InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 18081½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: woensdag 5 augustus 2015, 20:575-8-15 20:57 Nr:271202
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:271199
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: PN op FlutBoek Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Piet schreef op woensdag 5 augustus 2015, 19:48:

> e m kraak schreef op woensdag 5 augustus 2015, 14:07:
>
>> Piet schreef op woensdag 5 augustus 2015, 7:28:

>> Maar ik heb de boodschap wel begrepen hoor.
>
> Sukkels leren hoefjeskappen? En dat zeg jij hier op paardnatuurlijk?
> Zakgeld verdienen? waarom zo minderwaardig?

Alsof jouw quote hierboven zo vriendelijk en leuk is. Je bent niet de enige die kan sneren.

> Nee Egon dat is gewoon een
> 12 urige werkdag en daar een terechte beltaling voor ontvangen.
> Daarom heb ik m'n hele paardnatuurlijk leven al zo'n hekel aan
> 'quotes'. Aan stukjes tekst die het verband van een bericht uit elkaar
> trekken en dat gebruiken naar hoe de pet staat. Frans was daar ook
> een ster in.
> Mijn uitleg staat in het vorig bericht en als je niet snapt wat ik
> bedoel dan wil ik het best nog een keer- misschien nog zorgvuldiger-
> uitleggen hoor.

Ik zie niet wat er te snappen valt, noch al dan niet zorgvuldige uitleg.
Ik heb in mijn vorige bericht en Nr:271198 nogmaals uitgelegd wat ik bedoel en waar ik heen wil. Daar wil ik het wel bij laten als jij ook niet verder escaleert.
Dat Frans eigenlijk ook geen interesse meer heeft en een totaal ander leven begonnen is helpt ook niet mee. Ik heb niet voor niets jaren terug al eens voorgesteld om van PN een rechtspersoon te maken (stichting), dat hoeft al jullie persoonlijke toko's niet in de weg te zitten maar zou nmm wel structureel beter zijn t.b.v. de paardse belangen.
Volg datum > Datum: woensdag 5 augustus 2015, 21:095-8-15 21:09 Nr:271203
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Darmproblemen oudere pony Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Hallo allemaal,

Mijn Sieta is inmiddels 22 en heeft elke herfst/winter problemen met haar darmen. Ik weet inmiddels niet meer wat ik moet en hoop dat er hier mensen zijn die raad weten, want ik wil echt geen afscheid van haar nemen. Zal het proberen zo kort en overzichtelijk mogelijk het probleem te schetsen:

De klachten zijn:
Diarree (gedurende de hele herfst/winter, heel af en toe iets stevigere mest maar nog steeds slecht te noemen)
Koliek of lichtere buikpijn
Verminderde eetlust tot helemaal niet willen eten
Flink afvallen
Verlies van bespiering
Rommelige vacht, anders dan haar normale wintervacht
en een algeheel beeld van zich niet lekker voelen (sloom zijn en vaak willen liggen)

Uiteraard is de dierenarts meerdere keren geweest:
- bloed was goed
- mest was goed (enige opmerking was soms wat grovere vezels dan misschien wenselijk is)
- Siet heeft geen geschiedenis van wormbesmetting
- Geen parasieten of bacteriën gevonden
- Verscheidene medicijnen/supplementen verkregen via de dierenarts hadden geen effect (ook iets tegen maagzweren geprobeerd, het was een gok of dat het misschien zou zijn)
- Laatste optie zou zijn om haar naar de kliniek te brengen voor een maag-/darmonderzoek maar dat werd me afgeraden
- Volgens DA ook geen Cushing (PPID) en dus zonde om daar bloedonderzoek voor te doen omdat die test notabene van hetzelfde bedrijf is dat de medicijnen tegen PPID maakt, dus onbetrouwbaar.

Tandarts komt ieder jaar, Siet is regelmatig ook mechanisch behandeld.
Nu direct tandarts laten komen en haar gebit was perfect in orde, ook gezien haar leeftijd (kon absoluut niet de oorzaak zijn van de iets te grove vezels in haar mest).

Zelf ondertussen al vanalles geprobeerd met haar rantsoen:
- Geen voordroog/kuilvoer meer. Leek even goed te gaan op alleen hooi maar afgelopen winter heeft ze alleen maar hooi gehad en ook daar ging het niet goed op. Ze is nog nooit zo hard afgevallen als afgelopen winter. In de zomer maakt het niet uit wat je haar geeft, dan is haar mest perfect.
- Ze kreeg Metazoa al 1,5 jaar, toch overgestapt op krachtvoer (op aanraden van dierenarts) om o.a. meer eiwitten/mineralen/sporenelementen/vitaminen in haar rantsoen te krijgen (overigens bleek niet uit het bloed dat daar noodzaak voor was)
- Luzerne zonder melasse door het krachtvoer om kauwen te stimuleren/schrokken te voorkomen
- Toevoegingen etc. geprobeerd (Oliën (omega), equifirst linamix, Puur diarree, probiotica, noem maar op) ook zonder resultaat.

Contact opgenomen met Charlotte Willekens (gediplomeerd dierenarts maar werkt nu op holistische manier en houdt zich bezig met homeopathie, chiropractie en acupunctuur en werkt met de Lecher-antenne).
Het meest duidelijke wat daar uit kwam was dat haar immuunsysteem niet goed functioneerde en dat ze haar voedingsstoffen niet opnam. Alsof alles wat haar lichaam in kwam als 'afvalstof' werd herkend en daarom direct het lichaam uitgewerkt. Nu overvoeren zou daarom ook niet goed zijn en een extra belasting voor haar maag/darmstelsel.
Niets van PPID gemeten ook.
De drie flesjes met druppels die ik heb gehad geef ik al sinds 4 juni, zonder resultaat.

Inmiddels is het zomer en is Sieta heel levendig en druk. Haar hele voorkomen ziet er een stuk beter uit, kijkt helder uit haar ogen en haar vacht glanst. Pure levenslust als ik met haar ga wandelen. Wel totaal gefixeerd op eten, alsof alles in haar schreeuwt dat ze flink moet aankomen voordat die akelige winter weer begint. Ook rondom haar staart is ze nu ingevallen, haar ruggengraat kun je goed voelen en haar ribben zijn altijd te zien. En het was altijd een mollige tante die héél sober gehouden moest worden.
Ze staat momenteel op de wei en krijgt hooi en kuil bijgevoerd.
Ze valt niet verder af, maar ze komt ook helemaal niet aan en als we zo de winter in moeten vrees ik dat dit haar laatste winter wordt...

Help :-(
Volg datum > Datum: woensdag 5 augustus 2015, 21:485-8-15 21:48 Nr:271204
Volg auteur > Van: Judith A Opwaarderen Re:271203
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Darmproblemen oudere pony Structuur

Judith A
Vorselaar
België

Jarig op 1-10

147 berichten
sinds 31-5-2008
Hoi!

Heel vervelend als je de oorzaak van je probleem niet vind, ik heb hier onlangs ook meer dan een jaar gesukkeld met 1 van de paarden.

Nog een paar vraagjes:
wanneer ze zo afvalt: eet ze dan ook veel zonder bij te komen of eet er eerder minder waardoor ze afvalt?
Hoe lang zijn de langere vezels in de mest?
Als ze op het gras staat gaat het wel goed?
Is er al getst op zand en heeft ze al psylliumkuren gehad?

De test voor Cushing zou ik toch even laten doen, hij wordt idd gedaan door dezelfde firma die het geneesmiddel produceert maar hier toch al veel negatieve resultaten gehad ook en ze worden ook nog eens strikt gecontroleerd door het FAGG. Als er cushing in het spel is, blijft het dweilen met de kraan open totdat de cushing aangepakt is.

Persoonlijk zou ik kuil en krachtvoer meteen stoppen. Die zijn totaal niet bevorderlijk voor de darmen. Geef dan liever bietenpulp met luzerne en zemelen, dat zet misschien minder snel aan maar daardoor hebben de darmen wel een kans om te herstellen.

Is er misschien iets gebeurd (ziekte oid) voordat de problemen begonnen?
Volg datum > Datum: woensdag 5 augustus 2015, 22:335-8-15 22:33 Nr:271205
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:271204
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Darmproblemen oudere pony Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005

Hoi Judith,

Dank voor je reactie :-)

Als ze die problemen heeft eet ze zoals gezegd inderdaad minder maar ook als ze wel haar normale porties opeet, blijft ze afvallen. Het is nu bij elkaar 4 winters geleden begonnen en ook niet elke winter is hetzelfde, vorige winter (een jaar geleden) had ze veel meer koliek (dat echt de DA moest komen) maar viel ze minder af, en afgelopen winter had ze wel buikpijn maar geen 'op de grond liggen en rollen en trappen-koliek' zoals de winter ervoor, maar is ze wel veel heftiger afgevallen.

De grovere vezels in de mest heb ik zelf nooit opgemerkt als 'anders dan anders' en ik heb er nogal wat in zitten roeren de afgelopen jaren.. Grinn!

Als ze in de zomer op het gras staat gaat het perfect! Nu ook, mooiste mest ever, los van wat ze daarnaast nog krijgt.
In de winter staat ze ook op het gras en de vorige winter leek het beter te gaan toen ik haar van de wei af haalde en ze op de paddock ging met hooi. Ik had het idee dat het natte gras het erger maakte.
Maar afgelopen winter heeft ze ook alleen op de paddock gestaan met hooi en dat hielp dus vrij weinig naar mijn idee. Behalve dat ze dus niet meer van die koliek aanvallen heeft gehad.

De dierenarts heeft geen teveel aan zand gevonden in haar mest en ik heb de test met mest en water in een zakje gedaan en ik kon amper iets vinden. Ze heeft hoe dan ook een kuur met psylliumzaad gehad.
Die geef ik sowieso altijd wel omdat ze ook met strookbegrazing op de korte delen staat te grazen, en in de winter is de wei ook aardig kort. Hooi krijgt ze in slowfeed netten en de voerplaats is betegeld dus er wordt al wel rekening mee gehouden.

Het is zo lastig, iedereen zegt iets anders. Ze heeft nu 2 winters op alleen hooi gestaan maar het kuilvoer (dat klinkt als een vieze natte baal maar zo ziet het er beslist niet uit) wat ze krijgen vond ik eigenlijk ook heel mooi droog voer alleen net iets zachter dan dat grofstengelige hooi. Gezien de grove vezels in de mest leek dit me makkelijker verteerbaar en bovendien heeft het een hogere voedingswaarde. Het is ook zo vreemd dat ze daar nu helemaal niet op reageert en ze ook in de winter op alleen hooi problemen heeft. Er zijn nu weer allemaal nieuwe balen hooi gekomen, wat fijner dan het vorige. Kan daar zo weer op overstappen.
Was/ben zelf gewoon ook bang dat ik zo hardnekkig blijf vasthouden aan mijn 'idealen' dat ik haar veel te sober voer.

Niets gebeurd in de tussentijd.. pas nadat ze de problemen al had. Afgelopen winter voor het eerst een hoefzweer gehad maar die was zo verholpen. En ze kreeg er een hoestje bij (ik verdenk het hooi) want dat is nu weer over. Medicijnen gehad voor de koliek natuurlijk, indien nodig ontwormd en jaarlijkse enting gehad maar verder niets bijzonders.

Bietenpulp en zemelen denk ik al langer over, zijn de meningen ook weer over verdeeld uiteraard.. Maar wel iets wat ik graag zou proberen en wat iets beter in mijn straatje past.
Dat is dan wel vooral voor mijn korte termijn doel (haar laten aankomen).

Cushing test weet ik dus te weinig van, maar er wordt uiteraard geld noch moeite gespaard voor mijn ponyvriendinnetje.
Volg datum > Datum: woensdag 5 augustus 2015, 23:505-8-15 23:50 Nr:271206
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:271205
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Darmproblemen oudere pony Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Sieta schreef op woensdag 5 augustus 2015, 22:33:

> Het is zo lastig, iedereen zegt iets anders.

En dat maakt het lastige probleem extra lastig maar met alleen mijn medeleven schiet je ook niks op.
Wat mij toch opvalt, ik schreef hetzelfde kort geleden (dat is vast nog wel terugzoekbaar) naar een vergelijkbaar geval, is dat er van alles steeds veranderd is/wordt. Je schreef zelf al "al vanalles geprobeerd". Ik snap het idee van "proberen" en "radeloos" wel, maar iedere verandering is eigenlijk niet goed voor een paard.
De meeste houders veranderen structureel van alles en nog wat, zelfs zonder zich dat bewust te zijn. Het seizoensmatige wisselen van gras naar hooi en vice versa is al zo'n verandering en als ik je verslag doorneem is daar nog wel het 1 en ander bijgekomen.

Nu zou je misschien denken dat vrij levende paarden (maar dat moet dan wel een begrazing zijn die veel groter is dan ze gebruiken!) als "generalisten" ook van alles en nog wat veranderlijk naar binnen werken. Dat kan ook zo lijken, maar de vergelijking gaat slecht op omdat er dan:
- overlevering/belering is van wat "goed/gezond" is, dat begint meteen al als veulen met o.a. de biest en coprofagie.
- er vrije keus aan voeding is.
Het is heel zeker niet zo dat "gras=gras" (iets dat in het verleden de discussie hier gepasseerd is)!!! Iedere plantensoort heeft zijn eigen, unieke samenstelling.
Nogal wiedes dat dit allemaal niet opgaat voor de gehouden dieren die hun voeding iedere dag door de houder voor de neus geschoteld krijgen, maar het gaat zelfs al mis voor wilde dieren wiens biotoop beperkt wordt (daar zijn veel en uitgebreide studies van). Dit is voor bijv. dierentuinen een groot probleem!

Om toch enig idee te geven hoe voorzichtig ik ermee omga:
Dit jaar is uitstekend hooi-jaar hier, dus voor minstens anderhalf jaar, de hele kavel op stam, ingekocht (ik voer jaarrond hooi, ik kan denk ik ook nog wel beweren dat ik redelijk wat sjoege van natuurhooi heb). Ben nu bezig met gewenning naar de nieuwe partij (moest eerst 6 weken liggen), meng het laatste pak van de oude partij over 4 weken steeds iets minder met de nieuwe, zodanig dat het uitkomt dat "100% nieuw" perfect uitkomt met het op zijn van de oude. Daar gaat zoals gepland 4-6 weken overheen, de tijd die darmflora nodig heeft zich evt. aan te passen.
Geen sprake van dat ik het in mijn hoofd haal van alles ad hoc door elkaar te mengen, etc. Medicijnen, entingen, contact met vreemden (insleep), noem maar op doen we allemaal niet aan.
Het is ook weer niet zo dat mijn paarden geen mondje groen mogen snoepen, maar: DAT MOGEN ZE ALTIJD. Dat is dus geen "verandering".
(IJscoos, net zoals shetten, zijn echt niet de makkelijksten om goed te voeren maar gelukkig kan ik me uit mijn hoofd niet meer herinneren wanneer hier voor het laatst een probleem was. Wel herinner ik me een jaar of wat terug een aanvaring met een DA die vond dat een van mijn hengsten te schraal was en krachtvoer nodig had; goede, redelijke DA hoor, geen ruzie mee; wel tevoren de afspraak met hem gemaakt dat het volledig op zijn verantwoordelijkheid was, dat ik voorspel dat het paard aan de diarree gaat en dat hij de resultaten op korte termijn zou komen inspecteren - ik had dus gelijk! En dat was alleen maar 1 bakje brokjes, naast onze gewone discipline).

Als je nu oplettend gelezen hebt, zal het niet ontgaan zijn dat "altijd wel ergens een mondje groen mogen snoepen" geen schadelijk effect oplevert en ad hoc een bakje brokjes, het "beste" voorgeschreven spul, extra wel. Ik lieg het niet! Ben bereid die DA als getuige op te roepen, edelachtbare :-P
Volg datum > Datum: donderdag 6 augustus 2015, 6:346-8-15 06:34 Nr:271207
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:271203
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Darmproblemen oudere pony Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
Franca??
Myriam
Volg datum > Datum: donderdag 6 augustus 2015, 7:236-8-15 07:23 Nr:271208
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:271202
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: PN op FlutBoek Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
e m kraak schreef op woensdag 5 augustus 2015, 20:57:

Ik vind het jammer dat je het op z'n Amsterdams als katten gezien hebt. Niet mijn bedoeling. Ik heb het zo voorgesteld, maar Ilona en Frans hebben andere gedachten daarover..
Om zelf een "a la" stichting op te richten is nu niet aan de orde. Ik wil alles doen, ben ook best met dingen bezig, maar wel onder de PN paraplu.
Leuk nieuws is wel dat Anne Schuite- heeft hier vroeger als meisje gewoond en inmiddels één van de allerbeste prof moderne bekappers ter wereld denk ik - bekapcursussen geeft op locatie in Nederland en België, mét paard aan mensen die de basiscursus hebben gevolgd.
Dit om mensen te helpen de grootste stap, ga ik werkelijk zelf die voeten doen, te helpen.
Als er mensen zijn die interesse hebben, kijk ff in de cursusagenda.

Piet

Elke dag één keer de rasp heen en weer halen

is óók bekappen
Volg datum > Datum: donderdag 6 augustus 2015, 7:346-8-15 07:34 Nr:271209
Volg auteur > Van: mirel Opwaarderen Re:271207
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Darmproblemen oudere pony Structuur

mirel
Den haag
Nederland

Jarig op 25-9

528 berichten
sinds 12-7-2007

Slechte mest, helaas kan ik er boeken over schrijven.
De truc is idd zoals al eerder genoemd niet of zo min mogelijk veranderen. Mijn paard is jaren lang aan de diarree geweest. In de zomer was het beter dan in de winter. Niemand die daar iets van begreep omdat de meeste paarden juist van het gras aan de diarree gaan.
Ik heb van alles geprobeerd onder het mom van ik moet iets.... Het ene supplement had nog geen tijd om zijn werk te doen of ik was al weer op zoek naar de volgende. Alles om mijn paard te helpen want buikpijn is niet fijn!
Op een dag wist ik het niet meer en heb ik besloten dat het gewoon bij het paard hoort. Sinds dat ik niets meer doe is hij veel beter. Stap ik acuut over naar een andere partij hooi dan zie ik dat altijd terug aan zijn mest. Ben daar dus ook heel voorzichtig mee geworden.
Ook is hij behandeld door een osteopaat ik heb het idee dat die behandeling hem wel op het goede pad heeft geholpen.

Succes het is een moeilijk probleem, ook al is het pas een probleem als jij het er zelf van maakt.
Volg datum > Datum: donderdag 6 augustus 2015, 7:386-8-15 07:38 Nr:271210
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Anne Schuite Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003

Wil graag haar naam even noemen.
Nederlandse, woont omgeving Gent, gestopt met de dierenartsopleiding vlak voor haar Masters, omdat ze te veel van dieren hield.
Die nu al 3 opgegeven gevallen uit de universiteitskliniek , waaronder zelfs een draver met 4 (!) geperforeerde zolen, weer aan het lopen krijgt.
Ben zó blij dat ze met de andere cursusleiders - ook Jantine is weer begonnen, nu in Venhuizen- samenwerkt en mensen die de cursus gevolgd hebben helpt om werkelijk te starten met natuurlijk bekappen.

Piet

Elke dag één keer de rasp heen en weer halen

is óók bekappen
Volg datum > Datum: donderdag 6 augustus 2015, 8:406-8-15 08:40 Nr:271211
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:271207
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Darmproblemen oudere pony Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Myriam schreef op donderdag 6 augustus 2015, 6:34:

> Franca??
> Myriam

Yes! Hey Myriam ;-)
Volg datum > Datum: donderdag 6 augustus 2015, 11:166-8-15 11:16 Nr:271212
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:271208
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: PN op FlutBoek Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007

PN op FB vinden via een seach engine is voor mensen die wel op FB willen irrelevant. De PN en HN sites vind je in no time, en dan vind je PN op FB net zo snel. De look and feel van PN op FB is ook dusdanig dat je meteen door hebt dat je niet op 1 van de ripoff sites zit. Niks om je druk over te maken dus.
Er word tig keer naar de moedersites verwezen door tig mensen, dus, no worries. Via taggen wordt de groep ook razendsnel door nieuwe mensen gevonden. Komt geen searchengine aan te pas.
Persoonlijk mis ik Egon op FB PN. Een belangrijke speler van PN ontbreekt daar.
Volg datum > Datum: donderdag 6 augustus 2015, 11:286-8-15 11:28 Nr:271213
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:271202
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: PN op FlutBoek Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Ik ben "pas" in november vorig jaar lid geworden van facebook. Daarvoor kon ik ook geen PN facebook bekijken. Ik voel me ongemakkelijk op de facebook variant. De teksten zijn te kort om daardwerkelijk iets te leren en te weinig diepgang. Ik krijg constant het gevoel dat de hardste schreeuwers en de mensen die de gehele dag de tijd hebben vooral de visie uit dragen.

Ik zou graag zien dat er ook op kwaliteit van inhoud een moderater was. Op het gebied waar ik een beetje verstand van heb zie ik echt gevaarlijke adviezen langs komen. Giftige planten en bomen worden aangeprezen om te voeren, mooie kruidengeneesmiddelen worden tot een status verheven dat ze kanker, leverfalen, zware wormbesmettingen en andere zeer ernstige ziektes kunnen genezen binnen zeer korte tijd. Mensen wordt vaak afgeraden om een da in te schakelen of het paard naar een kliniek te brengen. Ik weet wel dat er ook bij DA veel mis gaat maar wat er nu op PN facebook gaande is vind ik een dubieuze ontwikkeling.

Het geven van tegengas en wijzen op contra-indicaties en bijwerking wordt direct opzij geschoven en wordt verwezen naar niet wetenschappelijke (commerciële of andere FB) sites. Alles wat ik van PN waardeerde mis ik op de FB versie. Maar mischien moet ik ze helemaal niet vergelijken. Enkel de naam PN vind ik dan misleidend.

Just my two cents.
Volg datum > Datum: donderdag 6 augustus 2015, 11:426-8-15 11:42 Nr:271214
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:271206
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Darmproblemen oudere pony Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
e m kraak schreef op woensdag 5 augustus 2015, 23:50:

> Sieta schreef op woensdag 5 augustus 2015, 22:33:
>
>> Het is zo lastig, iedereen zegt iets anders.

> De meeste houders veranderen structureel van alles en nog wat, zelfs
> zonder zich dat bewust te zijn. Het seizoensmatige wisselen van gras naar
> hooi en vice versa is al zo'n verandering en als ik je verslag doorneem is
> daar nog wel het 1 en ander bijgekomen.

KNIP

> Als je nu oplettend gelezen hebt, zal het niet ontgaan zijn dat "altijd
> wel ergens een mondje groen mogen snoepen" geen schadelijk effect
> oplevert en ad hoc een bakje brokjes, het "beste" voorgeschreven spul,
> extra wel. Ik lieg het niet! Ben bereid die DA als getuige op te roepen,
> edelachtbare :-P

Haha, ik geloof het direct! Al zou ik het ook wel leuk vinden als de DA het verhaal nog een keer moest vertellen Grinn!

Helemaal mee eens dat er, zeker de afgelopen periode (voorjaar/deze zomer) behoorlijk met haar rantsoen gerommeld is. Inderdaad ontstaan vanuit een soort wanhoop. Het wondermiddel willen vinden om haar goed voorbereid de winter in te krijgen.
Het gekke (voor mij in elk geval) is dat ze daar dus helemaal niet op reageert nu; haar mest is prachtig en ze heeft nog geen dag last van haar buik gehad.

In de winter is het zeker zaak om de boel zo stabiel mogelijk te houden omdat ze dan toch al last heeft en die extra veranderingen helpen dan al helemaal niet mee. Ik heb de paarden niet aan huis staan en zo perfect als jij het zelf regelt krijg ik het niet voor elkaar, maar er wordt wel altijd van dezelfde boer met hetzelfde land een partij gekocht voor in elk geval een heel jaar.Omdat ik zelf mijn hooinetten vul kan ik zelf mixen wat ik wil, alleen dat gaat dan hooguit om een paar dagen tot het restje van de oude partij op is.
Ik ben er dus alleen niet uit nog wát ik haar dan moet geven in de winter, ze heeft echt 1,5 jaar hetzelfde hooi gehad (voor zover de samenstelling per baal binnen dezelfde partij niet verschilt) en de wisseling is dus in eerste instantie 'gras(winterwei)+hooi -> alleen hooi' geweest. Maar dat was als reactie op de problemen.

Ik blijf mijn hoofd maar breken over wat er dan zo anders is in de herfst/winter. Ze blijft gewoon op de wei staan waar ze in de zomer ook op staat, en plotseling gaat het mis. Iets in de samenstelling van het gras? De kou? Is het te nat? Een bacterie in de modder? Één of ander plantje? Ze kreeg voor haar rantsoen aanpassing deze zomer altijd datzelfde hooi bijgevoerd, zomer en winter door.

Wat 'stopt' er nou ineens in de zomer. Cushing/parasieten/bacteriën/een darmtumor/andere enge ziektes verdwijnen toch niet zomaar letterlijk als sneeuw voor de zon.
Volg datum > Datum: donderdag 6 augustus 2015, 11:556-8-15 11:55 Nr:271215
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:271209
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Darmproblemen oudere pony Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
mirel schreef op donderdag 6 augustus 2015, 7:34:

>
> Slechte mest, helaas kan ik er boeken over schrijven.
> De truc is idd zoals al eerder genoemd niet of zo min mogelijk veranderen.

> behandeling hem wel op het goede pad heeft geholpen.
>
> Succes het is een moeilijk probleem, ook al is het pas een probleem als
> jij het er zelf van maakt.

Hier dus ook, voorjaar/zomer geen problemen terwijl ik zelf juist zo gefixeerd was op dat voorjaarsgras etc.
Was het alleen maar de slechte mest, daar kan ik wel mee leven. Maar met dat mijn paard van de buikpijn op de grond ligt en niet meer wil eten, niet. Dat is geen probleem wat ik kan negeren. Dan zijn er momenten dat ik haar eruit wil verlossen en denk aan in laten slapen. En vervolgens staat er nu een paard voor me waarbij ik er niet aan denk om haar in te laten slapen. Dan krijg ik weer hoop voor de winter, maar de winters zijn vervolgens drama. Het is een cirkel en ik vraag me dan serieus af; hoe lang moet ik dit laten duren? Het begint ergens rond eind oktober/november en houdt aan t/m maart/begin april. Dat zijn 5-6 héle lange maanden..
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 18081½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact