InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 73½ van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: dinsdag 19 juli 2005, 9:4819-7-05 09:48 Nr:29688
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:29677
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ben er wéér ingestonken..... Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Nick Altena schreef op maandag, 18 juli 2005, 23:27:

> Hoe komt het nou dat mijn paard (nog) nooit last heeft gehad van
> een te hoog fructaan gehalte?

Onderzoek daarnaar is nog bezig. Het lijkt er nu sterk op dat hoefbevangenheid (door fructaan, is suiker) overeenkomt met een bepaalde vorm van diabetes bij mensen. En of je als mens diabetes krijgt is afhankelijk van factoren zoals aanleg, leeftijd, lichamelijke gesteldheid (overgewicht!), etc. Bij paarden precies zo.

> Kan het paardenlichaam aan het fructaan wennen?

Net zo min als dat een suikerpatient aan suiker kan wennen.

> Slaat dit zich ook ergens op als onbruikbare stof? ofwel , hoe
> verdwijnt dat uit het paarden lichaam?

Het verdwijnt doordat er insuline wordt gemaakt die de cellen de opdracht geeft het fructaan (door de spijsvertering omgezet in glucose) op te nemen.

> Is er niet een kans dat de problemen vooral onstaan door de
> plotselinge overgang van de hele winter hooi met waarschijnlijk
> laag fructaan gehalte met dan in het voorjaar de groene verse
> wei en dus ook veel fructaan?

Dacht ik voorheen ook, maar in het licht van dit verhaal lijkt dat erg onwaarschijnlijk.

> Gezien de test? die Pollit gedaan heeft waarbij alle paarden
> hoefbevangen werden?
> Hierbij zie ik niet vermeld om wat voor een soort paarden het
> gaat...waren dit stal paarden of 24/7 uur buiten in de wei
> paarden?

Doet er niet toe. De test was niet bedoeld als quantitatieve test maar als kwalitatieve test, namelijk dat fructaan wat met hoefbevangenheid te maken heeft.

> Waarom zien we hier in Nederland dan het ene paard in de wei die
> het wel krijgt ...en het andere niet?
> Ik bedoel...binnen 48 uur met 7, 5 gram per kilo
> lichaamsgewicht.... alle paarden!! dat is nogal wat....waarom
> zien we dat in de wei niet terug dan?

In de wei is het doorgaans lager. In ongunstige omstandigheden kan een paard aan 2,5 gram komen. Dat is niet voor alle paarden fataal, maar wel voor hoefbevangengevoelige paarden. Bedenk overigens dat het niet alleen om fructaan maar om suiker gaat. Alles wat er via krachtvoer nog bij komt (melasse!) mag je er nog bij optellen.

> Dan een opmerking...
> Let wel...ik vind het een goede informatieve pagina
> geworden....maar ik vind ook dat er nu een indruk gewekt wordt
> als zou alleen dat fructaangehalte de boosdoener zijn.

Het is in eerste instantie geschreven om van dat eiwit-verhaal af te komen. Maar wellicht moet er nog meer informatie komen. Zoals je kan zien wordt het verhaal voortdurend aangepast en uitgebreid. Het staat ook nog niet officieel online.

> Nu krijg ik al lezend een beetje een naar voorgevoel, nml. dat
> we straks alle paarden na de winter....in het voorjaar ook nog
> op stal zien staan omdat het slecht is, vanwegen het fructaan,
> ze op het gras te zetten?

Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 19 juli 2005, 9:5919-7-05 09:59 Nr:29689
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:29678
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ben er wéér ingestonken..... Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Nick Altena schreef op dinsdag, 19 juli 2005, 2:00:

> Op de pagina
> http://www.hoefnatuurlijk.nl/index_js.htm?http://www.hoefnatuurli
> jk.nl/problemen/hbh.htm
> stond tot voor zeer kort een andere tekst....ik zag dat je deze
> aangepast hebt vanwegen het fructaan verhaal?

Er is niets veranderd. Zoals het er staat staat het ook in het boek van Natuurlijk Bekappen.

> Zoals ik het nu lees zouden de eiwitten dus helemaal geen schade
> meer aan brengen?
> Je gooit het nu op de bacterien die elkaar niet liggen?

Deze informatie is altijd al op deze manier gepresenteerd. Verschillende stoffen veroorzaken verschillende problemen. Net als bij mensen: van vet kun je dik worden, van teveel suiker kun je insuline-gerelateerde aandoeningen krijgen, van teveel cholesterol... etc. etc.

> Ik ken jou, Frans, toch als een persoon die alles altijd
> onderbouwd wil hebben...liefst dubbelblinde onderzoeken
> enzo....met vooral bronnen over de info...
> Nu krijg ik toch sterk de indruk dat er toch op zijn zachts
> gezegd ergens een fout is gemaakt?
> Of het fructaan verhaal nu wel of niet klopt begin ik dan te
> twijfelen....net als met dat eiwit verhaal zoals het eerder
> vermeld stond?

Ik begrijp deze opmerkingen niet zo? De bronnen voor deze informatie zijn al oud en overal op internet te vinden. Het fructaan-gebeuren is een aanvulling hierop. Het is niet "in plaats van" maar een aanvulling op wat we al wisten.

> Waar kan ik die bron gegevens van alle drie de aan gehaalde
> punten vinden Frans?....dus zowel het oude eiwit verhaal als het
> bacterien verhaal en ook het nu nieuwe fructaan verhaal ?

Even googelen. Eiwit is proteins, fructaan is fructan, metabolism is ook een handig woordt, zetmeel is starch, etc.

> Dit soort zaken helpt niet mee in ons verhaal om mensen van brok
> af te krijgen lijkt me.

Huh?

> Je zou nmm. beter eerst de bronnen controleren alvoor je er een
> pagina over schrijft of gaat veranderen...

Huh? Heb jij bronnen kunnen vinden die wat anders vertellen dan?

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 19 juli 2005, 10:3319-7-05 10:33 Nr:29693
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:29691
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ben er wéér ingestonken..... Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Collane schreef op dinsdag, 19 juli 2005, 10:13:

> Er is mij even iets niet duidelijk nu. Ik denk dat fructaan een
> suikervervanger is.

Nee, fructaan IS een suiker. Het is een suiker die in 15% van de planten kan voorkomen.

> Dus lichaamsvreemd.

Nee, het is een normale stof. Het is alleen een koolhydraat waar wij mensen niets mee kunnen.

> Daarom groeien mensen er
> niet van en wordt het geproduceert als zoetstof.

Dat zou goed kunnen werken. Ik denk alleen dat het kunstmatig opschroeven van stoffen die van nature al voorkomen ook nare effecten kan geven. Het zou me niets verbazen als fructaan hygroscopisch is (water aantrekt) en op die manier (in grotere hoeveelheden) de darmen hindert om normaal hun werk te doen.

> Passend in het
> rijtje sorbitol en aspertaam.

Nou eh, die twee stoffen zijn wel degelijk onnatuurlijk en chemische fabrieksels. Dan maar liever fructaan.

> Ik weet dat hiervoor suikerbieten genetisch gemanipuleerd worden.

Als suikerbieten bij de 15% planten hoort die fructaan kunnen maken dan lijkt het me inderdaad niet moeilijk om met wat knutselwerk voor elkaar te krijgen dat ie dat wat fanatieker gaat doen.

> Spreken we dan van een andere vorm van fructaan in gras?

Er zijn twee hoofdvormen van fructaan, maar daaronder zijn ook weer onderverdelingen. Fructaan is een poly-saccharide, een verzameling fructose-groepen met hier en daar een glucose-molecuul eraan. De plaats waar die glucose dingen zitten kan varieren.
Het heeft wat weg van zetmeel, maar fructaan is wateroplosbaar.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 19 juli 2005, 13:3119-7-05 13:31 Nr:29727
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:29718
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: misverstanden en onwetendheid hoefbevangen Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
HannahFroukje schreef op dinsdag, 19 juli 2005, 12:29:

> Maar WAT is nou precies het probleem bij fructaan en paarden? Ik
> bedoel in het lichaam van het paard dus. Kan iemand me dat
> uitleggen? Is dat dat die suikers als "afval" blijven hangen
> omdat ze niet omgezet kunnen worden? Of ontstaan er schadelijke
> bijproducten?

Op de pagina over het fructaan http://www.hoefnatuurlijk.nl/misc/fructaan.htm staat het inmiddels.

Deze pagina is nog in opbouw. Je kunt daar nu trouwens ook de actuele fructaan-index in werking zien. De risico-aanduiding staat nu op "laag" omdat er weinig zonneschijn is, maar door de hoge temperatuur veel groei mogelijk is.

Voor op- of aanmerkingen houden wij ons aanbevolen.

Groeten,
Frans
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 73½ van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact