InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
333 berichten
Pagina 9½ van 23
Je leest nu alle berichten van "Inge Teblick"
Volg datum > Datum: zondag 3 april 2005, 11:403-4-05 11:40 Nr:24728
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:24726
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ¿¿Wanless?? Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Een aantal jaren geleden hebben we met de BHA Mary Wanless uitgenodigd voor een clinic in Oud-Heverlee, in combinatie met een clinic in Mensingeweer. Daarna is nog twee keer iemand van haar instructeurs naar België gekomen. In één clinic heb ik meegereden.
Behalve dat ik me Mary Wanless vooral herinner als iemand waar je absoluut geen conversatie kon voeren - ze sloot zich volledig af - en met diva-allures (ik heb heel veel "grote namen" in mijn auto door België en Nederland rondgereden, bij mij thuis gehad en op restaurant en zo); dat is vaak fijn en af en toe ook ontluisterend (Rashid!)), was ze wel belangrijk, toen, in mijn denken over rijden. Achteraf heb ik er niks van bijgehouden - ze heeft me wél doen nadenken. Over hoe mensen leren. Ondanks sommigen hier die al vaste standpunten hebben nog voor ze gewoon dood zijn en dus per definitie niet meer van gedacht kunnen veranderen, heb ik het vermoeden dat ik blijf nadenken over alles wat ik tegenkom (zoals Jan's paardje gisteren, da's weer goed voor drie weken nadenken) - maar dat terzijde.
Wanless kan niet rijden, ze had geen talent en nog steeds niet. Maar ze heeft heel erg nagedacht over dat niet kunnen rijden, en heeft een manier verzonnen die in z'n geheel lijkt op wat centered riding is; alleen denkt centered riding in heel intuitieve beelden, en Ride with your Mind in biomechanische beelden. Bij centered riding rij je in een cokctailglas en dan weer in een cognacglas, bij Ride with your Mind leer je waar elke zitbeenknobbel zit. Wie zenuwachtig wordt van het idee dat hij moet bedenken dat z'n hoofd naar de sterren gaat en z'n voeten als wortels in de grond groeien, die kan naar Ride with your Mind. Het gaat dus om een aanpak die werkt voor mensen die anders leren dan voor mensen waar centered riding bij werkt. Soms zijn ze complementair, overlappen ze elkaar.

Over het verschil tussen Parelle en Ride with your Mind (mijn persoonlijke mening): Parelli komt rechtsreeks uit het westernrijden, en ondanks Linda's in alle opzichten blonde dressuurvideo, komt er van dressuur binnen het Parelliprogramma niks terecht. Omgekeerd heeft ook Wanless het idee dat dressuur alleen is wat zij ervan maakt. Dat is heel Engels, denk ik - Engeland is het land waar Sally Swift, Mary Wanless, Heather Moffet en Silvia Loch krijsend over elmkaar heenrollen in de ruitermagzines. Ik heb ze allemaal live mogen meemaken, behalve Silvia Loch, en niemand weet iets vriendelijks te zeggen over de andere.

Ik verdiep mij dan wel in dressuur (gewoon omdat ik dat graag rij) maar ik ben even goed alle dagen aan het nadenken over western (Californische, Texaanse, weetikveel), en over springen, om maar wat te zeggen. Ik denk dat het allemaal niet zo ingewikkeld is als iedereen schijnt te denken. tenslotte is een paard is een paard is een paard, en een paard reageert logisch. Western en dressuur liggen in elkaars verlengde, en dat verlengde kan alleen maar logisch zijn, omdat het paard onder het zadel gewoon nog altijd een hoofd, vier benen en een staart heeft. De dag dat ik dressuur helemaal begrepen heb, zal tegelijk de dag zijn dat ik western helemaal begrepen heb. Zolang iemand roept dat het ene beter is dan het andere, denk ik maar "ach, hij is ook nog onderweg, net zoals ik".

met vriendelijke groeten,
Inge

http://www.cremebrulee.be/inge
Volg datum > Datum: dinsdag 5 april 2005, 11:015-4-05 11:01 Nr:24756
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:24751
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ¿¿Wanless?? Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Grrrmbl ***Tibleck, Tibleck - Teblick ja!***


Hoi Nel (e.a.), ja, liefst rechtsreeks bij mij. Aan de boeken die via Media Boekservice gaan (hoe nuttig ze ook zijn ;-) ) hou ik nauwelijks iets over.


> Begrijpelijk Belgisch....niet voor niks zet ik dit neer......
> Het is zeer begrijpelijk, maar het maakt dat ik onder de toch
> serieuze onderwerpen menigmaal moet glimlachen om de woordkeus
> of zins-opbouw die ons "Ollanders" toch direct opvalt.

Ha ;-). Hier in Vlaanderen valt het niet zo hard op ;-). Het werd hoog tijd dat er eens een "Zuidnederlands" boek uitgegeven werd, denk ik dan. Hier laten de uitgevers alle boeken nalezen door Ollanders, godbetert! Nee, alleen door een boek zelf uit te geven kunt ge nog schoon Vlaams leren :-). Geef toe: ge kunt met meergevoel werken met een paard als ge in 't Zacht Vlaams denkt in plaats van in Ard Ollands!

Er komt een tweede druk aan, dus. Is het de moeite om het boek in grotere lettertjes uit te geven? Zo ja:
- gewoon het hele boek uitvergroten (het oorspronkelijke formaat was A4 en werd te groot bevonden en dus in z'n geheel gekrompen) waardoor de opmaak hetzelfde blijft of
- het hele boek heropmaken waardoor het niet groter maar wel dikker wordt met financiele consequenties

Of:

- laten zoals het is, gewoon herdrukken en al mijn overtollig geld (ja, ik word nu waarlijk slapend rijk, dat kan ik jullie verzekeren ;-) ) besteden aan het ingaan op de vragen om een Engelse vertaling uit te geven?

Oh - bij de weg, Piet: hoeveel Ollanders drukken toch nog op die knop in de navigatie omdat er staat "Ik krijg..." ;-p ...

met vriendelijke groeten,
Inge (wegduikend)

http://www.ingeteblick.be
Volg datum > Datum: vrijdag 8 april 2005, 7:548-4-05 07:54 Nr:24812
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:24794
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ¿¿Wanless?? Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Dat duurt nog wel een maand of twee.
Zoveel groter zal het lettertype overigens niet zijn - ik kan het boek maximaal "opblazen" tot A4-formaat, dat is dus 10% - er staat nu eenmaal gewoon veel in. En zo klein zijn de letters nu ook weer niet... (er zijn veel meer mensen die het geen probleem vinden dan mensen die het wel moeilijk vinden - maar misschien is dat eerder omdat je over elke zin moet nadenken ;-) )?

Iets anders: er wordt me gevraagd om nog eens een clinicdag in bvb. Herxen (of daaromtrent) te geven. Kunnen de geinteresseerden me privé (vanwege offtopic op deze lijst) mailen op inge@cremebrulee.be met de data van hun voorkeur: 4, 18 of 19 juni (de mensen uit het zuidwesten kunnen overigens op 14 mei in Amsterdam terecht).

Böske schreef op Thu, 7 Apr 2005 11:21:45:

> Ik zat net uit te zoeken hoe ik het boek kan bestellen, maar als
> er een
> tweede druk aan komt met grotere letters dan wacht ik nog even.
> Hoe lang
> moet ik wachten?

met vriendelijke groeten,
Inge

http://www.ingeteblick.be
Volg datum > Datum: maandag 11 april 2005, 12:1011-4-05 12:10 Nr:24889
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:24881
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natural Horsemanship: van grondwerk naar rijden Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Rijden en grondwerk hoeven niet meer verschillend te zijn dan dat je zelf op een andere plaats staat dan voorheen (voor jou dan - je paard kan in het begin alleen maar denken aan dat alomtegenwoordige en uit z'n natuurlijk evenwicht brengende gewicht van een ruiter). Grondwerk is niet het afhaspelen van een paar goedogende grondspelletjes. Grondwerk is in de eerste plaats bedoeld om JOU een betere trainer te maken, die de principes op een rijtje heeft, die weet wat hij doet en waarom hij het doet. Als de trainingsprincipes op de grond duidelijk worden, dan zijn ze ook duidelijk van in het zadel.

Waar ik denk dat het "gat" zit is dat je - zo vermoed ik - voornamelijk los hebt gewerkt. Lichaamstaal van op een afstand is iets héél anders dan een veranderend gewicht op je rug en daar proberen uit wijs te kunnen. Je kan niet verwachten dat je opstapt op je paard en dat je paard als bij goddelijke ingeving (we houden ons een beetje aan de actualiteit niwaar ;-) ) deze heel andere taal begrijpt.

Wat je wél kan doen, is alles wat je met je teugels gaat doen voorbereiden met je leidtouw, en alles wat je met benen of zit gaat doen voorbereiden met een "voorwaarts-cue" - een signaal (of je nu een carrotstick heft of een longeerzweep of het einde van een touw of je stem of je hand maakt niks uit). Eerst het ene, dan het andere, dan de combinatie. Zodat je paard wéét dat als je "drijft" dat hij daar onmiddellijk en héél simpel op moet reageren: voorwaarts = voorwaarts. Richting, tempo, duur is van geen enkel belang, daar zijn andere signalen voor en dat komt wel. En als je je hand op het touw legt (later op je teugel) dat je paard onmiddellijk reageert met "ok, hier ben ik, waar gaan we naartoe" - naar boven, beneden, links, rechts, achteruit, dat maakt niet uit - daar dient de combinatie met die andere hulpen voor.

In het zadel is de lengte van de teugels van geen enkel belang - dat wordt bepaald later, als je na je basistraining een bepaalde discipline kiest waarbij bepaalde verwachtingen die je hebt samenhangen met de manier waarop je paard zichzelf in meerdere of mindere mate en/of op een bepaalde manier moet dragen.

Ik besef dat dit nogal theoretisch klinkt, maar het is wel degelijk zeer praktisch :-).
Je bent overigens helemáál niet alleen in België - ga maar eens naar http://www.horsemanship.org :-).

met vriendelijke groeten,
Inge (uit België)

http://www.ingeteblick.be
Volg datum > Datum: maandag 11 april 2005, 12:1411-4-05 12:14 Nr:24890
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:24878
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natural Horsemanship: van grondwerk naar rijden Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Sabrina Wuyts schreef op zondag, 10 april 2005, 21:49:

> Het begint al met het volgende: ik heb met haar dus nooit geen
> grondwerk of iets dergelijks gedaan. Ze was vroeger door iemand
> anders goed ingereden op klassieke manier. Het is een heel
> sterke merrie en dan is het probleem inderdaad dat ik haar
> gewoon niet kan houden. Ik zal het zo zeggen: zij loopt met mij
> rond ipv ik met haar.

Overigens: ik heb andere maatstaven voor "goed ingereden op klassieke manier" - dat zou bij mij betekenen dat een paard zichzelf draagt en met de ruiter samenwerkt. Een paard dat gaat rennen is niet goed opgeleid :-). Omdat ook dat andere paard gaat rennen met jou denk ik dat het niet helemaal aan het bit ligt, maar eerder aan de manier waarop jou is geleerd dat je met teugels om moet gaan.

met vriendelijke groeten,
Inge

http://www.ingeteblick.be
Volg datum > Datum: woensdag 4 mei 2005, 11:084-5-05 11:08 Nr:25587
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:25581
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Blinde pony Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Hallo Thea,

dé techniek bij uitstek voor jouw blinde pony is de intermediate bridge. Dat is een constant maar varierend geluid waarbij je haar als het ware begeleidt. Ze leert het geluid volgen zolang ze het hoort, en als het geluid stopt weet ze dat ze de verkeerde kant opgaat. Je kan het in het begin combineren met eenvoudige targetoefeningen maar daarna kan ze ook leren om "blind" het geluid te volgen, gewoon tot het stopt, waarna de eigenlijke bridge ("click" of een kort woordje) volgt om te zeggen "je bent aangekomen", en de beloning. Op die manier moet je niet voortdurend in aanraking met haar staan (omdat indirecte druk geen optie is) maar kan je haar ook perfect van op afstand begeleiden (op deze manier worden bijvoorbeeld dolfijnen kilometers ver in de zee gestuurd naar walvissen en duikboten).
Het is niet vanzelfsprekend om die "ib" door middel van email te beschrijven (een poging daartoe op m'n site op bridge.html" target=_blank>http://www.cremebrulee.be/inge/artikels/intermediatebridge.html ), dus ik zou me bij Piet willen aansluiten: neem even de moeite om naar de clickruiterbijeenkomst te gaan op 18 juni (die zal bij Piet of bij mij doorgaan). Ik laat het je héél graag zien. Ik weet niet of het mogelijk is je pony mee te brengen? Of desnoods - waar woon je, ik kom gewoon naar je toe (hoeft niet op de lijst als je je woonplaats publiek niet kwijtwil, dan mail je me maar privé op inge@cremebrulee.be en nee, voor jouw pony hoeft dat niks te kosten)?

met vriendelijke groeten,
Inge

http://www.ingeteblick.be
Volg datum > Datum: vrijdag 27 mei 2005, 14:2527-5-05 14:25 Nr:26690
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:26676
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: olie voor illona Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Peter Donck schreef op vrijdag, 27 mei 2005, 9:11:

> als we nu eens allemaal
> ipv met de auto
> te paard naar de bakker gingen..

Wist je dat er elke keer er verkiezingen zijn er een oproep is om daar te paard naartoe te gaan? Wordt jammer genoeg niet opgevolgd, en ik moet zeggen: ik heb het ook nog niet gedaan; maar wel elke keer een beetje spijt dat ik het niet heb gedaan. Ben een beetje een meelopertje, he ;-).
Loesje te paard, als het ware.

met vriendelijke groeten,
Inge
Volg datum > Datum: donderdag 2 juni 2005, 12:222-6-05 12:22 Nr:26975
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:26914
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: op de achterhand laten lopen Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Marleen den Arend schreef op dinsdag, 31 mei 2005, 21:47:

> Weet iemand hoe je met grondwerk (parelli) een paard meer op de
> achterhand kan laten lopen. Welke oefeningen zijn daarvoor het
> meest geschikt?

Binnen het Parelliprogramma ken ik geen enkele oefening die zich daarmee bezighoudt, of er zou ergens iets moeten zijn dat ik gemist heb, wat zeker kan, want ik ben er niet in gespecialiseerd. In Level 3 zie ik wel zeer responsieve, maar geen gegymnastiseerde paarden, of toch niet wat ik "gegymnastiseerd" zou noemen.

> Ook vraag ik me af hoe je ervoor kan zorgen dat
> je een paard zijn rug kan laten ontspannen en gymnastiseren
> zonder perse te moeten rijden of longeren? Graag advies.

Er zijn verschillende oefeningen, zoals gewicht naar achter leren leggen, voorwaarts-neerwaarts, teugel-heup-oefeningen, schouder-binnenwaarts vanaf de grond enzovoort.

met vriendelijke groeten,
Inge

http://www.ingeteblick.be
Volg datum > Datum: vrijdag 3 juni 2005, 8:563-6-05 08:56 Nr:27012
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:27006
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: op de achterhand laten lopen Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Maaike schreef op donderdag, 2 juni 2005, 23:21:

> Toch worden in L3 een hoop zijgangen behandeld,
> tempowisselingen, 'voorwaarts-neerwaarts' (op kan je niet beter
> opwaarts zeggen?) , galopwissels etc. Ik neem aan dat je hier
> toch wel een beetje een gegymnastiseerd paard van krijgt. Dat is
> iig wel MIJN bedoeling als ik verder kom in L3. Wat versta jij
> onder gegymnastiseerd Inge?

Ik wil erbij zeggen dat dit mijn persoonlijke mening is, gebaseerd op wat ik heb gezien van PNH, o.m. demo's in Belgie, Nederland en de Equitana, een paar Level 2ers/3ers die ik heb zien rijden live en op video, de Level 3-rijvideo van Pat himself, de Fluidity-dressuurvideo van Linda. Misschien zijn er mensen die heel andere dingen zitten te doen, maar dan heb ik ze gewoon nog niet bezig gezien, dat zou kunnen, ik sluit het ook niet uit; ik zou heel graag van het tegendeel overtuigd worden.

Misschien krijg je van de hogere levels een paard met uithoudingsvermogen, een responsief paard, een gehoorzaam paard, een "snappy" paard vooral. Maar (en dat is mijn nederige mening) van hoe de dingen aangeleerd worden, ook een slijtend paard. De dingen die je opsomt worden aangeleerd vanuit onbalans van het paard, nl. met uitvergrote gewichtsveranderingen ("zithulpen") van de ruiter - goed te zien bij hoe de wissels worden aangeleerd bvb. De paarden worden uit balans gebracht en moeten om hun balans te herstellen wel wisselen; meestal dus vanvoor eerst, pas dan vanachter. Zijgangen zijn gewoon dat: een paard dat zijwaarts gaat. Nergens zie ik buiging, alleen focus op stelling. Inbuigen is plooien. Waar is de schouder-binnenwaarts?

Maar misschien is het PNH-programma daar ook niet voor bedoeld, tenminste: zo werd het mij vroeger altijd uitgelegd :-) (nu denk ik soms dat het halen van de Levels gewoon de B-M-Z-wedstrijdenrace vervangt). PNH legt een basis, en dan kies je je discipline waarin je voortgaat. Op een bepaald moment "stap je over" naar western of springen of dressuur, en je neemt je principes mee.

Wat is jouw reden om Level 3 te gaan halen? Wat doen de mensen die je kent die hun Level 3 hebben (gewoon nieuwsgierigheid, hoor)?

met vriendelijke groeten,
Inge (die zelf geen gebalanceerde wissels kan, hoor!)

http://www.ingeteblick.be
Volg datum > Datum: maandag 6 juni 2005, 10:296-6-05 10:29 Nr:27112
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:27101
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dat was Torop effe wat teveel ;-) Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Als een paard ongerust is over iets (een zeil, een trailer), en je wil dat hij er toch in of over gaat, dan kan je dat op twee manieren bekijken: moedig je hem aan om erover te gaan of ontmoedig je het er niet overheen gaan?

Wat je kan doen is zeggen: kijk, dat zeil, dat is jouw "comfort"plaats.
Als je daar naartoe gaat, krijg je rust. Maar als je wég bent van dat zeil, dan krijg je géén rust; dat pak ik je af. Ik maak het niet in de buurt willen zijn van het zeil moeilijker dan het wél in de buurt willen zijn van het zeil. Ik maak het dus NOG moeilijker wég van het zeil dan dat je het zeil zelf al moeilijk vindt. Ik doe niets om jouw ongerustheid over het zeil weg te nemen. Je zal het wel ondervinden eens je erop staat, maar nu moet je me maar geloven.

Wat je ook kan doen is zeggen: kijk, dat zeil, dat is jouw "comfort"plaats.
Als je daar naartoe gaat, krijg je iets dat je heel leuk vindt. Maar als je wég bent van dat zeil, dan is dat ook OK, want ik wil dat je achter je eigen beslissing staat. Ik maak het niet in de buurt willen zijn van het zeil niet moeilijker dan het wél in de buurt willen zijn van het zeil. Maar ik maak het wel NOG fijner om in de buurt van het zeil te zijn; ik maak het zeil minder moeilijk, en ik begeleid je daarbij door duidelijk te zeggen wat ik vind dat je zo goed doet. Ik doe alles om jouw ongerustheid over het zeil weg te nemen. Je hoeft me niet te geloven, maar je zal het ondervinden vanaf de eerste stap.

met vriendelijke groeten,
Inge

http://www.ingeteblick.be
Volg datum > Datum: maandag 20 juni 2005, 8:5320-6-05 08:53 Nr:27908
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:27905
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Belonen wel of niet met snoep of alleen met rust.. Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
trea hoex schreef op maandag, 20 juni 2005, 8:42:

> PARELLI DOET OOK AAN AAIEN HOOR.
(knip)
>> Het verschil met het clickeren

Als jullie nu eens naar elkaar zouden kijken alsof jullie paarden waren, zouden jullie het dan ook op deze manier met elkaar aanpakken?
'De kleinste poging belonen' werkt ook bij mensen, hoor :-).

met vriendelijke groeten,
Inge (die Piet gewoon met de rommel heeft laten zitten zaterdag, sorry Piet!)

http://www.ingeteblick.be
Je leest nu alle berichten van "Inge Teblick"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
333 berichten
Pagina 9½ van 23
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact