InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
147 berichten
Pagina 1½ van 10
Je leest nu alle berichten van "Henny wittenaar"
Volg datum > Datum: woensdag 11 februari 2004, 20:3011-2-04 20:30 Nr:1241
Volg auteur > Van: Henny wittenaar Opwaarderen Re:1239
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Touwhalster versus gewoon halster Structuur
Henny wittenaar
Homepage
Daarlerveen
Nederland

Jarig op 8-5

147 berichten
sinds 2-11-2003
marianne herzberger schreef op woensdag, 11 februari 2004, 17:06:

> henny wittenaar schreef op woensdag, 11 februari 2004, 16:39:
>
>> Ook hebben ze beide die specifieke

> 'mentaal' plaatje te maken en wellicht een oorzaak/oplossing
> vinden!
>
> Groet, Marianne

Hoi Marianne,
Leuk dat je wilt proberen mee "te puzzelen" wat onze fjordfriesjes betreft.
Het eerste probleem is dat ze ontzettend veel looplust hebben. Je gaat erop zitten en wat hun betreft gaan we gelijk in draf, nou niet dus. Hun moeder was precies zo en heeft dat werklustige tot op hoge leeftijd volgehouden. Bij een buitenrit proberen de dames zo'n 5 minuten of er nou echt nog niet gedraafd mag worden door af en toe te dribbelen, maar daarna is er niets meer aan de hand. Ze lopen al vrij snel ontspannen met hun hals horizontaal op schofthoogte, neusje net voor de loodlijn aan een lange teugel maar wel vlot doorstappend.
Draf en galop is idem, met soms wat meer oprichting als ze even wat opgewonden of enthousiast worden.
De jongste van de 2 is 6 jaar en loopt in de rijbak achter ons huis idem. De oudste 7 jaar oud dus niet. In het begin met inrijden ben ik er een paar keer afgeknald. Doordat zij schrok en gelijk 180 graden omdraaide. Ze was op dat moment net aan het halsstrekken met de neus zo ongeveer over de grond. De dame was zo bliksemsnel, niet uit te zitten. Zij is daar zelf zo ontzettend van geschrokken, dat ik er in enen naast lag. Affijn ik ben er wel gelijk weer opgeklommen en heb nog 10 minuten doorgereden. De laatste keer kon ze gelijk 4 weken op rust omdat ik op krukken liep. Nu wil het geval dat ik er gewoon op kan gaan zitten,op de blote rug of met zadel . Bij de stal is er niets aan de hand, zodra ik de rijbak instap voelt haar rug even gespannen maar ook dat is er na een paar minuten wel af. Maarrr... ook in de bak wil ze eigenlijk gelijk in draf, stap vind ze maar niets en een warming up vind ze aan haar al helemaal niet besteed. Jammer dan, daar denk ik anders over. Ze loopt verder heel vrolijk, oortjes erop, wil ook prima wendingen lopen maar is veel te fanatiek. Begint zich op te fokken, zet het nekkie erop en loopt ontzettend te showen en loopt dan uit zichzelf met de neus op de loodlijn. Of ik de teugels nou laat doorhangen of een lichte aanleuning neem maakt niet uit. Hardstikke mooi, als ik dressuurruiter zou zijn. Maar ik wil liever een wat langere hals met neus op de loodlijn of er iets voor. Verder dan horizontaal met de hals wil ze niet meer, en dan ook nog pas na zo'n 40 minuten wanneer ze een beetje energie begint te verliezen. Ik ben ook vaak met ze aan het werk in de roundpen, ook dan vind ze stap maar niets en de energie lijkt tomeloos. Ze gehoorzaamt wel hoor, maar je ziet dat het door mij gekozen tempo haar heel veel moeite kost. Onlangs heb ik haar eens gelongeerd met een gogue, toen kreeg ze in de gaten dat ze in draf ook met de neus over de grond kon lopen. Ze leek in eerste instantie stomverbaasd dat ze dat ook nog kon. De laatste tijd zie ik nu wel wat vaker dat ze even een klein stukje met de neus over de grond gaat als ik ze los longeer. Maar onder het zadel blijft het moeilijk. Het is wel een paardje wat nogal gevoelig van karakter is, snel nerveus en ontzettend eenkennig naar mensen toe. Gauw argwanend, al van veulen afaan geweest en waarom??? Ik heb veel grondwerk met haar gedaan en dat doet ze prima??? Met beide meiden ben ik begonnen met inrijden toen ze al 5 jaar waren omdat zowel een fjord als een fries laat uitgegroeid zijn. Trouwens haar rug is ook prima, ze reageert nergens pijnlijk op. Ook is de mond en het gebit prima, de paardentandarts is goed over haar te spreken. Wel is ze heel gevoelig voor eiwit en zelfs bij goed hooi wil ze al wel ibbelig worden. Je merkt het aan haar manenkam die wordt dan hard. Ik voer ook nauwelijks krachtvoer, ik ben er al wel achter dat beide dames behoorlijk sober zijn.Ik ben benieuwd of jij nog tips hebt.
Groetjes Henny.
Volg datum > Datum: woensdag 11 februari 2004, 20:5511-2-04 20:55 Nr:1245
Volg auteur > Van: Henny wittenaar Opwaarderen Re:1244
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Touwhalster versus gewoon halster Structuur
Henny wittenaar
Homepage
Daarlerveen
Nederland

Jarig op 8-5

147 berichten
sinds 2-11-2003
Sophie Vonk schreef op woensdag, 11 februari 2004, 20:39:

> Hai,
>
>>> Maarrr... ik

> te trekken en mensen die deze methode niet kennen, gaan trekken
> in de mond, dat is echt het laatste dat zin heeft.
>
> Groetjes Sophie

hoi sophie, Hardstikke goed dat jouw Haflinger de one rein stop zo goed doet, ik ga er ook zeker mee aan het werk om te kijken of het mij ook lukt. Mijn probleem ligt meer in het feit dat als een paard in een panieksituatie terecht komt hij dan nog reageert. Als ik jullie zo lees moet dat dus kunnen. Omdat een Pelham een scharen bit is met een leren kinriem trek je die echt niet door de mond, althans ik zou niet weten hoe. Aangezien onze paarden prima lopen met deze bitten en ik er echt niet aan hoef te sjorren, ook niet in panieksituaties zie ik de meerwaarde er niet van in om met een touwhalster te gaan rijden buiten. Ik heb in de rijbak zowel met halster als met bit gereden en aan de paarden totaal geen verschil gemerkt. Het enige is dat ze met het halster hun hoofd wat hoger dragen.
Groetjes Henny
Volg datum > Datum: vrijdag 13 februari 2004, 19:2613-2-04 19:26 Nr:1312
Volg auteur > Van: Henny wittenaar Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: fjordfriesjes (was Re: Touwhalster vers Structuur
Henny wittenaar
Homepage
Daarlerveen
Nederland

Jarig op 8-5

147 berichten
sinds 2-11-2003
Karen Koomans schreef op Wed, 11 Feb 2004 21:10:21:

> Hoi Henny,
>
> Misschien zou je oudste paard geholpen zijn met Bach Bloesem
> Remedies. Ik denk dan vooral aan de remedie Impatiens, maar er
> zouden meerdere remedies van toepassing cq nodig kunnen zijn.

Hoi Karen bedankt voor je tip, ik zal me er eens even in gaan verdiepen. Groetjes Henny.
Volg datum > Datum: vrijdag 13 februari 2004, 19:3313-2-04 19:33 Nr:1313
Volg auteur > Van: Henny wittenaar Opwaarderen Re:1278
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Touwhalster versus gewoon halster Structuur
Henny wittenaar
Homepage
Daarlerveen
Nederland

Jarig op 8-5

147 berichten
sinds 2-11-2003
maaike schreef op woensdag, 11 februari 2004, 23:09:

> Zet er ff voor de zekerheid bij, maar dat zal je wel weten dat
> je met een scharenbit geen one rein stop kan doen vanwege de
> scharen.
>
> Greets Maaike

Ik weet niet waar je me voor aanziet, maar zo stom ben ik dus echt niet.
Groetjes henny.
Volg datum > Datum: vrijdag 13 februari 2004, 19:5513-2-04 19:55 Nr:1314
Volg auteur > Van: Henny wittenaar Opwaarderen Re:1294
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verzekering (was: Touwhalster versus...) Structuur
Henny wittenaar
Homepage
Daarlerveen
Nederland

Jarig op 8-5

147 berichten
sinds 2-11-2003
Frans Veldman schreef op dinsdag, 10 februari 2004, 23:38:

> henny wittenaar schreef op dinsdag, 10 februari 2004, 23:17:
>> Bovendien heb ik een tijdje geleden een
>> artikel gelezen (naar ik meen in de SRR) waar een ongeluk met

> niet toe, laat je niks aanpraten!
>
> Groeten,
> Frans

Hoi Frans, ik vind het vershil met de voetballer wel heel erg ver gezocht, en als ik zonder cap rij, is het voor mijn eigen risico als ik zelf wat oploop. Maar als je paard op buitenterrein schade aan derden aanricht, en het loopt behoorlijk in de papieren dan kan een verzekering knap moeilijk doen om uit te keren en zullen ze alles aangrijpen om er onder uit te komen.
Wij hebben het 3 jaar geleden zelf meegemaakt. Alleen waren wij in dit geval niet de dader maar slachtoffer. Details zal ik je maar even besparen want het is een heel verhaal. Het grootste probleem was dat beide partijen bij de zelfde verzekering waren aangesloten. De verzekering die reclame maakt dat ze "glashelder"is. Nou forget it. De tegenpartij had zelfs toegegeven dat ze fout hadden gehandeld met betrekking tot een paard van ons. Maarrr... zij waren een veel grotere klant van de verzekering en wij hadden geen poot om op te staan. Je houd niet voor mogelijk wat ze allemaal aangehaald hebben om onder de schade uit te komen. Na 13 maanden van getouwtrek was ik zover dat ik een brief klaar had liggen voor de Rijdende Rechter, ik heb de verzekering gebeld en van mijn plannen verteld. Binnen 2 uur kreeg ik bericht terug dat de schade op korte termijn in zijn geheel uitgekeerd zou worden. Het was een bedrag van een paar duizend piek. Dus uiteindelijk is het nog goed gekomen.
Groetjes Henny.
Volg datum > Datum: vrijdag 13 februari 2004, 20:3213-2-04 20:32 Nr:1316
Volg auteur > Van: Henny wittenaar Opwaarderen Re:1315
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Touwhalster versus gewoon halster Structuur
Henny wittenaar
Homepage
Daarlerveen
Nederland

Jarig op 8-5

147 berichten
sinds 2-11-2003
marianne herzberger schreef op donderdag, 12 februari 2004, 11:19:

>
> Voeding is een complexe wetenschap maar het is ontegenzeggelijk
> waar dat je een nerveus paard, nóg nerveuzer kunt maken door 'm

> gaan en effecten zie je pas na een tijdje.
>
> Ik wacht je antwoord af!
> Groet, Marianne

Hoi Marianne,
Wat het voer betreft ben ik nog steeds aan het experimenteren. Momenteel voer ik een goeie kwaliteit grof hooi van onbemeste weilanden. Dat gaat prima. Maar ik heb dit najaar ook een partijtje van een boer gehad, o zo supermooi, het rook alsof het gisteren bij wijze van spreken van het land kwam. Dit was duidelijk te goed van kwaliteit, Quinta werd ibbelig en haar manenkam werd hard, ze kan moeilijk met eiwitten omgaan. Zomers komen ze ook maar 2x per dag een uur in de wei. Verder krijgen ze ook zomers wat hooi bijgevoerd. Verder staan ze overdag in de rijbak. Als ik ze in de zomer langer in het gras laat staan komt ze onder eiwitbultjes te zitten en zwelt de manenkam op tot dubbele breedte. Brokken ben ik een paar jaar geleden al mee gestopt en ook granen of reformmengsels voor sobere paarden werkt niet, Oorzaak melasse, dat verdraagt ze ook niet,dus stel ik al jaren zelf het krachtvoer samen. div. geprobeerd en er achter gekomen dat ook granen niet bevorderlijk is. Vorig winter heb ik kuilvoer gevoerd, hele mooie kwaliteit het kwam van een natuurgebied bij ons uit de buurt, het rook verrukkelijk, ze aten het graag maar ook dit was te goed van kwaliteit, ze kreeg veel last van vochtophoping net boven de kogels van de achterbenen. Momenteel krijgt ze naast hooi 1 schep zemelen die ik rul maak met water gemengd met: een kwart schep gebroken mais, een scheutje lijnzaadolie, schepje mineralenmengsel, schepje amerikaanse knoflook en een schepje magnesium. Als ik op voorraad heb nog een kilo winterwortelen. Ik moet zeggen, ze zien er prima uit, mooi in de vacht, en verder niet te dik of te dun. Ze staan momenteel vanaf 9 uur tot ongeveer 4 uur buiten in de rijbak.
Nog even een andere vraag, hebben jouw friezen ook zulke lange manen? Hoe houdt jij die knoopvrij, die van ons lopen met dikke lange vlechten die we 1x in de maand uithalen en opnieuw invlechten. Quinta heeft de manen 95cm. lang en Rebel 1.05m. Bij Rebel groeit ook de staart zo hard dat ik er elke 8 weken zo'n 6 tot 8 centimeter af moet knippen omdat ze anders op haar eigen staart staat.
Groetjes Henny
Volg datum > Datum: zaterdag 14 februari 2004, 12:0014-2-04 12:00 Nr:1331
Volg auteur > Van: Henny wittenaar Opwaarderen Re:1329
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Touwhalster versus gewoon halster Structuur
Henny wittenaar
Homepage
Daarlerveen
Nederland

Jarig op 8-5

147 berichten
sinds 2-11-2003
Frans Veldman schreef op zaterdag, 14 februari 2004, 10:55:

> henny wittenaar schreef op vrijdag, 13 februari 2004, 20:32:
>
>> Wat het voer betreft ben ik nog steeds aan het experimenteren.

> onderzoek geen knoflook meer aan paarden te voeren.
>
> Groeten,
> Frans

Hoi Frans,
De terreinen waar ik het hooi van heb, ken ik en daarom weet ik ook dat er gelukkig tot op heden geen st. Jacobskruiskruid in zit. Maar ik geef toe dat het een enorm gevaar is voor onze paarden, en dat nog steeds niet iedereen daar van op de hoogte is. Wisten jullie dat er in kuilvoer nog een gevaar zit. nl.Botulisme, dat kan ontstaan doordat er per ongeluk een dood dier mee verpakt wordt in een kuilvoerbaal.
Wat de knoflook betreft, dat is voor mij volledig nieuw en ik betwijfel of het waar is? Zo heb je op div. lijsten van giftige planten ook de kastanje staan. Nou heb ik een grote kastanje op het erf en als onze paarden de kans krijgen pikken ze altijd even een mondvol blad mee, terwijl als we ergens buiten rijden en ze mogen onderweg grazen, dan weten ze exact wat ze wel en niet moeten eten.
Groetjes Henny
Je leest nu alle berichten van "Henny wittenaar"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
147 berichten
Pagina 1½ van 10
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact