InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 9559½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: donderdag 2 oktober 2008, 10:432-10-08 10:43 Nr:143376
Volg auteur > Van: Collane Opwaarderen Re:143057
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Luna Structuur
Collane
Nederland


352 berichten
sinds 25-11-2004
Michiel schreef op maandag 29 september 2008, 22:12:

>
> Tessel en ik hebben een nieuw paardje geleast. Ze heet Luna is
> 3 1/2 jaar oud en totaal onbeleerd. Hier kun je haar zien:

> inspiratie uit te putten. En voor de rest, veel wandelen en
> wennen aan bos, land en stad.
>
> Groet, Michiel

Gefeliciteerd Michiel!

Maar eerlijk gezegd begrijp ik het even niet meer, je wilde toch rijden? Dat lijkt me wat lastig met zo'n jong paard, die moet eerst nog uitgroeien zodat het je kan dragen.
Volg datum > Datum: donderdag 2 oktober 2008, 11:072-10-08 11:07 Nr:143377
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:143174
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dressuurles en aanleren piaffe .Opmerkingen, aantekeningen ? Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006
Ik heb deze string gelezen en probeer een algemeen antwoord te formuleren.

Bij clickertraining staat letterlijk de "clicker" centraal. De clicker kan ook vervangen worden door een ander signaal, vrij te bepalen. De clicker zorgt er voor dat het paard exact weet voor welk gedrag ie beloond wordt. De beloning kan vaak niet exact tijdens het gedrag gegeven worden en daarom wordt de clicker gebruikt als brug tussen het gedrag en de beloning. Vandaar de naam "bridge" voor de clicker.
Het paard moet leren dat de clicker een betekenis heeft. Dat noemen we starten van een paard. Dat starten gebeurt dankzij een makkelijke oefening, iets dat het paard uit zichzelf al doet. Elke keer dat het gedrag zich herhaalt, dan gebruik je op dat moment de clicker en laat deze volgen door een beloning. Welke beloning dat is, hangt af van wat je paard op dat moment als beloning ervaart. De grootste beloning voor veel paarden is voedsel, dus wordt dit vaak als beloning gebruikt, maar is evengoed een aai of krabbel door de manen, even rusten ter plaatse (of even in galop door het bos), een daas doodkloppen, etc
Vanzodra het paard de link (of brug) gelegd heeft tussen de clicker en wat er volgt, zal het paard door trial and error leren bij welk gedrag er gecklikt wordt.
Vanaf dat moment kan het paard via de clicker getraind worden.
Als je je paard wilt leren stilstaan bij het opstappen, dan click je dus op het moment dat je paard stilstaat;
als je je paard wil leren voeten geven aan de hoefsmid click je wanneer de voet omhoog gaat;
als je je paard wil leren dat ie zijn hoofd niet dichtbij je mag hebben, dan click je wanneer het hoofd van je weg is,
als je wilt dat je paard energieker loopt, dan click je vanzodra het paard energieker loopt,
als je wilt dat het paard in de buurt van een barrel begint te draven, dan click je op het moment dat ie draaft in de buurt van de barrel;
als je wilt dat je paard zijwaarts naar je toe komt, dan click je vanzodra je paard een stap zijwaarts naar je komt

Net zoals bij andere trainingsvormen bouw je steeds verder op elk getraind onderdeel. Als je je paard geleerd hebt een stap energieker te lopen, dan train je nu verder op bv een halve ronde energieker lopen en click je na een halve ronde energiek lopen. Lukt dat, dan train je verder op een volledige ronde en click je na een ronde energiek lopen. Je blijft dus niet steeds belonen voor het oorspronkelijke gedrag. Zoals, ik denk inge, eens schreef: je blijft je kind toch ook niet belonen (toejuichen bv) als ie zijn veters kan knopen. Aanvankelijk doe je dat wel, maar eens het kind het zo goed kan, dan beloon je dat niet meer, maar dan train je iets anders.

Net als kinderen zijn paarden heel leergierig en willen ze graag nieuwe dingen aanleren. Ze lijken zichzelf soms uit te dagen en wat is de beloning dàn? gewoon het gedrag op zich. Queenie vindt het bv leuk om achter een bal aan te zitten. Als ik haar vraag om haar neus in het halster te doen, gevolgd door het stilstaan als ik met zadel afkom tot ik aangesingeld heb, en dan de teugels rond haar nek leg (5min later?) dàn beloon ik Queenie wel eens voor die ene oefening door haar een bal voor te schoppen die ze even achterna kan zitten. Uiteraard moest ik in het begin al belonen toen ze haar neus nog maar in de buurt van het juiste "gat" van het halster stak. Toen mocht ze dan al de bal schoppen. De les erna pas als ze ook haar hoofd laag hield zodat ik de gesp kon vastmaken. Enzovoort. Dat heeft gewoonweg trainen he. Ook het op de bal schoppen deed Queenie aanvankelijk niet uit zichzelf; ik heb het haar ook moeten aanleren. Maar sinds ze het kan, vindt ze het zo leuk om te doen dat dit op zich een beloning is geworden. Dit noemen we secundaire beloning.

Alles wat je wilt, kan je met clickertraining trainen
Je kan net zo goed leren dat je hengst in de buurt van een merrie moet steigeren, dan clicken als ie steigert en dan zijn gang laten gaan op de merrie als beloning.

Als er op youtube een filmpje geplaatst wordt waarvan jullie het resultaat onvoldoende vinden, bv te traag, te snel, te opdringerig, te ditte, te datte, dan is dat niet door de clickertraining, maar door de trainer die slecht getraind heeft (tenzij de bedoeling van de trainer is dat het paard bv in stap naar de barrel gaat omdat ie in het verleden op de loop ging van de schrik van de barrel)

Als er op youtube een filmpje staat van een bitloos gereden paard dat niet te stoppen is in de bak, dan hoor ik de tradi's ook zeggen :"dat is het typisch beeld van een bitloos gereden paard"

Dit is heel eenvoudig de rode draad van wat clickertraining is.

groeten
Eva
Volg datum > Datum: donderdag 2 oktober 2008, 11:072-10-08 11:07 Nr:143378
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: anatomie plaatje van de spieren en pezen Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
Namkje heeft een dikke sprong , vooral de spieren of pezen aan de binnenkant van het been zijn dik en warm.
Tuurlijk moet ze op stal...
Maar misschien dat als ik een anatomisch plaatje van de spieren en pezen kan vinden , ik kan zien welke beweging ze nou precies moet vermijden.
Heeft iemand zoon plaatje? of weet iemand een link met zoon plaatje?

Gr Esther
Volg datum > Datum: donderdag 2 oktober 2008, 11:082-10-08 11:08 Nr:143379
Volg auteur > Van: Daniel Opwaarderen Re:143245
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: straalgroeven zijn diep ---> rotstraal ?? Structuur
Daniel
Nederland

Jarig op 15-10

88 berichten
sinds 14-8-2008
Mariss schreef op woensdag 1 oktober 2008, 13:43:

> Mariss schreef op vrijdag 26 september 2008, 15:21:
>
>> Daniel schreef op vrijdag 26 september 2008, 13:58:

> diep, maar GEEN rotstraal op dit moment. Joepie !
> Alleen waarom dan die diepe straalgroeven ? Voorhoeven zijn
> smal en hebben nog geknepen hielen, maar achterhoeven niet en
> toch nog die diepe straalgroeven.....

Vanaf het moment dat de rotstraal weg is zullen de hoeven gaan veranderen en verbeteren. Die rotstraal zorgde ervoor dat de straalgroeven zo diep bleven, dat zal nu gaan veranderen maar dat kost wel wat tijd. (en beweging, stimulatie van de straal).
Volg datum > Datum: donderdag 2 oktober 2008, 11:122-10-08 11:12 Nr:143380
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:143374
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Fries dat zijn halster niet graag ziet.. Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Hai Jolijn,

Dit is een "klusje" dat ik vorig jaar bij de hand had en geweldig met clickeren opgelost hebt. Niet helemaal clickeren want ik lok het paard gewoon in het halster zonder een bridge te gebruiken maar het werkt prima.

De paarden van de buren komen hier haast nooit in handen tot 6 maanden bij mamma en dan tot ruim 3 jaar in de wei, een maal per jaar de smid met gebruik van praam en paarden zijn dus erg schichtig om te vangen.

Een van de paarden had de neusriem van het halster al aardig stak om de neus zitten en neus was al wat kapot. Dus ik paard lokken en halster losser proberen te maken , halster schoot natuurlijk los en daar was paard verlost van halster. Nu heb ik de paarden al wel eens op straat moeten vangen en zonder halster is dit haast niet te doen dus halster om is helaas gezien de kwaliteit van de afrastering bij deze paarden een noodzaak.

Paard is gelukkig wel erg op voer gericht en kent mij omdat ze vaak ook een handje krijgt als ik mijn paarden voer. Leek mij wel handig een beetje een band op te bouwen voor de volgende keer dat ik ze moet vangen of behandelen in noodsituatie.

Dus paard eerst klein beetje voer op hand, paard pakt beetje muesli en vliegt direct weer weg maar komt weer terug. Zorg dat je recht voor haar staat en niet naast haar. Na vele malen halster enkel in de hand en voer in de andere hand. Nu staat ze op een gegeven moment voor mij maar ik kan hand met halster nog niet bewegen want ze vliegt iedere keer weer weg. Volgende stap ze krijgt yes en beloning als ze het halster aanraakt. Volgende stap in hou het neus gedeelte open en ze krijgt beloning en yes als ze voer door het opengehouden neusgat houdt. Daarna vindt ze de brokjes op mijn hand enkel als zij haar neus diep in het opengehouden neusgat steekt. Nu het lastigste de band
achter haar oren langs. Doe dit niet in een keer en dan vasthouden want dan ben je weer terug bij af, leg de band tegen de kaak aan en ga bij iedere keer iets hoger met de band tegen haar aan maar weersta de verleiding van "het is nog maar een klein stukje" het is de bedoeling dat je aan het verwachtingspatroon voldoet en niet haar overdonderd. Als het goed is kan je op een gegeven moment het uiteinde over haar hals leggen terwijl je niet meer voor haar staat maar naast haar dit helpt omdat je dan geen zwaai hoeft te maken met je arm waardoor ze achteruit deinst. In het geval van het grote paard was de tijdsdruk wat groter en lukte dit binnen een half uur. In andere gevallen verspreid ik de oefening vaak over een paar dagen.

Succes, Muriel
Volg datum > Datum: donderdag 2 oktober 2008, 11:222-10-08 11:22 Nr:143381
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:143297
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dressuurles en aanleren piaffe .Opmerkingen, aantekeningen ? Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003

>>>>>
>>>>> Sorry Egon, maar dat is nu een oefening waarvan ik het nut niet
>>>>> inzie. Als de ruiter het laat vallen, moet de ruiter het zelf

> het zeer leerzaam voorstel van Piet, plots werd veranderd op
> een ietwat "belachelijke" wijze. Of heb ik me maar weer
> ingebeeld.
> Maar les nummer X. Ik ga voortaan dan maar negeren wat ik lees.

Ietwat 'belachelijke" wijze ben ik het niet mee eens.
Wat Egon voorstelde toont nog veel meer aan dat er zaken zijn die door de beperktheid van het traditionele paardentrainen niet aan te leren zijn.
Iedereen die met positieve bemoediging werkt - ik vond het een mooie uitdrukking, maar zie nu dat het eigenlijk een soort contaminatie is; bemoediging is altijd positief :-) - ontdekt dat heel snel.
Egon heeft in die zin dus gelijk, omdat hij zegt dat zijdelings naar je toe bewegen ook op de traditionele manier nog is aan te leren, ( zonder aanraking of druk zetten met een zweep achter de rug van het paard Egon?)

Voor mij hoeft Eddy helemaal geen drie maanden te trainen om zijn paard een stok van de grond op te laten rapen en wil ik mijn uitdaging vereenvoudigen tot 1 stap met voorhand en achterhand tegelijk naar hem toe laten bewegen van op een afstand van pfff laten we zeggen een meter? Natuurlijk met een paard wat dat nog niet kan.
Het gaat er mij helemaal niet om dat er een dressuur onderdeel wordt uitgevoerd over de breedte van de bak, maar dat je ziet wat het verschil is tussen een paard wat moet (ergens door gedwongen wordt) of wil en dat je door gebruik te maken van die wil uiteindelijk alles kunt aanleren.
Maar Cindy je mag ook mee doen hoor :-) Als je, wanneer het meerdere keren gelukt is, maar uitlegt of laat zien, hoe je het gedaan hebt.

Piet
Natuurlijk Bekappen - Outcome Based!
Volg datum > Datum: donderdag 2 oktober 2008, 11:322-10-08 11:32 Nr:143382
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:143380
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Fries dat zijn halster niet graag ziet.. Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
muriel schreef op donderdag 2 oktober 2008, 11:12:

> Hai Jolijn,
>
> Dit is een "klusje" dat ik vorig jaar bij de hand had en

> uur. In andere gevallen verspreid ik de oefening vaak over een
> paar dagen.
>
> Succes, Muriel

:-) Lokken is voer beloven en niet geven.
Jij hebt gewoon heel handig gedaan wat Bob Bailey noemt : "Click for action en feed for position"
Dus yes voor het feit dat het paard de beweging gemaakt heeft die je wilt zien en feed op de plaats waar je wilt dat ze haar hoofd houdt.
Niks mis mee hoor.
Piet
Natuurlijk Bekappen - Outcome Based!
Volg datum > Datum: donderdag 2 oktober 2008, 11:332-10-08 11:33 Nr:143383
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:143377
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dressuurles en aanleren piaffe .Opmerkingen, aantekeningen ? Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Eva Saegerman schreef op donderdag 2 oktober 2008, 11:07:

> Ik heb deze string gelezen en probeer een algemeen antwoord te
> formuleren.
>

> Dit is heel eenvoudig de rode draad van wat clickertraining is.
>
> groeten
> Eva

Mooie, eenvoudige en duideljke weergave van clickertraining. Daar heb je dus geen dikke boeken voor nodig.
Volg datum > Datum: donderdag 2 oktober 2008, 11:392-10-08 11:39 Nr:143384
Volg auteur > Van: Collane Opwaarderen Re:142500
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jur Structuur
Collane
Nederland


352 berichten
sinds 25-11-2004
eddy DRUPPEL schreef op donderdag 25 september 2008, 21:59:

> jose schreef op donderdag 25 september 2008, 21:03:
>
>> Sieta schreef op donderdag 25 september 2008, 12:51:

>> Want met jou 'versleten' lichaam, zul je nooit fijn en goed op
>> het paard zitten.
>
> Hmmmm, José effe dimme ja ?

Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom José hier moet dimmen. Scheef op een paard zitten heeft een enorme invloed op het dier. Een versleten lijf is geen soepel lijf en ook dat heeft geen positieve invloed op het dier. Natuurlijk is het dan je eigen vrije keuze of je wel of niet op een paard gaat rijden. Als je graag wilt rijden zul je het doen, als je aan het paard denkt, zul je het niet doen.

Niet meer kunnen rijden omdat je lichamelijke conditie dat niet toestaat is ook "Het leven en de dingen nemen zoals ze zijn". Ik hoor het Byron Katie zeggen. So you can not ride a horse? What's the problem!
Volg datum > Datum: donderdag 2 oktober 2008, 11:402-10-08 11:40 Nr:143385
Volg auteur > Van: stumperd Opwaarderen Re:143375
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zweedse kok recept Structuur

stumperd
Nederland

Jarig op 17-10

1912 berichten
sinds 13-12-2006
Cindy Helms schreef op donderdag 2 oktober 2008, 10:42:

> Wil schreef op woensdag 1 oktober 2008, 22:01:
>
>> 4bozzza schreef op woensdag 1 oktober 2008, 20:04:

> dat je het op alle mogelijke manieren met hand en tand uitlegt
> en zelfs op een gegeven moment heel cru (opdat ik het soms
> richting dierenmishandeling zie gaan). Ik kan er ondertussen
> boeken overschrijven, jammer genoeg voor die paardjes idd.

Hoi Cindy,even ander onderwerp want hoor er niets meer over en kan het onderwerp hier niet meer vinden maar dan staat het misschien bij paardnatuurlijk!

Hoe is het met het paard waar Eddy over vertelde dat misschien straalkanker heeft?.
Weten jullie al wat meer?.

Groet conny
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 9559½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact