InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
163 berichten
Pagina 10½ van 11
Je leest nu alle berichten van "Julia el Mecky"
Volg datum > Datum: vrijdag 20 november 2009, 0:3820-11-09 00:38 Nr:180079
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180053
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zand uit de darmen, welk middel is goed? Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
De mesttest: 5-6 mestballen oplossen in water, afwachten, en dan: minder of gelijk aan 1 theelepel = OK. Tussen 1 theelepel en 1 eetlepel = zandkuur geven. 1 eetlepel of meer = DA bellen. Dat is de vuistregel.

Het lastige is dat een mesttest zeker niet 100% betrouwbaar is. Het is natuurlijk goed om 1x per maand te testen, maar het zand wordt ongelijk over de mestballen verdeeld. Daarnaast is het probleem niet dat er zand bij een paard naar binnen gaat, maar dat het er niet meer uitkomt en voor koliek zorgt. d.w.z een mesttest kan helemaal "clean" zijn, terwijl er wel een hoop zand in de darmen zit dat er niet uitkomt.

Daarom is 1 zandkuurtje per jaar/half jaar (dat laatste doe ik) zeker een goed idee m.i.
Verder kun je ervoor kiezen om tussendoor een paar keer per week een beetje lijnzaad te geven. Met dit alles moet je wel oppassen dat je niet "overdoseert", omdat de darmperistaltiek dan minder goed wordt; de darmen worden als het ware luier. Normaal lijnzaad moet je koken, australisch lijnzaad (linosan) kan je "rauw" geven, omdat hier geen blauwzuur in zit.

Ik geef psyllium husk van De Groene Os. Helemaal melasse vrij. Er moet 2 liter water bij en meteen gegeven worden (dus niet laten wellen o.i.d.). Omdat dit in principe dus vooral water is, doe ik er wat dingetjes doorheen: ik gooi er stukjes appel en wortel in, een klein beetje suikerarme muesli op de bodem, beetje zemelen... maar als je paarden suikergevoelig zijn is bietenpulp inderdaad een goede optie (ookal schijnen veel paarden dit in het begin niet lekker te vinden). Dit is een kuur van 7 dagen en per dag geef je een maatschep van 100 mL psyllium husk (op de verpakking wordt geen onderscheid gemaakt tussen de dosis en de grootte van het paard).
Volg datum > Datum: vrijdag 20 november 2009, 19:1820-11-09 19:18 Nr:180147
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180129
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zand uit de darmen, welk middel is goed? Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
trea hoex schreef op vrijdag 20 november 2009, 13:49:

> Julia el Mecky schreef op vrijdag 20 november 2009, 0:38:
>
>> De mesttest: 5-6 mestballen oplossen in water, afwachten, en

> de dag erna veel donkerder dan voorheen. Ik heb alleen ervaring
> met de psyllium in sandclear. Wist helemaal niet dat er
> inmiddels een melassevrije samenstelling voorhanden was. Super!
> Komt héél goed uit (met een hoefbevangen pony) ;-)

Hoi Trea,
hmm, nee, ik kan niet zeggen dat de mest donkerder werd - het is me in ieder geval niet opgevallen. Je zou juist verwachten dat hij lichter werd toch - omdat er zand mee naar buiten komt?
Groetjes
Volg datum > Datum: maandag 23 november 2009, 18:2023-11-09 18:20 Nr:180324
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180302
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paardje heeft de bibbers. Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Je hoort inderdaad vaak dat de overgangsperiode niet in 1 keer goed gaat, dat wil dus niet zeggen dat jij je paard nooit meer zonder deken kan houden. Als je toch vaak bij je paardje bent zou ik inderdaad afhankelijk van het weer af en toe een regendeken opleggen. Dit is voor mijn paardje ook de eerste winter zonder deken. Nu heeft hij wel een hele goede vacht, dikker dan de andere paarden die al jaren zonder deken staan, maar het waait hier zo hard dat de lantaarnpaal buiten staat te schudden en dat dan in combinatie met de regen en alleen bomen/bos hebben om in te schuilen.... ik zal in ieder geval heel erg opgelucht en verbaasd zijn als hij morgen (of binnenkort) niet ziek is. Succes met je paardje
Volg datum > Datum: woensdag 25 november 2009, 16:1025-11-09 16:10 Nr:180466
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Gras is slecht voor paarden? Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Beetje aansluitend op het Jaime Jackson seminar (kon er zelf niet bij zijn, maar wel gehoord over wat hij heeft verteld). Net is mijn bekapper langsgeweest en hij vertelde me dat hij zich zorgen maakte over mijn nieuwe plek (het is een natuurreservaat van 30 ha met heel veel gras). Ik dacht in eerste instantie dat veel gras niet per se een probleem hoeft te zijn, aangezien ik wist dat velen van jullie in de zomer bijv. zo veel gras hebben dat jullie niet eens ruwvoer bij hoeven te voeren. Ik dacht dat paarden die gevoelig zijn voor fructaan een uitzondering zijn en dat je dat dan meteen merkt. Mijn bekapper zei dat het echter zo is dat paarden niet goed tegen een grote hoeveelheid gras in het voorjaar kunnen en dat het immuunsysteem stelselmatig wordt afgebroken met chronische hoefbevangenheid als gevolg. Hij zag ook dat 2 van de 3 paarden (de 3e is er pas bijgekomen dus die kan niet als vergelijking worden gebruikt) waar mijn paard mee samen staat chronisch bevangen zijn. Dit was mij dus niet opgevallen omdat het vrolijke paardjes zijn die veel rondrennen. Vandaag stond er 1 zelfs op een heuvel te slapen (met achterbenen hoger dan voorbenen), maar inderdaad: allemaal kleine groeiringen!
Mijn bekapper zei dat veel gras een echte founder trap is voor ieder paard en dat het ene paard er natuurlijk minder gevoelig voor is dan het andere, maar dat in principe elk paard beter af is als je het grazen beperkt. Het klonk erg logisch wat hij vertelde en hij zei dat er nu ook onderzoek naar wordt gedaan bij wilde paarden.
Ik ben dus heel benieuwd naar degenen die veel gras tot hun beschikking hebben in de zomer/voorjaar - wat merken jullie aan jullie paarden?
Voordat ik op zoek zou gaan naar weer een nieuwe plek, vraag ik me ook af of ik niet beter kan afwachten hoe het gaat met zijn hoeven. Als hij een beetje pijnlijke hoeven heeft is dat misschien minder erg dan als hij erge last heeft van zijn artrose (die nu veel minder is sinds hij op deze plek staat + er is helaas geen paddock paradise bij mij in de buurt). Maar aan de andere kant vind ik het langzaam afbreken van het immuunsysteem ook een heel erg eng risico om te nemen - dat het niet acuut is, maar iets wat er langzaam insluipt. Zou het daarna nog wel te herstellen zijn? Hij vergeleek het met jarenlang fastfood eten; eerst merk je niet echt iets, maar na 20 jaar...
En wat ik me ook afvraag is hoe je zou kunnen weten hoeveel pijn je paard heeft.

In ieder geval ben ik erg benieuwd naar jullie meningen en ervaringen. Dit is voor mij in ieder geval erg nieuw omdat ik er nooit aan had gedacht dat een paard niet goed tegen gras zou kunnen!
Volg datum > Datum: woensdag 25 november 2009, 16:3425-11-09 16:34 Nr:180468
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180466
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gras is slecht voor paarden? Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Fructans, which the horse has no digestive enzymes to break down, must go to the posterior gut to be broken down by fermentation in the cecum and colon. The simple sugars, proteins, and fats are digested by enzymes in the small intestines unless there is a massive over load. The fiber content and coarse nature of mature oat hay slows the movement of ingested material so that the enzymes have time to do their job.

Mijn bekapper verwees overigens naar het werk van dr. Chris Pollitt (tevens degene die nu onderzoek doet naar de gevolgen van fructaan voor paarden)
Volg datum > Datum: woensdag 25 november 2009, 19:5925-11-09 19:59 Nr:180480
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180477
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gras is slecht voor paarden? Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
> Ik heb wel bevangen paarden in "natuur"gebieden gezien.
> Relatief veel zelfs, vind ik. Maar dat komt vooral omdat
> Nederlanders een beetje verwrongen kijk hebben op "natuur",
> iets waar Mongolen, Spanjaarden of Zweden veel minder aan
> lijden; de meeste natuurgebieden hier in NL moeten dringend
> "verarmen" van de beheerders. Nu doe je dat verarmen niet door
> er ponies in te zetten, maar de neiging tot bevangen raken van
> de ponies is wel een goede indicator dat het terrein (c.q. de
> vegetatie) in relatie tot wat ponies nodig hebben veel te
> voedselrijk is.

Dit was inderdaad ook de vraag die ik als eerste stelde: hoe zit het dan met wilde paarden, die grazen toch ook de hele dag door? Mijn bekapper zei wat jij ook zei Egon, dat er wel degelijk paarden zijn in de natuur, zoals de Konikspaarden, die hoefbevangen raken. Die dr. Pollitt doet dus geloof ik onderzoek naar verschillende gebieden en zoekt een link tussen gras/gronsoorten en hoefbevangenheid.
Ik zal over een paar dagen wel even een paar foto's maken van de hoeven van de andere paarden die daar staan.
Zouden jullie het even aankijken in mijn plaats en zonodig weghalen, of...?
Volg datum > Datum: woensdag 25 november 2009, 20:0525-11-09 20:05 Nr:180483
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180480
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gras is slecht voor paarden? Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Om nog even duidelijker te maken wat ik bedoelde:
ik dacht dus eerst dat fructaan in gras iets was waar SOMMIGE paarden gevoelig voor waren. Net als dat sommige mensen allergisch zijn voor chocola, wil het nog niet zeggen dat chocola slecht is voor mensen. Maar nu, na wat ik heb gehoord en me er ook van bewust ben dat er een hele grote hoeveelheid bevangen paarden/ponies is onder degenen die 24/7 kunnen grazen, lijkt het me eigenlijk hartstikke logisch dat gras helemaal niet goed is voor paarden. Gras met mate kan misschien geen kwaad, maar als je echt veel geeft is het dus voor geen enkel paard gezond en kan je er bijna zeker van zijn dat ze in min of meerdere mate bevangen worden?
Volg datum > Datum: woensdag 25 november 2009, 23:4125-11-09 23:41 Nr:180512
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180507
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gras is slecht voor paarden? Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Bedankt voor de links Egon, zal er morgen naar kijken.

Ik zal zaterdag ook even foto's maken van het natuurgebied; van het gras dus.

Misschien dat ik het verkeerd onthouden heb, ik dacht echt dat hij immuunstelsel zei, maar misschien heeft hij stofwisselingsstelsel gezegd?
Naar mijn weten laat Jaime Jackson zijn paarden maar een klein gedeelte van de dag vers gras eten, voor de rest hooi. Hierboven heb ik een stukje neergezet waarin stond dat (als ik het goed begrepen heb, was niet heel duidelijk namelijk) goed hooi veel langzamer verteerd wordt dan gras, waardoor enzymen langer de tijd hebben om de suikers die erin zitten te verwerken.
Die pony's die bij mijn paard staan zijn ook wel echt te dik, dus dat zou er zeker mee te maken kunnen hebben.
Zijn er mensen hier in NL die hun paarden in de zomer op 24/7 op veel gras hebben staan waarbij het goed gaat?
Wat zouden jullie doen in mijn geval? Kijken of het goed gaat en een optie achter de hand houden waar hij heen kan als het niet goed gaat? Maar heb dus niet de mogelijkheid om hem van het gras af te halen als de fructaan-index hoog is.
Merk ik het snel genoeg als het niet goed gaat? Aan die andere pony's merk ik bijv. totaal niet dat ze pijn hebben, dat maakt het zo lastig.
Aan de andere kant denk ik dat het misschien wel goed zou zijn om te proberen hoe het gaat, aangezien ik anders zeker weet dat hij achteruit gaat met zijn artrose, en daar heeft hij erge last van als hij veel stilstaat.
Volg datum > Datum: vrijdag 27 november 2009, 14:1427-11-09 14:14 Nr:180603
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180512
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gras is slecht voor paarden? Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Julia el Mecky schreef op woensdag 25 november 2009, 23:41:

> Bedankt voor de links Egon, zal er morgen naar kijken.
>
> Ik zal zaterdag ook even foto's maken van het natuurgebied; van

> Aan de andere kant denk ik dat het misschien wel goed zou zijn
> om te proberen hoe het gaat, aangezien ik anders zeker weet dat
> hij achteruit gaat met zijn artrose, en daar heeft hij erge
> last van als hij veel stilstaat.

Vraag beetje verloren geraakt tussen andere reacties geloof ik :-P, maar... wat moet ik nou doen?? Afwachten of....?
Volg datum > Datum: vrijdag 27 november 2009, 16:2827-11-09 16:28 Nr:180617
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180605
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gras is slecht voor paarden? Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
trea hoex schreef op vrijdag 27 november 2009, 14:56:

> Julia el Mecky schreef op woensdag 25 november 2009, 16:34:
>
>> Fructans, which the horse has no digestive enzymes to break
>> down, must go to the posterior gut to be broken down by
>> fermentation in the cecum and colon. The simple sugars,
>> proteins, and fats are digested by enzymes in the small
>> intestines unless there is a massive over load. The fiber
>> content and coarse nature of mature oat hay slows the movement
>> of ingested material so that the enzymes have time to do their
>> job.
>
> Waaruit heb je dit gequoted Julia?

o, vergeten de link erbij te zetten. Het was een blog van een wetenschapper/dierenarts. Ik zal het straks nog even op proberen te zoeken.
Volg datum > Datum: vrijdag 27 november 2009, 16:3227-11-09 16:32 Nr:180619
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180611
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hier wordt ik toch wel blij van Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Rita Klompmaker schreef op vrijdag 27 november 2009, 15:54:

> Liesje_Olli schreef op vrijdag 27 november 2009, 15:44:
>
>> Debbie schreef op vrijdag 27 november 2009, 15:39:

>>
>> SUPER!!! :-D
>
> Yes! langzaam maar zeker!

Hoi Debbie,
Leuk bericht!
Even off-topic: had jij jouw paarden niet ook in een natuurgebied staan hier in NL? Ik nl. ook en maak me, sinds een gesprek met mijn bekapper, nogal zorgen om hoefbevangenheid ten gevolge van het vele vele gras dat daar in het natuurgebied staat. Heb jij ooit iets van hoefbevangenheid ondervonden aan jouw paarden?
Groetjes Julia
Volg datum > Datum: vrijdag 27 november 2009, 19:0527-11-09 19:05 Nr:180629
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180626
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hier wordt ik toch wel blij van Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Hoi Andrea,
Mijn paard is net verhuisd naar een nieuwe plek met vreselijk veel gras (is een natuurgebied). In de winter is er over het algemeen geen gevaar, dan verkeert het gras als het ware in winterslaap (aldus mijn bekapper), maar in voorjaar/zomer wel.
In ieder geval zijn 2 ponies (de enige die daar langere tijd staan) licht chronisch hoefbevangen, maar zij zijn ook echt veel te dik - echt tonnetje rond. Vandaar dat ik me ook afvraag hoezeer de hoefbevangenheid wordt veroorzaakt/versterkt door hun overgewicht en hoezeer door de fructaan in het gras. Ik kan je dus niet vertellen over mijn eigen ervaringen en vraag me dus af wat ik zal doen: het aankijken en proberen of het goed gaat, of geen risico's nemen. Ik merkte zelf niks aan de pony's: zijn vrolijk, bewegen veel, maar als je echt de hoeven observeert zie je het wel aan de groeiringen.
Hoe lang staan jouw paarden al op dit gras? En je hebt nooit iets gemerkt - ziet niks geks aan de hoeven? Is de plek waar jouw paarden staan van jezelf, of van iemand anders?
Als je paarden echt te dik zijn en het lukt niet om ze af te laten vallen middels beweging, dan zou ik er zelf voor kiezen om, als je er geld voor hebt, iets in de zin van een paddock paradise te maken en op die manier het grazen te beperken zonder af te doen van de kilometers die ze per dag afleggen - als het goed is bewegen ze dan zelfs meer. Maar goed, dat kost wel wat natuurlijk...
Het lastige van hoefbevangenheid is dat het niet per se accuut is, maar er langzaam in kan kruipen volgens mijn bekapper. Hij vergeleek het met een mens dat zijn hele leven fastfood eet: eerst merk je er niks van, maar na 20 jaar wel.

Volg datum > Datum: zondag 29 november 2009, 0:5829-11-09 00:58 Nr:180704
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180608
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Insuline resistent Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Hoi Marleen,
Ik zou ook de hoefijzers eraf halen.
Hoefbevangenheid is een proces waarbij de verbinding (de witte lijn) tussen hoefwand en hoefbeen verbroken wordt. De nagels van een hoefijzer worden ín de witte lijn geslagen en dit verhindert het herstel van de verbinding dus aanzienlijk.
Daarnaast verhindert een hoefijzer de doorbloeding van de hoef, omdat deze dan minder beweeglijk is en dus minder een "pompbeweging" (hoefmechanisme) kan maken. Minder doorbloeding betekent langzamer herstel omdat afvalstoffen moeilijker af worden gevoerd en voedingsstoffen slechter worden aangevoerd.
Als alternatief voor ijzers kun je je pony een groot deel van de dag hoefschoenen omdoen en hier (siliconen?)pads inleggen (Trea hier doet dit ook met haar hoefbevangen pony) en dat geeft in het geval van haar pony erg veel verlichting. Ze heeft ook kort geleden een filmpje hier geplaatst van haar hoefbevangen pony eerst zonder en daarna met hoefschoenen; ze liep enorm veel beter en was veel vrolijker met de hoefschoenen aan. Trudy (Verasita) hier op het forum had geloof ik een speciaal sokje gemaakt voor dit doel en dat hielp ook. Dus je kan hen even vragen naar hun ervaringen.

Hoefschoenen verhinderen het hoefmechanisme niet en zijn daarom een zozeer goede vervanging voor hoefijzers. Nog een voordeel is dat je hoefschoenen uit kan doen en zodoende de mogelijkheid hebt om de hoef zo bij te houden/vijlen dat je pony zo min mogelijk pijn heeft van de hoefbevangenheid – iets wat met hoefijzers niet kan. Hiervoor kun je contact opnemen met een professioneel natuurlijk bekapper. Ik raad in ieder geval mijn bekapper heel erg aan (www.paardinbalans.nl), hij weet erg veel van hoefbevangenheid, maar ik weet niet zeker of hij bij jou in de buurt komt. Ik zou geen “normale” bekapper nemen, tenzij je geen andere mogelijkheid hebt. Ik heb gemerkt dat zij vaak veel minder kennis bezitten over hoefbevangenheid.
Ik heb in ieder geval nog nooit gehoord van een hoefbevangen paard dat natuurlijk bekapt werd en ingeslapen moest worden, daarentegen wel heel vaak dat een hoefbevangen paard met ijzers. Dat zal ongetwijfeld ook liggen aan de pessimistische opvattingen die “traditionele” mensen/dierenartsen hebben over het herstel van hoefbevangen paarden, maar toch.

In ieder geval heel veel sterkte met je paard en fijn dat hij nu in het zand kan staan, dat zal vast ook veel verlichting geven. Heb je ook de mogelijkheid om het zand nat te maken? Nat zand schijnt nog effectiever te zijn tegen pijn en kanteling van het hoefbeen dan droog zand.
Verder zou ik inderdaad zeker geen muesli of ander voer bijvoeren. Alleen veel goede kwaliteit hooi (eventueel gespoeld met water) en als je paard hiervoor altijd brokjes kreeg en/of als je het hooi spoelt, dan zou ik een voedingssupplement bijvoeren (equilife F4F, kan je hier bestellen en bevat 0% suiker/granen), maar ik weet niet wat de meningen van anderen hierover zijn. Verder kun je water en hooi een eind uit elkaar plaatsen in de paddock om beweging van je pony te stimuleren. Moet je er wel op letten dat je pony niet zoveel pijn heeft dat hij liever niet eet/drinkt dan beweegt, maar uit jouw verhaal maak ik op dat dit (nu) niet het geval is.

Groetjes Julia
Volg datum > Datum: zondag 29 november 2009, 1:0229-11-09 01:02 Nr:180705
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180704
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Insuline resistent Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
www.paardinbalans.nl moet het zijn, computer heeft het aanhalingsteken en de komma per ongeluk bij de link gevoegd.
Je leest nu alle berichten van "Julia el Mecky"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
163 berichten
Pagina 10½ van 11
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact