InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
100 berichten
Pagina 2 van 7
Je leest nu alle berichten van "Fred Emmerig"
Volg datum > Datum: donderdag 24 november 2005, 22:3324-11-05 22:33 Nr:37939
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:37731
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefstandaard Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Ilona Kooistra schreef op dinsdag 22 november 2005, 21:05:

> Isabel van der Made schreef op dinsdag 22 november 2005, 18:57:
>
>> Fred Emmerig schreef op dinsdag 22 november 2005, 18:54:

>
> Ilona
> --
> Let's keep on moving naturally!

Toch zo gek nog niet een standaard. Het is fijn de ervaringen te lezen van degenen die er dagelijks mee bezig zijn. En ja, de rug. Ik wil alleen wel zeggen dat het zonder óók kan. En het griezelverhaal, tja.... Als je het been vasthoudt voel je meteen wat er aan staat te komen. Een been dat van de hoefstandaard vliegt kan de bekapper ook raken, alleen hij voelde dit niet aankomen. Men heeft minder gevoel met het paard. Maar om je eigen lichaam minder te belasten is het aan te bevelen. En voor het paard is het waarschijnlijk ook stabieler en daardoor rustiger. (Dit is een idee, ik weet niet of het zo is). Ik heb alleen nog ervaringen zónder hoefstandaard.
Mijn oom kan goed lassen, dus hij kan een klusje verwachten. Eerst op de cursus eens bekijken hoe een goede standaard er uit hoort te zien.
En vooral ..... goed kijken, luisteren en leren van de ervaringen van anderen.
Onderzoekt alles en behoud het goede, nietwaar? Wel waar.
Volg datum > Datum: zaterdag 10 december 2005, 18:5110-12-05 18:51 Nr:38758
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:38753
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bekapping gevoelig paard Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Grietje schreef op zaterdag 10 december 2005, 15:08:

> Oops, de tweede link doet het niet.
>
> Hier goed:
> http://oege.ie.hva.nl/~lassch07/Happyhoefrechtszijkant.JPG

Als ik het goed bekijk zijn de hielen nog te hoog. Maar een tweedimensionaal beeld, wat een foto is, kan vertekenen. De zool goed schoon schrapen met de botte kant van het hoefmesje. Dan komen waarschijnlijk de steunsel ook boven de zool uit (van onderaf bekeken). Deze moeten dan gelijk gesneden worden met de zool. Langzaam aan de hielen lager zetten en zeker kwartierboogjes in de flares. Het paard niet op te zachte bodem zetten, zodat bij elke stap het hoefmechanisme goed werkt, dan is de doorbloeding optimaal. Een goede doorbloeding versterkt de genezing. Als je zelf twijfeld, altijd een ervaren natuurlijk bekapper er bij roepen. Die kan je goed op weg helpen. Succes!
Volg datum > Datum: woensdag 14 december 2005, 18:5014-12-05 18:50 Nr:38992
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:38934
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zonder ijzers op gladde weg, wat is jullie mening/ervaring??? Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Spirit schreef op woensdag 14 december 2005, 0:24:

> Diestelmans Liesbet schreef op zaterdag 10 december 2005, 20:51:
>
>> Daarstraks in een paardenboek een pony met een slee erachter

>
> Groet, Pien
> www.spirithorses.be
> Western Natural Horsemanship / Natuurlijk Bekappen

Sneeuw en ijs. Ik heb ervaring zowel met beslagen alswel onbeslagen paarden. Sneeuw is heel wat anders dan ijs. Ijs is keihard. en heel glad. Daar kan een hoef geen grip op krijgen, met alle nare gevolgen van dien. Een paard zal zich van nature nooit op glad ijs begeven, anders had hij wel schaatsen onder gekregen. Ligt er zand op dan is het stroef, maar meestal is dit niet het geval. Paarden worden voor een ijsrit dan ook op scherp gezet. Speciale hoefnagels met punten. Maar die gaan alleen samen met een ijzer. Misschien dat er wel zulke nagels zijn voor onder hoefschoenen. Ik weet het niet zeker. Maar over het algemeen kun je maar beter van het ijs blijven. Gezond verstand, heet dit. Sneeuw is los en glijd veel minder, tenzij het helemaal platgereden is. Dan wordt het ijs. Mijn ervaring is dat het beter is zonder ijzers te rijden dan met. De sneeuw hoopt zich namelijk op tussen de takken van de ijzers en wordt zodoende samengeperst en die laag wordt steeds dikker én boller. Het paard gaat dan zeer moeilijk lopen kun je begrijpen. Naar mijn weten zijn hier ook weer bepaalde ijzer voor ontworpen, maar of de hoefsmid die nog heeft betwijfel ik. Beter is het zónder ijzers. De sneeuw wordt gemakkelijker gelost en het paard behoudt zijn grip. Pas wel op voor diepe sneeuwlagen. Het voorbeen moet wel op tijd weg zijn als het achterbeen intreedt. Dus nooit in draf of galop in diepe sneeuwlagen. Plus dat je niet kunt zien wat ónder de sneeuw ligt. Altijd voorzichtig dus. En dan heb je nog het overige verkeer. Als een auto gaat glijden dan kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. Ik heb me eens zeer ongemakkelijk gevoeld, als voetganger, toen de weg met een laag ijzel bedekt was. De auto's gleden gewoon op je af en je kunt niet even snel wegkomen. Met ijzel overigens nooit met je paard op weg begeven.
Maar zonder ijzers is het altijd beter, naar mijn ervaring, dan met ijzers.
Volg datum > Datum: dinsdag 27 december 2005, 15:4027-12-05 15:40 Nr:39498
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:39144
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gaten in straal Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
van lennep schreef op zondag 18 december 2005, 17:14:

> Michiel schreef op zondag 18 december 2005, 12:31:
>
>>

> Ben blij dat ik het verhaal van jou lees , nou weet ik
> tenminste dat het niet gek is...
>
> Groetjes Esther

Houdt mij ten goede, ik ben geen dierenarts, maar dit logisch beredeneren durf ik wel aan. Vaak is het zo dat als bepaalde weefsel niet optimaal of geheel niet worden gebruikt (lees doorbloeding) dan gaan ze degenereren. Bijvoorbeeld als iemand een tijdlang zijn been niet kan gebruiken omdat deze in het gips zit, dan neemt het spierweefsel in dat been af. En de fysiotherapeut komt er aan te pas om het been na breukherstel weer te laten functioneren. Zo kan het het dus ook met de straal zijn. Mijn eigen Fjord heeft lang op ijzers gestaan en de stralen werden steeds slechter en rotstraal ontstond zodoende ook. Dit komt omdat de doorbloeding slecht is (van de hoef, door het ijzer) en de straal niet meer contact met de grond heeft. Nu twee maanden van de ijzers af, groeit van binnenuit de nieuwe straal. Veel beter nu en rotstraal is er ook niet meer. De gaten in de straal die jullie tegenkomen zijn binnenin al ontstaan toen de doorbloeding slecht was en die komen nu aan de oppervlakte. Als de bodem waar het paard op loopt niet te zacht is en regelmatig op een harde ondergrond loopt wordt de straal geprikkeld beter weefsel te produceren. Het kan bijna niet anders dat op den duur de straal steviger en voller wordt. We hebben geen toverstafje om dit 1,2,3 tevoorschijn te halen. De tijd is onze vriend en de hoef goed verzorgen en zorgen voor optimale beweging van de hoef.

Fred Emmerig, Sneek.
Volg datum > Datum: dinsdag 27 december 2005, 15:5427-12-05 15:54 Nr:39499
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Voeding drachtige merrie Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Logisch paarden in het wild krijgen geen krachtvoer. Wij zijn opgevoed met het idee dat gebruikspaarden dit wel nodig hebben. Het kan zijn dat de voeding in het wild gevarieerder is met veel meer kruiden e.d. En ons aanbod van ruwvoer te veel mist. Zo wordt in het algemeen geredeneerd.
Mijn Fjord heb ik van het krachtvoer af, zij groeit al van de wind. Ze ziet er nog steeds heel gezond uit (nog ietsje te dik denk ik). Ik ben een groot voorstander van ruwvoer.
Maar op dit forum wil ik toch wat vraagjes voor leggen. Is hooi alleen voldoende? Of moet er nog ander ruwvoer bij?
Maar ik kreeg een vraag van een andere fjordenhouder over hoe dan met een drachtige merrie. Kan die alleen op ons hooi? Hebben die geen behoefte aan andere stoffen? In de natuur eten ze ook geen supplementen, maar eten ze daar misschien ook andere zaken, dat niet in ons hooi zit? En met erin zitten bedoel ik stoffen die het paard gebruikt om de juiste voedingsstoffen daar weer uit te vormen, met behulp van de micro-organismen in de darmen.
Graag wil ik hier een passend antwoord op, door iemand die hier ervaring en kennis over heeft.

Fred Emmerig, Sneek.
Volg datum > Datum: zaterdag 31 december 2005, 10:5031-12-05 10:50 Nr:39787
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:39518
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gaten in straal Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Piet schreef op dinsdag 27 december 2005, 22:25:

> koend schreef op dinsdag 27 december 2005, 19:13:
>
>> Als ik je goed begrijp, Fred, veronderstel jij dat die gaten

> gaan.
>
> Piet
> nah, tuurlijk Natuurlijk!

Het is moeilijk te zien, zonder de hoef in de hand te hebben, hoe het precies is. En daar komt nogmaals bij, ik ben geen dierenarts en heb geen medische opleiding. Mochten de stralen zich niet goed ontwikkelen en grote gaten blijven ontwikkelen, dan rest er niet anders dan een ervaren paardenarts te consulteren over het fenomeen. Het is niet de oplossing, maar men moet er voor waken "kwakzalverij" te ontwikkelen. Bij twijfel en zeker als het paard er pijn van ondervindt, niet te veel zelf uit"dokteren".
Er kunnen gevallen zijn waar we geen weet van hebben. Maar ik blijf erbij een goede doorbloeding (en geen krachtvoer geven) is zeer belangrijk.
De genezing begint van binnenuit. Van buitenaf kunnen we dit proces begeleiden. In 2006 gaat het lukken!

Fred Emmerig, Sneek
Volg datum > Datum: maandag 9 januari 2006, 23:189-1-06 23:18 Nr:40526
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Vorderingen met natuurlijk bekappen Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Sinds november vorig jaar ben ik mijn Fjorden natuurlijk aan het bekappen. Het gaat zeer goed en de cursus was uitstekend in Odoornerveen. Sindsdien gaat het alleen maar beter! De hoeven zien er goed uit, althans beter dan ervoor. De tweejarige heeft nooit ijzers ondergehad en dat is te zien. De moeder van deze (11 jaar) heeft een aantal jaren ijzers gehad, maar doet het nu beter zonder. Ondertussen heb ik ook twee "klanten" die hun paard door mij laten bekappen. Tot zeer grote tevredenheid. Ik leg hen ook het hoe en waarom uit van het bekappen. En tevens de juiste voeding en beweging. Dit hadden ze nog nooit gehoord. Een heeft een mooie Fjord, maar de hoeven zagen er niet uit. Langwerpig met een vooruit stekende toon. De witte lijn is veel te breed. Vandaag konden we zien dat de nieuwe hoef in wording een heel andere stand inneemt! Ik vroeg: "Is deze Fjord hoefbevangen geweest?" (Dit kon ik zien aan de andere hoek van de nieuwe hoef, bovenan). "Ja, inderdaad!" Ik wees naar de groei van de nieuwe hoef. Met veel geduld en goede verzorging krijgt jou Fjord weer een goede hoef. Dit had de eigenaresse niet verwacht. De hoefsmid zei dat het kwam door de stand van zijn benen! Waarom zei hij dit niet? Ik ben er van overtuigd dat we er weer gezonde keurige hoeven van maken. De goede verzorging en de tijd is onze vriend. Een mooie afronding voorkomt verder optillen en de nieuwe hoef groeit mooi naar beneden met een sterke witte lijn. Daar ben ik van overtuigd! Ondertussen heb ik sinds december al weer 16 maal een paard bekapt en het resultaat is bevredigend. Het gaat me ook steeds handiger af. Zelfs (nog steeds) zonder hoefstandaard. Al is er wel eentje in de maak (vraag me niet wanneer die klaar is).
Ik heb zo'n plezier in dit werk en het geeft me zo'n voldoening als ik een paard de hoeven zie verbeteren, dat ik hier meer mee wil doen. Meer ervaring, meer kennis. Maar de eerste stappen zijn gezet, nu verder.
Volg datum > Datum: zaterdag 14 januari 2006, 11:4314-1-06 11:43 Nr:40934
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:40836
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vorderingen met natuurlijk bekappen Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Simon Lingbeek schreef op vrijdag 13 januari 2006, 11:23:

>
>>>>>> janna schreef op donderdag 12 januari 2006, 10:57:
>>>>>>

> bijvoorbeeld van de straal weghaalt.
>
> Groet,
> Simon

Hallo, ik ben weer terug. Degene die deze discussie startte.
Onze vriend is de tijd. Tijd, tijd en nog iets meer tijd. Begrijp goed dat we de hoeven van onze lieve paarden moeten laten genezen. Ga na hoe lang hij zonder deze bekapmethode heeft moeten rondlopen of staan. En de moderne mens heeft eigenlijk niet zoveel geduld. We zijn het liefst een "Harry Potter" die met een bezwerende formule de resultaten meteen wil zien. Ga na hoe het paard heeft geleeft en is bekapt
(beslagen wellicht) voordat we met de White Line Method bezig gingen.
En na de omstandigheden geoptimaliseerd te hebben volgen de behandelingen (verzorging). Waarschijnlijk krijg je niet de omstandigheden helemaal optimaal. Dan is de verzorging en de tijd naar de gezonde hoef (zoals hij door de natuur bedoeld is) nog langer. De minimale tijd is toch wel een jaar. Na een aantal maandjes al denken dat het nóg niet goed is, klopt! Als je paarden van anderen de hoeven gaat verzorgen moet je deze omstandigeheden bespreken. Wat we eigenlijk doen is de natuurlijke omstandigheden van het wilde paard nabootsen. En je hebt wel in de gaten dat dit altijd niet altijd optimaal is. Het bekappen (regelmatige verzorging) is het nabootsen van de natuurlijke slijtage, maar ondertussen moet de hoef genezen. Als je je paard zo van de ijzers, plop, in de wilde natuur zou gooien kreeg hij waarschijnlijk dezelfde problemen die we nu kunnen tegenkomen als we de tijd niet nemen voor genezing en training.
Geduld, de tijd nemen, analyseer de omstandigheden en verzorg.

Groeten,
Fred Emmerig
Volg datum > Datum: maandag 16 januari 2006, 18:0716-1-06 18:07 Nr:41054
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:41046
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vitamine E tekort bij mijn merrie!! Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Gitta schreef op maandag 16 januari 2006, 15:52:

> Els Kleverlaan schreef op maandag 16 januari 2006, 13:19:
>
>> Gitta schreef op vrijdag 13 januari 2006, 17:22:

> melkproductie meer behoort te zijn ga nog eens verder zoeken
> bedankt!
>
> groetjes gitta

Toch een vreemde situatie. We denken dat het paard tekort komt, terwijl het meestal teveel krijgt. Denk niet altijd als het paard niet lekker in zijn vel zit "Wat komt ie tekort", maar "Wat krijgt ie teveel". De oorzaak kan heus wel liggen in het feit dat het paard brok krijgt. De micro-organismen in de darmen werken dan niet goed meer, want die kunnen niets met brok! En die micro-organismen zijn nu juist nodig om het hooi/gras om te zetten in voedzame stoffen die het paard nodig heeft. Dit doen ze namelijk al 60 miljoen jaar! De brok hebben we uitgevonden omdat de paarden niet meer de tijd kregen om te grazen en het voedsel goed te verteren. Toen begon de ellende met allerlei stofwisselingsproblemen. Dit krijg je nooit goed met allemaal toevoegingen in krachtvoer. De darmflora is ontregeld en daarom heeft het paard waarschijnlijk vitamine E tekort in het lichaam. Het is naar mijn inziens verstandig dit weer op gang te brengen. Gestadig de hoeveelheid fastfood verminderen en het paard de gehele tijd voldoende hooi (niet te oud) te laten eten waar ie al zijn vrije tijd maag aan besteden. Is darmflora genezen, dan is er ook weer voldoende vitamine E.
Volg datum > Datum: dinsdag 7 februari 2006, 23:547-2-06 23:54 Nr:42780
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Praktiserend natuurlijk bekapper Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Hallo allemaal,
Sinds november vorig jaar ben ik driftig aan het natuurlijk bekappen. Eerst mijn eigen Fjorden, toen nog eentje van een ander en een kwpn paard van een vriend. De Fjord van een vriendin heeft een zeer brede witte lijn, wel 12 mm, vooral op de toon gedeelte. Je kunt duidelijk zien dat het hoefbevangenheid is geweest. Ook kreeg het arme dier ondergeschoven hielen. Geen wonder. De toon deed zeer en toen zat er ook nog een ijzer aan vast! Toen hij de ijzer af had gekregen en bekapt door de hoefsmid, bleefh het probleem bestaan. Ik mocht de hoeven natuurlijk bekappen. Ik hield de zool aan en maakte kwartierboogjes, want ze had nogal flares, die ook al waren ingescheurd. Nu niet meer! Een mooie afronding aan de toon, zodat de hoefwand niet meer bij elke stap wordt opgetild. Ook kun je zien dat de nieuwe hoef al behoorlijk aan het zakken is. Nu is er een hoek zichtbaar voor op de hoef. En natuurlijk heb je omstanders die kijken naar de vorm van de hoef en zeggen dat het helemaal verkeerd is. Maar die kijken niet naar de werkelijke stand van het hoefbeen, namelijk de hoek van de nieuwe hoef die groeit en de stand van de zool. Ik moet zeggen dat ik het cursus boek nu wel viermaal gelezen heb en bezig wil gaan met het boek van Pete Ramey. Ook heb ik mijn licht opgestoken bij de Natuurlijk Bekapper Sander Degenkamp (alias Nils Holgersson). Goede tips en aanwijzingen gekregen. Ik wil veel bij leren om als professioneel Natuurlijk Bekapper verder te gaan. En je leert veel van anderen, maar vooral dóen. De Fjord hierboven beschreven loopt weer als een trein en de tijd is onze vriend. Ik kan nu niet meer een paard bekijken zonder de hoeven te bekijken, de gang en het plaatsen van de hoeven. Ook zijn er vele natte apen voorbeelden in paardenminnend Nederland. Het bekappen kunnen mensen vaak nog begrijpen, maar de huisvesting en voeding is wat anders. We zitten vaak zo vastgevroren in bepaalde antromorfische denkbeelden. Maar ik kan ook alleen maar een paard van iemand helpen als diegene ook oog krijgt voor het andere. Jullie horen het wel: Een nieuwe Natuurlijk Bekapper zal zich vestigen in Friesland. Veel te leren, veel te doen.
Volg datum > Datum: woensdag 8 februari 2006, 15:288-2-06 15:28 Nr:42814
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:42811
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Snelheid vernieuwen hoefwand? Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
conny didden schreef op woensdag 8 februari 2006, 14:47:

> Els Kleverlaan schreef op woensdag 8 februari 2006, 9:25:
>
>> Hoi allemaal,

> die van mij lopen wel de hele dag los in de rijbak waar de
> stallen aan vast staan zodat ze de hele dag kunnen bewegen.
> misschien groeien ze dan ook harder.
> nou succes he.

De groei van een paarden of pony hoef zal ongeveer een jaar duren. Maar ik denk ook dat de omstandigheden mee spelen. Bijvoorbeeld de fysieke toestand van het dier. De voeding, de beweging (goede doorbloeding van de benen), de verzorging (bekappen) em de bodemgesteldheid. Het ene is onlosmakelijk verbonden met het ander. Een geheel dus. Is de pony gezond en krijgt het goed ruwvoer en veel beweging over verschillende bodems dan zal de groei optimaal zijn. De snelheid is niet zo belangrijk maar de kwaliteit van de nieuwe hoef. Alles geheel perfect hebben lukt bijna nooit, maar probeer dit zo goed mogelijk te benaderen.
Groeten van Fred en de Fjorden.
Volg datum > Datum: donderdag 9 februari 2006, 18:289-2-06 18:28 Nr:42891
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:42850
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Van part-time naar full-time Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Hans Arendse schreef op woensdag 8 februari 2006, 21:38:

> Simon Lingbeek schreef op vrijdag 3 februari 2006, 13:57:
>
>> Onder het mom van lang getwijfeld en toch gedaan, heb ik mijn

> Succes, en we houden contact !
>
> Hans Arendse
> www.paardenservice.nl

Heel mooi Simon en Hans. Ik zelf wil ook die richting op en de plannen zijn al aardig in ontplooiing. Eerst wil ik nog een tijdje de Fjorden van mij en die van enkele vrienden verzorgen en er komen wellicht meer bij. Dit jaar wil ik echter wel actief aan de slag. Veel kennis opdoen en vooral zorgen dat je werkroutine opbouwt. Ik heb al een bedrijfje in gezonde voeding en weet dat er toch ook weer meer bij komt kijken als je professioneel iets opstart, belasting, boekhouding, verzekering en noem maar op. Maar het plan is er om in Sneek e.o. paarden natuurlijk te bekappen. Ook zou ik voor belangstellenden wel een info-avond willen organiseren.
Voor jullie, succes.
Volg datum > Datum: vrijdag 17 februari 2006, 20:0317-2-06 20:03 Nr:43446
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:43321
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paarden met blote voeten blijven gezonder Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Cindy Denkers schreef op donderdag 16 februari 2006, 10:56:

>
>>> Geweldig!! Heb het artikel direct uitgeknipt en aan
>>> verschillende mensen laten zien die het zo oneens zijn met hoe

> naar aanleiding hiervan heel veel mensen nadenken over de
> paardenhoef.
>
> Groetjes Cindy

Natuurlijk bekappen werkt altijd. De natuurlijke hoef als referentie en er naar toe werken het zo te krijgen en te behouden is natuurlijk het streven. Ook ik heb mijn paard nog niet optimaal als ik zou willen, wat betreft weidegang,maar dat wil niet zeggen dat ik mijn paard dan maar traditioneel moet bekappen. Dat zou evengoed niet helpen. En ijzers is geen optie meer voor mij en wat mij betreft voor niemand, want er zijn genoeg alternatieven, zoals hoefschoenen. Het hoefmechanisme moet goed kunnen werken. Dat gaat beter met hoefschoenen, die je na het rijden ook nog munt uittrekken, dan met ijzers. En ondertussen werken naar optimalisering van het houden van je paard. Mensen die hun " oude gewoontes" wat betreft het houden van paarden in boxen, met dekken op, porties krachtvoer, etc. etc. zullen waarschijnlijk niet erop uit zijn hun paard natuurlijk te laten bekappen, of zelf doen, en hoefschoenen aanschaffen.
Maar er komen er steeds meer die hun paard wel buiten laten lopen.
Mijn Fjord staat nu in een ruime stal met harde bodem, natuurlijk bekapt en het gaat steeds beter. Ondertussen kijk ik uit naar een andere mogelijkheid op dezelfde plaats of ergens anders (meest waarschijnlijk) om mijn paard te houden. Maar natuurlijk bekappen is voor mij de juiste manier van verzorging.
Volg datum > Datum: zondag 19 februari 2006, 12:4019-2-06 12:40 Nr:43515
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:43450
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paarden met blote voeten blijven gezonder Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
belinda defraene schreef op vrijdag 17 februari 2006, 20:57:

> Fred Emmerig schreef op vrijdag 17 februari 2006, 20:03:
>
>> Cindy Denkers schreef op donderdag 16 februari 2006, 10:56:

> gevoelig loopt.... zie je wel, t gaat ni goed he. We houden
> koppig vol.
> groetjes
> Belinda

Hier in het noorden zijn op dit moment de bermen en de weilanden soppig, ja. Daarom rijd ik nu ook hele stukken over de verharde weg. Maar als het hier warm en droog is, of vriest, is de bodem kei en kei hard. We hebben wel eens dat de grond gewoon openbarst (klei krimpt als het opdroogt) zodat je er zo een paaltje in een scheur kan zetten, bij wijze van spreken.
Hier komt nog bij dat de bodem, eerste vol kuilen en sporen gereden, dan ontzettend ongelijk is! Wat schetst mijn verbazing en vermoeden: Zonder ijzers gaat het nu beter dan mét! Na enkele maanden is mijn Fjord niet meer gevoelig voor ongelijkheden en kiezelsteentjes of puin. Ze loopt er zonder mankeren overheen. Al doe ik het natuurlijk niet veel, daar zij nog in de genezingsfase zit. (Hier moet je minimaal één jaar voor nemen). Wat betreft de lage hielen. Dit belast helemaal niet overmatig de pezen en gewrichten. Het is de normale stand (zie de natuurlijke hoef), andersom waarschijnlijk meer. En wat schokdemping bij het springen betreft: Een ijzer heeft geen schokdemping. Sterker nog: Die gaat dit juist tegen. Minder hoefmechanisme en grotere belasting van de hoefwand (want daar zit het ijzer aan vast geklonken!) en de straal als stootkussen wordt niet benut.
Er zijn heel veel dingen die bij mij in het "rariteitkabinet" thuis horen: Hoefijzers, sporen, allerlei "hulp"teugels, stallen met een zeer zachte stalbodem (onderste laag doordrenkt met urine), paardendekens en er volgt meer.
Wordt bewust waar je mee bezig bent: Een dier met meer dan 60 miljoen jaar evolutie achter de staart. Kijk hoe ze functioneren in het wild en hoe wij ze trachten te gebruiken. (Het is geen stuk speelgoed, dat je uit de kast trekt). Mocht je veel tegenwind krijgen, denk dan maar eens aan dat natte apen verhaal.
Volg datum > Datum: zaterdag 25 februari 2006, 10:1925-2-06 10:19 Nr:44071
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:43748
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Steunsels om de hele straal heen Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Wil Schepens schreef op dinsdag 21 februari 2006, 23:23:

> Hallo,
> 9 maanden geleden heb ik het boek "natuurlijk bekappen" gelezen
> en sindsdien pas ik deze methode ook toe, dit bevalt me prima.

> te liggen maar mooi als een hoefwand om de straal heen zit.
> Ik zal proberen een foto toe te voegen.
> Groetjes,
> Wil Schepens.

Hallo Wil,
Je hebt het boek gelezen, ook de cursus gedaan? Dit zou ik zeer adviseren.
Wat de steunseld betreft. Zelf heb ik ook een paard die ik bekap met dat beeld aan één hoef. Laat je niet misleiden. In eerste instantie was ik ook geneigd te denken dat dat de steunsel was. Maar kijk goed of je ook werkelijk de steunsel bekapt en niet de zool. Bij een hoef van een Fries paard zijn de hoeven altijd zwart. De ongepigmenteerde hoefwand laat zich dan gemakkelijk zien. (Niet zwart) De steunsels zijn precies zoals de hoefwand, want ze zijn een onderdeel van de hoefwand. Dus ook die hebben een ongepigmenteerde deel. Als je de steunsels gelijk houdt met de zool zie je die verschijnen. Houdt die op, dan nader je de zool. Dat gedeelte dat dan, als een steunsel, omhoog steekt kan dan wel eens een deel van de zool zijn. Probeer deze zoveel mogelijk, wat los laat, te schrapen met de botte kant van het hoefmes. Iedere keer als je dit bijsnijdt zal dit weer aangroeien. Het keert je tegen je. Dit is wat ik zo ondervonden heb en de theorie in het boek spreekt ook over dit, wat betreft de hoefzool.
Wat het bijsnijden van de steunsels betreft: Deze gelijk aan de hoefzool houden. Het paard er niet op laten steunen. Omdat onze wegen vlak zijn wordt de binnenkant van de hoef niet natuurlijk afgesleten. Dat moeten wij simuleren. Het woord steunsel betekent niet, zoals het nederlandse woord impliceerd, dat het paard erop moet steunen. Het is in feite een verankering van de hoefwand, omdat de hoefwand van achter open is. Anders heb je geen hoefmechanisme. Het engelse woord is Anchor, heb ik gehoord. En dit is een juistere benaming.
Verder zou ik van anderen hier ook reacties op willen horen. Want van elkaar kunen we veel leren.
Je leest nu alle berichten van "Fred Emmerig"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
100 berichten
Pagina 2 van 7
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact