InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 425½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2004, 10:5618-5-04 10:56 Nr:6363
Volg auteur > Van: Linda Opwaarderen Re:6362
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: strand Structuur
Linda
Nederland


433 berichten
sinds 28-7-2003
maaikevos schreef op maandag, 17 mei 2004, 20:31:

> Hoi mensen, ik wou even zeggen dat ik vandaag lekker naar het
> strand ben gegaan met mijn verzorgponytje. Ze heeft lekker door
> het water gespettert <samen met mij, haha> en lekker gerolt
> op het strand. En het was superlekker weer, het is echt tof om
> zonder zadel te rijden.


Aaaaaaah, en ik ben superjaloers!!! ;-)

Groetjes,
Linda
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2004, 11:1518-5-04 11:15 Nr:6364
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:6353
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina over wormenmest Structuur
Esther schreef op maandag, 17 mei 2004, 17:00:

> Piet schreef op maandag, 17 mei 2004, 16:40:
>
>> Isabel van der Made schreef op maandag, 17 mei 2004, 16:01:
>>
>>> Piet schreef op maandag, 17 mei 2004, 15:43:
>>>

Ik vind dit een boeiend idee en ik zal het zeker proberen. Wel een vraagje: kan je een wormenmesthoop in een compostbin maken? Het zal wel practisch zijn bij ons, maar: wordt het niet te heet in de bin? Een nog een vraag: waar mest is, zijn er vliegen en die leggen ook hun eitjes in de meest. Hoe gaan de wormpjes met de vliegen om? Met een mesthoop die dus nooit opgehaald wordt, zorg je niet voor een enorme vliegenplaag?
Ik ben heel benieuwd!
Groeten,
Böske
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2004, 11:2218-5-04 11:22 Nr:6365
Volg auteur > Van: jessica Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: vreemde symptomen Structuur
jessica
Nederland


39 berichten
sinds 18-5-2004
Hallo allemaal,

Ik ben Jessica, 22 jaar. Mijn paard heet Fax.

Ik heb een best dringende vraag aan jullie. Mijn paard vertoont vreemde symptomen. Ik weet dat het bijna onmogelijk is om van een afstand een goed advies te geven, ik heb er de afgelopen week ook al drie keer een dierenarts bij gehad, maar ik zou toch jullie mening hierover willen horen.

Hij is in een maand tijd heel erg afgevallen. Hij was altijd te dik, maar nu is hij echt vel over been. Vrijdag, twee weken geleden, kwam ik hem voeren, toen stond hij vreselijk te trillen. Vanaf zijn kruis en zijn hele achterbenen, alle spieren in zijn billen (ik heb er nog nooit zo veel gezien). Later gingen ook zijn voorbenen trillen. Het leek wel of ik een paard had met parkinson of een epileptische aanval. Ik dacht echt dat zijn laatste uurtje geslagen had. Ik heb gelijk de dierenarts gebeld, maar omdat zijn temperatuur goed was, vond hij het niet nodig om te komen. Inmiddels was het trillen gestopt. Hij was verder wat meer voorwaarts en oplettend dan normaal, maar liep verder goed. Het weekend was er niets te zien, het leek alleen of hij een wat afhangend kruis had.

Maandag weer de dierenarts gebeld, ze kon pas vrijdag komen. Toen heeft ze bloed afgenomen, vooral gekeken naar de lever. Gisteren kreeg ik de uitslag, maar er was niets te zien. Ze is gelijk weer gekomen, om te voelen of hij ergens een tumor heeft. Helaas kon ik er niet bij zijn, ik was aan het werk. Via de anus is ze naar binnen gegaan, maar heeft ook hier niets vreemds op kunnen merken. Niets mis met de darmen, blinde darm, nieren allemaal niets.

Ze zei toen dat ik hem een maand lang twee keer zo veel moest voeren van een sportbrok. Daar houd ik niet zo van. Hij krijgt weidegang, ruim hooi en als aanvulling voer ik hem wel 1kg bij, van equiral, een basis voer van granen en kruiden. Ik moet hem die sportbrok voeren, om hem in een snel tempo aan te laten sterken, maar ik heb hem niet ovdervoed, dus moet er toch een oorzaak zijn voor die gewichts afname? Hij is gewoon een gezelschapspaard, rijden doen we nooit, dus wat heeft die sportbrok nou voor zin, dat neemt de oorzaak niet weg.

Gisteravond, na mijn werk, ben ik bij hem langs gegaan. Hij heeft gewoon gegeten. Toen begon hij te schuren met zijn achterwerk aan een paal. Hij kon er niet zo goed bij zag ik, dus ik hielp hem een handje. Zo hebben we wel een half uur gestaan. Plotseling liep hij naar een plek in de wei, ging daar liggen. Ik liep naar hem toe, normaal gesproken zou hij gelijk opstaan. Nu niet, we hebben daar een kwartier gezeten, zijn ademhaling werd zwaarder en langzamer, hij heeft een erg ontstoken oog, maar hij kneep nu ook zijn andere oog dicht. Hij legde zijn hoofd op mijn schoot. Dit is voor zijn doen echt niet normaal!! Ik dacht weer dat dit het einde was. Ik weer de DA gebeld. Die kwam meteen en zei dat ie koliekerig was. Ik vroeg waar ze dat op baseerde, ze zei dat zijn neusgaten wijd stonden en dat zijn slijmvliezen rood waren. Ondertussen jaste ze er al een pijnstiller in en ze ging weer.

Het is niet zo gek dat zijn neusgaten wijd stonden. Hij stond op dat moment hooi te eten, werd van de wei geplukt, in de schijnwerpers van twee auto's gezet, ik heb daar nl. geen licht. Hoe ziek hij ook is, als zijn vlucht modus aangaat, dan is ie zo. Zijn slijmvliezen waren rood, volgens mij keek ze naar zijn oog, maar ik had al gezegd dat hij een ontstoken oog had.

Ik voel me niet serieus genomen, de DA zei ook dat ik dat van dat trillen maar moet laten varen, want daar kunnen ze toch niet achterkomen. Volgens haar lag het niet aan Jakobskruiskruid en ook niet aan paardenstaart, dat had ze dan wel in het bloed gezien.

Ik ben benieuwd wat jullie visie hier op is.

Vriendelijke groet Jessica.
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2004, 11:5918-5-04 11:59 Nr:6366
Volg auteur > Van: kim geyskens Opwaarderen Re:6365
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vreemde symptomen Structuur
kim geyskens
belgië

Jarig op 11-3

136 berichten
sinds 15-4-2004
hallo jessica,

ik heb nog nooit zo iets gezien bij een paard dus kan je echt niet vertellen wat het zou kunnen zijn.
ik kan heel goed begrijpen dat je ongerust bent, het is niet leuk om je paard te zien lijden.
wat ik zeker zou doen in jou plaats is een andere DA vragen om eens een kijkje naar je paard te koemn nemen, want die je nu laat komen probeert er volgens mij nogal vlug vanaf te komen. (heb het niet gezien maar dat is wat ik uit je verhaal opmaak)

ik hoop echt dat het goed komt met je paard en veel sterkte toegewenst.
groetjes,
kim
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2004, 12:4818-5-04 12:48 Nr:6367
Volg auteur > Van: Isabel van der Made Opwaarderen Re:6365
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vreemde symptomen Structuur

Isabel van der Made
Hertfordshire
UK


3722 berichten
sinds 2-3-2004
jessica schreef op dinsdag, 18 mei 2004, 11:22:

> Hallo allemaal,
>
> Ik ben Jessica, 22 jaar. Mijn paard heet Fax.
>
Hai,
het doet mij denken aan heermoes/paardenstaart vergiftiging, niet dat ik dat ooit gezien heb, maar we hebben het daar net over gehad op dit forum.
Lees maar even mijn bericht 6309, maar vooral het bericht van Egon, nr.6312.

Het hooi dat je nu hebt, niet meer voeren, en de dierenarts vragen vit. B1 (Thiamine booster) te geven. Kan in elk geval geen kwaad.

Sterkte,
Isabel

En ik ben het eens met Kim, misschien een andere dierenarts?
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2004, 12:5318-5-04 12:53 Nr:6368
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:6365
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vreemde symptomen Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Hoi Jessica,

Jeetje wat een "eng" verhaal. Zoals ik het las in eerste instantie, dacht ik inderdaad aan paardenstaart of Jacobs Kruiskruid vergiftiging, maar op het eind staat dat het dat niet kan zijn. Dus dat valt dan ook af.

Misschien nog lintworm? Maar dat zou alleen het heftige afvallen verklaren en die koliekachtige verschijnselen, maar het trillen ... geen idee.

Overigens ken ik een paardje met epilepsie (genezen inmiddels gelukkig dankzij snel handelen van de DA). Het is een niet vaak voorkomend iets. Deze DA is destijds ook direct naar de praktijk gesjeesd om op internet te gaan zoeken, want het was haar totaal niet duidelijk wat er aan de hand was; ze kende het niet. We waren ook allemaal maar aan het gissen. Gelukkig vond ze wat ze zocht en kon ze direct medicijnen toedienen (iets met vocht uit de hersenen af laten vloeien en vaten verwijderen of juist vernauwen, weet niet precies).

Maar dit was wel trillen en sterk zweten, schrappen met de benen, schudden en knikken met het hoofd, ogen wegdraaien en dichtlaten. Leek even van de wereld en dan was ze er weer. Ze kon alleen maar stuiteren bij een zware aanval. Heel eng om te zien en zeer heftig. Dat lijkt me toch niet helemaal wat jouw paard heeft zoals je het omschrijft. Maar het is dus wel redelijk onbekend heb ik begrepen die epilepsie.

Maar ja, veel wijzer wordt je hier niet van uiteraard.

Kan het ook geen "vet in het bloed" zijn? Is het bloed hier ook op onderzocht? Zo niet, laat dat eens doen. Ooit een verhaal gelezen van iemand wiens paard echt zware koliek zou hebben en ik weet niet wat allemaal meer. En toen ze het dier bijna hadden opgegeven, kwam pas iemand op het idee dat het dat kon zijn. Infuus was toen al nodig, maar paardje is er wel weer bovenop gekomen.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2004, 12:5518-5-04 12:55 Nr:6369
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:6364
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina over wormenmest Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
> Ik vind dit een boeiend idee en ik zal het zeker proberen. Wel
> een vraagje: kan je een wormenmesthoop in een compostbin maken?
> Het zal wel practisch zijn bij ons, maar: wordt het niet te heet
> in de bin? Een nog een vraag: waar mest is, zijn er vliegen en
> die leggen ook hun eitjes in de meest. Hoe gaan de wormpjes met
> de vliegen om? Met een mesthoop die dus nooit opgehaald wordt,
> zorg je niet voor een enorme vliegenplaag?
> Ik ben heel benieuwd!

Hoi Piet,
Ja deze vragen wil ik ook graag beantwoord zien. Ik heb geen compostbin, maar gewoon een houten schot met luchtgaten in elkaar getimmerd overigens.

Wat ik ook nog wil weten over die wormen. Je schrijft dat je na een wormkuur de mest 6 weken apart moet houden voor de zekerheid. Echter dan kun je dus maar 2 weken mest verzamelen, want dan komt die wormkuur weer. Ik heb niet zoveel ruimte om zoveel verschillende mesthopen aan te leggen. Want de mest van de eerste kuur zeg maar, ligt dus apart, en als je dan ooit wormen gaat zien, mag deze weer op de hoop, maar dan ligt er al weer een 2e of 3e hoop naast met weer mest met wormkuur erin. Dat gaat niet zo werken denk ik. Oplossing?

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2004, 13:0518-5-04 13:05 Nr:6370
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:6364
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina over wormenmest Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Jos Verhoeven schreef op dinsdag, 18 mei 2004, 11:15:

> Esther schreef op maandag, 17 mei 2004, 17:00:
>
>> Piet schreef op maandag, 17 mei 2004, 16:40:

> Ik vind dit een boeiend idee en ik zal het zeker proberen. Wel
> een vraagje: kan je een wormenmesthoop in een compostbin maken?
> Het zal wel practisch zijn bij ons, maar: wordt het niet te heet
> in de bin?
Jazeker kan dat, zoals ik in een vorige mail schreef doe ik dat zo al jaren. Als de bin op de aarde staat is het geen probleem maar als hij buiten in de regen staat moet je zorgen voor een vochtafvoer. Anders verdrinken je wormen of zullen verdwijnen uit je bak (wat aannemelijker is).

Omdat ikzelf alleen met keukenafval en over-producten van een groentengroothandel werk had ik in het bgin veel last van fruitvliegen. Sinds ik elke verse lading af ben gaan dekken met een dunne laag zaagsel is dat probleem opgelost en is ook de kwaliteit van mijn humus sterk verbeterd. Je kan ook een dikke laag papieren snippers gebruiken om af te dekken of jute zakken, als het maar iets is waar vliegen niet door kunnen. Ook zijn er mensen die een kist met een deksel van horgaas hebben.
Wat warmte betreft: Zet je bak nooit in de zon, gebruik geen plastic.Ik heb de bak verdeelt in 4 denkbeeldige vakken. Het nieuwe voedsel leg ik eens per week in een ander vak. De wormen hebben dan nog eten genoeg aan het voorlaatste vak en blijven daar totdat het nieuwe voer afkoelt.

Een nog een vraag: waar mest is, zijn er vliegen en
> die leggen ook hun eitjes in de meest. Hoe gaan de wormpjes met
> de vliegen om? Met een mesthoop die dus nooit opgehaald wordt,
> zorg je niet voor een enorme vliegenplaag?
> Ik ben heel benieuwd!
> Groeten,
> Böske
>
Ik weet niet hoe je je mest nu opslaat? Daar zullen ook wel eens wat vliegen inzitten. Maar ik denk als je de nieuwe mest ook afdekt met een laag stro of iets dergelijks dit wel beheersbaar zal zijn.
Piet
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2004, 13:1518-5-04 13:15 Nr:6371
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:6365
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vreemde symptomen Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
jessica schreef op dinsdag, 18 mei 2004, 11:22:

> Hallo allemaal,
>
> Ik ben Jessica, 22 jaar. Mijn paard heet Fax.

> verder goed. Het weekend was er niets te zien, het leek alleen
> of hij een wat afhangend kruis had.
>
> Maandag weer de dierenarts gebeld, ze kon pas vrijdag komen.

fijne DA is dat... ik zou zo zeggen: spijt me wel maar ik kan pas in 2513aD betalen... en ik zou eens een behoorlijke James Herriot zoeken - ze zijn zeldzaaam, ik weet het :-S


>
> Ik ben benieuwd wat jullie visie hier op is.
>
> Vriendelijke groet Jessica.

Mijn hint (ongezien!) onder alle mogelijke voorbehoud:
Ik denk toch aan toxine...
met name narcitine en aanverwante alkaloïden veroorzaken: ontstekingen, verlammingsverschijnselen (uitgaand van centraal zenuwstelsel), koliek.
Het is net "bolletjestijd" geweest, dus dat past ook wel correct in het beeld.
Kun je me een paar dingen vertellen om diagnose een klein beetje te helpen:
Dat trillen viel je erg op - waren dat aanvallen, of een periode?
Het trillen begon aan voorkant paard, verspreidend naar achter, of nog anders?
Heeft hij ook diarrhee (of - gehad, je schrijft immers wel over sterk vermageren)?
Heeft ie speeksel/schuim op de mond gehad?
Is het oogwit helder/normaal of geelachtig?
Weet je iets over "drinken"? Meer dan normaal? PLas - emulsie/helder; kleur?
Is hij overgevoelig (veel schrikkeriger dan normaal) voor indrukken (bijv. licht, beweging) geweest?

Fax, geruineerd naar ik aanneem, hoe oud eigenlijk?
Maak je niet blij met een dode mus hoor - die bollenplanten smaken afschuwelijk en paarden vreten het ZELDEN! Het is maar een gok van mij. Graag per omgaand antwoord op de vragen, dan kan ik misschien iets gerichter zoeken.

Ten overvloede:
DISCLAIMER: Deze kennis en/of geneeswijze wordt door mij pro deo ter beschikking gesteld aan eenieder. Ik ben geen dierenarts en neem geen enkele verantwoording voor uw domheid en onkunde, of foutieve interpretaties - u hoeft mij niet op mijn woord te geloven, maar ik weet wel iets meer van planten en paarden dan de gemiddelde Nederlander; u hebt nu op zijn minst een aanknopingspunt.

GRoet, Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2004, 13:1518-5-04 13:15 Nr:6372
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:6369
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina over wormenmest Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Ingrid den Ouden schreef op dinsdag, 18 mei 2004, 12:55:

>> Ik vind dit een boeiend idee en ik zal het zeker proberen. Wel
>> een vraagje: kan je een wormenmesthoop in een compostbin maken?
>> Het zal wel practisch zijn bij ons, maar: wordt het niet te heet

> Dat gaat niet zo werken denk ik. Oplossing?
>
> Groeten,
> Ingrid
Ik heb deze vraag drie keer gelezen :)
Hoe is jouw sommetje nou? Als ik het goed begrijp ontworm je eens in de 8 weken. Dan moet je aan twee hopen genoeg hebben denk ik.
Je maakt dan een wormencompost hoop en een wachthoop.
6 weken mest verzamelen, hop deze mest op de compost hoop,de wachthoop is dan weer leeg. 2 weken lang kan het meteen op de composthoop en als je dan weer ontwormt hebt begin je weer op de wachthoop en is de cirkel rond volgens mij. Of zie ik dat nou verkeerd?

Piet
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2004, 13:1918-5-04 13:19 Nr:6373
Volg auteur > Van: Isabel van der Made Opwaarderen Re:6371
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vreemde symptomen Structuur

Isabel van der Made
Hertfordshire
UK


3722 berichten
sinds 2-3-2004
e m kraak schreef op dinsdag, 18 mei 2004, 13:15:

Gelukkig heb je het gelezen, hoopte al dat je zou antwoorden,
Isabel
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2004, 13:3118-5-04 13:31 Nr:6374
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:6365
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vreemde symptomen Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Hoi Jessica,

Wat een nare toestand, kan me voorstellen dat je je flink zorgen maakt! Zoals anderen ook al schreven; ik zou z.s.m. een andere dierenarts raadplegen, 't liefst één die zich heeft gespecialiseerd in paarden.

Je hebt m.i. groot gelijk dat de hoeveelheid brokken flink verhogen geen oplosing is. Er is duidelijk iets aan de hand met Fax, en de oorzaak vinden is prioriteit #1.

Nog wat vragen, je kunt ze hier beantwoorden als je dat wilt, maar ik stel ze vooral in de hoop dat ze je op een idee brengen, wat dan joe en een dierenarts wellicht op een spoor kan brengen.

Zweet je paard (in rust)?
Is zijn eetlust onverminderd goed?
Drinkt hij normaal?
Lichaamstemperatuur?
Is hij volgens een zorgvuldig schema ontwormd, en met welk(e)
middel(en)?
In hoeveel tijd (ongeveer) is je paard zo drastisch afgevallen in gewicht?
Zijn zijn gangen, en zijn stand in rust, normaal (of zet hij zijn benen vreemd neer, loopt hij stijf, ..)?
Is zijn hartslag normaal?
Als hij in de wei loopt, is dan zijn gedrag normaal?
De weide waar hij nu loopt, is dat voor jouw paard een nieuwe weide, of loopt hij daar al maanden/jaren?
Staan er op een plek waar je paard mogelijk bij kan niet inheemse planten/bloemen, zoals narcissen, tulpen en dergelijke?
Heb je de weide doorlopen op zoek naar planten/bloemen die mogelijk giftig zijn? Als er planten/bloemen staan die je niet kent, kunnen we je helpen ze te identificeren als je ze kunt fotograveren (digitaal) of als dat niet lut kun je ze zo goed mogelijk omschrijven?
Is er iemand (of meer mensen) die ju paard regelmatig zien op tijden dat jij er niet bent, en zo ja, is hen iets opgevallen?
Is de weide recent behandeld (bemesting? onkruidbestrijding?)
Is er ergens in de omgeving van je paard iets neergezet of verspreid dat giftig is (van mierenlokdoosjes tot rattengif?)
Loopt je paard met een of meer andere paarden in de wei en zo ja, zijn die volledig gezond?
Zijn er bomen of struiken langs de wei waar je paard eerst niet bij kon om van te eten, maar door groei van de takken nu wel?
Iets veranderd in het hooi? (nieuwe voorraad?)
Hoe is zijn ontlasting?
Hoe ernstig is dat ontstoken oog? Had hij dat al langer, of is die ontsteking ontstaan nadat je andere symptomen zag?
Kun je meer vertellen over de keer dat je paard zo trilde; hoe lang geleden is dat inmiddels, hoe lang duurde het voordat het over was, verliep het aanvalsgewijs (soms even heftig, dan weer minder, dan weer heftig) of meer constant?

Ik hoop dat je zsm een fatsoenlijke dierenarts vindt, dat lijkt me het meest belangrijk. Daarnaast is het mooi meegenomen als mensen via dit forum een steentje bij kunnen dragen in de zin van mogelijke oorzaken bedenken, maar een goede DIERENARTS, ik zou er met spoed 1 bij mijn paard willen hebben als mijn paard zulke symptomen had!
Succes en sterkte,
Karen
Volg datum > Datum: dinsdag 18 mei 2004, 13:3118-5-04 13:31 Nr:6375
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:6353
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina over wormenmest Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Esther schreef op maandag, 17 mei 2004, 17:00:

> Piet schreef op maandag, 17 mei 2004, 16:40:
>
>> Isabel van der Made schreef op maandag, 17 mei 2004, 16:01:

> uitzoeken en inpakken, maar die springers zijn me wat te snel.
> Ik meen dat die worm de Canadese springworm heet.
>
> Groeten Esther

Als je wormen goede leefomstandigheden hebben blijven ze zitten waar ze zitten, met of zonder licht. Maar misschien is het dat ras? Weet je misschien de latijnse naam en wat hij ze voert?
Piet
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 425½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact