Beste Martien,
Fijn dat je jouw contacten aan wilt wenden voor het JKK probleem. Zoals ik schreef, ben ik erg geinteresseerd in de feiten, mythes, en kennislacunes m.b.t. JKK en andere kruiskruiden. Ik ervaar dat het voor veel paardenliefhebbers onduidelijk is dat er een probleem is en dat als deze mensen er al van op de hoogte zijn, ze vaak verkeerd voorgelicht worden. Ik heb zelf geen bijzondere band met paarden. Ik ben bioloog en geinteresseerd in kruiskruiden. Ik weet echter dat de politiek alleen te overtuigen is om maatregelen te nemen als er harde feiten op tafel gebracht worden. Door mythes of eenzijdige informatievoorziening wordt zo heengeprikt met het risico dat het JKK probleem als onzin afgedaan wordt. Omdat ik denk dat elk dood paard er 1 teveel is en er door het aanpassen van de regelgeving op een eenvoudige manier veel verbeterd kan worden is het naar mijn mening belangrijk om de feiten boven water te krijgen en de mythes te ontkrachten. Dat kan door een wetenschappelijke benadering te kiezen. Op deze manier, in samenwerking met de mensen van
www.kruiskruidforum.nl, probeer ik door de bomen het bos te zien. Er zijn al een paar populaire stellingen die we met behulp van wetenschappelijke studies kunnen ontkrachten:
1) Het gevaar van pyrrolizidine alkaloide (PA) vergiftiging door de huid is veel minder dan gesuggereerd wordt. Brauchli et al. (1982) laten zien dat de opname door de huid bij ratten minimaal is en dat bovendien die PAs niet of nauwelijks omgezet worden in de vrije alkaloiden die giftig zijn.
2) Het aantal van 6500 dode paarden in 2002 in Engeland is een onrealistische schatting omdat de gegevens van een enquete voor dierenartsen waarop nauwelijks gereageerd werd onterrecht geextrapoleerd werden.
3) JKK geen goede zaadverspreider is. Hoewel de zaden door de wind verspreid worden landt het merendeel slechts enkele meters van de plant (Poole & Cairns, 1940).
Maar ook wordt het duidelijk dat het verspreidingsgebied van JKK in Nederland inderdaad uitgebreid is in de afgelopen tientallen jaren (gegevens van Stichting Floron en Wil Tamis, Nationaal Herbarium Nederland, Centrum voor Millieuwetenschappen, Leiden). Daarnaast is het ook zo dat andere kruiskruiden net zo giftig zijn als JKK. Alle in Nederland voorkomende soorten bevatten senecionine-achtige PAs.
Ik zal per email contact met je opnemen om je de relevante wetenschappelijke studies te sturen.
Bedankt!
Martien van Schubert schreef op zondag 23 oktober 2005, 20:05: