,1; vit.K (mg) 0,9; vitB1 (mg) 8,0; vitB2 (mg) 1,5; vitB3 (mg) 15,4; vitB5 (mg) 12,7; vitB6 (mg) 1,6; vitB11 (mg) 0,33; chloline (mg) 950; vit.H (mg) 0,18.

De meeste vitaminen die in hooi niet meer voorkomen zitten dus wel in haver.
Vgl. s.v.p. ook Ca/P-verhoudingen in hooi en haver.

Voor LUCERNE (als toevoeging naast haver IN hooi bedoeld!) kijken jullie maar op de website van Hartog... daar staat het vast ergens op en een beetje zelfwerkzaamheid mag ook wel :-P

Zoals op te maken is vult haver als "verrijking" hooi heel behoorlijk aan. Met af en toe een handje worteltjes, appeltje of een voederbietje (of pizza LOL) e.d. ben je voedingstechnisch klaar - alles met simpele natuurlijke produkten waarvan je WEET wat je voert. Dit zelfde "af en toe" geldt voor allerlei natuurlijke (kruiden) "supplementen" als allium waar we het net over gehad hebben.

Dit in tegenstelling tot de verzameling industriële brokjes, concentraten etc. waar ik uit de inhoudsopgave in de regel NIET kan opmaken wat er nu werkelijk in zit en of dat in opneembare vorm is. Bij veel industriële afvalprodukten waar veevoer van gemaakt wordt is het nl. ook nog eens zo dat "voedingswaarden" er technisch gemeten in zitten, maar slecht opneembaar zijn en dan heb je er uiteraard nog niets aan. Paardenvoeders zijn in de regel, in vergelijk met rundveeproduktievoeders SLECHT uit de technische bus gekomen.

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2004, 19:5716-12-04 19:57 Nr:19188
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19187
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoe zat dat ook alweer met mok? Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
e m kraak schreef op donderdag, 16 december 2004, 19:34:

> Frans Veldman schreef op woensdag, 15 december 2004, 18:46:
>
>> e m kraak schreef op woensdag, 15 december 2004, 18:11:
>>
>>> Frans Veldman schreef op woensdag, 15 december 2004, 17:11:
>>>
>>> KNIP
>>>

>>> Allemaal mee eens Frans behalve dit dus:
>>>>
>>>> Daarvoor zijn dus helemaal geen granen nodig (die eten paarden

> kan opmaken wat er nu werkelijk in zit en of dat in opneembare
> vorm is. Bij veel industriële afvalprodukten waar veevoer van gemaakt wordt is het nl. ook nog eens zo dat "voedingswaarden" er technisch gemeten in zitten, maar slecht opneembaar zijn en dan heb je er uiteraard nog niets aan. Paardenvoeders zijn in de regel, in vergelijk met rundveeproduktievoeders SLECHT uit de technische bus gekomen.
>
> Groeten, Egon

Laat ik in ieder geval één misverstand uit de weg ruimen: het is niet mijn bedoeling iemand aan de brokjes te krijgen!!!!! Ik voer dat zelf absoluut niet meer: ik geef gras, hooi ( soms kuil) en graan (havermix),
Lucerne geef ik bij voorkeur niet omdat de meeste produkten met melasse overgoten zijn en dat wil ik de paarden niet geven. Als ik lucerne zonder melasse zou kunnen kopen, dan voerde ik het wel gezien de zeer waardevolle voedingsstoffen.

Voor de goede orde: waar ik iemand aanraad om een supplement te gebruiken is dat alleen als er een mogelijke noodzaak is en een dier in slechte conditie of ziek is. Dan is het nmm wel de moeite waard om wat bij te geven om een sneller herstel te bevorderen.

Voor het overige: hou het simpel maar ga er niet van uit dat gras alleen goed genoeg is. Dat bestaat gewoon niet in de omstandigheden waaronder de meeste paarden in Nederland gehouden worden ( en dan denk ik nog niet eens aan al die stumpers die in manege- of pensionstallen staan!) en granen helemaal uitschakelen, dat is gewoon niet goed - om de hele chemische fabriek in het lijf te laten werken zijn ook de stoffen uit granen gewoon nodig.
De alternatieven voor granen zijn in onze overgecultiveerde natuur of grasweides niet of nauwelijks te vinden.

Marianne
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2004, 20:0516-12-04 20:05 Nr:19189
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: barefootzadels in belgie Structuur
Ik ben heel erg blij dat ik jullie, kan mededelen dat ik met de verkoop van Barefoot- boomloze zadels in Belgie mag beginnen!

ik heb deze zadels mogen testen bij Bianca en ben er zo ontzettend over te spreken.
Heerlijk om mee te rijden, mijn paard veranderde direkt in zijn houding, werd zo lekker ontspannen en soepel, ik voelde dat hij zoveel meer bewegingsvrijheid kreeg en ik kon zelfs zijn hartslag voelen!

ook heeft een leerlinge van mijn erop gezeten tijdens een les. Ze heeft een wat ongebalanceerde 'scheve' zit en na een half uurtje zag je dat ze beter ging zitten, ze zocht haar eigen evenwicht op waardoor haar paard ook beter begon te lopen! (logisch)

nu met de verkoop in Belgie, hoop ik veel ruiters EN paarden ook deze ervaring te mogen meegeven!

Mijn website is nog niet klaar en verwijs ik jullie even naar de Barefoot zelf in Duitsland www.barefoot-saddle.de en voor nederlands (Bianca) www.boomloosrijden.nl
In Januari komen de eerste zadels bij me binnen, nog even wachten dus..
maar ik MOEST het gewoon al vertellen!
_________________
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2004, 20:2416-12-04 20:24 Nr:19190
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:19188
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoe zat dat ook alweer met mok? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Marianne schreef op donderdag, 16 december 2004, 19:57:
>
> Laat ik in ieder geval één misverstand uit de weg ruimen: het
> is niet mijn bedoeling iemand aan de brokjes te krijgen!!!!!

Sjee wat heb je lange tenen vandaag! Ik val niemand speciaal, ook jou niet, aan hoor..

>
> Voor het overige: hou het simpel maar ga er niet van uit dat
> gras alleen goed genoeg is. Dat bestaat gewoon niet in de

Uit mijn overschrijven kun je nu juist WEL concluderen dat, gemiddeld genomen, gras voldoende is! ALS het paard tenminste jaarrond 24/7 ad lib gras heeft.

> omstandigheden waaronder de meeste paarden in Nederland gehouden
> worden ( en dan denk ik nog niet eens aan al die stumpers die in
> manege- of pensionstallen staan!) en granen helemaal

Over de belabberde omstandigheden waarin ponies moeten oeverleven zij wij, en de DB, het wel eens. Maar dat komt toch meestal niet door onwil, maar door vooroordelen en vergaande onkunde ook maar iets aan taaie, saaie kennis over de dieren die je neemt te leren.

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2004, 20:5016-12-04 20:50 Nr:19191
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19190
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoe zat dat ook alweer met mok? Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
e m kraak schreef op donderdag, 16 december 2004, 20:24:

> Marianne schreef op donderdag, 16 december 2004, 19:57:
>>
>> Laat ik in ieder geval één misverstand uit de weg ruimen: het
>> is niet mijn bedoeling iemand aan de brokjes te krijgen!!!!!
>
> Sjee wat heb je lange tenen vandaag! Ik val niemand speciaal,
> ook jou niet, aan hoor..

Sorry!! Ik voelde me overigens niet aangevallen hoor - dus mijn bovenstaande zinnetje was niet 'in de verdediging'bedoeld! De eikeltjesthee werkt nog steeds :)
>
>>
>> Voor het overige: hou het simpel maar ga er niet van uit dat
>> gras alleen goed genoeg is. Dat bestaat gewoon niet in de
>
> Uit mijn overschrijven kun je nu juist WEL concluderen dat,
> gemiddeld genomen, gras voldoende is! ALS het paard tenminste
> jaarrond 24/7 ad lib gras heeft.

Mee eens waar het vitaminen en mineralen betreft ( als de grond tenminste okay is) .. waar ik op doelde waren o.a. de aminozuren die ook nodig zijn om sommige stoffen naar werkbare stoffen om te zetten. En die zitten nmm niet in voldoende mate in gras... vandaar dat handje haver! ( Maar dan moet ik nog een keer alle afkortingen doorlezen!)
En inderdaad Luzerne - daar zitten alle 8 essentiële aminozuren in en ik heb zelfs inmiddels een site gevonden waar ik vermoed dat ze in de luzerne géén melasse stoppen:
http://www.oldambt.nl/Luzerne.htm
met een produkt-analyse!
>
> Over de belabberde omstandigheden waarin ponies moeten
> oeverleven zij wij, en de DB, het wel eens. Maar dat komt toch
> meestal niet door onwil, maar door vooroordelen en vergaande
> onkunde ook maar iets aan taaie, saaie kennis over de dieren die
> je neemt te leren.

.. haha, gelukkig voorziet dit forum al in heel wat behoefte en kennis! Als je eenmaal in die saaie, taaie kennis duikt, dan wordt het al gauw een spannende ontdekkingsreis. Ik kan het iedereen aanraden!

>
> Groeten, Egon

en groeten terug, Marianne
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2004, 20:5616-12-04 20:56 Nr:19192
Volg auteur > Van: ebby Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Voor de leek Structuur
ebby
Zeeland
Nederland


325 berichten
sinds 5-1-2004
Voor de leek,
Om het geheel begrijpenlijk te krijgen, een beetje het voedingsverhaal te snappen en wat basisbegrippen in je zak te hebben:
http://www.ping.be/paardekracht/atleet03.pdf
Want ik vermoed dat er toch wat mensen bij al die termen ed met hun handen in hun haar zitten...
groetjes Ebby
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2004, 21:0816-12-04 21:08 Nr:19193
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:19191
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoe zat dat ook alweer met mok? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Marianne schreef op donderdag, 16 december 2004, 20:50:

> En inderdaad Luzerne - daar zitten alle 8 essentiële aminozuren
> in en ik heb zelfs inmiddels een site gevonden waar ik vermoed
> dat ze in de luzerne géén melasse stoppen:
> http://www.oldambt.nl/Luzerne.htm
> met een produkt-analyse!

Da's de grasdrogerij van bij ons ;-)
Maar Hartog levert die pakken lucerne ook, met - EN zonder melassetoevoeging!
Die melasse om t lekker te maken is totaal overbodig als je de L. door hooi mengt (en om zo véél L. gaat het niet).

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2004, 22:1616-12-04 22:16 Nr:19194
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:19180
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ben je met bitloos rijden in overtreding? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
sannie schreef op donderdag, 16 december 2004, 18:48:

> Hm het blijven natuurlijk dieren met vluchtinstinct. Ik denk dat
> er altijd wel een situatie te bedenken is waarbij je je paard
> niet onder controle kunt houden.

Precies! Ik ken iemand wiens paard uithaalde naar een fietser achter zich de de fiets aan gruzelementen vertrapte. De fietser werd door de rechter als schuldige aangemerkt. Een ander had een paard dat een deuk trapte in een voorbijkomende auto. Ook hier werd de automobilist als schuldige aangemerkt. (Argumentatie: Je hoort een veilige afstand te bewaren tot zwakkere weggebruikers, als die je kunnen raken was je sowieso te dicht bij).

> Ik zelf denk, na dit stukje,
> dat je dus misschien wel meer risico loopt op een boete als je
> zonder bit rijdt omdat men dan gauwer aanneemt dat je
> gevaarlijker bezig bent dan iemand met bit en slofteugel of
> martingaal...

Neeee, als schuldige aangemerkt worden in een schadegeval betekent nog niet dat je een boete krijgt.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2004, 22:2016-12-04 22:20 Nr:19195
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:19181
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ben je met bitloos rijden in overtreding? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Marianne schreef op donderdag, 16 december 2004, 19:05:

> Kan het toch niet laten even te reageren :)

Ik ook niet. ;-)

> Omdat ik tegenwoordig iedere dag een aantal paarden over de weg
> moet vervoeren ( aan de hand of aan de fiets) heb ik toevallig
> gisteren met de verzekeringsmaatschappij gesproken in hoeverre

> ook niet voor paarden die naar de wei moeten een bit in gaan
> doen. Maar als een rechter - bij een schadegeval - daar anders
> over denkt, dan zou je nog wel eens raar op de koffie kunnen
> komen!

Worst case scenario: De rechter denkt er inderdaad anders over en vindt dat jij schuldig (en dus aansprakelijk bent). Wat gebeurt er dan? Aha, daar hebben we de WA voor. Die vergoedt namelijk de schade waar jij Wettelijk Aansprakelijk voor wordt gesteld. De WA betaalt per definitie alleen maar als jij de schuldige bent. (In het andere geval hoef je zowiezo niet te betalen omdat je niet aansprakelijk bent).
Kortom: De WA betaalt altijd.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2004, 22:3216-12-04 22:32 Nr:19196
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:19186
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Eiwitten/aminozuren Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Marianne schreef op donderdag, 16 december 2004, 19:32:

> Nog wat verder uitgespit:
>
> Er komen 20 verschillende aminozuren voor in eiwitten. Elk
> aminozuur heeft een eigen (triviale) naam en een afkorting van 3
> letters. Ook kan elk aminozuur aangegeven worden met één letter.
>
> Ons lichaam heeft voor de opbouw van eiwitten alle 20 aminozuren
> nodig. De meeste aminozuren kan het lichaam zelf maken, via een
> groot aantal stofwisselingsprocessen. Echter, 8 aminozuren kan
> het lichaam niet zelf maken, deze moeten we dus uit onze voeding
> binnenkrijgen. Deze 8 aminozuren worden de essentiële aminozuren
> genoemd.

> En nu wordt het interessant, want dit geldt dus ook voor
> paarden:

Sorry dat ik weer roet in het eten strooi: Maar waar komt die 'dus' vandaan? Voor zover ik weet is er een fundamenteel verschil tussen paarden en mensen voor wat betreft de aminozuren/eiwitten. Wij mensen zijn geen herbivoren (ongeacht het feit of je nu vegetarisch bent of niet) en ons lichaam gaat uit van een zekere hoeveelheid dierlijk voedsel. Kenmerk van dierlijk voedsel is dat alle eiwitten in de juiste verhoudingen aanwezig zijn (logisch, want het dier dat we opeten had precies dezelfde eiwitten nodig voor weefselopbouw). Gaan wij mensen uitsluitend plantaardig voedsel eten dan zitten we met het probleem dat we heel goed moeten uitkijken dat we alle eiwitten in de juiste hoeveelheden binnenkrijgen. Het makkelijkste is om dan een 'vleesvervanger' te eten, een op vlees lijkende substantie waar door de fabrikant is geregeld dat het kwa eiwitten lijkt op vlees (en waaraan B12 is toegevoegd dat nooit voorkomt in plantaardig voedsel, maar dit terzijde).
Planteneters, zoals het paard, hebben dit probleem niet en kunnen eiwitten omzetten in andere eiwitten en zijn dus niet afhankelijk van vlees of vleesvervangers.

Ik heb het al eerder opgemerkt: Wij mensen zijn een heel slecht vergelijk voor paarden als het om voedsel gaat. Wij kunnen geen vitamine C maken, wij kunnen niet alle eiwitten omzetten, wij zijn afhankelijk van veel variatie in onze voeding. Paarden daarentegen kennen deze problemen niet en kunnen dus veel beter tegen eenzijdige voeding en gedijen daar zelfs beter op. Die laatste toevoeging zullen wel weer eens voor gefronste wenkbrauwen zorgen, maar bedenk je eens wat er gebeurt als je de voeding van een paard plotseling wijzigt? Juist ja, daar kan het dier slecht tegen. En hoe is dat bij je zelf? Krijg je buikpijn, pijn in je teennagels etc, als je je brood ineens bij een andere bakker haalt, of sterker nog, ineens besluit om in plaats van brood een yoghurt-ontbijt te nuttigen? Wij mensen hebben variatie nodig en kunnen er goed tegen. Bij paarden is dat dus niet zo.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2004, 22:3816-12-04 22:38 Nr:19197
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:19195
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ben je met bitloos rijden in overtreding? Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Frans Veldman schreef op donderdag, 16 december 2004, 22:20:
> Kortom: De WA betaalt altijd.

Tja nu wil ik ook even reageren wat een kennis van mij is overkomen.
Ongelukje met de menwagen. Alleen materiele schade, mens en paard hadden niets overigens. Maar zij waren in het bezig van een menbewijs, die zgn. handige verzekering die je dan hebt.

Nou hoe handig dit is bleek achteraf .... het werd een van het kastje naar de muur gestuur tussen verzekering die achter de menbewijs staat (weet niet welke overigens) en hun eigen WA.

Gevolg na een jaar nog geen schade uitgekeerd en een hoop ellende.

Voor mij een reden om GEEN menbewijs te halen vanwege die zgn. handige verzekering, want je hebt dan dus een reele kans dat je eigen WA ineens niet gaat uitbetalen.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: donderdag 16 december 2004, 22:4416-12-04 22:44 Nr:19198
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:19172
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Forumgedichtje Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Nick Altena schreef op donderdag, 16 december 2004, 16:15:

> Wie de schoen past.....
>
> Vele berichten gingen er in middels voorbij

> Laten we met ons hele eigenwijze kluppie dus zorgen
> Voor een paardvriendelijker omgeving, liefst voor morgen
> Zodat we met zijn alle trots kunnen zijn
> Op een verbetering....al is i nog zo klein

u R so right! yes!

Ilona
--
let's keep on moving
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 0:3117-12-04 00:31 Nr:19199
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19196
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Eiwitten/aminozuren Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Frans Veldman schreef op donderdag, 16 december 2004, 22:32:

> Marianne schreef op donderdag, 16 december 2004, 19:32:
>
>> Nog wat verder uitgespit:

> Sorry dat ik weer roet in het eten strooi: Maar waar komt die
> 'dus' vandaan? Voor zover ik weet is er een fundamenteel
> verschil tussen paarden en mensen voor wat betreft de
> aminozuren/eiwitten.

.. de "dus" kwam voort uit het feit dat er geen verschil is tussen aminozuren voor paarden of voor mensen. Net als het paard kunnen wij mensen zelf een aantal aminozuren 'aanmaken' op basis van onze voeding, en net als de mens heeft het paard 8 essentiële aminozuren nodig die van 'buitenaf' moeten komen.
Het aardige is dat de essentiële aminozuren ( die dus in het voer aangeleverd moeten worden) volgens de analyse allemaal in luzerne zitten!! Dat komt goed uit want dan kunnen de brokken al weer achterwege blijven!

Wij mensen zijn geen herbivoren (ongeacht

> voorkomt in plantaardig voedsel, maar dit terzijde).
> Planteneters, zoals het paard, hebben dit probleem niet en
> kunnen eiwitten omzetten in andere eiwitten en zijn dus niet
> afhankelijk van vlees of vleesvervangers.

Ook voor vitamines geldt dat deze identiek zijn of het nu mensen of paarden betreft. Er is geen verschil tussen de paarden-vitamine C en de mensen-vitamine C. Wel is het zo dat het paard zelf veel meer vitamines kan aanmaken dan wij mensen ( A,D.E.K en inderdaad ook B). In de supplementen voor paarden tref je dan ook als het goed is de B niet aan.
>
> Ik heb het al eerder opgemerkt: Wij mensen zijn een heel slecht
> vergelijk voor paarden als het om voedsel gaat. Wij kunnen geen
> vitamine C maken, wij kunnen niet alle eiwitten omzetten, wij
> zijn afhankelijk van veel variatie in onze voeding.
Paarden daarentegen kennen deze problemen niet

... dit is dus niet juist: met uitzondering van de genoemde vitamines en een aantal aminozuren, heeft het paard ook niet de mogelijkheid uit zichzelf aminozuren aan te maken. Daar zijn echt die 8 aminozuren voor nodig. Als het paard die niet in de voeding krijgt, dan kan hij er ook niks van bakken.

....en kunnen dus veel beter

> bakker haalt, of sterker nog, ineens besluit om in plaats van
> brood een yoghurt-ontbijt te nuttigen? Wij mensen hebben
> variatie nodig en kunnen er goed tegen. Bij paarden is dat dus
> niet zo.

Je hebt een vooruitziende blik want hier frons ik idd de wenkbrauwen!
Het feit dat een paard een herbivoor is (herbe = gras/kruiden/groenvoer) betekent niet dat hij eenzijdig gevoerd kan worden. Binnen het scala dat voor herbivoren op het menu staat, vindt je dezelfde aminozuren/vitaminen/mineralen/sporenelementen als in omnivoren-voedsel. Het paard eet alleen geen biefstukje, da's waar... alhoewel -- geloof het of niet -- maar mijn paard heeft het onlangs gepresteerd om een muis die tussen de hooibaal zat, op te eten! Brrrr....
>
> Groeten,
> Frans

likewise, M.
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 0:3417-12-04 00:34 Nr:19200
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Voedingsstoffen Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
En hier dan nog een aanvullend, en leesbaar stukje van Anneke Hallebeek:

Overige voedingsstoffen

Een hele rij overige voedingsstoffen zijn onontbeerlijk en dus essentiëel voor het paard. Deze kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën; mineralen, spoorelementen en vitaminen.

Mineralen: calcium (Ca), fosfor (P), magnesium (Mg), kalium (K), natrium (Na), zwavel (S)

Spoorelementen: ijzer (Fe), mangaan (Mn), koper (Cu), zink (Zn), selenium (Se), jodium (I)

Vitaminen: vitamine A (of caroteen), vitamine D, vitamine E

Paarden kunnen zelf vitamine C aanmaken en ook vitamine K en B-complex zijn niet essentieel voor de voeding van paarden. Indien de blinde- en de dikke darm met voldoende ruwvoer gevuld worden, dan produceren de daar levende bacteriën zowel vitamine K als vitamine B die het paard kan gebruiken. Een voedernorm voor mineralen, spoorelementen en vitaminen wordt voor paarden niet in Nederland, maar wel door verschillende buitenlandse organisaties gepubliceerd. Eén van de bekendste is de Nutrient Requirement of Horses van de National Research Council(NRC) uit de Verenigde Staten. Normen van diverse instanties kunnen een aanzienlijke variatie vertonen, door een verschillende interpretatie van onderzoeksresultaten en het gebruik van andere marges. Een vergelijking tussen deze normen is niet eenvoudig, omdat ze op verschillende manieren worden weergegeven; per kg droge stof voer, per kg lichaamsgewicht of per energie eenheid voer. Het is in ieder geval zo dat de ideale voedernorm voor het paard niet vast ligt. Pas met inzicht van de achterliggende literatuur, kennis van de vertering en stofwisseling van het paard én van voedermiddelen kan hier een eigen interpretatie aan gegeven worden.

Vervolgens

Het paard heeft dagelijks een hele rij voedingsstoffen nodig en een goede verhouding tussen ruwvoer en krachtvoer in het rantsoen. Dit moet allemaal worden aangeleverd in het totale pakket aan voedermiddelen. Om hier achter te komen is voedermiddelenkennis nodig. Niet alle voedingsstoffen zitten in de juiste hoeveelheid in elk voedermiddel. Het voeren van een ruwvoerrijk rantsoen komt het meest overeen met de natuurlijke voeding van het paard. Gemiddeld zal een rantsoen, dat bestaat uit een goede kwaliteit ruwvoer en krachtvoer voldoende voedingsstoffen bevatten. Maar tussen verschillende partijen hooi of graskuil bestaan grote variaties in bijvoorbeeld mineralen en spoorelementen. Rantsoenen met onvoldoende voedingsstoffen zijn geen uitzondering. De tekorten kunnen erg klein zijn en hoeven niet te leiden tot uiterlijke symptomen, maar het is natuurlijk beter voor de gezondheid en de weerstand van het paard om een optimaal samengesteld rantsoen te krijgen.

Kortom, voer een rantsoen met een goede kwaliteit ruwvoer als basis, laat bij twijfel dit analyseren en het totale rantsoen controleren. Een goed uitgebalanceerd rantsoen geeft zekerheid. Daar komt bij dat een goed rantsoen supplementen overbodig maakt, waardoor het rantsoen eenvoudiger en goekoper wordt.

Wat is een behoefte?

Het paard heeft dagelijks een hele reeks voedingsstoffen nodig om het lichaam normaal te laten functioneren en in stand te houden. Naast eiwitten (aminozuren), koolhydraten en vetten is een aantal mineralen, spoorelementen en vitaminen essentieel. Al deze elementen moeten in voldoende mate in het voer voorkomen.

De hoeveelheid die het paard van een bepaalde voedingsstof nodig heeft, wordt bepaald door het dagelijkse verlies aan deze stof. Dit verlies kan worden opgesplitst in twee delen:

- Onvermijdelijke verliezen

Elk paard verliest dagelijks haren, hoefhoorn, huidschilfers, verteringsenzymen, afgestoten darmwandcellen, etc. Deze substanties bevatten elk hun specifieke stoffen die weer aangevuld moeten worden.

- Retentie

Retentie oftewel het vastleggen van voedingsstoffen zodat deze niet meer in aanmerking komen voor (her)gebruik. Zo wordt bijvoorbeeld calcium tijdens de groei vastgelegd in het botweefsel, en in geval van melkproductie met de melk uitgescheiden. Tijdens de dracht worden voedingsstoffen in het veulen vastgelegd en tijdens arbeid wordt natrium met het zweet uitgescheiden. In al deze situaties zal de dagelijkse behoefte meer zijn dan voor een paard in rust.

Het totaal aan onvermijdelijke verliezen en retentie moet dagelijks door het lichaam worden opgenomen. Niet alle voedingstoffen uit het voer komen in het lichaam terecht. Tijdens de vertering in het maagdarmkanaal verdwijnen voedingsstoffen met de mest weer mee naar buiten. De absorbtiecoëfficient per voedingsstof bepaalt hoeveel er in het voer nodig is om voldoende van deze stof in het lichaam te krijgen. Dit is de minimale hoeveelheid, oftewel de minimale norm/behoefte van deze stof. Ter compensatie van complexvorming met andere stoffen of andere verliezen wordt de minimale norm meestal met een bepaalde marge verhoogd. Deze hoeveelheid wordt uiteindelijk de norm of de dagelijkse behoefte genoemd.

Bron: Hoefslag
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18883 onderwerpen
275494 berichten
Pagina 1280 van 18367
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact