InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
163 berichten
Pagina 10½ van 11
Je leest nu alle berichten van "Julia el Mecky"
Volg datum > Datum: vrijdag 27 november 2009, 16:2827-11-09 16:28 Nr:180617
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180605
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gras is slecht voor paarden? Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
trea hoex schreef op vrijdag 27 november 2009, 14:56:

> Julia el Mecky schreef op woensdag 25 november 2009, 16:34:
>
>> Fructans, which the horse has no digestive enzymes to break
>> down, must go to the posterior gut to be broken down by
>> fermentation in the cecum and colon. The simple sugars,
>> proteins, and fats are digested by enzymes in the small
>> intestines unless there is a massive over load. The fiber
>> content and coarse nature of mature oat hay slows the movement
>> of ingested material so that the enzymes have time to do their
>> job.
>
> Waaruit heb je dit gequoted Julia?

o, vergeten de link erbij te zetten. Het was een blog van een wetenschapper/dierenarts. Ik zal het straks nog even op proberen te zoeken.
Volg datum > Datum: vrijdag 27 november 2009, 16:3227-11-09 16:32 Nr:180619
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180611
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hier wordt ik toch wel blij van Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Rita Klompmaker schreef op vrijdag 27 november 2009, 15:54:

> Liesje_Olli schreef op vrijdag 27 november 2009, 15:44:
>
>> Debbie schreef op vrijdag 27 november 2009, 15:39:

>>
>> SUPER!!! :-D
>
> Yes! langzaam maar zeker!

Hoi Debbie,
Leuk bericht!
Even off-topic: had jij jouw paarden niet ook in een natuurgebied staan hier in NL? Ik nl. ook en maak me, sinds een gesprek met mijn bekapper, nogal zorgen om hoefbevangenheid ten gevolge van het vele vele gras dat daar in het natuurgebied staat. Heb jij ooit iets van hoefbevangenheid ondervonden aan jouw paarden?
Groetjes Julia
Volg datum > Datum: vrijdag 27 november 2009, 19:0527-11-09 19:05 Nr:180629
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180626
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hier wordt ik toch wel blij van Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Hoi Andrea,
Mijn paard is net verhuisd naar een nieuwe plek met vreselijk veel gras (is een natuurgebied). In de winter is er over het algemeen geen gevaar, dan verkeert het gras als het ware in winterslaap (aldus mijn bekapper), maar in voorjaar/zomer wel.
In ieder geval zijn 2 ponies (de enige die daar langere tijd staan) licht chronisch hoefbevangen, maar zij zijn ook echt veel te dik - echt tonnetje rond. Vandaar dat ik me ook afvraag hoezeer de hoefbevangenheid wordt veroorzaakt/versterkt door hun overgewicht en hoezeer door de fructaan in het gras. Ik kan je dus niet vertellen over mijn eigen ervaringen en vraag me dus af wat ik zal doen: het aankijken en proberen of het goed gaat, of geen risico's nemen. Ik merkte zelf niks aan de pony's: zijn vrolijk, bewegen veel, maar als je echt de hoeven observeert zie je het wel aan de groeiringen.
Hoe lang staan jouw paarden al op dit gras? En je hebt nooit iets gemerkt - ziet niks geks aan de hoeven? Is de plek waar jouw paarden staan van jezelf, of van iemand anders?
Als je paarden echt te dik zijn en het lukt niet om ze af te laten vallen middels beweging, dan zou ik er zelf voor kiezen om, als je er geld voor hebt, iets in de zin van een paddock paradise te maken en op die manier het grazen te beperken zonder af te doen van de kilometers die ze per dag afleggen - als het goed is bewegen ze dan zelfs meer. Maar goed, dat kost wel wat natuurlijk...
Het lastige van hoefbevangenheid is dat het niet per se accuut is, maar er langzaam in kan kruipen volgens mijn bekapper. Hij vergeleek het met een mens dat zijn hele leven fastfood eet: eerst merk je er niks van, maar na 20 jaar wel.

Volg datum > Datum: zondag 29 november 2009, 0:5829-11-09 00:58 Nr:180704
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180608
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Insuline resistent Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
Hoi Marleen,
Ik zou ook de hoefijzers eraf halen.
Hoefbevangenheid is een proces waarbij de verbinding (de witte lijn) tussen hoefwand en hoefbeen verbroken wordt. De nagels van een hoefijzer worden ín de witte lijn geslagen en dit verhindert het herstel van de verbinding dus aanzienlijk.
Daarnaast verhindert een hoefijzer de doorbloeding van de hoef, omdat deze dan minder beweeglijk is en dus minder een "pompbeweging" (hoefmechanisme) kan maken. Minder doorbloeding betekent langzamer herstel omdat afvalstoffen moeilijker af worden gevoerd en voedingsstoffen slechter worden aangevoerd.
Als alternatief voor ijzers kun je je pony een groot deel van de dag hoefschoenen omdoen en hier (siliconen?)pads inleggen (Trea hier doet dit ook met haar hoefbevangen pony) en dat geeft in het geval van haar pony erg veel verlichting. Ze heeft ook kort geleden een filmpje hier geplaatst van haar hoefbevangen pony eerst zonder en daarna met hoefschoenen; ze liep enorm veel beter en was veel vrolijker met de hoefschoenen aan. Trudy (Verasita) hier op het forum had geloof ik een speciaal sokje gemaakt voor dit doel en dat hielp ook. Dus je kan hen even vragen naar hun ervaringen.

Hoefschoenen verhinderen het hoefmechanisme niet en zijn daarom een zozeer goede vervanging voor hoefijzers. Nog een voordeel is dat je hoefschoenen uit kan doen en zodoende de mogelijkheid hebt om de hoef zo bij te houden/vijlen dat je pony zo min mogelijk pijn heeft van de hoefbevangenheid – iets wat met hoefijzers niet kan. Hiervoor kun je contact opnemen met een professioneel natuurlijk bekapper. Ik raad in ieder geval mijn bekapper heel erg aan (www.paardinbalans.nl), hij weet erg veel van hoefbevangenheid, maar ik weet niet zeker of hij bij jou in de buurt komt. Ik zou geen “normale” bekapper nemen, tenzij je geen andere mogelijkheid hebt. Ik heb gemerkt dat zij vaak veel minder kennis bezitten over hoefbevangenheid.
Ik heb in ieder geval nog nooit gehoord van een hoefbevangen paard dat natuurlijk bekapt werd en ingeslapen moest worden, daarentegen wel heel vaak dat een hoefbevangen paard met ijzers. Dat zal ongetwijfeld ook liggen aan de pessimistische opvattingen die “traditionele” mensen/dierenartsen hebben over het herstel van hoefbevangen paarden, maar toch.

In ieder geval heel veel sterkte met je paard en fijn dat hij nu in het zand kan staan, dat zal vast ook veel verlichting geven. Heb je ook de mogelijkheid om het zand nat te maken? Nat zand schijnt nog effectiever te zijn tegen pijn en kanteling van het hoefbeen dan droog zand.
Verder zou ik inderdaad zeker geen muesli of ander voer bijvoeren. Alleen veel goede kwaliteit hooi (eventueel gespoeld met water) en als je paard hiervoor altijd brokjes kreeg en/of als je het hooi spoelt, dan zou ik een voedingssupplement bijvoeren (equilife F4F, kan je hier bestellen en bevat 0% suiker/granen), maar ik weet niet wat de meningen van anderen hierover zijn. Verder kun je water en hooi een eind uit elkaar plaatsen in de paddock om beweging van je pony te stimuleren. Moet je er wel op letten dat je pony niet zoveel pijn heeft dat hij liever niet eet/drinkt dan beweegt, maar uit jouw verhaal maak ik op dat dit (nu) niet het geval is.

Groetjes Julia
Volg datum > Datum: zondag 29 november 2009, 1:0229-11-09 01:02 Nr:180705
Volg auteur > Van: Julia el Mecky Opwaarderen Re:180704
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Insuline resistent Structuur
Julia el Mecky
Nederland


163 berichten
sinds 4-10-2008
www.paardinbalans.nl moet het zijn, computer heeft het aanhalingsteken en de komma per ongeluk bij de link gevoegd.
Je leest nu alle berichten van "Julia el Mecky"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
163 berichten
Pagina 10½ van 11
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers, lorijcka.
contact