InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7 berichten
Pagina 1 van 1
Je leest nu onderwerp "Weidebeheer/bemesting en laminitis"
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 23:167-5-04 23:16 Nr:5124
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Weidebeheer/bemesting en laminitis Structuur
Hallo,

Zoals beloofd, ik zou nog terugkomen op het onderwerp bemesting (en laminitis). Ilona dankjewel voor het sturen van het artikel over fructosen; maar die informatie was voor mij niet nieuw. Goed van je dat je verder gaat verdiepen in de effecten van verschillende soorten bemesting, en onkruidbestrijders!

Laminitis oftwel hoefbevangenheid is een complexe ziekte. Het is nog lang niet 100% duidelijk hoe en wat precies. Wel is aangetoond dat onder andere hoge WSC-gehaltes in gras tot laminitis kunnen leiden. WSC zijn in water oplosbare suikers, zoals fructaan en fructose. Dit verband betreft overigens geen rechtstreeks oorzaak-gevolg verband; hoge WSC opnames door het paard leiden tot veranderingen in de biochemische balans in de darmen van het paard. Onder invloed van de suikers vermeerderen bepaalde bacteriën en microflora in de darmen zich explosief, bijv. Streptococcus bovis, terwijl andere soorten deze waarden juist niet overleven. Zeer waarschijnlijk leidt dit tot een intern vergiftigingsproces, en ontstaat als gevolg daarvan laminitis.

Maar er zijn ook verbanden aangetoond tussen serotonine-gehaltes (serotonine is een neuro-transmitter) en laminitis. Corticosteroiden spelen via hun invloed op serotonine ook een waarschijnlijke rol.
Verder is aangetoond dat opgaat hoe meer kunstmest en pesticiden zijn gebruikt op het gras, hoe groter de kans op laminitis bij de paarden die dit eten. En langdurig anti-biotica gebruik, ernstige hormoon disbalans bijv. door de ziekte van cushing, long-infecties, een niet geheel afgekomen placenta etc etc kunnen ook allemaal leiden tot laminitis. Met andere woorden het is een complex waarvan nog vele puzzelstukjes missen!

Hoge WSC gehaltes ontstaan bij stress in de plant (niet bij alle planten, sommige planten maken helemaal nooit WSC aan, andere planten gemakkelijk en weer andere planten alleen in extreme gevallen). De hoog-productieve grassen zoals engels raaigras die vaak in paardenweiden worden gebruikt maken relatief gemakkelijk WSC aan ;-(

Bemesting is een van de factoren die stress in de plant kunnen veroorzaken. Als gevolg van de bemesting verandert in korte tijd het micromilieu rondom de plant gigantisch! Niet alleen het aanbod van groeistoffen verandert maar als gevolg va de mestgift kunnen ook bepaalde micro-organismen zich enorm vermenigvuldigen terwijl andere soorten juist de das wordt omgedaan. Vandaar mijn verbazing over de opmerking in een eerdere mail waarin Frans veldman schreef bemesting geeft een verminderde kans op hoefbevangenheid.

Naar mijn idee houdt goed weidebeheer voor paardengraasland ondermeer in:
** voorkom drastische veranderingen van het (micro)milieu
** gebruik liefst een mengeling van grassoorten en soorten die niet zo snel hoge gehaltes aan WSC produceren
** wees niet benauwd voor "on"kruid ! (ik heb een hekel aan dat woord omdat veruit de meeste planten die onkruid worden genoemd een zeer nuttige functie hebben, OOK of soms JUIST in de paardenwei)
** verwijder echt ongewenste planten zoals jacobs kruiskruid met de hand (en tuingereedschap). Wees blij met brandnetels, weegbree, vogelmuur, akkermunt, zuring etc! Een eenzijdige beplanting is heel onnatuurlijk! Paarden in de natuur eten gemiddeld meer dan 100 verschillende soorten planten per dag, natuurlijk zitten hier fluctuaties in al naar gelang het gebied en het seizoen.
** Als een van de planten zoals brandnetel of boterbloem gaat woekeren ten koste van het gras kun je ze *natuurlijk* met wortel en al verwijderen (dus alsjeblieft geen pesticides, gewoon een goede schop en je handen). Boterbloemen zijn overigens in lichte mate giftig (de ene boterbloemsoort wat meer dan de ander) maar worden door paarden gemeden vanwege de vieze smaak. Gedroogd in hooi zijn boterbloemen voor zover ik weet niet giftig meer, maar hier ben ik niet 100% zeker. Iemand anders die dit wel met zekerheid weet?
** probeer overbegrazing te voorkomen want overbegrazing is vaak het begin van veel ellende. Zelfs als je niet zoveel land hebt probeer dan door perceeltjes te maken overbegrazing te voorkomen.
** laat af en toe de bodem onderzoeken, zeker als je moet beslissen over wel of geen kalkgift en dergelijke. Maar leer vooral om gewoon goed te KIJKEN naar je graasland; wat er wel en niet groeit zegt heel veel over de gezondheid en samenstelling van de bodem en het samenhangende micromilieu.
** gebruik schelpenkalk als een kalkgift echt nodig is (geen landbouwkalk). En veel liever vaker een beetje dan ineens een heleboel.
** over het algemeen doe liefst zo weinig mogelijk; je doet al snel meer kwaad dan goed. Je weiland heeft een delicate balans die je gemakkelijk verstoord door bijv. kunstmest of (on)kruidbestrijders!
** over de nadelen van kunstmest heeft Piet al heel goede informatie gegeven in message # 4840. Als een gift van groeistoffen nodig is, gebruik dan liefst wormencompost (zoals door Piet beschreven, message # 4553) of een groenbemester bijv. luzerne.

Vriendelijke groeten, Lianne
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 23:377-5-04 23:37 Nr:5141
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:5124
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Weidebeheer/bemesting en laminitis Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Michiel en Lianne schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 23:16:

> Verder is aangetoond dat opgaat hoe meer kunstmest en pesticiden
> zijn gebruikt op het gras, hoe groter de kans op laminitis bij
> de paarden die dit eten.

Waar en door wie is dit aangetoond? Ik wil daar wel wat meer over weten. Met namen dat van pesticiden komt mij vreemd over: Een plant die last heeft van insecten staat immers ook onder stress...

> Bemesting is een van de factoren die stress in de plant kunnen
> veroorzaken. Als gevolg van de bemesting verandert in korte tijd
> het micromilieu rondom de plant gigantisch! Niet alleen het
> aanbod van groeistoffen verandert maar als gevolg va de mestgift
> kunnen ook bepaalde micro-organismen zich enorm vermenigvuldigen
> terwijl andere soorten juist de das wordt omgedaan. Vandaar mijn
> verbazing over de opmerking in een eerdere mail waarin Frans
> veldman schreef bemesting geeft een verminderde kans op
> hoefbevangenheid.

Stress in een plant kan ook ontstaan doordat de plant gebrek heeft aan voedingsstoffen. Jouw bewering kan evengoed waar zijn. Waarschijnlijk hangt het dus van het tijdstip af wat je aantreft: Direct NA het mesten is door de verstoring van het micromilieu de stress groter, op wat langere termijn is door het aanwezig zijn van voldoende voedingsstoffen de stress lager. En de snelheid waarmee je het micro-milieu wijzigt kun je verlagen door een middel te gebruiken dat de voedingsstoffen langzaam vrij geeft (kunstmest is niet ideaal maar in dit opzicht beter dan gewone mest), het gaat dan geleidelijker.

> Wees blij met brandnetels, weegbree, vogelmuur, akkermunt, zuring etc!

Heeft iemand van jullie wel eens een paard zuring zien eten? Ik heb het ook in de wei maar de paarden eten het helaas niet. Zelfs de schapen eten het bij mij niet. Ik ben dus niet zo blij met die zuring...

> ** Als een van de planten zoals brandnetel of boterbloem gaat woekeren ten koste van het gras kun je ze *natuurlijk* met wortel en al verwijderen (dus alsjeblieft geen pesticides, gewoon een goede schop en je handen).

Ehm, hoe wou je dat doen met boterbloemen? Het zijn geen losse planten of zo die je kan uitsteken, ze maken een groot wortelstelsel van verscheidene vierkante meters groot. Tenminste bij mij is dat zo, maar wie weet heb ik een exotische variant.

> Gedroogd in hooi zijn boterbloemen voor zover ik weet niet giftig meer, maar hier ben ik niet 100% zeker. Iemand anders die dit wel met zekerheid weet?

Klopt helemaal, in hooi kan het geen kwaad meer.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 23:387-5-04 23:38 Nr:5143
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5141
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Weidebeheer/bemesting en laminitis Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Michiel en Lianne schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 23:16:

hoi Lianne,
Hartstikke bedankt voor je informatie. Ik stuur je binnenkort een prive mail als dat mag want ik heb nog veel vragen over dit onderwerp op beide gebieden als in de kop aangegeven. Ook Piet zal ik binnenkort wat meer gaan vragen, maar wacht even tot de pc weer gemaakt is.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 23:397-5-04 23:39 Nr:5144
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5143
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Weidebeheer/bemesting en laminitis Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Michiel en Lianne schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 23:16:

hoi Lianne,
Hartstikke bedankt voor je informatie. Ik stuur je binnenkort een prive mail als dat mag want ik heb nog veel vragen over dit onderwerp op beide gebieden als in de kop aangegeven. Ook Piet zal ik binnenkort wat meer gaan vragen, maar wacht even tot de pc weer gemaakt is.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 23:437-5-04 23:43 Nr:5149
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5144
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Weidebeheer/bemesting en laminitis Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Frans Veldman schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 23:37:
> Heeft iemand van jullie wel eens een paard zuring zien eten?

Eh ja, de mijne eet het. Althans ridderzuring. Ze eet het nog graag ook. Gelukkig maar want ik heb er best wat van de in de wei staan.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 23:467-5-04 23:46 Nr:5151
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:5149
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Weidebeheer/bemesting en laminitis Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
>
> Heeft iemand van jullie wel eens een paard zuring zien eten? Ik
> heb het ook in de wei maar de paarden eten het helaas niet.
> Zelfs de schapen eten het bij mij niet. Ik ben dus niet zo blij
> met die zuring...

Ja, mijn paarden. En de afgemaaide brandnetels en distels. Je maait het om en de dag erna is het verdwenen. Maar goed, niet elk paard eet het, da's waar. Pien
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2004, 3:368-5-04 03:36 Nr:5222
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:5151
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Weidebeheer/bemesting en laminitis Structuur
Michiel en Lianne schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 23:16:

> Verder is aangetoond dat opgaat hoe meer kunstmest en pesticiden
> zijn gebruikt op het gras, hoe groter de kans op laminitis bij
> de paarden die dit eten.

Frans:
Waar en door wie is dit aangetoond? Ik wil daar wel wat meer over weten. Met namen dat van pesticiden komt mij vreemd over: Een plant die last heeft van insecten staat immers ook onder stress...
---
Poeh, daar moest ik even heel diep over nadenken en ik weet een half antwoord op je vraag. Ik heb dit onthouden van een seminar waar ik zo'n 2 jaar geleden bij was. Ik weet nog zeker dat het onderzoek is uitgevoerd in Australie. De naam van één van de onderzoekers was geloof ik Prouse, maar zeker weten doe ik dat dus niet. Ik zal zoeken of ik het nog ergens terug kan vinden, in mijn papieren of op het internet.

Met pesticiden worden niet alleen insectenverdelgende middelen bedoeld maar ook onkruidbestrijders. De aanname van de onderzoekers was n.a.v. de onderzoeksresultaten dat paarden restjes van pesticiden binnenkrijgen op graasland waar die pesticiden gebruikt zijn en dat de inname van deze giftige stoffen een verhoogd risico geeft op laminitis. In het geval van kunstmest was de verklaring tweeledig, paarden hebben een verhoogd risico op laminitis als zij restjes van kunstmest binnenkrijgen, en kunstmest zorgt voor stress in de planten. Telkens werd ook de link gelegd naar de verstoring van de natuurlijke balans in de paardendarmen. Het lijkt erop dat, welke oorzaak er ook aan het begin van de keten staat (van teveel fructaan gegeten, tot een niet afgekomen nageboorte, of hoge doses anti biotica, etc.) een ernstige verstoring in het stofwisselingsproces van het paard leidt tot een intern vergiftigingsproces dat dan weer leidt tot laminitis. Sommige paarden zijn hiervoor veel vatbaarder dan andere (maar dat is toch eigenlijk bij elke ziekte zo, bij mensen idem dito). Er is waarschijnlijk nog veel nieuw zowel als aanvullend onderzoek nodig voordat de puzzel rondom laminitis in z'n geheel ontward is...
---

> Bemesting is een van de factoren die stress in de plant kunnen
> veroorzaken. Als gevolg van de bemesting verandert in korte tijd
> het micromilieu rondom de plant gigantisch! Niet alleen het
> aanbod van groeistoffen verandert maar als gevolg van de mestgift
> kunnen ook bepaalde micro-organismen zich enorm vermenigvuldigen
> terwijl andere soorten juist de das wordt omgedaan. Vandaar mijn
> verbazing over de opmerking in een eerdere mail waarin Frans
> veldman schreef bemesting geeft een verminderde kans op
> hoefbevangenheid.

Frans:
Stress in een plant kan ook ontstaan doordat de plant gebrek heeft aan voedingsstoffen. Jouw bewering kan evengoed waar zijn. Waarschijnlijk hangt het dus van het tijdstip af wat je aantreft: Direct NA het mesten is door de verstoring van het micromilieu de stress groter, op wat langere termijn is door het aanwezig zijn van voldoende voedingsstoffen de stress lager. En de snelheid waarmee je het micro-milieu wijzigt kun je verlagen door een middel te gebruiken dat de voedingsstoffen langzaam vrij geeft (kunstmest is niet ideaal maar in dit opzicht beter dan gewone mest), het gaat dan geleidelijker.
___

Tja, je hebt slecht en nog slechter. Maar gelukkig ook goed en nog beter (overbegrazing voorkomen, zelf composteren en wormen mest gebruiken, groenbemesters);-)
Kunstmest is in mijn ogen niet slechts 'niet ideaal' maar gewoon slecht. Niet alleen omdat reststoffen-inname vergiftigend kan werken, maar vooral ook omdat het je land op de langere termijn alleen maar uitput (zie wat Piet hierover schreef). Daarnaast kost de productie en het transport van kunstmest enorm veel energie en is het ook om die reden een heel milieu-onvriendelijke keuze.

> Wees blij met brandnetels, weegbree, vogelmuur, akkermunt, zuring etc!

Frans: Heeft iemand van jullie wel eens een paard zuring zien eten? Ik heb het ook in de wei maar de paarden eten het helaas niet. Zelfs de schapen eten het bij mij niet. Ik ben dus niet zo blij met die zuring...
---

Ja, mijn paarden eten zuring. Niet dagelijks, maar bij vlagen. Kennelijk als ze er behoefte aan hebben? Er zijn wel verschillende soorten zuring; bij mij gaat het om ridderzuring. Schapenzuring wordt geloof ik niet gegeten door paarden. Maar laat zich wel gemakkelijk uit de grond trekken ;-)!
Verder eten mijn paarden (in de wei) oa kamille, weegbree, vogelmuur, afgemaaide brandnetels en akkerdistels, wilde tijm, rode klaver, munt, cichorei, marjolein, paardebloem(blad), smeerwortel (dat is in grote hoeveelheden giftig maar het is tevens een geneeskruid), kleefkruid, wilg, berk, diverse soorten gras, riet, braam (de blaadjes vd braamplant worden voorzichtig tussen de stekels door vastgepakt en dan afgescheurd en opgegeten).
--

> ** Als een van de planten zoals brandnetel of boterbloem gaat woekeren ten koste van het gras kun je ze *natuurlijk* met wortel en al verwijderen (dus alsjeblieft geen pesticides, gewoon een goede schop en je handen).

Frans:
Ehm, hoe wou je dat doen met boterbloemen? Het zijn geen losse planten of zo die je kan uitsteken, ze maken een groot wortelstelsel van verscheidene vierkante meters groot. Tenminste bij mij is dat zo, maar wie weet heb ik een exotische variant.
---

Ehm, dat schreef ik ;-) Met een schop en je handen dus!
Een aantal vierkante meters, dat is 1 hooguit 2 uur werk! Dat mag toch het probleem niet zijn? En als je het daarna af en toe eens bijhoudt is het echt niet veel werk meer.
Nadat je de boterbloemen hebt verwijderd kun je evt. gras inzaaien of een andere plant naar keuze, op het vrijgekomen stuk grond. Je kunt het ook laten zoals het is, al snel zullen zich op dat stuk grond via natuurlijke weg weer grassen en kruiden vestigen. Een extra voordeel van de schop hanteren is dat de grond eens goed loskomt op die plekken. Na verloop van tijd is de grond in een paardenwei vaak zo aangestampt dat ook dat de plantengroei kan vertragen.

> Gedroogd in hooi zijn boterbloemen voor zover ik weet niet giftig meer, maar hier ben ik niet 100% zeker. Iemand anders die dit wel met zekerheid weet?

Frans:
Klopt helemaal, in hooi kan het geen kwaad meer.
--
Mooi! bedankt voor die bestiging.
--

Vriendelijke groeten,
Lianne
Je leest nu onderwerp "Weidebeheer/bemesting en laminitis"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7 berichten
Pagina 1 van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact