InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
883 berichten
Pagina 17½ van 59
Je leest nu alle berichten van "muriel"
Volg datum > Datum: woensdag 13 augustus 2008, 13:5313-8-08 13:53 Nr:136590
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:136577
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: dat fokkin' fokken maar weer ! Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

>> Peter Donck schreef op woensdag 13 augustus 2008, 12:14:
> nu heb ik onlangs al een mailtje doorgestuurd naar Muriel over
> schimmel > en het wetenschappelijk genetisch onderzoek dat nu blijkt
> afgerond (alhoewel) omdat Kaspische paarden ook in schimmel voorkomen,
> en ik daarbij aan de raszuiverheid en originaliteit durf te gaan twijfelen,
> zonder kwade bedoelingen overigens.

Waarvoor mijn oprechte dank, ik zat nog op een antwoord te broeden en alles op een bepaalde plek te plaatsen maar was er nog niet uit. Schimmels hebben nooit al mijn voorkeur gehad om dat ik ze vaak al zo vroeg oud vond lijken. Er waren ook genoeg fokkers die deze prachtig vinden dus voor de bloedlijnen hoef ik het niet te doen. Er was toevallig wel een hengst die ik bijna gekocht had, hij had enkel zijn kleur niet mee: schimmel. Mischien een onbewust gevoel net zoals ik niet veel wit wil zien bij Kaspische paarden maar waarschijnlijk puur een kwestie van smaak. Wel is het erg opmerkelijk dat sommige Kaspische paarden vaak op zeer late leeftijd verkleuren. Er moet trouwens in Teheran nog een Kaspische staan met de cream factor ik wacht nog op foto's.

Je zal mij nooit horen zeggen dat het Kaspische Paard 100 % zuiver is, daar geloof ik niks van. We nemen dna dat zeer sterk moet overeenkomen met het dna van andere kaspische paarden het paard moet zelf aan de breedstandaard voldoen en twee generaties veulens moet dezelfde typische raskenmerken hebben. Enkel dan wordt het opgenomen in het stamboek dit gebeurd over het algemeen enkel in Iran voor de rest is het een gesloten stamboek. Wel had ik graag gezien dat er een soort veulenboek en stamboekselectie zou zijn. Dus bij geboorte opnemen in het veulenboek en na inspectie/keuring opnemen in het stamboek om paarden waarbij mogelijk andere raskenmerken die niet overeenkomen met rasstandaard "uitgesloten" kunnen worden van fok en we een uniform ras overhouden volgens de rasstandaard. Zo kan we het orginele type bij dit ras mischien behouden zoals dat bij andere rassen helaas zelden gelukt is. is. Dus zowel selectie van de merries als al het geval is met de hengsten. Maar hiervoor hebben we nog veel te kleine aantallen om te gaan selecteren. Dus eigenlijk zou ik om het ras te redden veel meer moeten gaan fokken zodat ik veel meer kan selecteren op kwaliteit. Dit strookt weer tegen mijn principes in van waar moeten al die veulens heen. Fokken blijft een dillemma.


Er is een ander drama aan de gang bij de kleine kern van Kaspische paarden waar ik me heel veel zorgen over maak en graag jouw mening over zou willen weten. Ik mail je prive als je het goed vindt.
Volg datum > Datum: woensdag 13 augustus 2008, 19:5313-8-08 19:53 Nr:136630
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:136616
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: dat fokkin' fokken maar weer ! Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

> Nee, ik ga er niets mee doen, maar naar de laatste onderzoeken
> (zou niet weeeeeten welke hoor) is de voorouder van de PRE een
> kruising Tarpan x Przewalski. Ik citeer even van een andere
> webbron:
>
Dat lijkt me lastig, het kruisen van soorten ipv rassen geeft onvruchtbare dieren.
Dus paard x ezel (equus cabalus x equus asinus) etc. geeft wel nakomenlingen maar deze zijn zo goed als altijd onvruchtbaar. De kans is dacht ik een op de paar miljoen dat het wel vruchtbaar is. Laatst haalde het nog de krant dat ergens in verwegistan een veulen uit een muildier was geboren.

Een kruising tarpan x prezwalski (equus caballus x equus przewalski) zal dus geen vruchtbare nakomelingen geven en dus nooit een voorouder van de PRE kunnen zijn. Volgens mij waren ze er lang uit dat de caballus niet van de przewalski afstamt.

Je mengt namelijk ook het aantal chromosonen per soort paard 64 przewalski 66 een kruising zou dus 65 chromosonen hebben. En in principe dan weer een andere ondersoort hebben gefokt. De equus PRE.

Het kaspische paard is het enige ras in de wereld waar zowel exemplaren met 64 en 65 chromosonen voorkomen en vruchtbaar zijn . Ergens in de evolutie zullen ze dus een zijweg zijn ingeslagen. Wij zijn gevraagd om mee te werken aan een onderzoek voor het kruisen van twee paarden met 65 chromosonen om te zien wat dat gevolg zal hebben maar ik ben er nog steeds niet uit of ik hier aan mee zal werken. Ik weet niet of er al weer nieuwe ontwikkelingen zijn maar als iemand hier meer van weet ontvang ik deze info graag.
Volg datum > Datum: woensdag 13 augustus 2008, 19:5913-8-08 19:59 Nr:136631
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:136621
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wel of niet afspenen veulen? Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
@Caatje

Ach iedereen heeft voornamelijk kennis van wat hij in zijn eigen achtertuin heeft staan dus voor poolse/russische bloedlijnen kan ik mischien wel verder helpen.
Ook heb ik hier nog wel een oud frans boekje over de arabieren fokkerij in frankrijk liggen vinden we mischien ook nog wat in.

Kom maar op...
Volg datum > Datum: donderdag 14 augustus 2008, 14:0114-8-08 14:01 Nr:136737
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:136702
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wel of niet afspenen veulen? Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

Dus zolang alle papieren niet in rde zijn, zet ik
> verder geen nr's oid op 't net (beetje parano waarschijnlijk
> maar speel het liever even veilig!!)

Mail mij maar, ik neem zwijggeld aan.
Volg datum > Datum: donderdag 14 augustus 2008, 14:4014-8-08 14:40 Nr:136739
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:136736
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: dat fokkin' fokken maar weer ! Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

>> Een IJslander is een IJslander en je rijdt op een IJslander en
>> niet op papieren. Ze moeten nu iedere IJslander inschrijven
>> ongeacht de vader wel of niet is gekeurd.
>
Zal niks met dit geval te maken hebben is Europese wetgeving. Ieder stamboek moet als zowel pappa als mamma stamboekpapieren heeft het veulen uit deze combinatie inschrijven in het stamboek. Dus alle stamboeken van KWPN tot shetlander moeten hier aan meewerken.

Dit was reeds jaren zo maar werd door veel stamboeken genegeerd of wisten vaak niet eens dat deze anti discriminatie regeling er was. Het internationale kaspische paarden stamboek zit in Teheran dus weinig met Brussel te maken. Echter de paarden zijn wel in dochter stamboeken ingeschreven en die moesten wel weer aan deze wetgeving voldoen. Dit gaf wel wat meer mogelijkheden maar je krijgt dan weer problemen met paardenpaspoorten etc.

Dus een hengst met een overbeet (erfelijk) moet je gewoon accepteren en de rest van je populatie laten vervuilen want wij hebben geen natuurlijke selectie meer tegenwoordig. De meeste fokkers kennen de paarden wel maar hoe neem je de nieuwe eigenaren en fokkers in bescherming. Zij verwachten toch dat een stamboek zorg draagt voor een stukje kwaliteit. Ik kreeg de vraag of ik wou meedenken voor een oplossing en ben gaan uitzoeken hoe andere stamboeken hier nu mee omgaan.

Eenvoudig je maakt gewoon een A en een B selectie en gooit alle nakomelingen van niet goedgekeurde hengsten in B. Wel even goed communiceren dat mensen gewoon enkel A paarden blijven gebruiken.

Helaas werkt deze anti discriminatie wet tegen het welzijn van het individu in. Een paard dat niet super kwaliteit is ,heeft niks toe te voegen aan het grote aantal paarden in de wereld. Als mensen nu ook nog eens wat kritischer naar hun merrie keken waar we al een stuk verder dan de hoop krakkemikken en dierenartsrekeningen die nog regelmatig geboren worden. Als je achteraf een paard met een erfelijke aangeboren afwijking krijgt/koopt probeer je een goed bestaan te geven maar zowel eigenaar als paard zelf waren beter af geweest als de hengst en merrie met een erfelijk gebrek uitgesloten waren van fokkerij.
Volg datum > Datum: vrijdag 15 augustus 2008, 18:5815-8-08 18:58 Nr:136897
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:136892
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: rechter achterbeen dubbel zo dik Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Jacqueline,

Niets opsmeren tot de dierenarts geweest is en je zelf ook heel goed het been heb onderzocht. Als het zo heel snel oploopt en erg uitbreid is het wellicht einschuss (Lymfangitis) Dit is een ontsteking van de onderhuid de bacterieen ( stafylokokken en streptokokken) komen binnen via kleine wonden (schuurplekken, mok maar ook mischien een uitstekende spijker in een afrastering etc.)
Het been is gezwollen van teen tot hak soms iets daarboven als je er in drukt blijft er even een kuiltje achter en ze heeft over het algemeen verhoging.

Kijk na of het paard nergens een klein wondje heeft zo niet kan toch zo zijn maar is wellicht al gesloten. Je hebt een dierenarts hiervoor nodig dit is geen zaak voor huismiddeltjes. Je ziet nog wel eens paarden met een chronisch dik been (reebeen) dit zijn vaak paarden met einschuss dat niet adequaat en snel behandeld zijn waardoor de lymfevaten verloren zijn gegaan.

Wellicht is het heel iets anders maar zo klinkt het mij in de oren.

Sterkte
Volg datum > Datum: donderdag 21 augustus 2008, 9:5021-8-08 09:50 Nr:137664
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:137662
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Case: Hoefbevangen door platvoeten, met röntgenfoto's Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Beste Hans,

Niet om je product af te kraken want ik ben er van overtuigd dat als jij ergens mee werkt dat er goed over is nagedacht en dit lijkt een mooi alternatief voor (tijdelijk) gebruik bij verschillende problemen. Ik dacht echter dat het grote nadeel van kunsstof beslag was dat er teveel weerstand zit in kunststof. Bij ijzers is het oppervlakte zeer glad en bij blootvoets ook dus het paard glijdt een stukje door als het been wordt neergezet. Bij kunststof of rubber wordt de hoef direct gestopt wat kneuzigen en bloeduitstortingen in de hoef kan veroorzaken en blessures hoger in het been.

Dit verhaal kan trouwens natuurlijk ook voor hoefschoenen opgaan die helemaal van stroef materiaal zijn gemaakt. Graag jouw visie.
Volg datum > Datum: donderdag 21 augustus 2008, 11:1921-8-08 11:19 Nr:137683
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:137671
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Case: Hoefbevangen door platvoeten, met röntgenfoto's Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Piet schreef op donderdag 21 augustus 2008, 10:28:

> Ik ben het niet met je eens dat blootsvoetse paarden een
> stukje doorglijden wanneer ze hun voeten neerzetten.
> Als je dan al bescherming nodig hebt is het door
> schoenen die je aan en uit kunt doen wanneer nodig. Elke
> vaste voetbedekking zorgt ervoor dat je tussendoor niets
> aan de voet kunt doen, dus ook geen slijtage nabootsen.
>
> Piet
> Training is a mechanical skill

Hoe gaat dat met paarden die plotseling stoppen van draf naar stilstand omdat ze ergens van schrikken op harde bodem. Of paarden die biljarderen en dus hun ondervoet draaien. Of paarden die een snelle wending maken en daarbij een of twee benen op de grond laten staan. Of in rengalop en voor de afrastering een slidingstop. Paarden staan allemaal niet direct stil zonder enkele cm's of mm's of soms meter te glijden. Als ik naar mijn paarden de hoeven kijk (en komen regelmatig op harde bodem) en de foto's van wilde paarden dan zijn de hoefranden glad zonder hapertjes en kan ik met mijn handen eroverheen zonder dat ik iets stroef voel. Bij hoefschoenen en beslag zie ik echter vaak profiel en stroef rubber.
Je leest nu alle berichten van "muriel"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
883 berichten
Pagina 17½ van 59
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact