InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
167 berichten
Pagina 1½ van 12
Je leest nu alle berichten van "Sabrina Adams"
Volg datum > Datum: dinsdag 8 februari 2005, 20:248-2-05 20:24 Nr:22282
Volg auteur > Van: Sabrina Adams Opwaarderen Re:22204
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: paard doet zijn hoofd altijd omhoog en omlaag Structuur
Sabrina Adams
Belgie (Antwerpen)

Jarig op 7-9

167 berichten
sinds 19-1-2004
jacqueline postmes schreef op dinsdag, 8 februari 2005, 13:41:

> coewem schreef op maandag, 7 februari 2005, 12:28:
>
>>

> je bent nooit uitgeleert.
>
> Jacqueline
> geduld is een schone zaak

Wel Jacqueline,

Daar heb je nu eens gelijk in ! Vele mensen meten steeds hun kennis over paarden door het aantal jaren dat ze rijden. Ik zat al tussen de paarden van toen ik zes jaar was. Dat is nu zo'n 25 jaar. En wat wil dat zeggen ??? Dat ik al heel veel geleerd heb, en dagelijks nog bijleer. Een goede instructeur zei ooit : "meisje, paarden en paardrijden, daar kan je nooit alles van kennen.". Dus zo van 7.5 jaar rijden ....... en dan denken dat je kan rijden ?
Ik noem dit eerder arrogant en eigenwijs. Met alle gevolgen van dien voor het arme paard dat alsmaar zijn hoofd omhoog en omlaag doet. Want het ligt niet aan het paard, maar aan het persoontje dat erop zit.

groetjes,

Sabrina
Volg datum > Datum: dinsdag 8 februari 2005, 20:438-2-05 20:43 Nr:22284
Volg auteur > Van: Sabrina Adams Opwaarderen Re:22100
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: paard doet zijn hoofd altijd omhoog en omlaag Structuur
Sabrina Adams
Belgie (Antwerpen)

Jarig op 7-9

167 berichten
sinds 19-1-2004
coewem schreef op maandag, 7 februari 2005, 11:19:

> mijn vriendin moet proeven afleggen met een paard maar ze durft
> niet omdat die altijd vervelend doet en ze vind geen oplossing:
> dit zegt ze tegen mij

>
> het paard is een schimmel en ras zangersheiden , kan iemand een
> oplossing zeggen voor dit want de laatste proef heeft ze bena
> geweent omdat ze een lage score had alleen om dat

Coewem,

Een oplossing ? Je gaat het niet graag horen, maar (en das mijn mening en waarschijnlijk niet die van mij alleen), het ligt niet aan het paard, maar aan het vrouwtje in het zadel ! Enerzijds omdat ze het paard rijdt met een harde hand. En ook al rijdt iemand 7.5 jaar en een half, dat wil niet zeggen dat die persoon er zich niet bewust van kan zijn dat wat hij doet bepaalde consequenties heeft op het gedrag van het paard.
Anderzijds ligt het ook aan het vrouwtje omdat zij gewoon de syptomen en de onderliggende oorzaken van het slaande paardenhooft niet wil of kan onderkennen. Niet iedereen heeft de kennis, ok, maar vraag het dan tenminste aan iemand die er wel iets van kent. Het paard is overduidelijk niet tevreden met de gang van zaken. Heeft het pijn ? Ongetwijfeld ... Een paard en pijn = verzet. EN gelijk hebben ze .. Hoe moeten ze het je anders duidelijk maken. Welk bit gebruikt ze ? Welke andere mechanische hulpmiddelen hangen er nog aan ? Hoe zit het met de gesteldheid van de paardenmond ? Men heeft mij gezegd dat je eerst moet zorgen dat het paard zijn mond grondig moet worden nagekeken door een professionele paardentandards. Ze kunnen heel wat hinder ondervinden van haken op de tanden die op hun beurt inwerken op het tandvlees.
Dat moet eerst in orde zijn. EN dan moet je leren om NIET meer met een harde hand te rijden, maar de paardenmond met rust te laten ! Laat de teugels loshangen, zodat die niks meer heeft om aan te trekken. Het zal altijd nog wel een tijdje duren eer dat er uit is, want een paard blijft dingen steeds met pijn associËren, ook al is de pijn weggenomen. Laat ze les nemen van iemand die haar daarbij kan helpen. Heb je er al eens bij stilgestaan hoe frustrerend het is voor een paard om tegenstrijdige commando's te krijgen ?
Een voorbeeld. Daarstraks rijd ik naar huis en kom een amazone tegen;
Paard superopgefokt, evenals de persoon die er opzit. Ik vertraag (zoals ik dat steeds plichtsgetrouw doe als ik een paard passeer). Dit gaf me de kans om dat tweetal eens goed te bekijken. Paard, hoofd omhoog, bijna met de neus in de lucht, mond open, zware neusriem erop, volledig opgespannen, wit van de ogen zichtbaar, helemaal in het zweet van de zenuwen, half zijlings dribbelend.
De amazone : angstig, gespannen, de teugels hoog (bijna tegen de borst), superkort en strakgespannen en maar trekken in de paardenmond. EN terwijl ze daar zit te snokken in de bek en door constante druk de spanning bij het paard nog meer opvoert, zit ze met haar benen te knijpen van de schrik om maar niet te vallen ! Bovendien zit ze helemaal uit balans omdat haar bovenlichaam lichtvoorovergebogen en gespannen in het zadel zit.
Dan krijg ik zo van die spontane kotsneigingen (sorry voor het taalgebruik).
Want langsvoor houdt ze het paard tegen door het te folteren in de mond, en tegelijkertijd voert ze de druk op zijn flanken steeds maar op.
Het paard krijgt tegenstrijdige signalen en raakt daardoor ontzettend gefrustreerd en in paniek, om dan nog maar van de pijn in de mond te zwijgen. Op zo'n moment denk ik : zou je ofwel eens niet eerst wat geld uitgeven aan rijlessen (deftige welliiswaar) vooraleer je op je eigen houtje met een paard de straat op gaat !
Misschien geeft je vriendin ook wel tegenstrijdige commando's ?
Vraag raad aan iemand die jullie kunnen helpen, check de mond en ga nu aub niet beginnen met zwaar mechanisch getuig, strakzittende neusriemen en zwaardere bitten ..... maar pak de oorzaak aan !

Groetjes,

Sabrina.
Volg datum > Datum: dinsdag 8 februari 2005, 21:058-2-05 21:05 Nr:22288
Volg auteur > Van: Sabrina Adams Opwaarderen Re:22287
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voor Piet: wormenmest Structuur
Sabrina Adams
Belgie (Antwerpen)

Jarig op 7-9

167 berichten
sinds 19-1-2004
Moniek schreef op dinsdag, 8 februari 2005, 21:01:

> Heb je tekeningen of foto's van een regen- en een compostworm.
> En hoe kom je aan compostwormen. Belanden die net als
> regenwormen vanzelf in de mesthoop. Mijn mesthoop zit altijd vol
> met wormen, maar wat voor wormen zijn dat dan?
>
> Moniek

Hoi,

Misschien een stom vraagje, maar werkt dit ook bij vlas i.p.v strooisel. Ik heb eens gelezen dat vlas volledig biologisch afbreekbaar is en makkelijk te composteren is. Weet ik veel .....

Iemand daar ervaring mee ?

Greetz

Sabrina
Volg datum > Datum: donderdag 10 februari 2005, 14:0710-2-05 14:07 Nr:22395
Volg auteur > Van: Sabrina Adams Opwaarderen Re:22346
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kuil of silage Structuur
Sabrina Adams
Belgie (Antwerpen)

Jarig op 7-9

167 berichten
sinds 19-1-2004
HannahFroukje schreef op woensdag, 9 februari 2005, 17:34:

> Spirithorses schreef op woensdag, 9 februari 2005, 15:27:
>> Dank, Froukje, voor het meedenken, maar wij voeren reeds
>> voederbieten, maar alleen als aanvullend bijvoer (per paard 2

> *********************
> Als ik verse bieten zou kunnen voeren, zou ik wellicht daarvoor
> kiezen. Maar ik weet niet zeker of het wel helemaal
> vergelijkbaar is (wie weet dat WEL?).

Hoi Pien,

Ik voeder mijn schatjes al jaar en dag voederbiet. En dit is inderdaad niet ter vervanging van hooi en ook maar enkel in de winter. Het zijn vooral vezels. Wind en water zoals wij zeggen. Maar Yitta (in het bijzonder) is er helemaal weg van. Mijn halfbloedje en Haffie krijgen van mij heel veel hooi. Bij ons is zowel kuilgras (voorverpakt hooi) als gewoon hooi in balen beschikbaar. Wij mengelen beiden door mekaar. Want van kuilgras kunnen ze wel eens aan de diaree gaan als ze daar gevoelig voor zijn. Om dat te voorkomen mengel ik beide wat door mekaar en dat werkt prima. Alhoewel ze wel vele liever het kuilgras eten. Daarbuiten krijgen ze 's morgens en 's avonds wat granen. Maar niet overvloedig want ze krijgen hooi genoeg. S'avonds leg ik dan bij hun granen een biet in de bak. Je kunt het dus gerust hun dessertje noemen. Ik heb nog nooit problemen gehad met deze manier van voederen (kolieken, hoefbevangenheid ...). Dus ik doe het als volgt :

S'morgens een beetje graan. Dan gaan ze buiten en krijgen ze hun hooi. 'savonds beetje graan en hun biet, aangevuld met hun hooi.

Beetje verwend ??? Het is maar een gedacht. Het graan is niet nodig, ik weet het, maar het gaat hier niet over grote hoeveelheden. Ik heb dat eens uitvoerig nagevraagd aan mijn dierenarts. Met hooi ben ik niet zo karig .... Dat mag en kan. Dan als de lente in 't land komt mogen ze van het verse gras knabbelen, maar niet de hele dag. Om de overgang van de winter (graan, hooi, biet) niet te drastisch te maken (en om koliek te vermijden). Eind april gaan ze dan definitief en goed voorbereid dag en nacht op hun weide met inloopstal tot en met de winter.
Geen graan meer, enkel op het einde van het seizoen als de weide schraler wordt, hooi.
Onze weide laat niet toe om ze er winter en zomer op te zetten, wegens veeeel te nat. In de grote paddock kan dat wel. Maar dan is er hun hooi.

Ik heb nog nooit problemen gehad.

Groetjes,

Sabrina
Je leest nu alle berichten van "Sabrina Adams"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
167 berichten
Pagina 1½ van 12
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact