InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
15 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu onderwerp "Jacobskruiskruid en giftig"
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 12:317-5-04 12:31 Nr:5023
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5017
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jacobskruiskruid en giftig Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Frans Veldman schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 12:01:
> Gisteravond was ik wat kort door de bocht, het hele gedoe op het
> forum begon me op te spelen, sorry.

Oke het zij je vergeven. Ik was zelf ook moe en melig geworden, vandaar ook dat ik even rustig voor een mening was gaan zitten.
>
> Verder begrijp ik nog steeds niet wat het uitmaakt of jij JKK op
> een bemest stukje grond heb staan. Dat heb ik zelf ook.
> Ik zei alleen maar dat JKK *** HET BESTE *** groeit op arme
> grond, dat door bemesten de plant MINDER kans krijgt.

Nou dan even anders. Het ging er om hoe je de plant kunt bestrijden. Kennelijk niet door meer te gaan mesten, althans nu moet ik het goed zeggen, niet door lukraak meer te gaan bemesten. Maar misschien had ik als ik niet zou bemesten wel veel meer JKK staan. Zou ook kunnen. Gek blijft het dat op stukjes gras in de buurt gewoon minder staat. Vandaar dat ik vermoed dat er nog een andere oorzaak mee speelt dan alleen maar goede groei op arme grond. Grond zal best arm zijn, want ondanks bemesten groeit ook mijn gras niet goed, maar dat heb ik al eens gezegd. De bemesting is kennelijk niet in orde, daar kan ik mee leven, maar ik zoek gewoon een manier om het beter en makkelijker te bestrijden dan iedere week over de grond te moeten kruipen.

>> Maar nogmaals, ik heb een gegronde hekel aan “de statistieken
>> zeggen zo, dus zo is het”.
>
> Waarom?
> Statistiek is de optelsom van praktijkervaringen.

Het zal best, maar ik schreef ook dat ik door schade en schande wijzer ben geworden. Zal ik nu even een voor jou duidelijk voorbeeld aanhalen waar je het zeker mee eens bent. 5 Jaar geleden moest Isabella volgens de dierenarts een cortisone-injectie krijgen omdat ze een onbekende uitslag had in de manenkam. Gevolg, na 5 dagen de pony bevangen. Dus ik gooide het op die injectie, maar volgens de DA was het in hun praktijk nog nooit voorgekomen. Dat kon onmogelijk van dat middel zijn. Na jaren van navragen heb ik nog maar een aantal malen meegemaakt dat een DA ronduit toegeeft dat cortisone inderdaad voor vooral robuuste pony's bevangenheid kan veroorzaken. Dat het vaker niet gebeurd is voor mij geen reden om mensen niet te waarschuwen voor het spul. Misschien ben ik in de minderheid geweest, maar het gevaar is er.
Laat ik dan direct die wormkuur aanhalen; na 3x koliekaanval na toediening kon toch ook de DA het geen toeval meer noemen, ondanks dat Eqvalan niet bekend staat als koliek met bijwerkingen. En toen werd mij ook steeds maar weer verteld; dat kan niet, dat is toeval.

En zo heb ik met de hoeven en hoefsmeden nog veel meer voorbeelden. Je wordt er simpel van in de loop der jaren en ik geloof helemaal niets meer klakkeloos. Ik had ooit de goede hoop het hier anders aan te treffen, want vooral wat de hoeven betreft vond ik hier eindelijk wat ik zocht en de oorzaak en oplossing voor een aantal eerdere problemen die volgens de standaard statistieken ook als iets anders werden aangeduid. Vandaar een beetje mijn "heftige" reactie als aan de praktijk wordt getwijfeld. Ik heb te veel meegemaakt met termen als "oh maar dat kan niet, dat gebeurd zo niet, is toeval".

Hmm en ik kan niets kort uitleggen, sorry daarvoor.

> De vergelijking met roken was niet verkeerd. Als je rookt wordt
> DE KANS op kanker groter, maar er zijn natuurlijk zat rokers die
> nooit kanker krijgen.

Zal wel wezen, maar ik vind het geen vergelijking. Zal ik dan eens de volgende vergelijking geven, waarom ik dit geen vergelijking vindt:
Ik ben ooit ziek geworden na het eten van Engelse drop. Dat wil niet zeggen dat Engelse drop schadelijk is. Maar stel nu dat een vriendin ook ziek ervan wordt en dan vraagt of je ziek kunt worden van Engelse drop en men zegt; nee dat is toeval, je zult wel wat anders gegeten hebben. Dan zal ik toch mijn ervaring vertellen. Ik ben er ook ooit zien van geworden. In beide gevallen toeval, maar daarmee wil ik niets bewijzen alleen maar zeggen dat het wel degelijk kan voorkomen, al is het minder. Maar nogmaals appels met peren vergelijken gaat heel moeilijk en kan door diverse mensen anders worden uitgelegd. Daarom is het beter om dit niet te doen. Is gewoon en tip, geen verwijt of aanval.
>
> Ik hoop dat het zo duidelijk is. (Pfff, het zou wel makkelijker
> zijn als iedereen gewoon direct begrijpt wat er bedoeld wordt
> met "de kans wordt groter/kleiner".)

Sorry maar er zitten hier misschien ook minder geletterde mensen bij. Ik reken mij zelf tot die categorie. Mijn talen zijn niet zo geweldig, daarom ook niet zo'n boekenwurm, maar kennelijk kan ik niet goed begrijpen wat er in die zinnen wordt bedoeld dan. Probeer het wat simpeler te omschrijven dan.
>
> Ik zit hier ook om te leren hoor! Mijn mening verandert ook als
> daar voldoende en overtuigende aanleiding voor is.

Dat is heel mooi, daar is het forum voor bedoeld. En niet met alle winden mee waaien zoals je vroeg, want dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Wel elkaars mening respecteren en als je die wilt tegenspreken met goede tegenargumenten komen. Geldt voor iedereen, niet alleen voor Frans en niemand in het bijzonder.

Groeten,
Ingrid (die net wel haar plantjes op de foto heeft gezet)
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 19:557-5-04 19:55 Nr:5062
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:5023
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jacobskruiskruid en giftig Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Ingrid den Ouden schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 12:31:

> Frans Veldman schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 12:01:
>> Gisteravond was ik wat kort door de bocht, het hele gedoe op het
>> forum begon me op te spelen, sorry.

> leven, maar ik zoek gewoon een manier om het beter en
> makkelijker te bestrijden dan iedere week over de grond te
> moeten kruipen.
> Voor iemand die zo overtuigd is van natuurlijke bemesting en bestrijding als ik is dit een tegennatuurlijke vraag :-o maar ik ben niet roomser als de paus, dus: Ik neem niet aan dat je paard dit kruid in verse vorm eet? Normaal eten ze het toch als het per ongeluk tussen het hooi zit? Waarom dan niet gewoon met een klein spuitje gevuld met round up pleksgewijs bestrijden?
Het plantje is dan binnen 6 weken dood en afgestorven, nog een poosje later is het overgroeid en vind je er niks meer van terug denk ik, heeft iemand dit al eens geprobeerd?
Piet
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 20:047-5-04 20:04 Nr:5063
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:5062
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jacobskruiskruid en giftig Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Ingrid den Ouden schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 12:31:

> Frans Veldman schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 12:01:
>> Gisteravond was ik wat kort door de bocht, het hele gedoe op het
>> forum begon me op te spelen, sorry.

> Dat is heel mooi, daar is het forum voor bedoeld. En niet met alle winden mee waaien zoals je vroeg, want dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Wel elkaars mening respecteren en als je die wilt tegenspreken met goede tegenargumenten komen. Geldt voor iedereen, niet alleen voor Frans en niemand in het bijzonder.
>
> Groeten,
> Ingrid (die net wel haar plantjes op de foto heeft gezet)

Nou he he wat een opluchting, nu iedereen gezegd heeft dat het wel een tandje minder kon, kunnen we misschien weer terug naar interessante onderwerpen. Mag ik misschien allen met een kort lontje adviseren om in het vervolg wanneer er een rood waas voor de oogjes dreigt te komen, deze eerst een nachtje dicht te doen? Dan zakt deze waas n.l. naar je achterhoofd en ben je het niet vergeten maar kan je reageren zonder dat je blik troebel wordt!
Groetjes
PIet
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 21:597-5-04 21:59 Nr:5076
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5063
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jacobskruiskruid en giftig Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Piet schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 19:55:
>> Voor iemand die zo overtuigd is van natuurlijke bemesting en bestrijding als ik is dit een tegennatuurlijke vraag :-o maar ik ben niet roomser als de paus, dus: Ik neem niet aan dat je paard dit kruid in verse vorm eet? Normaal eten ze het toch als het per ongeluk tussen het hooi zit? Waarom dan niet gewoon met een klein spuitje gevuld met round up pleksgewijs bestrijden?
> Het plantje is dan binnen 6 weken dood en afgestorven, nog
> een poosje later is het overgroeid en vind je er niks meer
> van terug denk ik, heeft iemand dit al eens geprobeerd?
> Piet
>

Hoi Piet,
Ik weet niet wat round up is, maar ik heb ooit landbouw vergif gehad van een boer en inderdaad met een plantenspuit de plantjes bespoten. Het werkte wel, maar na een half jaar had ik weer net zoveel in de wei staan, dus dat maakte ook niet veel uit. Daarbij gaat het niet om 1 plantje, maar om zeer veel, dus is de wei toch, ondanks plaatselijk behandelen, verboden toegang voor Isabella vanwege het vergif.

Maar ik heb nog eens goed in de boeken gezeten vanmiddag met de regen en eens gezocht naar JKK. Wat blijkt er zijn wel 10 verschillende kruiskruiden in Nederland. Eentje ervan lijkt nagenoeg op JKK met dat verschil dat de bloem alleen met een loep bekeken verschillend is van JKK, maar het grootste verschil zit erin dat dit kruiskruid de onderste bladeren behoudt in tegenstelling tot JKK die ze laat afvallen. Dit kruiskruis is Waterkruiskruid. En weet je waar het voorkomt, Juist op bemeste natte zandgronden. Bemesting is eerder voordelig voor de plant dan nadelig.

Nu begin ik dus echt te geloven dat ik deze plant heb staan ipv JKK. Echter qua giftigheid schijnt hij niet onder te doen voor zijn soortgenoot, alleen van die bemesting klopt dus. En ook dat hij zijn bladeren behoudt bij de bloei, want dat was me al ooit eerder opgevallen, maar had ik even gisteren niet meer aan gedacht.

Daarbij nog wat over JKK. Wisten jullie dat je bijenkorven niet in de nabijheid van deze bloeiende plant moet zetten? De honing die de bijen dan maken is nl. schadelijk voor de mens.

Groeten
Ingrid
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 21:597-5-04 21:59 Nr:5077
Volg auteur > Van: Isabel van der Made Opwaarderen Re:5076
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jacobskruiskruid en giftig Structuur

Isabel van der Made
Hertfordshire
UK


3722 berichten
sinds 2-3-2004
Piet schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 19:55:

>> Voor iemand die zo overtuigd is van natuurlijke bemesting en bestrijding als ik is dit een tegennatuurlijke vraag :-o maar ik ben niet roomser als de paus, dus: Ik neem niet aan dat je paard dit kruid in verse vorm eet? Normaal eten ze het toch als het per ongeluk tussen het hooi zit? Waarom dan niet gewoon met een klein spuitje gevuld met round up pleksgewijs bestrijden?
> Het plantje is dan binnen 6 weken dood en afgestorven, nog
> een poosje later is het overgroeid en vind je er niks meer
> van terug denk ik, heeft iemand dit al eens geprobeerd?
> Piet
>

Ik zou het niet durven proberen, omdat ik bang ben dat de paarden het niet meer herkennen als giftig als het dood is, en het dan per ongeluk opeten. Ik geef toe, geen grote kans, maar zelfs 1% kans is al te veel.
Groet,
Isabel
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 23:107-5-04 23:10 Nr:5116
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:5077
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jacobskruiskruid en giftig Structuur
Frans Veldman schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 12:01:

>
> Gisteravond was ik wat kort door de bocht, het hele gedoe op het
> forum begon me op te spelen, sorry.
>
Ik vind het fijn dat je je excuses aanbied aan Ingrid. Je wordt inderdaad behoorlijk onder druk gezet maar je reactie naar ingrid toe snapte ik echt niet. Maar nogmaals top voor je excuses.

toedeledokie
Elsbeth
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 23:157-5-04 23:15 Nr:5123
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:5116
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jacobskruiskruid en giftig Structuur
Ingrid den Ouden schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 12:31:

Is het zo, Ingrid dat je eigen wei behoorlijk kort en kaal gegeten wordt waardoor er open plekken/plekjes ontstaan waar de wegwaaiende zaadjes eerder een al dan niet vruchtbaar stukje grond vinden om in te groeien. Terwijl het stuk van de gemeente de kans krijgt om hoog en dicht te groeien waardoor de zaadjes even in het gras blijven steken en dan weer verder waaien.

Het is maar een idee

Toedeledokie
Elsbeth
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 23:237-5-04 23:23 Nr:5132
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:5123
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jacobskruiskruid en giftig Structuur
Hé Ingrid,

Wat goed dat je het opgezocht hebt! Jullie beide hebben dus gelijk (Frans en
jij) en we hebben weer wat geleerd! Kan je me vertellen waar je de
informatie heb gevonden? Ik zie overal JKK spoken in onze wei!

Groetjes,
Böske
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 23:337-5-04 23:33 Nr:5138
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5132
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jacobskruiskruid en giftig Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
elsbeth flipsen schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 23:15:

> Ingrid den Ouden schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 12:31:
>
> Is het zo, Ingrid dat je eigen wei behoorlijk kort en kaal
> gegeten wordt waardoor er open plekken/plekjes ontstaan waar de
> wegwaaiende zaadjes eerder een al dan niet vruchtbaar stukje
> grond vinden om in te groeien. Terwijl het stuk van de gemeente
> de kans krijgt om hoog en dicht te groeien waardoor de zaadjes
> even in het gras blijven steken en dan weer verder waaien.
>
> Het is maar een idee

Hoi,
Nee kan niet denk ik. Het gras van de gemeente wordt zowel door Isabella als door de shetten van de buren begraasd en is zo mogelijk nog korter als mijn eigen wei. Daarbij zijn er hier in de buurt geen bloeiende planten. De boer heeft het dit jaar bestreden en vorig jaar voor de bloei gemaaid en ik zowel als de buren trekken de plant er dus dagelijks of wekelijks uit.

Maar waarschijnlijk is het dus waterkruiskruid en dat verspreidt zich ook ondergronds geloof ik, maar ik kan niet veel specifieks vinden nog niet althans over deze plant. Alleen dat hij net zo giftig is.

groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: vrijdag 7 mei 2004, 23:477-5-04 23:47 Nr:5154
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5138
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jacobskruiskruid en giftig Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Jos Verhoeven schreef op Fri, 7 May 2004 23:23:31:

> Hé Ingrid,
>
> Wat goed dat je het opgezocht hebt! Jullie beide hebben dus
> gelijk (Frans en
> jij) en we hebben weer wat geleerd! Kan je me vertellen waar je
> de
> informatie heb gevonden? Ik zie overal JKK spoken in onze wei!
>
> Groetjes,
> Böske

Ik heb het nu uit de serie van Reager´s Digest, veldgids voor natuurliefhebbers gehaald en dan het boek met de titel
wilde planten.

En ik heb de giftige plantengids. Ooit heb ik het stuk over JKK hier al eens op het forum getypt. Lang geleden, maar nu geen zin meer om het nog eens over te typen. Misschien zit hier nog ergens een zoekfunctie in dit forum: FRANS? Is dat er misschien?

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2004, 0:078-5-04 00:07 Nr:5180
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:5154
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jacobskruiskruid en giftig Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Ingrid den Ouden schreef op vrijdag, 7 mei 2004, 23:47:

>
> En ik heb de giftige plantengids. Ooit heb ik het stuk over JKK
> hier al eens op het forum getypt. Lang geleden, maar nu geen zin
> meer om het nog eens over te typen. Misschien zit hier nog
> ergens een zoekfunctie in dit forum: FRANS? Is dat er misschien?
>
> Groeten,
> Ingrid

Probeer de knop "Zoeken" eens, link in het hoofdmenu ;-)

Succes, Egon
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2004, 0:098-5-04 00:09 Nr:5185
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5180
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jacobskruiskruid en giftig Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
e m kraak schreef op zaterdag, 8 mei 2004, 0:07:
>
> Probeer de knop "Zoeken" eens, link in het hoofdmenu ;-)
>
> Succes, Egon

Ja stom he van mij. Zo´n computerexpert ben ik dus haha.

Groeten,
ingrid
Je leest nu onderwerp "Jacobskruiskruid en giftig"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
15 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact