InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 2671½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: woensdag 4 januari 2006, 16:334-1-06 16:33 Nr:40062
Volg auteur > Van: Karin Opwaarderen Re:40039
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: foto's Structuur

Karin
Homepage
Nederland

Jarig op 20-9

1029 berichten
sinds 18-9-2004
Hihi wat grappig zo'n hele oude draad weer eens tegen te komen :-)

Ik heb ook wel iets leuks te vertellen, zo zomaar.

Toen Fen december 2004 bij mij kwam logeren heb ik hem van de ijzers gehaald. Ik ben zelf gaan bekappen met alle ervaring en kennis van mijn stages, het cursusboek, een zeer behulpzame stalgenoot en bij twijfel een gewone hoefsmid. Het ging allemaal voorspoedig en hij liep als een trein. Toen kwam na een half jaar de dag dat de logeerpartij voorbij was en hij ging terug naar zijn bazinnetje. Die is doorgegaan met het zelf bekappen, met de hulp van een natuurlijk bekapper.
Hoewel Fen momenteel weinig bereden wordt gaat het goed met zijn hoefjes. Hij loopt nog steeds prima en zonder ijzers. Ik vind het helemaal geweldig dat hij nu nog steeds bloodsvoets staat en al mis ik hem heel erg, ik weet dat ie een super leventje heeft :-)) zonder ijzers!

Groetjes Karin

Ilona Kooistra schreef op woensdag 4 januari 2006, 13:12:
Volg datum > Datum: woensdag 4 januari 2006, 16:434-1-06 16:43 Nr:40063
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:40046
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: To touwhalster or not to touwhalster... Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Klopt Elke (heb ook het boek van Rarey trouwens ;-) ).
Het is echter maar de vraag of dit hardere (en ook dikkere) touw scherper werkt dan modern nylon. Ik heb voor Sancha eens een fraai gemaakt sisal stalhalster gekregen. Dat spul is inderdaad relatief hard en stug doch vouwt zich als een mal om de kop van het paard.
Nylon of sisal, blijft dat een rond touw van 9 mm. bij dezelfde kracht erop meer druk op de huid uitoefent dan een 25 of 30 mm. breed halster; 5 tot 6 keer zoveel.

Een leidtouw van 3½ meter met snap weegt zeg 750 gram. Als het in een boog hangt, dus zonder extra kracht erop, hangt er 375 gram aan de kinlus en op ongeveer 10 cm² en geeft daarmee 37,5 gram/cm² gemiddeld op nek en neus.
Bij het leren halster kom ik inclusief het gewicht van het leren halster op minder dan de helft.

De beweging van de lijn is vergelijkbaar en het effect daarvan als kracht op het halster idem en dit wordt met een factor 5 doorgegeven.

De grotere massa van het leren halster geeft meer 'ruis'door de beweging om de kop doch dit valt, meer dan, weg tegen het dempende effect ervan op de touwruis door diezelfde massatraagheid.

Hoé je ook met je cue, druk/beloning wil werken; een touwhalster is scherper, met meer ruis dan een leren halster.
Hoewel dit niet zo hoéft te zijn, zitten in de praktijk veel touwhalsters veel te los en dit geeft nog meer ruis.
Het verwijderen van de snap geeft al een hele verbetering in basiswaarde en druk omdat die snap voor de volle 100% aan het halster hangt en niet ook aan de hand.

Nogmaals: geen dikwalificatie van het touwhalser. Wel iets om je te realiseren.
Een 'hobbel' geven in het leidtouw geeft met snap een knap stevig effect en zonder snap met touwhalster 5 keer zoveel als aan een gewoon; elk voordeel heb ze eiguh nadeel.

Een eenvoudig, niet uitputtend, voorbeeld wat iedereen zelf kan uitproberen is; voor je paard staan wiebelen of hobbeleen met het touw aan resp. touwhalster, gewoon halster, met/zonder snap.
De meeste paarden laten een verschil zien. Dat kan een voor- of nadeel opleveren.

@Egon1: een lariat, = niet schuivende losse lus dus géén lasso, heeft hetzelfde niet 'dwingende' effect op een paard als een halsring.

@Egon2: hoe je er ook mee om wil gaan het verschil voor het paard (lariat, halster, touwhalster, bit, wat ook) is ook de wetenschap dat je de scherpte wel/niet kán gebruiken; een hek om de wei of geen hek.

@Egon3; ik heb het over een leídtouw, gondwerk en bij grondwerk is een Libra nvt.
Volg datum > Datum: woensdag 4 januari 2006, 17:094-1-06 17:09 Nr:40064
Volg auteur > Van: manonnetje Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: wat moet ik doen? Structuur
manonnetje
Bodegraven
Nederland


5 berichten
sinds 4-1-2006
ik heb een hele lieve haflinger merrie van ongeveer 17 jaar. het enige probleem bij haar is dat ze heel vaak kreupel is, en het ook steets wat anders is.

Eerst kreeg ze in de zomer van 2004 een peesblesuuren dat is toen na 3 maanden stapen weer opgeknapt. (ook tot verbazing van mijn zelf en de veearts. de veearts had namelijk een kans van 50% op voledigen genezing gegeven.)

maar dat was dus fijn ik kon weer lekker met haar aan de slag ze is wel weer af entoe kreupel geweest maar niet meer zo erg tot eigenlijk de zomer van 2005 alles ging eigen lijk heel goed tot dat ze weer kreupel werd. ze had toen volgens de veearts wat slechten hoeven en zij dat ze doordat ze daar pijn aan had haar benen verkeerd ging belasten en dus haar knieen over blaste. dus veearts zegt ijzers er onder. ik dat dus laten doen gaat het weer een tijdje goed tot de herfst vakantie er blijkt dan namelijk dat ze een hoefzweer heeft.(dat is ook weer aardig opgeknapt alleen heeft het wel wat langer geduurt eer dat ze echt beter was) alleen nu na ongeveer 2 maanden na de hoefzweer begind de peesblesuuren weer de kop op te steken.

ik heb het al meerdere malen met iemand over mijn pony gehad alleen iedereen zecht iets anders. de een zecht dat de ijzers er op moeten blijven volgens de ander moeten ze er af en moet ik hoefschoenen aan schaffen. en de een zecht dat als ze kreupel is dat ze op boxrust moet en de ander vind dat juist van niet.

wat moet ik nou doen wat zouden julie atviseeren om de steets terug komende kreupel heid te proberen te voorkomen?

ik weet in ieder geval niet wat ik moet doen.

manonnetje
Volg datum > Datum: woensdag 4 januari 2006, 17:104-1-06 17:10 Nr:40065
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:40060
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Over stieren en paarden Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
e m kraak schreef op woensdag 4 januari 2006, 16:20:

> Christel Provaas schreef op woensdag 4 januari 2006, 16:05:
>
>> stieren en

> panem et circenses te zien. Barbaars? Decadent? Ieder z'n meug.
> Ik vind Panem et Singerem leuker.....
>
> Groeten, Ego

Romeínen Egon??? Weet je waarom Europa Europa heet? De stiercultuur is, ook in Spanje, íetsje ouder dan de romeinen laat staan de romeinse aanwezigheid in Spanje. Verder is de corrida in een 'circus' pas van na de reconquista, dik een milennium na de laatste Romein. Dat terzijde.
Dát je niets van het gedoe in de arena wil weten kan ik begrijpen; doé dan ook niet of je er wat van weet.
'Vanaf het Zand' door Pieter Hildering is een niet polariserend en heel informatief werk. Dit ook terzijde en net zo min mbt het topic.

Jammer toch dat juiste en vooral een site als PN door het hoge gehalte moraalridders zo vol zit met verblindende vooroordelen.

Dat ik met geen van mijn paarden zelfs maar een dehesa in zal rijden waar ganado bravo in zoú kúnnen lopen staat net als mijn mening over de corridas los van de genoemde kúnst van het paardrijden welke een zéér belangrijke basis is onder de stijl van het vrijetijdsrijden. Dát is het verband.
Wie dat door onwetendheid, vooroordeel of onwil niet ziet, kan of wil zien, wel, die ziet het niet. Ook goed :-)
Wie in de buurt is of plannen heeft weet nu dat er wat is. Dát is het topic.

Jammer Peet, had je gelijk ónze paarden kunnen zien.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 2671½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact