InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
46 berichten
Pagina 1½ van 4
Je leest nu onderwerp "Communicatie dmv hinniken"
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2004, 23:248-5-04 23:24 Nr:5276
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5275
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
e m kraak schreef op zaterdag, 8 mei 2004, 22:40:
> Ben met name geïnteresseerd in twee-richtings communicatie (of
> ben ik nou de enige die grondig door zijn pony gedresseerd is) -
> dus hoe communiceert jouw pony wat hij/zij wil naar pony/mens en
> wat verwacht of komt daar als antwoord/resultaat op?

Aha, nou heb je even haha.

Die shet van mij is er een kei in. Weet ons helemaal dmv haar geluidjes en manieren van doen duidelijk te maken wat ze wil, maar omgekeerd kan ook. Ik betrap mezelf er vaak op dat ik ook een soort van hinnik-grom geluidje maak in mijn woorden en dat Isabella daar op reageert. Vooral als ze door de dag heen laat horen dat ze nogal wakker is zullen we maar zeggen, dan kan ik haar continu laten ´terugpraten´ door zelf ook wat op die toon te gaan praten. Meestal gaat het dan wel om gras of zo. Maar ze antwoord dan echt, en omdat ze met haar neus kan wijzen naar wat ze wil, doet ze dat ook naar wat ik haar vraag. Tja beetje zweverig uitgelegd, maar het is zo´n mooi hoe die pony de mensentaal aan het leren is.

Zelfs mijn moeder is alleen daarom al helemaal weg van het beestje (gaf helemaal niets om paarden toen ik Isabella daar neer mocht zetten, was er bang van), maar nu werkt ze met plezier in de tuin omdat de pony altijd zo leuk komt buurten. Ik hoor vaak genoeg mijn moeder verontschuldigend zeggen als ze verteld dat ze zo leuk gebabbeld hebben: maar ze begrijpt echt wat ik bedoel hoor!

Dat is gaaf. Kan er uren over praten, maar in mijn kennissen kring heb ik helaas als enige zo´n babbelkous. De pony´s van de buren die hinniken ook, maar die schreeuwen alleen maar om eten. Vreselijk irritant geluid is dat. Ik zou daar als eigenaar helemaal niet blij mee zijn, maar deze mensen vinden het juist wel geweldig dat de paardjes altijd naar ze roepen. Tja ze hebben er geen erg in dat ze het bij iedereen doen. De postbode, een toevallige voorbijganger. Dat is nu een schreeuw om aandacht. Heel anders dan het taaltje dat Isabella spreekt.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2004, 23:218-5-04 23:21 Nr:5277
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:5276
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
hallo
wat fijn dat die van jullie geluid maken, ik heb Damian nu een jaar en hij
heeft nog nooit gehinnikt, terminste niet waar ik bij was.
AnnickVolg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2004, 23:278-5-04 23:27 Nr:5278
Volg auteur > Van: Nick Opwaarderen Re:5277
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Nick
Nederland


5000 berichten
sinds 13-3-2004
e m kraak schreef op zaterdag, 8 mei 2004, 22:40:

> Zeer geïnteresseerd (maar geïnterresseerd in alle
> communicatievarianten, hoor)!
Ik ook...
>
> Over het algemeen geven Nederlanders weinig aandacht aan
> paardengeluiden in tegenstelling tot Engelsen,
Dat vind ik dus ook zoals je misschien al gelezen hebt.

> die ook een hele
> serie varianten echt benoemd hebben. Vocale communicatie staat
> vaak niet op zichzelf, net zo min als bij mensen trouwens. Er
> staat veel over in Henry Blake's boekjes.
Wist ik niet...boekje is zeker weer in het engels...
>
> Ben met name geïnteresseerd in twee-richtings communicatie (of
> ben ik nou de enige die grondig door zijn pony gedresseerd is) -
> dus hoe communiceert jouw pony wat hij/zij wil naar pony/mens en
> wat verwacht of komt daar als antwoord/resultaat op?

Nee hoor , gelukkig niet....
Ook ik ben hier heel nieuwschierig naar.....
Ik maak wel geluiden naar het paard en zij ook terug..
Niet dat we nou gezellig uren gaan zitten kletsen maar als ze een gilletje geeft doe IK iets verkeerd en ga dan dus niet verder maar krabbel haar meestal even in de nek......Nee, ik ga dan dus geen "gesprek" aan hoor.... ben wel een beetje gek maar ook nog niet zo (dacht ik)

>
> Groeten, Egon

Groeten terug NICK
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2004, 23:458-5-04 23:45 Nr:5281
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5278
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Nick Altena schreef op zaterdag, 8 mei 2004, 23:19:
>> Ik heb er op de yahoo lijst al
>> ooit eens een heel stuk over geschreven.

Is de mailgroep van Frans. Helaas was daar niet veel animo voor het hinniken. Alleen dat even gedacht werd door sommige lezers dat Isabella dus panisch naar mij zou hinniken als ik aankwam omdat ze alleen staat. Daarom ben ik daar gestopt met mijn verhaal, want dat kwam kennelijk niet goed over. Hier vind ik meer medestanders.

Panisch hinniken heb ik ooit 1x gehoord bij haar en dat deed echt zeer tot in mijn ziel. We waren op trektocht en hadden een tent gezet in de wei, maar besloten omdat het te koud werd even bij die mensen naar binnen te gaan, uit het zicht van Isabella. Nou die gaf me daar een hinnik die mij door merg en been ging. Die kende ik niet en die deed me zeer. Echt waar. Ik kon haar gewoon niet alleen laten, dat wilde ze ook niet. Maar ja ik werd natuurlijk een zeikerd gevonden.

De hele avond zag ik Isabella ijsberen en steeds weer die roep. Wat lag ik vroeg op bed die avond haha, want ik zat niet rustig binnen daar. En wat denk je juist, Isabella was tevreden. Het ijsberen en het hinniken hield op en ze kwam voor onze tent staan, zij ons vriendelijk goede nacht en ging toen grazen.
De volgende morgen stond ze weer voor de tent op wacht. Niets schrikreactie toen ik de tent opende, maar ze bewoog even een oor naar mij daar op de grond en haar neusgaten vertelde mij goede morgen. Dus ik gaf een goede morgen terug uiteraard.

Overigens praat ik wel heel veel tegen Isabella. Vaak zo zacht dat niemand het hoort. Ik kan haar ook in slaap praten. Dat is een bijzonder lui moment voor ons samen. Voordeel is dan ook dat ze echt reageert op een luide stem. Maar ja ik men dan ook met haar en dan is stem natuurlijk erg belangrijk. Maar als je altijd schreeuwt als je bij je paard bent, dan worden ze wel ongevoelig voor je stem denk ik zo.

Maar Isabella kan meer dan `praten´ dmv geluid. Ze kan ook met haar hoef, neus en achterwerk inderdaad aangeven wat ze wil. Ze kan op de cm nauwkeurig aan mij aangeven waar ik moet krabbelen en hoe hard. Het is een kwestie van kijken en elkaar aanvoelen.

Ik doe niets specifieks aan NH, althans helemaal niets volgens de boeken. Doe het op mijn eigen manier. Bij en met Isabella heb ik het echt getroffen hoor, ze is er wat dat betreft eentje uit duizenden. Zo´n kletsmajoor vind je inderdaad misschien niet snel.

Maar toch kun je het een paard leren. Althans als een paard het is afgeleerd. Even goed zeggen nu. Neem een manegepaard. Op onze manege staan veel van die afgestompte beestjes. Er wordt nl. niets anders gedaan dan alleen mee gereden. Af en toe een borstel, maar verder niets. Geen ruiter die zich bemoeid met de communicatie van het paard. Als ze `moeilijk´ doen bij het opzadelen direct een mep verkopen. Vreselijk af en toe. En veel paarden doen moeilijk (vind je het gek). Echter ik praat altijd tegen die beesten en zo kwam ik ooit eens op een nogal communicatie-arm paard terecht. Maar langzaam aan kwam ze los. Iedere week ik er steeds vroeger heen en maar praten onder het poetsen. Ze vond het poetsen lekker en nu jawel, ze hinnikt zacht tegen me als ik aankom. Dat is een grote pluim vind ik van mezelf. Helaas mag ik nu niet meer op dit paard rijden (moet een ander op) en als ik dan weer dat geschreeuw uit die box hoor, dan doet me dat zeer (schreeuwen van de ruiter want paard doet moeilijk).

ja ik denk ook dat heel veel misverstanden ontstaan door het niet luisteren en kijken naar je paard. Ga gewoon in de wei zitten en kijk naar het dier. Ik doe dat vaak (bij mooi weer, of als ik onkruid uittrek). Je leert dan het snelst hoe ze reageren op diverse dingen als vogels, fietsers, stemmen, en dat soort zaken.

En over die motorcross nog even. Ik was even bang dat het harde geluid niet goed zou zijn voor Isabella´s oren. Heb hier echt wel over nagedacht. Maar ze lostte het zelf op door ze continu van het geluid weg te houden. Heel frapant om te zien, ze zijn echt zo stom nog niet. Met het vuurwerk van de eeuwwisseling had ze het ook opgelost door haar neus op de grond te drukken en de oren richting de bodem te richten.
En als het hard knalde gaf ze een geluidje richting mij, zo van hoor jij dat ook?

Ze heeft zo ook ooit haar buurpaard gered van een ernstige blessure door mij verbaal en met haar lichaam te waarschuwen dat er daar in de naburige wei wat vreselijk fout was. Ze heeft ooit mijn moeder gehaald toen het konijn was doodgebeten door een kat of iets dergelijks. Ze heeft ooit gewaarschuwd toen er zeer vermoedelijk een inbreker rond het huis waarde, ze heeft geroepen toen een ander konijn was uitgebroken en liep waar het niet hoorde.
Ze is gewoon een slim paardje en ik ben erg blij met haar.

Maar meestal praat ik toch niet graag over dit soort dingen, omdat men nogal snel geneigd is om het als sentimentele onzin af te schepen. Jaja jouw paardje kan met je praten ... jaja vast wel.
Fijn eindelijk eens medestanders te vinden haha.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2004, 23:488-5-04 23:48 Nr:5282
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5281
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
annick schreef op Sat, 8 May 2004 23:21:53:

> hallo
> wat fijn dat die van jullie geluid maken, ik heb Damian nu een
> jaar en hij
> heeft nog nooit gehinnikt, terminste niet waar ik bij was.
> Annick
>
Hoi,
Wat erg zou ik bijna willen zeggen. Niet negatief bedoeld hoor, maar dat lijkt mij zo erg omdat ik juist zo´n babbelkous heb. Maar ben dat zelf ook wel, dus ik praat ook. Zie mijn vorige voorbeeld van dat manege paard.

Praat jij wel genoeg met Damian? Ik bedoel gewoon geluid maken, zodat hij wat heeft om te reageren? Ik merk inderdaad dat veel mensen niet tot nauwelijks echt met hun paard praten. Dat is ook het grote verschil tussen normaal rijden en mennen natuurlijk. Ik ben gewoon continu aan het praten, of je praat tegen elkaar op de wagen. Het is natuurlijk gezelligheid. Op de manege in de les buiten praten we ook altijd, maar ik ook vaak tegen het paard. En dan zegt er wel eens iemand, wat zeg je nou? O ik had het tegen mijn paard, niet tegen jullie.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2004, 23:458-5-04 23:45 Nr:5283
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:5282
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Hoi Ingrid,

Ik vind het ook wel interessant om te weten wat voor verschillende geluiden
je paard maakt ;-)

Bij ons op stal staat een hele lieve IJslander merrie Katla, echt een
superlief paard en ze "praat" echt terug. Als je haar roept zie je haar neus
al bewegen, ze hinnikt heel zachtjes. Vandaag deed ik een halstertouw om
haar heen om haar naar stal te brengen en ondertussen was ze ook aan het
"praten". Toen ik dat laatst deed bij Flenna en naar Katla riep of ze
meekwam begon ze ook tegen mij te "praten". Ik vind het echt superschattig
en moet er echt vreselijk om lachen. Toen ik later op stal stond te lachen
leek het op een gegeven moment zelfs alsof zij ook aan het lachen was dmv
hinniken ...

Flenna hinnikt heel af en toe, altijd erg schattig om te horen ...

Groetjes Marsha
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 0:019-5-04 00:01 Nr:5285
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5283
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Marsha de Blieck schreef op Sat, 8 May 2004 23:45:26:
> Ik vind het ook wel interessant om te weten wat voor
> verschillende geluiden
> je paard maakt ;-)

Hoi,
Ja dat is een moeilijke om aan te geven op schrift. En ik wilde er eigenlijk al lang mee stoppen, maar dit is een leuk onderwerp.

Hoe praat ze ... even denken. Op allerlei manieren die velen van jullie nog nooit gehoord zullen hebben. Althans ik had ze voorheen nog nooit gehoord bij een paard. Je hebt gewoon een normale welkomst hinnik, en het alleen bewegen van de neusgaten. Een zacht huhhuhhuh, maar dat zijn de meest standaard hinniks.

Ze kan ook in haar hinnik van toonsoort veranderen. Dan begint ze laag en eindigd heel hoog. Die zijn leuk om te horen, helaas bedoeld ze hier mee dat ze beledigd is doordat ik haar wat beloofd had en het niet had gedaan bijvoorbeeld.
Ze kan een lange lage hinnik geven, maar ook een korte luide. Ze heeft voor zo´n klein paard denk ik enorme longen, want ze kan echt heel hard hinniken, maar dat is niet panisch. Die panische roep nogmaals die is heel ´eng´ (althans zo kwam hij toen bij mij over).

Ze hinnikt overigens nooit naar soortgenoten. Alleen gillen, want zij is altijd de giller bij kennismakingen en als de ander doorgaat gaat ze meppen.

Dan heb je nog piepen. Een korte piep is als ik iets doe wat ze niet verwacht en dat ze als afstraffing ziet terwijl ze zelf niet vind dat ze gestraft moest worden. Dit is ook altijd iets wat niet in mijn bedoeling lag. Bijv. ik doe het halster om, maar mijn vinger prikt in haar neus of zo iets, kan even geen goed voorbeeld bedenken. Maar het is altijd dus wat bij mij per ongeluk gaat en waar ze dan over verbaasd is. Hmmm moeilijk uit te leggen zoals ik al zei. Vooral die specifieke dingen die ze doet. Kijk opgewonden blazen uit haar neusgaten is als ze opgewonden is dat is makkelijk.

Maar ik stop nu echt. Moet morgen vroeg op eigenlijk en het is al weer veel te laat.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 0:139-5-04 00:13 Nr:5286
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5285
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Kleine toevoeging nog.

Bij iedere hinnik hoort een bepaalde lichaamshouding van Isabella dus is het moeilijk uitleggen hoor allemaal.

Kijken en luisteren is het dus.

Doei Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 0:179-5-04 00:17 Nr:5287
Volg auteur > Van: Nick Opwaarderen Re:5286
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Nick
Nederland


5000 berichten
sinds 13-3-2004
Ingrid den Ouden schreef op zaterdag, 8 mei 2004, 23:45:

> Helaas was daar niet veel animo voor het hinniken.

Das jammer....maar zoals gezegd ik bedoel dus niet alleen dat hinniken

>Hier vind ik meer medestanders.

Daar ben ik dus benieuwd naar, heb er al een aantal gezien....

Knip/knip

> > Overigens praat ik wel heel veel tegen Isabella.

Het is niet dat ik VEEL praat hoor tegen mijn paard ,maar wel daar waar nodig een geluid maak..

> Vaak zo zacht dat niemand het hoort.

OOK je paard NIET ......geintje.... is ook niet altijd nodig om hard te praten....
vaak bereik je er met zacht net zo veel mee...
Tevens gaat je stem vaak OMHOOG als je harder gaat praten en dat heeft dan ook weer zijn uitwerkingen......

Ik kan haar ook in slaap praten.

das knap hahahahaha als je het maar niet onderweg doet....
> Maar als je altijd schreeuwt als je bij je paard bent,dan worden > ze wel ongevoelig voor je stem denk ik zo.

Zou ik niet weten....doe het alleen in UITERSTE noodzaak...wil tenslotten niet omver gelopen worden.....

> Maar Isabella kan meer dan `praten´ dmv geluid. Ze kan ook met
> haar hoef, neus en achterwerk inderdaad aangeven wat ze wil.

Das dan weer lichaams taal ?? net als oor , hals en hoofd houding...

> Ik doe niets specifieks aan NH, althans helemaal niets volgens
> de boeken. Doe het op mijn eigen manier.

Doe ik ook al jaren........ten eerste omdat ik helemaal niet wist dat dit meer gedaan werdt en toen ik het wist en er via internet over begon te lezen vond ik een hoop dingen erg commercieel aangepakt die in mijn ogen eigenlijk GRATIS aan een paarden vriend/vriendin gegeven zou moeten worden ( deze kennis dan he, heb het niet over boek of video vorm cq materiaal) Dit doen ze op deze site van Frans dus eigenlijk ook kijk maar naar de hoeven pagina...een ander zou het in boekvorm zetten en verkopen tegen een (idiote)prijs...


> ja ik denk ook dat heel veel misverstanden ontstaan door het niet luisteren en kijken naar je paard.

We weten het eigenlijk wel heel zeker toch.....

> Ga gewoon in de wei zitten en kijk naar het dier.

een goed advies..mee eens...

knip/knip...
> Fijn eindelijk eens medestanders te vinden haha.

Dat hopen we dan maar he...haha

Heb nog een gek plan in mijn hoofd zitten maar dat duurt nog even ...hoor je nog over...

> Groeten,
> Ingrid

Groeten Nick
Je leest nu onderwerp "Communicatie dmv hinniken"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
46 berichten
Pagina 1½ van 4
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact