InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2652 berichten
Pagina 17½ van 177
Je leest nu alle berichten van "Michiel"
Volg datum > Datum: maandag 19 december 2005, 22:4719-12-05 22:47 Nr:39222
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:39176
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk bekappen Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Michiel schreef op maandag 19 december 2005, 10:36:

Hieronder mijn 2de reactie op een aantal bezwaren geuit in de emailgroep http://groups.yahoo.com/group/nh-nl
Het leuke van email vind ik dat ik ononderbroken rustig mijn woorden kan kiezen, ook al zijn de lezers het verre met me eens.
Michiel

--------------

Een hoefsmid werkt snel, dat lijkt al snel vakkundig. Over eenzelfde hoef doe ik drie maal zo lang, op z'n minst. En met liefde :-) Bovendien krijgen smeden altijd hoeven met achterstallig onderhoud. Anders hadden ze geen kniptang nodig. Zo'n hoef is voor mij ook heel lastig, met alleen maar een grove vijl. Heel veel mensen die zelf natuurlijk gaan bekappen, laten die eerste keer dat door een ander doen. Beginnend met een goede hoef is het veel eenvoudiger bij te houden. Niet meer dan de afronding rondom bijhouden en de steunsels kort houden met een mesje.

De methode van natuurlijk bekappen is dus zeer eenvoudig. Bijna iedereen kan dit leren en doen zoals het bedoelt is. Met een mesje de hoefwand inkartelen is een vergissing, ik denk dat die vrouw of zichzelf verbeterd heeft maar meer waarschijnlijk gewoon gestopt is het zelf te doen.

De eenvoud van deze manier van bekappen is geen nadeel voor het paard. Uit de praktijk blijkt dat de hoeven zich zo prima ontwikkelen in een jaar tijd. Onze Shadow heeft ook betere hollere hoeven gekregen in de drie maanden dat ik haar zelf bekap. En in het hoefnatuurlijk forum horen we niet anders.

Als jullie waarschuwingen terecht waren dan zou het zo langzamerhand moeten regenen van klachten en problemen. Veel mensen zouden dan melden dat ze toch maar gestopt zijn, en overgestapt op strasseren, ijzers, natural balance of iets soort gelijks. En dat is dus helemaal niet het geval. Het omgedraaide vindt plaats, cursussen zijn volgeboekt en vinden ook in zeeland plaats, iedereen blijft melden hoezeer de hoeven vooruit gaan, dat de vroegere problemen oplossen en wegblijven. Dat de oude gevoeligheid over stenen weg gaat en steeds ruwer terrein te berijden is. Ja en allemaal door die doe het zelvers met een ééndaagse cursus.

Hoe kan dit, een opsomming:
De aanbevolen techniek is heel eenvoudig. Door de vorm van de zool aan te houden is er een veilige basis van bekappen. 2 wekelijks onderhoud blijkt een weldaad te zijn. Door 24 uur weidegang en vaak rijden over het harde, worden hoeven hard en gezond. Hoeven doen er iets meer dan een jaar over om zichzelf helemaal te vernieuwen, en die groei gaat bij alle natuurlijk bekappers die ik ken, en waar ik over hoor, de goede kant op.

Voor mij beslist de praktijk, hoe logisch ook de gedachte dat dit met een eendaagse cursus niet kan. Ik heb net met 6 lessen Nordic Walking geleerd, je weet wel wandelen met 2 stokken. En ik kan de mensen zo aanwijzen die n. wandelen zonder les gehad te hebben. Een onjuiste besparing die 6 keer hebben we echt nodig om de goede techniek in te laten slijten. Ik weet dus waar jullie bezwaren op duiden.

Wat is het verschil met natuurlijk leren bekappen? Bij Nordic Walking krijg je ook eenvoudige aanwijzingen, die aanwijzingen zullen echter een automatisme moeten worden. Dat vergt 6 lessen van intensieve zelf controle. Bijraspen is niet afhankelijk van een automatisme, dat is een mooi werkstukje waar je alle tijd voor hebt. Ben je nog onhandig met de vijl dat duurt het alleen wat langer voor je er wat van af hebt. Door de eenvoud kan iedereen dit doen.

"Gespecialiseerde kennis is alleen nodig met (ver)ziekte hoeven", wordt er wel gezegd. En zelfs daar heb ik mijn twijfels over. Met eenvoudig bekap werk en gezonde omstandigheden doet de tijd bijna alle hoeven gezond en sterk worden.

Michiel
Volg datum > Datum: dinsdag 20 december 2005, 9:5020-12-05 09:50 Nr:39238
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:39230
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Certificaat van deelname Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Monique Meijer schreef op dinsdag 20 december 2005, 8:31:

> Wat ik nog vergeten ben te zeggen: Strasser is in Duitsland
> volgens het Hufbeschlagsgesetz ook niet erkend, dus Strasser
> cursisten en ik zitten dan eigenlijk in hetzelfde schuitje.

Dan zit er niets anders op dat iedereen zijn eigen gaat gaat bekappen, dat is zowiezo het beste ... regelmatig eigen onderhoud. Niemand kan je tegenhouden om je eigen paard te bekappen toch? En om dit dan te leren, zullen ze in Duitslang ondergronds moeten gaan, rare wereld soms, net als de homo's in sommige islamitsche landen.

Michiel
Volg datum > Datum: dinsdag 20 december 2005, 14:0720-12-05 14:07 Nr:39262
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:39234
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Certificaat van deelname Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Frans Veldman schreef op dinsdag 20 december 2005, 9:15:

> Wat de waarde van het certificaat betreft: We zijn geen erkend
> opleidingsinstituut dus ons certificaat heeft derhalve geen
> officiele waarde.

Nu even serieus.

Frans en Ilona je zou in gesprek kunnen gaan met de directeur
van Landstede onderwijs: http://www.landstede.nl in Zwolle.
Ik weet dat deze man een zeer open mind heeft en al verschillende zeer vernieuwende onderwijs programma's opgenomen heeft binnen zijn mega school.

Bij het volwassen onderwijs in het vakgebied "leven en leren",
hoort natuurlijk bekappen thuis in hun aanbod. Ze hebben het nog niet en jullie zijn de juiste personen dit te verzorgen. Het zou mooi zijn voor paard rijdend Nederland als dit gaat lukken.

Toen alle kritiek in de media losbarste over het aanrommelen van de particuliere Iederwijs basis scholen, heeft Landstede deze onderwijs vorm opgenomen in zijn aanbod. Ditmaal als voortgezet onderwijs te kiezen binnen Landstede. Zie http://www.discoveri.nl Prachtig om mee te maken hoe ook de onderwijs inspectie nu heel belang stellend meewerkt aan deze vrije manier van leren.

Dus tegenwerking verwacht ik niet, eerder een interessante ontmoeting met een filosofisch en zakelijk tintje, van een directeur die graag vernieuwend bezig is.

Zijn naam ben ik even kwijt, mail me anders maar.

Michiel
Volg datum > Datum: donderdag 22 december 2005, 10:5422-12-05 10:54 Nr:39330
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Communiceren Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
> Sandra schreef:
> Ik ben op zoek naar een boek over hoe paarden met elkaar
> communiceren en hoe ze dat naar mensen doen. Ik heb gemerkt dat
> mijn Tinker mij van alles probeert duidelijk te maken maar ik
> begrijp meestal niet wat zij bedoeld.
> Ik heb meerdere boeken over dit onderwerp in de boekenlijst
> zien staan maar weet niet goed welke te kiezen. Wie help mij op
> weg.

Kunnen we niet met z'n allen hier eens wat over zeggen?
Ik ben net een ideaal honden boek hierover aan het lezen,
"kalmerende signalen" van Turid Rugaas. Maar ja dat gaat over honden ...

Zo roep en fluit ik altijd als ik in de wei kom om Shadow op te halen. Omdat ze dat zelf ook doet, soms bij terug keer naar haar maatjes.

En er is zoveel meer.

Michiel
Volg datum > Datum: donderdag 22 december 2005, 14:3122-12-05 14:31 Nr:39338
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:39333
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communiceren Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
e m kraak schreef op donderdag 22 december 2005, 12:30:

> Waar moeten we beginnen dan?
>
> Waring, G. H. (2003): Horse Behaviour, 2nd ed. ISBN
> 0-8155-1484-0 is volgens mij, zonder enige twijfel, het beste
> resumé over paardengedrag... 440 pagina's met uitgebreide en
> serieuze literatuurverwijzingen.
>
> Begrijp me nu vooral niet verkeerd; dit vind ik nu net 1 van de
> interessantste onderwerpen, juist omdat mensen geen paarden
> zijn.

Zal een goed boek zijn, ken het niet.
Wat me interesseert is inderdaad ook niet de verschillende aanleer methodes. Interessanter is voor mij de natuurlijke taal die paarden universeel kennen en hoe daar mee om te gaan als mens. Dat is wat anders dan een paard iets proberen te leren als doel.

Hoe ziet die taal eruit bij vrijlustige Dyggur bijvoorbeeld?
Mijn hond Blos is loops en ze kijkt echt uit naar reuen, blijft staan en tuurt in de verte. Als ze er een ziet dan gaan we er naar toe (mits die aan de lijn zit). Haar pronk signalen zijn haar zijkant laten zien en hoog kijken. Dat lijkt wel paards. Eenmaal nabij dan omarmen zoals worstelaars doen. En de staart hoog opzij doen. Blos weet wat het is, ze heeft drie maal eerder pups gehad. Komende zomer mag ze weer.

Terug naar paarden... en honden.
Een opdringerige hond weg jagen door hem met je paard achterna te zitten is 1 mogelijkheid tot manieren leren. Voor dat het zover komt kunnen we een hond ook laten wennen aan een paard. Tenminste als dat wennen nodig is. Jagen op een paard met ruiter - als hobby van een hond gebeurd ook natuurlijk, meestal is het echter geleerd gedrag vanuit onzekerheid.

Paarden lopen vaak met hun neus over de grond, voor honden (en paarden onderling ook) het signaal van "geen gevaar, kom maar dichterbij". Traag bewegen, hoofd afwenden en stilstaan, zijn ook kalmerende signalen voor een hond als jij en je paard dit doen. Als ruiter kun je dus stilstaan, of paard laten grazen. Waardoor een hond vanuit zichzelf kalm toenadering kan zoeken. Dat heb je wat gewonnen, als het eerst tekeer ging. Je paard naar de hond toewenden en/of er recht op af gaan, zijn wegjaag signalen, in de hond zijn beleving.

Michiel
Volg datum > Datum: vrijdag 23 december 2005, 22:0423-12-05 22:04 Nr:39376
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: steunsels Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Hoi
Bij Shadow waren haar steunsels eerst dun en zwak, nu naar 3 maanden holsnijden zie ik dat ze pinkdik aan het worden zijn.
Net als de hoefwand die nu ook plotseling veel dikker is geworden.
Goed nieuws dus, nu de (gaten)straal nog.

Als die steunsels zo mooi rond en dik worden, dacht ik dat ze misschien nog een andere functie kunnen hebben. Als ik ze niet meer gelijk snij aan de holle zool, maar er iets van behoud, dan kunnen ze de straal beschermen tegen grotere keien of takken.

Af te raden volgens de theorie van natuurlijk bekappen omdat de straal het zelf wel aan moet kunnen, en de steunsels op die manier pijn gaan doen? Of zou dit toch wel zo kunnen werken?

HC hoe zien jouw steunsels eruit in Spanje op de keien?
Al of niet bij gesneden.

Michiel
Volg datum > Datum: vrijdag 23 december 2005, 22:3123-12-05 22:31 Nr:39378
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:39373
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communiceren Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Sandra Boshuizen schreef op vrijdag 23 december 2005, 17:10:

> Ik laat het boek over paardentaal ook maar even wat het is.

Hoi Sandra
Ik zag dat de bib ook al die boeken heeft die Nick aanraad en veel meer natuurlijk. Het boek van Desmond Morris heb ik vanmiddag geleent.
Het dikke boek wat Egon aanraadde hebben ze daar helaas niet. Wel effe 83 euro zag ik, het staat op de boekenlijst van deze site. Misschien toch allemaal morgen naar de bib toe, met het aankoop verzoek van dit boek en het boek van Inge bijvoorbeeld. Elk boek in de bib bereikt nu eenmaal een boel mensen.

Sandra kun je het gedrag omschrijven, waarvan je vindt dat je paard je iets duidelijk wil maken?

Vanmiddag had ik maar drie kwartier, waarin ik Shadow achtervoeten bekapt heb en voor de steunsels. Ze stond heel braaf en was voor haar doen al snel uitgegeten op het hooi. Op zich vreemd, voor haar die nog steeds zonder hooi 24 uur op het gras staat. Toen ik haar terug moest brengen wilde ze absoluut niet meer terug naar de wei. Ik heb er haar er in moeten trekken. Ik denk dat ze verwachte net als anders langer met me op pad te gaan. Goed teken dus, dat probeer ik al 3 maanden te bevorderen. Niet leuk om haar in de weide te trekken. Ook al zag ze het brood dat ik bij me had voor haar, samenzijn is belangrijker dan brood eten.

Michiel
Volg datum > Datum: zaterdag 24 december 2005, 12:5024-12-05 12:50 Nr:39410
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:39398
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: voor frans en/of ilona Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
> Ilona Kooistra schreef op zaterdag 24 december 2005, 10:04:
>> Je zet zelf niet eens een link naar onze website neer?

> Maargoed ik plaats met alle plezier een linkje terug ;-)
>
> Mvg,
> Fred

Tja ik ken iemand die op de natuurlijke bekaplijst staat, met strasseren en die de cursus van Frans en Ilona afkraakt in felle bewoordingen. De strekking is dat bekappen alleen door professionals gedaan mag worden. Zelf doen wordt
onverantwoord en gevaarlijk gevonden.

Ik vraag me af, verdient zo iemand dan wel een plek
op de lijst? Die persoon bevorderd alleen zijn eigen inkomsten,
en kan natuurlijk wel goed werk leveren verder.

Kritiek is prima, maar als je als klant via deze site binnen komt,
verwacht je doorgaans ook geholpen te worden met het zelf te doen.
En niet dat de bekapper jarenlang betaald supervisie moet
blijven geven. En je bang maakt om het zelf te doen.

Er zou bij de lijst een opmerking gezet kunnen worden, dat
strasser bekappers gewend zijn, jarenlang te superviseren
en zelf doen ontmoedigen.

Michiel
Volg datum > Datum: zaterdag 24 december 2005, 19:0524-12-05 19:05 Nr:39432
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:39393
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communiceren Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Sandra Boshuizen schreef op zaterdag 24 december 2005, 11:09:

> Michiel schreef op vrijdag 23 december 2005, 22:31:

Mooi te lezen Sandra, paarden doen veel onderling met dit hoofd zwaaien. Tessel vond het ook inspirerend dat zadel verhaal.
Ik zeg trouwens altijd, met geklaag over te lang pc. dat het een veel actievere en creatievere bezigheid is dan tv kijken, wat de klaagers meestal doen :-)

> bij de bieb ook boeken laten komen. Als ze de boeken bij jou
> hebben kunnen ze die bij ons reserveren en laten komen. Dat is
> dus een mogelijkheid.

Inderdaad als er ook maar 1 boek in de bieb is ergens in NL dan verschijnt hij hier thuis op mijn pc, en kan ik het online bestellen.
Helaas niet dus met een aantal hele goede boeken.

>> Vanmiddag had ik maar drie kwartier, waarin ik Shadow
>> achtervoeten bekapt heb en voor de steunsels. Ze stond heel
>> braaf en was voor haar doen al snel uitgegeten op het hooi. Op
>> zich vreemd, voor haar die nog steeds zonder hooi 24 uur op het
>> gras staat. Toen ik haar terug moest brengen wilde ze absoluut
>> niet meer terug naar de wei. Ik heb er haar er in moeten
>> trekken.

Over communicatie gesproken, Shadow was ziek en wou daarom niet terug in de wei gisteren. Vanmiddag vonden Tessel en ik haar doodziek staan. De dierenarts kon geen oorzaak vinden, alleen dat ze bijna niet meer kon ademen en dat het wel snel afgelopen zou zijn. Gisteren om 12 uur nog een fit paard dat plots opvalt door geen eetlust en ja wel een ingevallen plek in de buik/tegen de achter schouder. Drie uren later was ze dood.

> Als Bright mij iets duidelijk wil maken geeft ze me eerst een
> duw met haar hoofd. Dat is zoiets als aandacht vragen. Zoals ik
> haar naam roep. Vervolgens hangt het van de situatie af wat ze

> ons. We moeten het van overwicht hebben.
> Ik heb haar uiteindelijk een lel met het halstertouw gegeven om
> haar op haar plaats te wijzen.
> Ik denk dat paarden het op zich niet begrijpen dat wij als mens de signalen die zij uitzenden niet begrijpen terwijl ze onze signalen haarfijn begrijpen. Ze gaan dan naar andere manieren zoeken om te communiceren met ons. Want volgens mij is het duwen met haar hoofd en het duiden naar het onderwerp van aandacht geen communicatiemiddel tussen paarden. Maar ook dat weet ik niet zeker. Daar wilde ik die boeken voor raadplegen. Dit is wel een verschrikkelijk lang verhaal geworden. Ik ben trouwens blij dat jij je ook in dit onderwerp verdiept. Wat ik mis bij paardeneigenaren om mij heen is dat ze heel veel tijd steken in het beleren van paarden, in het verschil tussen al die trainingsprogramma's en dat niemand de moeite neemt om naar zijn paard te luisteren. Het is voor mij toch meer tweerichtingsverkeer. Voor jou ook wel geloof ik.

Groetjes, Michiel
Volg datum > Datum: zaterdag 24 december 2005, 22:1424-12-05 22:14 Nr:39440
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:39437
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communiceren Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Spirithorses schreef op zaterdag 24 december 2005, 21:02:

> Michiel schreef :
>
>> Over communicatie gesproken, Shadow was ziek en wou daarom niet

> Ja maar Michiel, wat vertel je me nou? Is Shadow dood?
> Kun je vertelen wat er precies gebeurd is?
> Bah ! Wat verschrikkelijk....Geen oorzaak? Geen vermoeden ook?
> En hoe is het nou met Tessel en jou?

Ja we denken er constant aan, en die gedachtes zijn best positief, over dat mooie paardje dat nergens bang voor was en het steeds leuker vond met ons mee te gaan.

Vreemd om zo ineens zonder paard te zijn. Behalve het paard in ons hoofd dan. De dierenarts dacht eerst aan een astma aanval, totdat hij meemaakte dat ze zomaar omviel. Verder geen idee, licht koorts en moeilijk ademen, ingevallen buik wat rommelde en schokte. Ze was al aan het sterven.

200 meter nog meegelopen vanuit de wei naar de schuur, daar heeft ze even gelegen in het stro en ging ook weer rond lopen. Na twee spuiten van de dierenarts nog even gedronken en soppen met water. Koude oren was een slecht teken, verder was ze normaal warm. Haar wintervacht was weg, oftewel futloos plat. Veel mensen van de stal hier om haar heen. Toen we haar (bewust) alleen lieten, om dat ze met ons en anderen erbij niet kon toegeven aan haar lijf, ze bleef zich verzetten en groot houden, toen was ze binnen een uur gestorven.

Het was ons leasepaard hé, en de staleigenaar gaat nu een nieuw paard voor ons kopen. Zo gaat dat. Net als onze vorige paarden (die elk om een andere reden weer uit ons leven vertrokken zijn) Obi, Tessa, Idola, Uniek en Ulla heeft Shadow weer een heel verhaal toegevoegd aan onze ervaringen. En wij trouwens aan hun ervaringen. Je ziet ... positief, hoe kan het ook anders.

Michiel
Volg datum > Datum: zondag 25 december 2005, 12:5625-12-05 12:56 Nr:39445
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:39441
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communiceren Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Spirithorses schreef op zaterdag 24 december 2005, 22:50:

>> Je ziet ... positief, hoe kan het ook
>> anders.
>

> En dat moet niet te vaak gebeuren.
> Ik wens je alle sterkte en hoop dat het ooit duidelijk wordt
> wat ze nou precies had. En dat er natuurlijk een ander paard op
> je pad komt....

Ja ik heb weer opnieuw geleerd verdriet te hebben zoals een kind.
Ken je dat? Ontroering, intense aandacht, een enkele traan en vooral oplettendheid voor wat er nu gebeurd. En dat was shadow nabijheid geven en bijtijds haar aleen laten, in haar belang. Eigenlijk mag je zoiets geen verdriet noemen. Wat men doorgaans verdriet noemt zijn gedachtes die het oude weer terug willen hebben en omdat dit niet gaat, wordt de machteloosheid en woede gevoelt. Veel liever heb ik gedachtes die het oude eren. Simpel en tevreden.

Michiel
www.thework.org
Je leest nu alle berichten van "Michiel"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2652 berichten
Pagina 17½ van 177
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact