InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1591½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 7:3512-3-05 07:35 Nr:23853
Volg auteur > Van: Karin Opwaarderen Re:23850
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voor en achter gelijk Structuur

Karin
Homepage
Nederland

Jarig op 20-9

1029 berichten
sinds 18-9-2004

>
> Het is al eerder gezegd, maar de meeste paarden dragen 2/3e van
> hun gewicht op de voorhand. Die wordt dus meer belast! Logisch
> dat die kant harder slijt.
>
> Paar weken geleden zag ik in het Gooi een paard lopen met alleen
> achter ijzers!! Durfde niet naar de reden te vragen.

Bij de ijslanders word vaak met ijzers als gewicht gewerkt om de gangen zuiver te krijgen.
Van de zomer heb ik op stage 3 paarden ingereden. Tegen de tijd dat we aan de tolt gingen werken werden voor de ijzers eraf gehaald en achter nieuw beslagen met 8 mm ijzers. Dit is om het makkelijker te maken voor de paarden om de takt van draf te doorbreken naar een viertakt.

Ik persoonlijk vind dat dat ook zonder ijzers kan, even voor de duidelijkheid. Maar goed, dat is een reden waarom een paard alleen achter beslag kan hebben.

Maar ik denk dan ook aan knie-problemen ed, waarvoor naar ijzers gegrepen word.

Groetjes Karin
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 9:0212-3-05 09:02 Nr:23854
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Oostvaardersplassen Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Bron: website Staatsbosbeheer:

Staatsbosbeheer heeft het afgelopen weekend wegens zware sneeuwval en koude het Fluitbos bij Almere afgesloten voor het publiek. In dit bos schuilen de herten uit het nabij gelegen natuurgebied Oostvaardersplassen en vinden er voedsel. Het bos werd afgesloten om de rust van de edelherten te garanderen en onnodige sterfte te voorkomen.
Staatsbosbeheer heeft besloten de afsluiting van het bos voorlopig in stand te houden. Door het smelten van de sneeuw vinden de dieren inmiddels weer voedsel. De enorme grasvlaktes van de Oostvaardersplassen zijn wonderbaarlijk groen onder de sneeuw vandaan gekomen en de meeste herten komen overdag uit het bos en zoeken de vlakte weer op. Opvallend is, dat het aantal afgevallen dieren kleiner is, dan te verwachten was met de extreme koude van de afgelopen week. De grootste sterfte in de natuur treedt namelijk op in de winterperiode.
In de Oostvaardersplassen, een van de grootste natuurgebieden van ons land leven naast tienduizenden ganzen, zilverreigers en sinds kort ook zeearenden meer dan drieduizend grote grazers. De paarden, runderen en edelherten leven er in symbiose met de ganzen. In de Oostvaardersplassen heeft de natuur het voor het zeggen. Dit betekent dat Staatsbosbeheer als beheerder zo min mogelijk ingrijpt en natuurlijke processen de ontwikkeling laat bepalen. Dit geldt ook voor de in het wild levende dieren in het gebied.
Op basis van leeftijdsopbouw en natuurlijke selectie zouden in de Oostvaardersplassen jaarlijks ongeveer evenveel dieren moeten sterven als er geboren worden, ongeveer 400. Deze aantallen worden op dit moment bij lange na niet gehaald. Tot deze week zijn er van de ruim 1500 herten rond de 150 afgevallen (10%). Ter vergelijking, in andere delen van het land worden dit jaar van de 1865 herten 1146 exemplaren door jagers gedood om de door hen gewenste voorjaarsstand te bereiken (60%) (bron: Veluws Hert).
Staatsbosbeheer kiest in de Oostvaardersplassen echter nadrukkelijk voor een model waarbij de natuur het voor het zeggen heeft en waarbij door euthanasie (zwakke dieren worden voor ze lijden gedood) onnodig dierenleed wordt voorkomen. Dit betekent echter ook dat, om sociale onrust in de kuddes te voorkomen, de dieren niet kunnen worden bijgevoerd. De sociale rangorde binnen de kuddes bepaalt welke dieren de beste voedselplaatsen kunnen bemachtigen. Oude dieren en jonge dieren die niet meer door de moeder worden gezoogd staan het laagst in rangorde en krijgen daarom het minste voedsel. In de natuur overleven daarom vooral de sterkste dieren. Dagelijks toezicht en euthanasie van dieren die aangeven het leven in de kudde door ouderdom of zwakte niet langer aan te kunnen, voorkomt in de Oostvaardersplassen individueel lijden van dieren.
In de afgelopen periode heeft Staatsbosbeheer verscheidene externe belangenbehartigers, zoals de veterinaire begeleidingscommissie, Vereniging Het Veluws Hert en de Dierenbescherming, de gelegenheid geboden zich ter plaatse op de hoogte te stellen van de toestand van de kuddes. Ook Kamerleden zijn uitgenodigd zich te informeren. Daarnaast wordt de toestand van de dieren regelmatig door dierenartsen beoordeeld. Hoewel de ergste koude en sneeuw nu wel voorbij zijn verwacht Staatsbosbeheer toch dat er in de komende tijd nog een aantal dieren zal afvallen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Staatsbosbeheer, Jan Kuiper, 06 - 5335 82 59
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 9:4912-3-05 09:49 Nr:23855
Volg auteur > Van: Morrie Opwaarderen Re:23850
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voor en achter gelijk Structuur

Morrie
Nederland


125 berichten
sinds 10-1-2005
antheman schreef op vrijdag, 11 maart 2005, 23:12:

>
> Paar weken geleden zag ik in het Gooi een paard lopen met alleen
> achter ijzers!! Durfde niet naar de reden te vragen.
>
> antheman

dat heb ik toevallig van de week aan een stalgenootje van dat meisje van dat paard gevraagd: hij was z;n voorijzers verloren en ze was wat laat met de smid bellen :)))

Mijn paard moet voorlopig weer achter op hoefschoenen en voor niet, voor zijn de overgroeide steunsels gisteren grotendeels verwijderd door de bekapper maar achter is nog niets aan te doen, dus maar weer dielompe klossen uit de kast trekken voor dat ene ritje per week
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 10:2112-3-05 10:21 Nr:23856
Volg auteur > Van: Sabrina Wuyts Opwaarderen Re:23844
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoefproblemen Structuur
Sabrina Wuyts
Houthalen-Helchteren
België

Jarig op 4-4

93 berichten
sinds 23-3-2004
> Tja, als ik dit zo lees, 2,5 hect. land..altijd buiten..dan zul
> je daarmee de merries bedoelen?
> Zal dat toch niet een groot stuk zijn en opgedeeld zijn?
> Dan kan die hengst toch in een appart stuk wei staan?
> Nmm. is het nog altijd beter dat de hengst buiten in zijn eentje
> staat (of met een ander dier dan paard als gezelschap) dan in
> een stal.
> Het zal misschien wat extra draad kosten maar ik zie hier geen
> probleem om die hengst buiten te zetten?

Het is één grote wei. Maar we hebben nog een wei, weet niet meer precies hoeveel ha, maar nog een stuk groter. Daar lopen nu 4 merries waarvan een drachtig. In die wei zijn we bezig een stuk af te maken waar de hengst kan gaan "wonen". Maar het is echt niet zo simpel van gewoon een stroomdraadje te zetten want daar blijft hij nooit achter. We zijn het aan't afmaken met vangrails, ondertegen putriem en boven komt een dikke stroomdraad. Anders zijn we niet gerust.

>
> Een grote loopstal zou misschien gaan zodat het beest in ieder
> geval normaal kan lopen?
> Met stilstaan op een berg stro zonder enig bewegings ruimte zal
> je altijd problemen houden....maar daar helpt geen beslag
> tegen...
> Als je beslag gaat gebruiken los je niks op...je verergert het
> alleen maar...
> Je moet de omstandigheden veranderen zodat er geen problemen
> onstaan nmm.

Even een beetje meer uitleg. De hengst is 18 jaar. Hij is bwp gekeurd. wij hebben hem nu een jaar. Hij heeft van zijn 3-17 jaar op ijzers gelopen en waarschijnlijk altijd op stal gestaan. Maar toen hij bij ons aankwam zag ik dat de hoeven er niet uit zagen, vooral vooraan. Heel smal, stijl en ze hadden er een zool onder gemaakt met soort van seliconen tussen onder het moto van: hij heeft gevoelige zolen. Hij liep dan ook helft van de tijd mank.
Het eerste wat ik gedaan heb was die ijzers eronderuit trekken en natuurlijk bekappen. Hij had bijna geen straal en de zool was volgens mij ook ontzettend dun. Hij liep de eerste dagen vreselijk mank, maar stillaan beterde het. Ondanks zijn niet zo ideale omstandigheden zijn zijn hoeven nu zo goed dat hij zonder problemen over asfalt kan galloperen. Wat mij wel opvalt is dat hij redelijk kleine hoeven heeft. Maar dat komt waarschijnlijk omdat de hoeven niet de kans hebben gekregen om volledig uit te groeien.

maar dit gedeelte das wat
> anders dan 3 bij 3 ergens in een donker hoekje zoals de hengsten
> meestal staan

Zo erg is het gelukkig bij ons niet. Overdag loopt hij in de paddock wat hij ondanks de modder toch fijn vind. Daar kan hij zowat heel de buurt in't oog houden. Omdat altijd in de modder staan ook niet goed is zet ik hem snachts binnen. Stal van vier op vier met natuurlijk wel zicht naar buiten. Natuurlijk kan het veel beter, maar je moet ook denken dat dit paard ook niks anders gewend is. Daarvoor kwam hij maar een uurtje ofzo per dag buiten. Ik ben wel heel benieuwd hoe hij gaat reageren als hij 24/24 buiten op de wei mag lopen, hij gaat niet weten wat hem overkomt!

> Zoals een van de leden hier net schreef...op 40 jarige leeftijd
> pas een eigen paard omdat het niet eerder kon een paard te
> houden onder deze voor haar zelf vastgestelde omstandigheden en
> eisen.
>
> Ik zou willen dat veel meer mensen zo zouden denken, zowiezo
> voor elk paard natuurlijk...maar zou zouden zeker ook de
> hengsten houders moeten denken.
> Dit omdat ik denk dat een hengst het in onze maatschappij wel
> het moeilijkst heeft.

Ja, dat is ook zo. Op 2,5 leeftijd moeten ze al geschoren worden, deken op, weet ik veel wat ze die hengsten allemaal inspuiten en dan naar de keuring. Vrij springen en als het goed genoeg is moeten ze een paar maanden later al een proef afleggen onder het zadel. Waarschijnlijk hebben ze dan al ijzers.
>
> Waarom wel merries en ruinen nemen en die dan de ruimte kunnen
> geven en dan een hengst op gaan sluiten....dan denk ik...koop
> dan die hengst niet als je hem niet dat kan geven wat hij nodig
> heeft...juist die ruimte dus.....
> Vele van deze prachtige dieren heb ik al totaal gek zien worden
> alleen door het opsluiten ervan.

Ja, maarja, als ze buiten lopen worden ze vuil en krijgen ze een grasbuik of winterhaar enz
Vind het ook heel zielig. Zal misschien niet altijd het geval zijn maar toch meestal.

Eigenlijk is dat ook een beetje de reden dat we die hengst hebben. Wij willen hem een mooie oude dag geven. Nu is het nog niet optimaal, maar er zit verbetering in en voor hem zal zelfs dit al een verbetering zijn, vooral dat hij van die ijzers af is.

Groetjzs
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 10:5612-3-05 10:56 Nr:23857
Volg auteur > Van: Sabrina Wuyts Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Bokvoet: ontstaan + oplossing??? Structuur
Sabrina Wuyts
Houthalen-Helchteren
België

Jarig op 4-4

93 berichten
sinds 23-3-2004
Hoi,

toch maar even rechtstreeks deze vraag stellen. Hoe zit dat nu met de zogenaamde bokvoet.

Mijn mening:

een bokvoet onstaat doordat een veulen een van zijn voorbenen naar voor en één naar achter zet om te grazen. Meestal zetten ze altijd dezelfde voet naar achter. Daardoor word die steeds stijler. Onze paarden hebben niet zo veel beweging op verschillende ondergronden als de wilde paarden.
Daardoor krijgt het niet altijd de kans om zichzelf te herstelllen.

Doen we hier niks aan: dus laten het veulen maar lopen tot vier jaar ofzo zonder te kappen. Dan is het zo gegroeid en is er niets meer aan te veranderen.

Hou je dit bij, dus corrigeer je het veulen regelmatig. Dan is er geen probleem.

Klopt dit of heb ik het helemaal mis? Ik zou er toch graag het fijne van weten.
Is het misschien erfelijk, worden ze geboren met een bokvoet? en is er helemaal niets aan te doen?

Groetjes en ik hoop dat er iemand het antwoord heeft
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 12:1612-3-05 12:16 Nr:23858
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:23857
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bokvoet: ontstaan + oplossing??? Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Sabrina Wuyts schreef op zaterdag, 12 maart 2005, 10:56:

> Hoi,
>
> toch maar even rechtstreeks deze vraag stellen. Hoe zit dat nu
> met de zogenaamde bokvoet.

Alle informatie over de zgn stelthoef (bokvoet) vind je op:http://www.hoofcare.nl/map_voor_hoefproblemen/steltvoet_images/steltvoet_bokvoet.html

> Hou je dit bij, dus corrigeer je het veulen regelmatig. Dan is
> er geen probleem.

Nou... geen probleem?? Dit is ( als het al in gevorderd stadium is) geen klusje voor amateurs - ik denk dat voor de behandeling van een bokvoet een professional nodig is!!

Marianne
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 12:1912-3-05 12:19 Nr:23859
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:23857
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bokvoet: ontstaan + oplossing??? Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Sabrina Wuyts schreef op zaterdag, 12 maart 2005, 10:56:

> Hoi,
>
> toch maar even rechtstreeks deze vraag stellen. Hoe zit dat nu
> met de zogenaamde bokvoet.

Alle informatie over de zgn stelthoef (bokvoet) vind je op:

http://www.hoofcare.nl/map_voor_hoefproblemen/steltvoet_images/steltvoet_bokvoet.html

> Hou je dit bij, dus corrigeer je het veulen regelmatig. Dan is
> er geen probleem.

N.m.m. is dit geen klusje voor amateurs - de behandeling van een bokvoet (zeker in een gevorderd stadium) daar haal je het beste een professional bij.

Marianne
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 14:3812-3-05 14:38 Nr:23860
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:23856
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoefproblemen Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Sabrina Wuyts schreef op zaterdag, 12 maart 2005, 10:21:

>> Tja, als ik dit zo lees, 2,5 hect. land..altijd buiten..dan zul
>> je daarmee de merries bedoelen?
>> Zal dat toch niet een groot stuk zijn en opgedeeld zijn?

> meer precies hoeveel ha, maar nog een stuk groter. Daar lopen nu
> 4 merries waarvan een drachtig. In die wei zijn we bezig een
> stuk af te maken waar de hengst kan gaan "wonen". Maar het is
> echt niet zo simpel van gewoon een stroomdraadje te zetten want

Het is nog veel simpeler, maar je moet misschien even op het idee komen: waarom geef je je hengst niet minstens 1 residente merrie helemaal voor hem waar hij gek op is? Zo te lezen zit het niet vast op ruimtegebrek.
Daar blijft hij dan naar mijn idee waarschijnlijk wel bij, en heeft hij nog een écht goeie "ouwe dag" (wordt misschien nog wel 30 hahaha ). Ik heb nog nooit last van weglopende/uitbrekende ponies gehad, ook niet toen hier 6 hengsten vrij rond de boerderij scharrelden.
Parelli stelt ergens, ook op zijn website, dat je een hengst zijn seksualiteit vooral niet in de weg moet staan. Hoewel ik verder zijn houding t.o.v. hengsten achterlijk vind ben ik het met deze kernopmerking eens. Als je niet in de weg staat, geen drempels en blokkades opwerpt, maar juist met zijn seksualiteit mee werkt verdwijnen de "problemen", en ook vanuit mishandeling uit het verleden opgehoopte frustraties, ineens als sneeuw voor de zon.

Als je hier vragen over hebt, kunnen we de topic beter naar Paard Natuurlijk verhuizen,
Groeten, Egon
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 14:3912-3-05 14:39 Nr:23861
Volg auteur > Van: Martinii Opwaarderen Re:23795
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijke begrazing??? Structuur
Martinii
Nederland

Jarig op 15-11

26 berichten
sinds 11-2-2005
Trudy schreef op vrijdag, 11 maart 2005, 12:40:

> Trudy schreef op vrijdag, 11 maart 2005, 12:27:
>
>> Ingrid den Ouden schreef op vrijdag, 11 maart 2005, 10:42:

> Als balkenende zn voetje aan t rotten is :::schieten we hem toch
> gewoon af??
> Hij had dan in elk geval nog een naam.
> verdrietig

Begint er wel op te lijken dat ze mensen natuurlijk houden. Laatst op het nieuws: een meisje van zeven jaar gestorven, woog nog maar negen kilo en de buren wisten niet eens van haar bestaan af. ze werd in een kamertje opgesloten zonder daglicht of eten.
Martinii
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 15:5012-3-05 15:50 Nr:23862
Volg auteur > Van: jacqueline postmes Opwaarderen Re:23776
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijke begrazing??? Structuur

jacqueline postmes
maastricht
Nederland

Jarig op 15-6

462 berichten
sinds 10-5-2004
Esther schreef op donderdag, 10 maart 2005, 20:39:

> Ik zit net journaal te kijken, en ik flikkerde werkelijk van
> mijn stoel van verbazing, maar ook verontwaardiging. De
> Oostvaarderplassen ging het om.

> wordt hier dus echt naar van. Ben wel heel benieuwd hoe anderen
> dit zien.
>
> Groeten Esther

Het is onvoorstelbaar . In de natuur zouden ze weg kunnen als het eten op was , ze trekken dan simpelweg verder op zoek naar eten. Van een natuurlijke omstandigheid is hier natuurlijk geen spraken.

Jacqueline
geduld is een schone zaak
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 17:3412-3-05 17:34 Nr:23863
Volg auteur > Van: Malenka Opwaarderen Re:23842
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: rope walking Structuur
Malenka
Nederland


478 berichten
sinds 7-8-2004
Janet Bijsterbosch-Dijkstra schreef op vrijdag, 11 maart 2005, 20:38:

> Heeft iemand hierover gehoord, mijn appaloosa doet dit soms. Hij
> zet dan z'n ene been voor z'n andere been, loopt als een
> mannequin.

> zelf kunnen zijn om de X-stand te veranderen.
>
> groet,
> Janet

x benen en dan de voeten op 1 lijn plaatsen? Dan moet hij ook wel heel erg draaien met zijn been. Of zie ik dat nou weer fout?

zo aan de beschrijving zou ik zeggen dat de buitenkant wat korter gemaakt moet worden. maar ik heb de benen en hoeven natuurlijk niet gezien. dus kan ik er eigenlijk maar weinig van zeggen...
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 17:3812-3-05 17:38 Nr:23864
Volg auteur > Van: Malenka Opwaarderen Re:23850
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voor en achter gelijk Structuur
Malenka
Nederland


478 berichten
sinds 7-8-2004
antheman schreef op vrijdag, 11 maart 2005, 23:12:
>
> Het is al eerder gezegd, maar de meeste paarden dragen 2/3e van
> hun gewicht op de voorhand. Die wordt dus meer belast! Logisch
> dat die kant harder slijt.
>
> Paar weken geleden zag ik in het Gooi een paard lopen met alleen
> achter ijzers!! Durfde niet naar de reden te vragen.
>
> antheman

Mijn haflinger heeft in het begin ook alleen achter ijzers gehad... had hij nodig zij onze smid toen. Later bleek dat hij gewoon te kort bekapt had en het paard anders niet goed zou hebben gelopen....
Volg datum > Datum: zaterdag 12 maart 2005, 17:4312-3-05 17:43 Nr:23865
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Paard als fiets Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Pas is bovenstaande nog een opmerking geweest op HN; dat vele paardenbezitters hun paardje als fiets zien; zet het maar in de schuur totdat je het "ding" weer nodig hebt.

Ik had het idee dat het om mij heen aan het veranderen was, maar werd gisteren weer eens met mijn neus op de feiten gedrukt.
Paardje op een manege bleek een dubbele berijder te hebben en kreeg daardoor 2x per dag beweging. Dat bleek dus echt niet te kunnen en nu hebben die meiden samen afgesproken dat ze om de dag rijden, zodat het dier de "normale" beweging zou krijgen .... Huh? dacht ik toen; toch die fiets? 1x per dag een fietstochtje is genoeg; anders slijten de banden te hard?

En op een forum werd gevraagd of een shetlander ook op stal gehouden kon worden. Advies; ja hoor kan best (meisje had alleen een schuurtje tot de beschikking; geen gras/uitloop of anders; en volgens haar ouders kon het best). Ze gaf aan dat ze hem genoeg beweging zou geven.
Mijn antwoord was daarop; als ze iedere dag 19 uur met het paardje bezig zou zijn, dan kon hij de overige 5 uur best op stal staan :-)

Geen reactie meer gehad hihi.

Helaas ja wordt het paard toch nog vaak als gebruiksvoorwerp gezien en parkeer je het dier als je het even niet nodig hebt in de stal/hok. Mensen weten ook niet beter.

Nog een voorbeeld. Tijdens de sneeuw werd ik diverse malen bij een wandeling aangesproken door wandelaars (met of zonder hond) die me vroegen of het nu niet zielig was met die pony in de sneeuw te lopen; hebben ze het niet koud.
Ook pony's die verderop staan, werd mij diverse malen gevraagd of dat nu niet enorm zielig was. En waarom ik niet een lekker deken op mijn paardje legde, want dat hoort toch zo?
Raar dacht ik toen diverse malen; dat mensen er dus zo over denken. Niemand die een hondeneigenaar vraagt in het bos of die hond het niet vreselijk koud heeft in de sneeuw of de regen.

Groeten
Ingrid
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1591½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact