InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 77½ van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: woensdag 10 augustus 2005, 12:5110-8-05 12:51 Nr:31309
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:31297
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoefkatrolontsteking Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
janna schreef op woensdag, 10 augustus 2005, 12:05:

Ik vind het artikel van "Important" (wie is dat? En waarom steeds onder een andere naam aanmelden?) mij behoorlijk gelijk geven, dus waarom zou ik er op reageren? Maar omdat je toch zo graag een reactie wil:

>> Op de uitleg op deze site staat dat een belangrijke factor het
>> toonlanden is. Inderdaad heb ik gemerkt dat
>> "hko.htm">hoefkatrolontsteking" heel erg vaak voorkomt bij paarden die
>> "te kort" / te weinig voorwaarts worden gereden.

Allereerst: Toonlanden heeft niet per definitie met voorwaarts rijden te maken. Het kan er wel een gevolg van zijn, maar dat zie je dus het meeste bij dressuurpaarden. Waarom? Omdat die voortdurend worden tegengehouden "want die achterhand moet eronder", en het maken van vele bochten. Ik heb al eens gezegd dat HKO veel minder voorkomt bij endurancepaarden en recreatiepaarden. Een goede reden kan wel eens zijn omdat die paarden lange stukken rechtuit lopen en veel minder worden tegengehouden.

>> Omdat op röntgenfoto's geen ontsteking te zien valt betwijfel ik
>> of hko.htm">hoefkatrolontsteking wel bestaat. In het artikel "Kreupele
>> Kansen" (Elsevier 1999) is mijns inziens al duidelijk aangetoond
>> dat het hele straalbeentjes verhaal weinig waarde heeft.

Precies. Ik zeg ook al steeds dat heel veel paarden ten onrechte met HKO worden gediagnosticeerd, maar als "Important" dat ook zegt wordt het ineens wel geloofwaardig?

>> Maar goed, ik heb inmiddels bij diverse trainers gezien dat
>> kreupelheden die door de veearts gediagnostiseerd zijn als
>> hko.htm">hoefkatrolontsteking/artrose/spat als sneeuw voor de zon
>> verdwijnen wanneer een paard rechtgericht wordt.

Exact. En vandaar mijn aan zekerheid grenzende vermoeden dat het hier niet om HKO ging.

Aha, ik zie het probleem al. Je wil de term HKO opnieuw definieren? Best, als voor jou HKO betekent "ongedefinieerde kreupelheid als gevolg van verkeerd rijden" geloof ik graag dat "rechtrichten" prima helpt. Zijn we het toch eindelijk eens.

>> Ik had het echt niet verwacht maar zelfs op 1 ijzer (inclusief
>> hoofpad en siliconen) bleef hij zuiver lopen.

Kijk, en DAT vind ik nou dus zeer bedenkelijk. Volgens alle fysische normen is een paard met één hoefijzer kreupel, want zowel de lengte als het gewicht van de benen wijkt erg veel af. Als het paard ondanks EEN hoefijzer geheel zuiver loopt, dan betekent dat domweg dat hij heeft geleerd om zuiver te lopen, ONDANKS een ongelijkheid aan de benen.

Als jij geheel zuiver loopt met een klomp aan de ene voet, en niets aan de andere voet, wat zegt dat dan over jouw benen?

Denk nog even na over hoe belangrijk dit is. Dit betekent namelijk dat het paard het zuiver lopen als een kunstje heeft geleerd, en dat het dus niets meer zegt over het feit of de benen nog wel gelijk of gezond zijn. Als je een paard met één hoefijzer kan leren zuiver te lopen, dan kun je dat bij elke beenongelijkheid ook doen. Je kan een paard met ongelijke benen dus leren zuiver te lopen, ongeacht of die ongelijkheid komt door een hoefijzer of door een scheefheid van het paard.

Betekent dit nu dat als het paard nier meer kreupel loopt dat het paard niet meer scheef is? Welnee, net zo min als dat het niet meer kreupel lopen betekent dat dat ene hoefijzer er ineens niet meer is. Het ene hoefijzer, en daarmee de ongelijkheid is er nog steeds, maar het paard loopt desondanks "zuiver".

Knap staaltje, geef ik toe, maar het is dus wel symptoombestrijding. Ik had al eerder gezegd dat ik de mogelijkheid niet uitsluit dat "rechtrichten" HKO niet oplost, maar alleen het symptoom (kreupel lopen) aanpakt. Dit hele verhaal bevestigt dit vermoeden in hoge mate.

>> Ik vraag mij af of een paard bij een werkelijke ontsteking in de
>> hoef binnen een paar minuten weer zuiver kan gaan lopen.

Ach, hij kan zelfs zuiver leren lopen met één ijzer aan de benen, dus waarom dan niet met een onsteking in de hoef? Voor de goede orde: HKO heeft niets met een ontsteking te maken, maar dat maakt in dit geval niets uit.

>> waarom verdwijnt de "ontsteking" opeens?

Die verdwijnt niet, net zo min als dat ene hoefijzer verdwijnt. Het paard heeft alleen geleerd om zuiver te lopen, ONDANKS die ontsteking of dat ene hoefijzer, that's all.

> Wat een super bericht, kernachtig, goed uitgelegd.

We zijn het voor de verandering eens een keer eens.

> En weet je wat, ik dacht laat ik me nou eens even stil houden,
> de reacties komen wel.

Dat dacht ik ook. Had verwacht dat je er fel tegenin zou gaan, en ik vond het niet passend om zelf "hoera" te gaan roepen als iemand me gelijk geeft.

> Tot mijn grote verbazing komt er niks,
> helemaal niks.

Ik deel die verbazing met je.

Weet je, wellicht moet je gewoon eens gaan kijken naar de feiten. Niet hoera gaan roepen als iemand iets zegt waarvan je denkt dat hij je gelijk heeft, maar gewoon eens nadenken over wat er nou precies gezegd wordt en wat voor conclusies je eruit kan trekken. Laat daarbij ruimte open voor het feit dat de uitkomst wel eens kan zijn dat "rechtrichten" niet per definitie HKO geneest, en dat voor paarden met echte HKO een goede bekapping, veel beweging, en lange stukken rechtuit lopen (endurance) wel eens voldoende zou kunnen zijn.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: woensdag 10 augustus 2005, 13:2810-8-05 13:28 Nr:31315
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:31301
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wat een gedoe. Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
HannahFroukje schreef op woensdag, 10 augustus 2005, 12:16:

> Nee, ik denk dat we hier inderdaad niet zoveel mee opschieten.
> Jij blijft inderdaad maar roepen dat ze die vitamines zelf
> kunnen aanmaken. Ten eerste zijn het dan geen vitamines meer,
> maar dat even terzijde.

Dat schreef ik toch al? Iets dat je zelf kan aanmaken is geen vitamine meer. Omdat paarden veel van de "menselijke" vitaminen zelf kunnen aanmaken zijn het voor paarden geen vitaminen. Wat voor ons vitamine C is, is voor het paard overbodige ballast. Een stof die hij zelf naar behoefte aanmaakt en niet nog eens extra nodig heeft.

> Ten tweede, om iets aan te maken zijn
> ook stoffen, co-enzymen, mineralen voor nodig. Jij gaat er ook
> vanuit dat elk paard altijd genoeg van die stoffen kan aanmaken.

Ja, want dat kan een paard ook evengoed met al die duizenden andere stoffen die hij nodig heeft. Enig idee hoeveel enzymen er zijn betrokken bij de celhuishouding en celdeling? Gelukkig maar dat al die dingen ter plekke worden aangemaakt en niet allemaal via de voeding hoeven te worden opgenomen!

Uiteraard is er altijd een ziekte mogelijk waarbij je iets niet aanmaakt wat je zelf wel zou moeten aanmaken. Suikerziekte bijvoorbeeld, waarbij je te weinig insuline aanmaakt. Betekent dit dat we iedereen insuline moeten gaan toedienen? Natuurlijk niet, alleen als er een duidelijke aanwijzing is dat er ergens een abnormaal tekort van is.

> Ik ga ervanuit dat dat niet altijd zo zal zijn, omdat er altijd
> een beperkende factor is, of een externe factor (een infectie
> bijvoorbeeld, of milieuvervuiling) die de balans kan verstoren.

Dan hebben we het over ziekte, zie hierboven.

> Wat betreft WELKE vitamines en mineralen e.d. een paard tekort
> zou komen, daar ben ik al eens op ingegaan. In eerste instantie
> selenium, maar ook zink en magnesium komen in aanmerking.

Allereerst heb je nog geen enkele keer een vitamine genoemd, en nu ook niet. En daar hadden we het over.
Nu noem je selenium. Prima om te geven ALS inderdaad blijkt dat je paard daar een tekort aan heeft. Maar schadelijk om te geven als je paard er genoeg van heeft. Idem voor zink en magnesium (beide metalen, en metalen zijn in overdoseringen altijd gevaarlijk). In de regel heeft je paard er geen tekort aan, dus ga je ook niet extra bijvoeren met vergiftiging tot gevolg.

Kortom: Een paard heeft genoeg aan gras/zooi+mineralen-blok. Heeft hij ergens een defect en daardoor een tekort? Stel dat dan vast, en voer datgene bij waaraan hij een tekort heeft. Of dat nou insuline is of iets anders maakt niet uit: Je geeft het niet "preventief", tenzij is gebleken dat je paard dat door een defect niet kan aanmaken/opnemen. Waarbij je uiteraard er primair naar streeft om eerst het defect te verhelpen, anders is het symptoombestrijding.

Groeten,
Frans
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 77½ van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact