InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1047½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 10:376-11-04 10:37 Nr:15692
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:15684
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vaksinatie Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Ingrid den Ouden schreef op zaterdag, 6 november 2004, 8:56:

> Idunn schreef op zaterdag, 6 november 2004, 1:01:
>> Mijn hond en konijnen worden ook niet meer geent
>

> rhino geent zijn, anders mag je daar geen eens staan.
>
> Groeten,
> Ingrid

Tja, Ingrid. ik heb ook mijn vragen over enten, maar ik heb aan de andere kant ook hokken met 40 konijnen aan myxamitose dood zien gaan, terwijl die van de buren ernaast gezond bleven. En ook aan die nieuwe konijnenziekte waar ik de naam even van kwijt ben. Erg hoor, hokken vol gillende, stervende dieren. 1 mugje kan genoeg zijn......
Piet
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 10:456-11-04 10:45 Nr:15693
Volg auteur > Van: ebby Opwaarderen Re:15664
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: antro-hyppo-isme vs antromorfisme Structuur
ebby
Zeeland
Nederland


325 berichten
sinds 5-1-2004
Bianca_6 schreef op vrijdag, 5 november 2004, 21:30:

> Esther schreef op vrijdag, 5 november 2004, 20:10:
>
>> Ik ben niet uit op een rel, maar vraag me wel af of
>> gedomesticeerde paarden vergelijkbaar zijn met wilde paarden.
>
> Ja ik denk het wel, in hun gevoel en de communicatie onder
> elkaar zal niet verandert zijn.
IK denk dat een paard dat wel aan moet leren. Ook denk ik dat doordat er vrij veel paarden als veulen al heel veel met of alleen mama hebben gestaan of in hun eentje toch een bepaald soort fijngevoelligheid hebben verloren. Als ze echter weer bij paarden die altijd in een kudde zijn gehouden weer terug komen dat het wel weer wat terug komt maar zoals die paarden of "wilde" paarden word het nooit. Het is echt een leerproces. Frans haalde het geval aan dat wilde paarden ook gedomnesticeerde paarden zijn geweest. Toch denk ik dat de situatie anders is tussen onze hekjes. Kuddes van 3 paarden, alleen merrie kuddes of een kudde met tig ruinen en enkele merries komen niet echt veel voor in de natuur. Ook niet bij die oud-gedomnesticeerde paarden. Ik denk dat die vanzelf wel steeds meer richting wilde paarden gaan maar dat dat wel enkele generaties zal duren. En dat het dus niet vergelijkbaar is met onze paarden hier. Die situatie is gewoon heel anders, ze leven totaal anders.
>
>> Ik zit gewoon met wat vragen, die ik eigenlijk al langer heb,
>> maar ze nog niet echt goed onder woorden kan brengen.
>> Onze paarden leven in gevangenschap, ze worden gecontroleerd of
>> getolereerd.
>
> Ook dat doen de paarden tegenover de mensen toch ook ?
Bianca, wat bedoel je hiermee mee?
>
> Vergelijkbaar met een wild paard is het al lang
>> niet meer, wij als mensen fokken, fokken eigenschappen er in of

> een paard en zal altijd een plaatsje hoger in rang willen vooral
> als het zelf erg dominant is, en trouwens waarom zou een paard
> het onaangenaam hebben als je hem eerlijk behandelt? Liever ben
> ik de leider anders de klos......50kg tegen 500kg
Waarom zou een paard het verschil tussen een mens en een ander paard niet zien? Ik denk dat ze dat hardstikke goed weten. Paarden zijn constand bij ze, mensen halen ze uit hun kudde en gaan wat met ze doen. Met een mens word er niet urenlang gefrete maar hoogstends een uurtje. Het is geen echte kudde. Een mens is gewoon anders als zijn kudde genoten. Niet alleen uiterlijk, geur, hoe ze klinken maar ook wanneer wij komen, hoe wij ons gedragen en dat wij paarden uit hun terretorium halen. De situatie van Egon is natuurlijk anders maar dan nog, ook hij zal anders zijn. Nou weet ik niet hoe het daar in elkaar zit dus daar doe ik geen uitspraken over ;-). Ik denk ook neit dat er zoiets als rangorde zou bestaan tussen mens en paard. Wel dat diegene de beslissingen neemt maar geen rangorde. Ook niet dat een mens een hengst en een merrie inzichzelf zou kunnen verenigen. Want hij lijkt in de verste verte niet op een merrie of een hengst, het is gewoon weer een andere positie. En welk gedomnesticeerd paard kent de positie van de hengst nog in pure vorm? Daarnaast, hoe zit het bij een kuddetje van 2, is dan een paard de merrie en de hengst in een? Denk het niet.
Alles is leren. En nu citeer ik iemand, zonder dat ie het weet (ugh, schande ;-) ) ongeveer maar hij schreef op een ander forum zon mooie zin: "Het is het paard wat een mensentaal moet gaan leren, terwijl de mens hem dit zo gemakkelijk mogelijk moet maken door zoveel mogelijk aan zijn paardentaal tegemoet te komen, door zoveel mogelijk zijn lichaam bij deze communicatie te gebruiken. We zijn geen paarden en we worden het ook nooit...."
En die vind ik de spijker op zn kop slaan! yes! Vanuit de biologie is het ook logisch: je hebt aangeboren dingen, erfelijke gedragingen. EN de rest is aangeleert. Ook een paard hoe hij paardentaal moet spreken. Grotendeels. Natuurlijk zijn somigen gedragingen erfelijk maar het grootste gedeelte niet. En als een paard zo goed paardentaal kan leren waarom dan geen mensentaal? Ik doe NH omdat ik het paardvriendelijk vind. Daar draait het wat mij betrefd om. Hoe het paard het vind, hoe hij het ervaart en of hij dat prettig vind. En of bepaalde omgangsvormen dan niet natuurlijk zijn zal mij een worst wezen. De meeste , zo niet alle maar dat weet ik niet, natuurlijke dingen zijn echter paardvriendelijk ;-). Dat leren meot zo paardvriendelijk opgezet worden. En daarbij rekening houden met het paard. Zijn karakter, zijn wensen, zijn gehele wezen. Eventjes een doorsteek naar mensen. Wij mensen hebben tal van sociale regeltjes aangeleert. Bedankt zeggen, hoi zeggen, niet uit je neus peuteren dat soort dingen. Maar voelen wij ons ongelukig vanwege die regeltjes? Nee, dat niet. Hoe zou het ooit kunnen zonder die aangeleerde dingen? Ik zou het neit weten. Waarom zou het voor paarden, aangepast aan hun situatie anders zijn?
Dat leren is natuurlijk niet zo simpel als ik het stel en er komen zo veel indivuduele dingen bij kijken. Maar het komt in de richting denk ik ;-). Kan het gewoon niet zo goed in woorden vatten.


>> Ik heb zelf even een woord er voor bedacht, antro-hyppo-isme,
>> zou er een woord voor bestaan?
>
> Waarom zou je alles een naam geven?
Omdat je dan alles uit elkaar kan houden en het stukken gemakkenlijker communiceert? Onze taal is gebaseerd op alles een naam geven, zo lang je maar oppast dat je niet in hokjes gaat denken is er neits mis mee ;-).
>
>> Pff wie helpt om het wat beter onder woorden te brengen, begrip
>> voor paarden, of de dominantie?? Voor mij is dominantie te kort
>> door de bocht en leiderschap.
>
> Begrip voor relatie paard en mens waarin het beter is aangezien
> wij nu de verantwoording hebben voor het paard de leider in de
> kudde te zijn :)
Zie boven, een leider in de kudde... niet in de paardenkudde, eerder in de paard-mens verhouding dat er iemand is die de leiding neemt. En wij mensen moeten dingen kunnen verbieden die onmiddelijk worden geaccepteerd zonder gemor of overleg ed. Anders word het gewoon gevaarlijk.
>
>> Ik had een geleidehond, hond of wolf??? Ook domesticatie toch?
>
> Domesticatie is iets wat wij mensen hebben veroorzaakt en nu de
> verplichting hebben om het zeer tot zeer goed te doen ten
> opzichte van de gedomesticeerde........
>
> Groetjes B.
groetjes Ebby
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 11:176-11-04 11:17 Nr:15694
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:15689
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: slalommen Structuur
cindynl68 schreef op zaterdag, 6 november 2004, 9:43:

> ebby schreef op donderdag, 4 november 2004, 18:15:
>
>> Rond bomen cq
>> pilonnen (maar bomen is veel handiger, makkelijker en veel meer
>> voorhanden) slalommen met een paard is goed voor zijn
>> soepelheid. Maar wat zou een paard daar nou van vinden?
>> groetjes Ebby
>

Mijn paard vind zulke dingen prachtig! Het is me wel eens overkomen dat ik in de bak geoefend had met slalommen om paaltjes en de volgende dag buiten ging rijden. Toevallig kwamen we wegwerkzaamheden tegen, waar soortgelijke paaltjes stonden. Voor ik er op verdacht was begon mijn enthousiaste rijdier spontaan om die paaltjes heen te draaien, tot verbazing van de wegwerkers :-)

Harriët*
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 11:186-11-04 11:18 Nr:15695
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:15674
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vaksinatie Structuur
Hoi Ebby,
Je schrijft: “Ho, wat ik geleert heb, maar dat is natuurlijk maar een eenvoudig model (had ik al eerder gezecht ;-) ) is dat je bij de 1e besmetting vrij weinig anti-stoffen cq geheugencellen hebt. Bij de 2e besmetting word het aantal anti-stoffen (en ik neem aan ook de geheugencellen) heel snel vermeerdert en houd ook heel lang aan. Pas na die 2e besmetting ben je zo goed beschermt dat je er niets meer van merkt (algemeen gesproken natuurlijk) als je in aanraking komt met de ziekte.”
***Bij deze vraag wil ik verwijzen naar de publicatie van Dr. Jean Dodd, die na onderzoek stelt:
“If another MLV vaccine is given a year later, the antibodies from the first vaccine neutralize the antigens of the second vaccine and there is little or no effect. The titer is not "boosted" nor are more memory cells induced.”

Hoe het kan dat deze oudere mensen dan toch de ziekte krijgen weet ik niet, omdat mij niet duidelijk is hoe Frans dit bedoelt en op welke bevinding of onderzoek hij dit baseert.
Groetjes,

Monique Hendriks
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 11:276-11-04 11:27 Nr:15696
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:15674
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vaksinatie Structuur
Hoi Piet,
Je hebt helemaal gelijk zulke situaties brachten mij ook altijd aan het twijfelen, maar daarom geef ik ook het belang aan van goede voeding en huisvesting enz. enz. Want net zoals jij vindt dat een paard niet hele dagen in een stalletje moet staan, zal iemand die op natuurlijke manieren konijnen heeft, ze ook niet heel de dag in een hokje zetten en dat als onnatuurlijk bestempelen. Een hond die voeding krijgt met chemische troep en zijn dagen slijt in een kennel is ook vatbaarder voor ziekten, net zoals b.v. de vis in een te kleine kom of de papegaai die verstoken is van soortgenoten. Maar neem b.v. de kippen in de bio-industrie. Toen de vogelpest uitbrak, werden er vele dieren “geruimd”. (ik haat dat woord). Er waren genoeg vogels die niet getroffen werden, maar “preventief” ruimde men die toch. Had men juist die kipjes behouden, die niet vatbaar bleken, had men een veel sterkere kippenpopulatie gekregen. Daarom is het niet alleen een kwestie van: ‘niet her-enten want da’s gevaarlijk’. Wie bewust niet her-ent moet extra aandacht besteden aan andere factoren en heel bewust die keuze maken. Het niet-enten heeft risico's, voor mij wegen die niet op (bij mijn honden en katten) tegen de risico's van de entingen, maar voor een ander kan dat heel anders liggen.
Groetjes,
Monique
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 11:306-11-04 11:30 Nr:15697
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: zompig pad naar de bak Structuur
We zitten hier met een probleempje. Onze paarden staan in een open stal vanwaaruit ze vrij de bak in kunnen lopen als ze dat willen. Alleen is het pad (ong.12 bij 3 meter), wat er deze zomer nog zo mooi bij lag, nu in een hoog tempo in een modderbad aan het veranderen.
De onderlaag is veen, vermengd met geelzand en bovenop lag nog een halve meter geel zand. Het was de bedoeling het te bestraten maar dat gaat voor de winter niet meer lukken.
Zijn er ook andere oplossingen om het pad een beetje beloopbaar te houden? Want als we willen rijden zakken we zelf ook bijna kuitdiep weg, en dat kan voor de paarden ook niet prettig lopen. Ik zie ze ook wel eens staan kijken richting bak, maar dan blijven ze blijkbaar toch liever in de stal dan zich door die zompige zooi te wagen!
Het lijkt me dat in de natuur ze een andere route zouden zoeken, maar aangezien de buren geen paarden over hun terrein willen hebben :-))

Ik heb wel eens gehoord van een of ander vlies ofzo wat wel bij koeiendrinkbakken gebruikt wordt, maar weet niet precies wat dat is en of dat een oplossing zou zijn.

Maar als iemand suggesties heeft om de bak deze winter bereikbaar te houden, heel graag!

Harriët*
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 11:336-11-04 11:33 Nr:15698
Volg auteur > Van: Janet Heidinga Opwaarderen Re:15685
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Eerste keer natuurlijk bekappen Structuur
Janet Heidinga
Hallum
Nederland

Jarig op 27-10

23 berichten
sinds 3-6-2004


Joke,
Wanneer zou jij dan een veulen voor het eerst bekappen?
Als hij op een zachte ondergrond loopt worden de hoefjes toch snel (te) lang?

groeten Janet

@jo schreef op zaterdag, 6 november 20;
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 11:016-11-04 11:01 Nr:15699
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen Re:15678
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chippen van dieren Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
> IK heb DNA profielen van het de paarden. Helaas doet bij mij het Stamboek
vervelend, daar liggen die profielen. De DA trekt enkel monsters, die stuur
je op naar het Van Hearingenlaboratorium, een profiel kost daar 37,50.
> Het is een misverstand dat de chip gebruikt kan worden als
eigendomsbewijs. De chip is enkel om te controleren of het paard eventueel
voor menselijke consumptie geschikt is. Dus stel je besluit om Jovarna te
laten chippen, ze wordt gestolen, dan kunnen ze hoogsten het paard
identificeren, maar zelfs de PVE stelt nadrukkelijk dat het geen eigendoms
in juridische zin is. En met chippen kun je ook nog eens makkelijk
frauderen, paardendieven zullen dat dan ook niet nalaten/
> Met DNA kun je in principe niet rommelen, maar blijft natuurlijk hetzelfde
is ook geen eigendomsbewijs.
>
> Groeten Esther

Verwarrend zeg.....! Wat is dan wel een erkend eigendomsbewijs?

groetjes,
Petra

www.jovarna.tk
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 11:476-11-04 11:47 Nr:15700
Volg auteur > Van: jo Opwaarderen Re:15674
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vaksinatie Structuur

jo
Møre og Romsdal
Noorwegen


763 berichten
sinds 22-11-2003
Ik heb mijn hond twee keer meegesleept.

Van Afrika naar Nederland en van Nederland naar Noorwegen.
Hier heeft ze nog 1x een "cocktail" gehad en dat is al 7 jaar geleden.

Nou hoop ik voor haar dat ze niet nog een keer mee hoeft verkassen, want dan hang ik met het feit dat ze niet de benodigde inentingen heeft.

Dat is een nadeel.

En ja, hoe ik het dan met mijn paard zou moeten doen?
Maar ik heb gelukkig geen verhuisplannen. :-D
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 12:016-11-04 12:01 Nr:15701
Volg auteur > Van: Isabel van der Made Opwaarderen Re:15698
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Eerste keer natuurlijk bekappen Structuur

Isabel van der Made
Hertfordshire
UK


3722 berichten
sinds 2-3-2004
Janet Heidinga schreef op zaterdag, 6 november 2004, 11:33:

>
>
> Joke,
> Wanneer zou jij dan een veulen voor het eerst bekappen?
> Als hij op een zachte ondergrond loopt worden de hoefjes toch
> snel (te) lang?
>
> groeten Janet
>
> @jo schreef op zaterdag, 6 november 20;
>

Janet,
ik ben het helemaal met je eens.
Het is juist goed vroeg te beginnen met bekappen.
Kan hoef problemen op latere leeftijd voorkomen.

groet,
Isabel
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 12:186-11-04 12:18 Nr:15702
Volg auteur > Van: Isabel van der Made Opwaarderen Re:15659
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Eerste keer natuurlijk bekappen Structuur

Isabel van der Made
Hertfordshire
UK


3722 berichten
sinds 2-3-2004
Natasja Cornelissen schreef op vrijdag, 5 november 2004, 20:51:

> Hallo,
>
> Woensdag worden mijn pony en veulen voor de eerste keer
> natuurlijk bekapt! Ik heb op dit forum alleen maar goede dingen
> gelezen dus ik ben benieuwd. Ik hoop alleen dat ze niet boos op
> me zijn als ze wat gevoelig lopen. Duurt dat erg lang? Of is dat
> bij elk paard anders?

Als het goed is, gaan ze helemaal niet gevoelig lopen.
groet,
Isabel
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 12:256-11-04 12:25 Nr:15703
Volg auteur > Van: Coralie Opwaarderen Re:15677
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vaksinatie Structuur

Coralie
Gulpen
Nederland

Jarig op 21-7

1973 berichten
sinds 11-8-2004
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 12:496-11-04 12:49 Nr:15704
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:15685
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Eerste keer natuurlijk bekappen Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
jo schreef op zaterdag, 6 november 2004, 8:58:

> Natasja Cornelissen schreef op vrijdag, 5 november 2004, 20:51:
>
>> Hallo,

>
> Misschien heeft een ander ook al gereageerd...............maar
> ik hoop toch werkelijk dat het veulen niet bekapt wordt.
> Is nog helemaal niet nodig.

Owwww.... hier ben ik het helemaal niet mee eens!!! :)
Ik denk dat een veulen juist wél een goede hoefverzorging moet krijgen door middel van natuurlijk bekappen! In de eerste levensmaanden van het veulen is de skeletvorming van het dier nog volop in gang en kunnen ook bv verkeerde beenstanden door een goede bekapping verbeterd worden.
Maar zelfs als het veulen prima beentjes heeft, dan moeten de hoefjes echt van jongs af aan goed verzorgd en bekapt worden.
Waar niet bekapte veulenhoeven toe kunnen leiden, kun je zien in het boek 'Paardenbenen' van Dr. Offereins.

Marianne
Volg datum > Datum: zaterdag 6 november 2004, 12:556-11-04 12:55 Nr:15705
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:15697
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zompig pad naar de bak Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Harriët * schreef op zaterdag, 6 november 2004, 11:30:

> We zitten hier met een probleempje. Onze paarden staan in een
> open stal vanwaaruit ze vrij de bak in kunnen lopen als ze dat
> willen. Alleen is het pad (ong.12 bij 3 meter), wat er deze

> Maar als iemand suggesties heeft om de bak deze winter
> bereikbaar te houden, heel graag!
>
> Harriët*

Bij sommige gemeentes kun je 'asfalt-afval' krijgen/kopen: dat is het gemalen product van oude (snel)wegen die vervangen zijn en wat ook wel gebruikt wordt voor de aanleg van nieuwe wegen als onderlaag. Er zijn ook bedrijven die gemalen steenpuin kunnen leveren ( van fijn tot grof vermalen)... Misschien een idee?
Het lijkt me bovendien een goede oefening/gewenning voor paarden die op blote voet mogen lopen!

Marianne
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1047½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact