InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 1649½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 3 april 2005, 11:403-4-05 11:40 Nr:24728
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:24726
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ¿¿Wanless?? Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Een aantal jaren geleden hebben we met de BHA Mary Wanless uitgenodigd voor een clinic in Oud-Heverlee, in combinatie met een clinic in Mensingeweer. Daarna is nog twee keer iemand van haar instructeurs naar België gekomen. In één clinic heb ik meegereden.
Behalve dat ik me Mary Wanless vooral herinner als iemand waar je absoluut geen conversatie kon voeren - ze sloot zich volledig af - en met diva-allures (ik heb heel veel "grote namen" in mijn auto door België en Nederland rondgereden, bij mij thuis gehad en op restaurant en zo); dat is vaak fijn en af en toe ook ontluisterend (Rashid!)), was ze wel belangrijk, toen, in mijn denken over rijden. Achteraf heb ik er niks van bijgehouden - ze heeft me wél doen nadenken. Over hoe mensen leren. Ondanks sommigen hier die al vaste standpunten hebben nog voor ze gewoon dood zijn en dus per definitie niet meer van gedacht kunnen veranderen, heb ik het vermoeden dat ik blijf nadenken over alles wat ik tegenkom (zoals Jan's paardje gisteren, da's weer goed voor drie weken nadenken) - maar dat terzijde.
Wanless kan niet rijden, ze had geen talent en nog steeds niet. Maar ze heeft heel erg nagedacht over dat niet kunnen rijden, en heeft een manier verzonnen die in z'n geheel lijkt op wat centered riding is; alleen denkt centered riding in heel intuitieve beelden, en Ride with your Mind in biomechanische beelden. Bij centered riding rij je in een cokctailglas en dan weer in een cognacglas, bij Ride with your Mind leer je waar elke zitbeenknobbel zit. Wie zenuwachtig wordt van het idee dat hij moet bedenken dat z'n hoofd naar de sterren gaat en z'n voeten als wortels in de grond groeien, die kan naar Ride with your Mind. Het gaat dus om een aanpak die werkt voor mensen die anders leren dan voor mensen waar centered riding bij werkt. Soms zijn ze complementair, overlappen ze elkaar.

Over het verschil tussen Parelle en Ride with your Mind (mijn persoonlijke mening): Parelli komt rechtsreeks uit het westernrijden, en ondanks Linda's in alle opzichten blonde dressuurvideo, komt er van dressuur binnen het Parelliprogramma niks terecht. Omgekeerd heeft ook Wanless het idee dat dressuur alleen is wat zij ervan maakt. Dat is heel Engels, denk ik - Engeland is het land waar Sally Swift, Mary Wanless, Heather Moffet en Silvia Loch krijsend over elmkaar heenrollen in de ruitermagzines. Ik heb ze allemaal live mogen meemaken, behalve Silvia Loch, en niemand weet iets vriendelijks te zeggen over de andere.

Ik verdiep mij dan wel in dressuur (gewoon omdat ik dat graag rij) maar ik ben even goed alle dagen aan het nadenken over western (Californische, Texaanse, weetikveel), en over springen, om maar wat te zeggen. Ik denk dat het allemaal niet zo ingewikkeld is als iedereen schijnt te denken. tenslotte is een paard is een paard is een paard, en een paard reageert logisch. Western en dressuur liggen in elkaars verlengde, en dat verlengde kan alleen maar logisch zijn, omdat het paard onder het zadel gewoon nog altijd een hoofd, vier benen en een staart heeft. De dag dat ik dressuur helemaal begrepen heb, zal tegelijk de dag zijn dat ik western helemaal begrepen heb. Zolang iemand roept dat het ene beter is dan het andere, denk ik maar "ach, hij is ook nog onderweg, net zoals ik".

met vriendelijke groeten,
Inge

http://www.cremebrulee.be/inge
Volg datum > Datum: zondag 3 april 2005, 12:023-4-05 12:02 Nr:24729
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Weet iemand een leuke paardencamping in Drenthe? Structuur
Ik ben voor deze zomer op zoek naar een leuke camping in Drenthe waar je paarden kunt meenemen en zo vanuit de camping het bos of de hei kunt inrijden.
Wij (= gezin met man en 3 kinderen van 7, 12 en 14 jaar) staan vaak op SVR campings en we houden van een kleine camping met het liefst een vrij uitzicht.
Erg belangrijk is ook dat er zwemgelegenheid op of naast de camping is.
De paarden (we hebben er 2) moeten ook op een wei kunnen staan en het zou fijn zijn als er een bak is.

Heeft iemand een tip voor mij?

Groeten van Anna
Volg datum > Datum: zondag 3 april 2005, 14:593-4-05 14:59 Nr:24730
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:24728
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ¿¿Wanless?? Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Inge Teblick schreef op zondag, 3 april 2005, 11:40:
> Ik denk dat het allemaal niet zo
> ingewikkeld is als iedereen schijnt te denken. tenslotte is een
> paard is een paard is een paard, en een paard reageert logisch.

> Inge

¡Applaus!

Wij hebben hier ook uit alle mogelijke richtingen studiemateriaal liggen en leren van bijna alles wat. Ons is duidelijk dat het soort gebruik bepalend is voor welke manier van rijden het makkelijkse is en de persoonlijkheid van de ruiter bepalend is voor welke methode om die manier te leren het effectiefste is.
Voor óns en híer is dat 'a-la-brida' volgens Solinski en Hempfling op een Parelli basis. Naarmate we ons ontwikkelen zal ongetwijfeld de behoefte naar weer een andere 'leer' toenemen.
Het NH-lesgeefmens echter kon dat in het geheel niet volgen; één manier is dé beste en dat is volgens haar die van Wanless. Welnu, voor door ruig terrein rijden is die dat níet, maar dat terzijde.
Ik kon en kan, na jouw uitleg, niet begrijpen hoe iemand knap gevorderd kan zijn in 'NH' en dan geen benul heeft van een bergtrail rijden. Hoe kan iemand zó agressief en star in één straatje redeneren en dan toch open staan om van haar paarden te leren?
Haar persoon en instelling sluiten naadloos aan bij wat jij over Mary Wanless uitlegd en in het geheel niet bij PNH.
Ze vond zichzelf duidelijk paardvriendelijker dan ons, maar ze gaat wel op haar paarden stáán als 'bewijs' voor haar vaardigheid.......
Komend weekeinde geeft ze een bijna daglange demo op haar landgoed, dus we zijn héél benieuwd. Tot die tijd heb ik skeptisch gekleurde vraagtekens.

Over logisch of onlogisch gesproken: moet je de uitleg van Penquitt over de hulpen voor het aangalopperen eens lezen en daarna die voor gevorderden. Beíden zijn ze niet in lijn met elkaar noch de rest van zijn hulpenfilosofie. Best raar, want ook hij heeft weer veel juist verhelderende dingen.
Wij rijden zelf consequent volgens wijken-voor-druk en dat lijkt als bijna twee druppels water op het terreinrijden met een motorfiets. Het onder het gewicht van de ruiter stappen past daar prima in. Het belangrijkste erbij is dat het voor ons en de paarden logisch blijkt; wij doen wat we automatisch doen en de paarden krijgen consequente signalen.

Ben trouwens nu met een briefwisseling binnen met iemand die een afbeelding heeft van een ruiter van 1000 BC die perféct 'a-la-brida', met gestrekte benen, doorhangende teugels in de linkerhad en een soort karwats in de rechter zit. Helemaal bv La Guérinière, maar dan bijna 3 milennia eerder....
Zonder zadel en zonder stijgbeugels moét die ruiter zijn paard wel gereden hebben zoals ik mijn terreinbrommer geleerd heb te rijden.
Volg datum > Datum: zondag 3 april 2005, 19:033-4-05 19:03 Nr:24731
Volg auteur > Van: beauba Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: PODIUM zadel ( western ) Structuur
beauba
Nederland


5 berichten
sinds 16-12-2004
Wie heeft er ervaring met Podium zadels , bijvoorkeur de westernzadels als TEX ?
Waar zijn deze zadels tekoop in Nederland / Belgié ?
Volg datum > Datum: zondag 3 april 2005, 19:153-4-05 19:15 Nr:24732
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:24728
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ¿¿Wanless?? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Inge Teblick schreef op zondag, 3 april 2005, 11:40:

> Een aantal jaren geleden hebben we met de BHA Mary Wanless
> uitgenodigd voor een clinic in Oud-Heverlee, in combinatie met
> een clinic in Mensingeweer. Daarna is nog twee keer iemand van

> en op restaurant en zo); dat is vaak fijn en af en toe ook
> ontluisterend (Rashid!)), was ze wel belangrijk, toen, in mijn
> denken over rijden. Achteraf heb ik er niks van bijgehouden - ze
> heeft me wél doen nadenken. Over hoe mensen leren. Ondanks

Hoe mensen leren is de heel andere kant van de medaille. Niet minder interessant, maar veel meer jouw aandachtsveld en metier dan het mijne. Als ik nu eens met mijn lichtje zwaai zo af en toe, en jij vertaalt die Marsiaanse morsecode in mensentaal... lijkt je dat wat? :-D


> voeten als wortels in de grond groeien, die kan naar Ride with
> your Mind. Het gaat dus om een aanpak die werkt voor mensen die
> anders leren dan voor mensen waar centered riding bij werkt.
> Soms zijn ze complementair, overlappen ze elkaar.

Laat ik dan proberen iets vriendelijks over allemaal te tiepen ;-)
Zou het niet zo zijn dat ze allemaal overtuigd en om het hardst proberen een paar zakcenten te verdienen?
Wat me uit alle verhalen cq. methoden cq. pseudowetenschap opvalt is dat het cultuurmatige, de fixatie op wat mensen (species-egocentrisch dus) willen i.p.v. uit te gaan van het paard en serieus te onderzoeken wat communicatief logisch voor een paard is.
Engels, Klassiek, Western, Hottentots... het zal me een zorg zijn eigenlijk en ik ben er persoonlijk van overtuigd dat mijn ponnies er ongeveer eensgelijke opinie over hebben, als al. Zodra er ergens serieus onderzocht gaat worden, of dat nu vanuit de rensport, dressuur, western of nog andere subcultuur is ben ik echt niet te beroerd daar aandacht, tijd en credit aan te geven.

Maar ik word bijv. wel erg moe van de weidverbreide misverstanden over "dominantie", of over de effecten van "straffen en belonen". En dan blijkt keer op keer dat de idee-fixen bijzonder moeilijk door zijn prikken; dat mensen-logica steeds weer eerder gebaseerd lijkt op "geloven" dan op kennis.
Het ontbreken van "geloven" zou wel eens een behoorlijk fundamenteel onderscheid tussen mensen- en paardenlogica kunnen zijn.


> rij) maar ik ben even goed alle dagen aan het nadenken over
> western (Californische, Texaanse, weetikveel), en over springen,
> om maar wat te zeggen. Ik denk dat het allemaal niet zo
> ingewikkeld is als iedereen schijnt te denken. tenslotte is een

Misschien niet ingewikkeld, maar naar ik vermoed wel totaal anders dan iedereen schijnt te denken. Dus het zal afgezet tegen gemiddelde menselijke logica toch niet voor de hand liggend zijn, toch?

> paard is een paard is een paard, en een paard reageert logisch.
> Western en dressuur liggen in elkaars verlengde, en dat
> verlengde kan alleen maar logisch zijn, omdat het paard onder

Dit is in zichzelf gespeend van logica ;-)
Laat ik het er mee eens zijn, pro academia, dat een paard een (qua fysiek) behoorlijk ontwikkelde en relatief consequent werkende psyche heeft, maar volgens welke logica dan???
Zowel western als engels alswel het totaal van mensenbenaderingen hoeft niet logisch te zijn; het is prima mogelijk dat paarden op mechanismen reageren die noch door de engelse dressuurders noch de cowboys geweten of zo bedoeld zijn. Ik neig steeds meer in deze richting te denken.

> het zadel gewoon nog altijd een hoofd, vier benen en een staart
> heeft. De dag dat ik dressuur helemaal begrepen heb, zal
> tegelijk de dag zijn dat ik western helemaal begrepen heb.

Zowel western als dressuur zijn cultuurvormen van mensen nmm; ik heb tenminste nog nooit paarden aan "western" zien doen. Wil je nu (sub-)culturen leren begrijpen of de omgang van en met paarden?

met minstens even vriendelijke groeten, lieverd
Egon

bitloostouwhoofdstel/" target=_blank>http://home.wanadoo.nl/pro-dieren/bitloostouwhoofdstel/
Volg datum > Datum: zondag 3 april 2005, 20:033-4-05 20:03 Nr:24733
Volg auteur > Van: Nel Gommans Opwaarderen Re:24728
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ¿¿Wanless?? Structuur
Nel Gommans
België


146 berichten
sinds 23-3-2005
Inge Teblick schreef op zondag, 3 april 2005, 11:40:

> Een aantal jaren geleden hebben we met de BHA Mary Wanless
> uitgenodigd voor een clinic in Oud-Heverlee, in combinatie met
> een clinic in Mensingeweer. Daarna is nog twee keer iemand van

> met vriendelijke groeten,
> Inge
>
> http://www.cremebrulee.be/inge

Beste Inge.

Ik heb het boek dat u geschreven hebt, geprobeerd te vinden (in Nederland).
Hier is het echter niet te verkrijgen. Weet u hoe ik eraan kan komen??

Met vriendelijke groet,

Nel Gommans
Volg datum > Datum: zondag 3 april 2005, 21:033-4-05 21:03 Nr:24734
Volg auteur > Van: Jaydot Opwaarderen Re:24728
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ¿¿Wanless?? Structuur
Jaydot
Homepage
Brummen
Nederland

Jarig op 16-5

94 berichten
sinds 3-1-2005
Inge Teblick schreef op zondag, 3 april 2005, 11:40:

> Ik verdiep mij dan wel in dressuur (gewoon omdat ik dat graag
> rij) maar ik ben even goed alle dagen aan het nadenken over
> western (Californische, Texaanse, weetikveel), en over springen,

> heeft. De dag dat ik dressuur helemaal begrepen heb, zal
> tegelijk de dag zijn dat ik western helemaal begrepen heb.
> Zolang iemand roept dat het ene beter is dan het andere, denk ik
> maar "ach, hij is ook nog onderweg, net zoals ik".

Ja, applaus.
De discussie wordt wel heel academisch en daar wil ik me niet in mengen, maar één ding weet ik wel uit ervaring: het maakt voor het paard echt niet uit, ook niet als je dressuur en western door elkaar rijdt. Wij hadden ooit een paard dat een keurige klassieke Z proef kon lopen, maar net zo makkelijk (met een gaucho hoofdstel en zadel en gereden in gaucho stijl) hielp een kudde koeien te verplaatsen.
(Dit was lang voordat ik ooit van NH gehoord had, en speelde in een land waar kuddes koeien daadwerkelijk te paard verplaatst werden).
groeten,
j.
Volg datum > Datum: zondag 3 april 2005, 21:143-4-05 21:14 Nr:24735
Volg auteur > Van: Diestelmans Liesbet Opwaarderen Re:23982
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Grondwerk met paarden, van spelen tot gymnastiseren. Structuur

Diestelmans Liesbet
Homepage
Geel
België

Jarig op 30-9

359 berichten
sinds 20-12-2004
Piet schreef op dinsdag, 15 maart 2005, 16:46:

> Grondwerk met paarden gaat over het werken naast het
> paard, niet erop.
> Inge Teblick heeft een unieke visie op grondwerk.


Bedankt voor de informatie... Ik heb het gekocht en aan zee gelezen (nu had ik eens veel tijd), het leest vlot en er staan vele bruikbare oefeningen in met ook telkens een stukje theorie over het hoe en waarom...ga het nu ook proberen toe te passen....
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 1649½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact