InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
100 berichten
Pagina 2½ van 7
Je leest nu alle berichten van "Fred Emmerig"
Volg datum > Datum: donderdag 9 februari 2006, 18:289-2-06 18:28 Nr:42891
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:42850
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Van part-time naar full-time Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Hans Arendse schreef op woensdag 8 februari 2006, 21:38:

> Simon Lingbeek schreef op vrijdag 3 februari 2006, 13:57:
>
>> Onder het mom van lang getwijfeld en toch gedaan, heb ik mijn

> Succes, en we houden contact !
>
> Hans Arendse
> www.paardenservice.nl

Heel mooi Simon en Hans. Ik zelf wil ook die richting op en de plannen zijn al aardig in ontplooiing. Eerst wil ik nog een tijdje de Fjorden van mij en die van enkele vrienden verzorgen en er komen wellicht meer bij. Dit jaar wil ik echter wel actief aan de slag. Veel kennis opdoen en vooral zorgen dat je werkroutine opbouwt. Ik heb al een bedrijfje in gezonde voeding en weet dat er toch ook weer meer bij komt kijken als je professioneel iets opstart, belasting, boekhouding, verzekering en noem maar op. Maar het plan is er om in Sneek e.o. paarden natuurlijk te bekappen. Ook zou ik voor belangstellenden wel een info-avond willen organiseren.
Voor jullie, succes.
Volg datum > Datum: vrijdag 17 februari 2006, 20:0317-2-06 20:03 Nr:43446
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:43321
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paarden met blote voeten blijven gezonder Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Cindy Denkers schreef op donderdag 16 februari 2006, 10:56:

>
>>> Geweldig!! Heb het artikel direct uitgeknipt en aan
>>> verschillende mensen laten zien die het zo oneens zijn met hoe

> naar aanleiding hiervan heel veel mensen nadenken over de
> paardenhoef.
>
> Groetjes Cindy

Natuurlijk bekappen werkt altijd. De natuurlijke hoef als referentie en er naar toe werken het zo te krijgen en te behouden is natuurlijk het streven. Ook ik heb mijn paard nog niet optimaal als ik zou willen, wat betreft weidegang,maar dat wil niet zeggen dat ik mijn paard dan maar traditioneel moet bekappen. Dat zou evengoed niet helpen. En ijzers is geen optie meer voor mij en wat mij betreft voor niemand, want er zijn genoeg alternatieven, zoals hoefschoenen. Het hoefmechanisme moet goed kunnen werken. Dat gaat beter met hoefschoenen, die je na het rijden ook nog munt uittrekken, dan met ijzers. En ondertussen werken naar optimalisering van het houden van je paard. Mensen die hun " oude gewoontes" wat betreft het houden van paarden in boxen, met dekken op, porties krachtvoer, etc. etc. zullen waarschijnlijk niet erop uit zijn hun paard natuurlijk te laten bekappen, of zelf doen, en hoefschoenen aanschaffen.
Maar er komen er steeds meer die hun paard wel buiten laten lopen.
Mijn Fjord staat nu in een ruime stal met harde bodem, natuurlijk bekapt en het gaat steeds beter. Ondertussen kijk ik uit naar een andere mogelijkheid op dezelfde plaats of ergens anders (meest waarschijnlijk) om mijn paard te houden. Maar natuurlijk bekappen is voor mij de juiste manier van verzorging.
Volg datum > Datum: zondag 19 februari 2006, 12:4019-2-06 12:40 Nr:43515
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:43450
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paarden met blote voeten blijven gezonder Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
belinda defraene schreef op vrijdag 17 februari 2006, 20:57:

> Fred Emmerig schreef op vrijdag 17 februari 2006, 20:03:
>
>> Cindy Denkers schreef op donderdag 16 februari 2006, 10:56:

> gevoelig loopt.... zie je wel, t gaat ni goed he. We houden
> koppig vol.
> groetjes
> Belinda

Hier in het noorden zijn op dit moment de bermen en de weilanden soppig, ja. Daarom rijd ik nu ook hele stukken over de verharde weg. Maar als het hier warm en droog is, of vriest, is de bodem kei en kei hard. We hebben wel eens dat de grond gewoon openbarst (klei krimpt als het opdroogt) zodat je er zo een paaltje in een scheur kan zetten, bij wijze van spreken.
Hier komt nog bij dat de bodem, eerste vol kuilen en sporen gereden, dan ontzettend ongelijk is! Wat schetst mijn verbazing en vermoeden: Zonder ijzers gaat het nu beter dan mét! Na enkele maanden is mijn Fjord niet meer gevoelig voor ongelijkheden en kiezelsteentjes of puin. Ze loopt er zonder mankeren overheen. Al doe ik het natuurlijk niet veel, daar zij nog in de genezingsfase zit. (Hier moet je minimaal één jaar voor nemen). Wat betreft de lage hielen. Dit belast helemaal niet overmatig de pezen en gewrichten. Het is de normale stand (zie de natuurlijke hoef), andersom waarschijnlijk meer. En wat schokdemping bij het springen betreft: Een ijzer heeft geen schokdemping. Sterker nog: Die gaat dit juist tegen. Minder hoefmechanisme en grotere belasting van de hoefwand (want daar zit het ijzer aan vast geklonken!) en de straal als stootkussen wordt niet benut.
Er zijn heel veel dingen die bij mij in het "rariteitkabinet" thuis horen: Hoefijzers, sporen, allerlei "hulp"teugels, stallen met een zeer zachte stalbodem (onderste laag doordrenkt met urine), paardendekens en er volgt meer.
Wordt bewust waar je mee bezig bent: Een dier met meer dan 60 miljoen jaar evolutie achter de staart. Kijk hoe ze functioneren in het wild en hoe wij ze trachten te gebruiken. (Het is geen stuk speelgoed, dat je uit de kast trekt). Mocht je veel tegenwind krijgen, denk dan maar eens aan dat natte apen verhaal.
Volg datum > Datum: zaterdag 25 februari 2006, 10:1925-2-06 10:19 Nr:44071
Volg auteur > Van: Fred Emmerig Opwaarderen Re:43748
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Steunsels om de hele straal heen Structuur

Fred Emmerig
Homepage
Sneek
Nederland

Jarig op 11-10

100 berichten
sinds 26-9-2005
Wil Schepens schreef op dinsdag 21 februari 2006, 23:23:

> Hallo,
> 9 maanden geleden heb ik het boek "natuurlijk bekappen" gelezen
> en sindsdien pas ik deze methode ook toe, dit bevalt me prima.

> te liggen maar mooi als een hoefwand om de straal heen zit.
> Ik zal proberen een foto toe te voegen.
> Groetjes,
> Wil Schepens.

Hallo Wil,
Je hebt het boek gelezen, ook de cursus gedaan? Dit zou ik zeer adviseren.
Wat de steunseld betreft. Zelf heb ik ook een paard die ik bekap met dat beeld aan één hoef. Laat je niet misleiden. In eerste instantie was ik ook geneigd te denken dat dat de steunsel was. Maar kijk goed of je ook werkelijk de steunsel bekapt en niet de zool. Bij een hoef van een Fries paard zijn de hoeven altijd zwart. De ongepigmenteerde hoefwand laat zich dan gemakkelijk zien. (Niet zwart) De steunsels zijn precies zoals de hoefwand, want ze zijn een onderdeel van de hoefwand. Dus ook die hebben een ongepigmenteerde deel. Als je de steunsels gelijk houdt met de zool zie je die verschijnen. Houdt die op, dan nader je de zool. Dat gedeelte dat dan, als een steunsel, omhoog steekt kan dan wel eens een deel van de zool zijn. Probeer deze zoveel mogelijk, wat los laat, te schrapen met de botte kant van het hoefmes. Iedere keer als je dit bijsnijdt zal dit weer aangroeien. Het keert je tegen je. Dit is wat ik zo ondervonden heb en de theorie in het boek spreekt ook over dit, wat betreft de hoefzool.
Wat het bijsnijden van de steunsels betreft: Deze gelijk aan de hoefzool houden. Het paard er niet op laten steunen. Omdat onze wegen vlak zijn wordt de binnenkant van de hoef niet natuurlijk afgesleten. Dat moeten wij simuleren. Het woord steunsel betekent niet, zoals het nederlandse woord impliceerd, dat het paard erop moet steunen. Het is in feite een verankering van de hoefwand, omdat de hoefwand van achter open is. Anders heb je geen hoefmechanisme. Het engelse woord is Anchor, heb ik gehoord. En dit is een juistere benaming.
Verder zou ik van anderen hier ook reacties op willen horen. Want van elkaar kunen we veel leren.
Je leest nu alle berichten van "Fred Emmerig"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
100 berichten
Pagina 2½ van 7
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact