InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 2632½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 26 december 2005, 22:3126-12-05 22:31 Nr:39477
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:39475
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: tegenstelling in de theorie? Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
koend schreef op maandag 26 december 2005, 22:19:

> Na het lezen van het boek heb ik een vraagje.
>
> Om goed te groeien heeft een hoef veel bloed nodig. Dat bloed

>
> Is dat geen tegenstelling? Moesten we die straal nu ook wat
> inkorten zou de zool toch nog meer naar beneden komen en dus
> meer pompen?

Het is niet alleen zo dat de zool zakt, maar hij zet ook in de breedte uit. In theorie denk ik dat je gelijk hebt. Hoe meer bloed er in de voorraadkamer kan hoe meer er is om weer weg te pompen.
De functie van de straal is echter die van schokabsorbtie om hierdoor bovenliggende structuren te beschermen en groeiregulateur voor de hoefwand.
Laten we maar hopen dat de natuur het het beste weet en dat een optimaal werkende voet ook een optimale bloedcirculatie geeft.
Piet
nah, tuurlijk Natuurlijk!
Volg datum > Datum: maandag 26 december 2005, 22:5626-12-05 22:56 Nr:39478
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:39461
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Alle tips ivm opvoeden van van (hengsten) veulen welkom! Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Hoi Katja (ik heb gezien dat je binnenkort bij mij op de cursus komt, leuk!) , effe over je hengstveulen van 7 maanden, ik heb wat zitten knippen, maar je schreef oa aan Natasja:

> Ja ivm dat verwennen kan ik je goed volgen ;-)
Effe opgezocht wat jullie erover schreven, maar waarom zou je een hengstveulen niet méér of minder mogen verwennen dan een merrieveulen?
Ik neem aan omdat 'men' dan denkt dat het een dominante (en dus vervelende en opdringerige) hormonenbok wordt?
En dat stukje dominantie is voor de meesten een reden om een hengst uiteindelijk te castreren, right?

Ik probeer me er een voorstelling van te maken, maar betekent dat voor jullie dat je minder lief moet zijn met een hengst, niet zoveel 'knuffelen' ofzo, of minder aardig, hem eerder bestraffen of wat?

Ik merk dat veel mensen dit denken.
Volgens mij echter is er niet zo heel veel verschil, een paard is een paard, oké, je hebt te maken met verschillende temperamenten, karaktertrekken, achtergrond, whatever, de één heeft wat meer last van zijn/haar hormonen, maar is dat een reden om in de basis te beginnen een paard "anders"op te voeden?
Je voedt een jongensmens toch ook niet anders op dan een meisjesmens?
Is het niet zo dat je ieder jong paard op een liefdevolle, veilige, maar duidelijke en consequente manier moet opvoeden?

Wat ik vaak zie is dat mensen hun dier "verpesten" door het steeds zijn zin te geven, niet consequent te zijn, niet duidelijk, het alles te laten bepalen, of zelfs bang van hem zijn en hem daardoor maar zijn zin te geven uit angst voor confrontaties. Omkopen bijvoorbeeld, door op voorhand snoepjes te geven in de hoop het dier gunstig te stemmen....
Of dat nou een hengst of een merrie is.

Een en ander werkt eerder andersom, paard 'verwerft' zich een plek, doordat de mens niet duidelijk was in de opvoeding toen het als veulen nog veel moest leren. Misschien kreeg het als jong dier onvoldoende veiligheid , onvoldoende basis toen het (nog heel jong) van zijn moeder weg moest?
Wanneer de mens het welletjes vindt wil paard zijn plek niet afstaan en krijg je confrontaties (noem het machtsstrijd, al ben ik niet gecharmeerd van het word 'macht') met als uiteindelijke gevolg : Ballen d'r af?
Zo gaat het toch vaak?

> Het is precies of ik heb over de stomste dingen eerst vragen.
> Gisteren mocht hij even op een ander stukje weide lopen alleen
> (dan zet ik me in de weide om hem te observeren)

Waarom 'alleen'? Mag ik zo vrij zijn te vragen waarom je niet gebruik maakt van de opvoedkundige kwaliteiten van zijn soortgenoten en hem juist samen met hen op de weide te laten en dan gaat zitten te observeren ? Pas dan zie je meer van hun onderlinge , dus sociale gedrag. Daarop inspelend kun jij ook een hoop van je veulen en van de groep leren. Als ie in zijn eentje is zie je dat niet.
Eigenlijk vind ik dat een paard van goed een half jaar nog bij zijn moeder hoort, en in háár zijn voorbeeld vindt!

> regelmatig loop ik dan langs hem door en negeer hem een beetje,
> soms ga ik dan naar hem en geef hem een aai waarna ik weer
> doorloop.

Hoezo negeren? Niks heerlijkers voor een jong paard dan dat ie aandacht krijgt, zich gezien voelt, overal aangeraakt wordt, geborsteld, wandelen, spelletjes. Regelmatig zijn we in de wei aan het werk en de ene keer komen de paarden een aai halen, of zomaar bij ons staan om te kijken wat we aan het doen zijn, en andere keren gaat ieder zijn eigen gang, maar we negeren mekaar nooit, niet eens als spel. Ik denk dat wanneer je een paard negeert (of doet alsof) hij juist je aandacht komt vragen, of zich niet serieus genomen voelt.

> Nu had meneer het gisteren in zijn hoofd gekregen van zich
> vooral niet meer te laten aanraken zucht gevolg ik kon dus
> niet meer in zijn buurt komen en hij probeerde me omver te
> lopen. Ik heb absoluut niet geweken en heb met veel
> armbewegingen en stemgeluid hem op andere gedachten gekregen.

> Uiteindelijk kwam hij en kon ik hem aaien en voorzichtig zijn
> halster nemen waarna ik hem beloond heb door hem op het
> verharde gedeelte terug los te laten

Snap ik niet zo goed ; hij wil niet naar je toe komen, maar hij wil je wel 'omver' lopen? Was het nodig met die armbewegingen en geluiden? Whow! Héftig als je dat moet doen bij een 7 maandse....

> Nu ben ik bezig met zijn hoefjes te leren geven maar het vlot
> niet zo. Vooral zijn achterhand durft hij uithalen ook al bouw
> ik het rustig op.

Wij hebben zelf een inmiddels-morgen-precies-7-maanden-oude hengst, die heb ik nog niet één ongewenste actie zien ondernemen (behalve zijn eeuwige onder de draad door gekruip als er even geen stroom opstaat, dat ontlokt een zucht van mij....).
Hij is de zachtheid zelve, en eigenlijk moet ik zeggen dat ik hem niet zoveel leer, hij gaat gewoon mee met de rest van de groep (nu 9 stuks), wordt daar voor het grootste deel opgevoed binnen zijn sociale rangorde, heeft een zeer goed voorbeeld aan de oudere paarden.
Die worden uit de weide gehaald, gepoetst, gezadeld, bereden, gevoerd, gefrutseld, etc. Moeten op hun beurt wachten bij het voeren, mogen ons niet omver lopen, (dus hij ook niet) worden allemaal met zachtheid behandeld, (dus waarom hij ook niet).
Maar we zijn wel zeer consequent met onze paarden. Nee is nee en ja is ja. Gelukkig is er meer ja dan nee.

Gaan we naar de overkantwei dan krijgt hij een halster aan en wandelt hij achter zijn mama aan, (zo hoef ik niet te trekken) er is altijd wel een paard bij hem, als zijn moeder moet werken is zijn peettante er die zich over hem ontfermt, bij 'enge' dingen is er altijd wel een cooler ouder paard in de buurt die hem laat zien dat het er allemaal gewoon bijhoort,
ach, zoveel.... hij werd al vanaf paar weken oud veulen bekapt, staand naast zijn mama, die dit gewend is.
Ik roep zijn moeder uit de groep voor haar dagelijkse bak met eten, hij volgt, op een vingerwijzing naar moeder toe reageert zij en neemt ze hem als het ware mee, zo leert ook hij te anticiperen op de taal die ik gebruik.
Hij is dagelijks in handen, gek op de kinderen (want kinderen betekenen poetsen).
Ik voer mijn paarden bewust niet uit de hand (in tegenstelling tot anderen hier), hij komt nooit vragen.
Eigenlijk gebruik ik de andere paarden om hem op te voeden....

Heb je hier wat aan?
Groetjes, en tot de 28 e januari,

Pien
www.spirithorses.be
Western Natural Horsemanship -
Natuurlijk Bekappen
Volg datum > Datum: maandag 26 december 2005, 23:0126-12-05 23:01 Nr:39479
Volg auteur > Van: Natasja Cornelissen Opwaarderen Re:39461
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Alle tips ivm opvoeden van van (hengsten) veulen welkom! Structuur

Natasja Cornelissen
Borgloon
België

Jarig op 6-5

125 berichten
sinds 27-10-2004
Katja Goovaerts schreef op maandag 26 december 2005, 15:40:

> Natasja Cornelissen schreef op zondag 25 december 2005, 23:36:
>
>> Katja Goovaerts schreef op zondag 25 december 2005, 15:55:

> een rustige manier zijn voetjes te laten geven.
> hoeveel kennis je ook hebt, je leert elke dag bij :-)
>
> groetjes katja

Dat omver lopen heb ik een beetje omgekeerd nu met Saffier. Die vind het nodig om met zijn kont naar mij toe te draaien als hij niks lekkers krijgt terwijl ik wel iets in mijn zak heb dat hij dan ruikt. Wat ik nu doe, en het helpt heel goed, is met een soort leadrope de bak in voor de zekerheid. Ik negeer hem volkomen en alleen Peacock aai ik en laat ik de paddock uit. Hij wil dan het liefste meteen langs mij heen mij ongeveer omver lopen. Op dat moment draai ik rondjes met het touw en dan durft hij niet langs. Dan probeert hij weer aandacht te krijgen en te slijmen bij me, maar nu draai ik met mijn rug naar hem. Zo gaat dat dan eventjes, want meneer loopt elke keer weer naar mijn voorkant om toch even zielig te kijken. Als hij rustig is en ik naar hem toe ben gegaan dan laat ik hem bij de andere twee. Het werkt wel goed.
Wat die hoefjes betreft moet ik eerlijk toegeven dat ook Saffier nog graag hangt en ik echt niet alle vier de hoeven in een dag doe. Ik heb al last van mijn rug, maar dan kom ik dus bijna niet meer recht. Ik laat een keer in de 4 tot 6 maanden de hoefverzorger komen en voor de rest hou ik het zelf bij. Hij verteld mij waar ik op moet letten, bij elke pony anders dus, hij ziet het liefst dat de mensen het zelf bijhouden omdat dat het beste voor de hoeven is.
Wat ik dus wel heb geleerd met een hengst, het is echt niet makkelijk. Eerst is het zo'n snoezig veulentje zonder tandjes en wil je niks anders doen dan hem knuffelen en als ie groter is dan wil hij niks anders doen dan knuffelen en probeert ie de baas te spelen. Zo was het dus bij Saffier, wil niet zeggen dat het altijd zo gaat.
Ik hoop dat die van jou wel snel zijn hoefjes makkelijk gaat geven. Als er nog iemand tips heeft???

Groetjes, Natasja
Volg datum > Datum: maandag 26 december 2005, 23:0226-12-05 23:02 Nr:39480
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:39464
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: oude paarden Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Pascal de Boer schreef op maandag 26 december 2005, 16:59:

> Florus schreef op maandag 8 november 2004, 10:43:
>
>> Dus hier mijn tweede vraag: Hebben jullie oude actieve paarden?

>
> Groetjes,
>
> Pascal

Hier ook Bay, ze is nu 25 en werkt iedere dag nog 3 kwartier in een rustig tempo om soepel te blijven. Een vacht als een dikke-madammen-bontjas, geen bijvoer, geen deken, dag en nacht in de groep buiten, wel een schuilstal (waar ze graag ingaat) de leading lady van de groep.
Opvoedkundig super verantwoord.
En ó zo wijs met kinderen....

Pien
www.spirithorses.be
Western Natural Horsemanship -
Natuurlijk Bekappen
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 2632½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact