Vervolgcursus met eigen paard overal in Nederland & Belgie; meld je locatie aan!

image

De cursus

Dit is een vervolgcursus Natuurlijk Bekappen met eigen paard die je kunt volgen nadat je de basiscursus Natuurlijk Bekappen hebt gevolgd. Iedereen met een geschikte locatie kan zich aanmelden als locatie waar de cursus kan worden gehouden en mag in ruil daarvoor zelf gratis meedoen!

Programma

De cursus begint om twaalf uur en duurt tot ongeveer vier a vijf uur 's middags.

We gaan ervan uit dat je de basis van het bekappen kent en theoretische kennis hebt omdat je de basiscursus hebt gevolgd. De hoeven van je eigen paard zijn echter anders dan degene die je op de basiscursus hebt bekapt en de kans is groot dat je specifieke vragen hebt over de hoeven en ook over de gang van jouw paard. Hier wordt tijdens de cursus uitgebreid op ingegaan.

We beginnen met tips en tricks om gemakkelijk, veilig en handig te kunnen werken met je paard. Voel je je nog erg onhandig en heb je het gevoel dat bepaalde dingen gewoon niet kunnen/erg lastig gaan (wees gerust, je bent lang niet de enige!), dan zal Anne je hiermee helpen. Na die basis gaan we de hoeven van de aanwezige paarden bekijken/bevoelen zodat je daar nog een betere kijk op krijgt. Anne leert je kritisch kijken en nog meer zien in de hoeven van jouw paard en die van de anderen, dan je al deed. Ook de manier van staan en bewegen van het paard is van groot belang en ook hieraan besteedt Anne de juiste hoeveelheid tijd. Er is een kort moment ingeruimd om nog wat extra informatie te krijgen over het onderhoud van het gereedschap (indien gewenst kan Anne het slijpen van de messen nog eens goed doornemen) en er is een mogelijkheid om extra bekappingsmateriaal te kopen als je dat wilt. Verder ga je uiteraard zelf de hoeven van je paard bekappen (zorg ervoor dat er iets aan te doen is!). Anne beantwoordt alle vragen die je hebt en geeft tips om de hoeven beter/handiger/mooier te kunnen bekappen.

Voor wie

Heb je de basiscursus Natuurlijk Bekappen gevolgd en wil je graag extra verdieping en hulp met je eigen paard, dan kun je je inschrijven voor deze vervolgcursus.

De cursus is met eigen paard, zonder eigen paard kun je niet aan deze cursus meedoen (de basiscursus Natuurlijk Bekappenis wel erg geschikt om te doen als je geen eigen paard hebt of jouw paard niet verplaatst kan worden en je zelf geen geschikte locatie hebt).

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het mee kunnen doen met de cursus: je paard moet redelijk meewerken en handelbaar zijn en bovendien klinisch gezond zijn en geen besmettelijke ziektes onder de leden hebben.

Door wie

De cursus wordt gegeven door Anne Schuite.

Kijk in de agenda wanneer er een bij jou in de buurt wordt gegeven, of meld jouw locatie aan als cursuslocatie en doe zelf gratis mee!

Tip: Heb je geen eigen locatie en wordt er geen cursus in de buurt gegeven? Zet dan een oproepje op ons eigen forum, de PaardNatuurlijk-Facebook-pagina of op een ander forum; de kans dat het dan toch nog lukt is best groot!

Benodigdheden

Je hebt voor het volgen van deze cursus nodig:

 • Vooropleiding: kennis van de inhoud van het multimediapakket en de basiscursus Natuurlijk Bekappen gevolgd.
 • Een redelijk meewerkend paard, klinisch gezond en vrij van besmettelijke ziektes.
 • Hoefgereedschap: rechte rasp, hoefmessen, handschoenen (indien je het hebt, neem dan ook de hoefstandaard en bekapschort mee, deze zijn -net als de rasp en hoefmessen- desgewenst ook op de cursus verkrijgbaar).
 • Een halster en touw waarmee je het paard veilig neer kunt zetten. We werken niet met paarden die vastgezet worden aan een bit!
 • Neem een hooinet met hooi mee om je paard wat te doen te geven tijdens het bekappen.

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen 75,00 euro. Hiervan betaal je 25 vooruit als aanbetaling, de rest kan contant op de cursus zelf. Let op: er is geen pinautomaat aanwezig dus houd hier rekening mee (ook voor de aankoop van hoefgereedschap als je dat wilt). Om tijd te besparen, gaan we niet om twaalf uur (aanvangstijd) lunchen, maar gaan we ervan uit dat je dit vooraf hebt gedaan zodat we vanaf twaalf uur onze tijd goed kunnen benutten. Er is gratis fris, fruit en koekjes/cake.

Locatie aanmelden

Heb je een geschikte locatie en vind je het leuk dat de cursus bij jou wordt gegeven dan kun je je hiervoor aanmelden. In ruil voor het aanbieden voor je locatie, mag je zelf (1 persoon) gratis meedoen!

Een geschikte locatie voldoet aan de volgende eisen:

 • Plaats die ruim genoeg is om 8 paarden te bekappen, bij voorkeur met een overkapping zodat we droog kunnen staan in geval van regen en in ieder geval een droge, en bij voorkeur verharde, ondergrond
 • Plaats voor 7 auto's + trailers (tenzij het vooraf bekend is dat er een x-aantal mensen zonder trailer komen omdat zij van dezelfde locatie komen of erg dichtbij wonen)
 • Aanwezigheid van een toilet met wasbak

Denk je dat jouw locatie geschikt is en wil je je aanmelden? Mail Anne anneschuite@gmail.com dan het volgende:

 1. Naam (en indien van toepassing de bedrijfsnaam)
 2. Straatnaam en nummer
 3. Postcode en plaats
 4. Tips om het adres goed te vinden en correct aan te rijden

 5. Beschrijving van de locatie:
 6. Wat is het voor soort locatie (privé/manege/stal)?
 7. Hoe groot is de ruimte waar de paarden kunnen worden bekapt; is het groot genoeg voor 8 paarden en is het wel/niet overdekt?
 8. Is er voldoende licht?
 9. Kunnen de paarden op ruime afstand van elkaar worden aangebonden?
 10. Is er ruimte voor 7 trailers en auto's?
 11. Zijn er al anderen -hoeveel- van deze locatie die in ieder geval mee kunnen en willen doen?
 12. Is er een toilet aanwezig voor de cursisten?
 13. Welke data komen goed uit, bij voorkeur meerdere data doorgeven waarvan de dichtstbijzijnde op minimaal vier weken vanaf de dag van vandaag en bij voorkeur op een zaterdag.

Voorwaarden

De cursus gaat door bij minimaal vier betalende cursisten, het maximum aantal deelnemers is acht personen (inclusief degene die de cursuslocatie verzorgt), hierdoor blijft veel persoonlijke aandacht gewaarborgd. Tot twee weken vooraf mag je je kosteloos afmelden (ga hier wel zorgvuldig mee om; het is niet leuk om je aan te melden als je vooraf al bijna zeker weet dat je toch niet mee zult kunnen doen). Het paard dat je meeneemt moet handelbaar en klinisch gezond zijn en mag geen besmettelijke ziektes hebben/van een stal komen waar een uitbraak heerst. Je moet de basiscursus hebben gevolgd voordat je aan deze cursus mee kunt doen

Aanmelden voor de cursus

Ga naar de agenda om je aan te melden voor een cursus op een bepaalde datum/locatie. Heb je zelf een geschikte locatie, mail Anne anneschuite@gmail.com met de antwoorden op de twaalf punten van hierboven dan en doe zelf gratis mee!

contact