InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Hoeven
Alles over hoeven, natuurlijk bekappen, etc.
 
29 berichten
Pagina 1½ van 2
Je leest nu onderwerp "Vochtgehalte in hoeven, wel of geen dagelijks contact met water?", gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: vrijdag 22 januari 2016, 11:2422-1-16 11:24 Nr:272358
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:272349
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vochtgehalte in hoeven, wel of geen dagelijks contact met water? Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
Arabesk schreef op donderdag 21 januari 2016, 20:41:

>
> Het kwam idd oorspronkelijk bij de bewering van Strasser vandaan. Maar ook
> het PN boek raadt aan om dagelijks contact met water te hebben voor de
> hoeven. Nou is dat in Nederland haast onvermijdelijk... dauw, regen.......
De ex-strasseraar in Losheim beweert zelfs dat ze een eindje dieper onder water moeten staan vanwege de druk (eh... zeg 30cm onder de oppervlakte, de atmosfeer is 1 bar, dus op 30cm 1,03 bar... of hoeveel dieper moet dat nog :-D ).

Of wilde paarden in de natuur in het water staan hangt er maar vanaf hoe de drinkplek eruit ziet, lijkt me. Praktisch is het vaak handiger dat ze met de voorvoeten in het water moeten staan om te kunnen drinken, maar als het een smal beekje is, of sowieso hoeft de achterkant er echt niet per se in. En tot hoe ver moeten ze erin, helemaal t/m de kroonrand?

Is het feit dat ze bij het drinken geheel/gedeeltelijk in het water staan bewijs dat dat functioneel voor hoeven ook daadwerkelijk noodzakelijk is? Is het in het water staan niet eenvoudigweg handiger, lekker koel of ...?

De voeten van m'n levende paarden zijn echt niet gekrompen in tijden van extreme droogte waar er zelfs geen ochtenddauw is voor maanden aaneen. Ik heb geen 2 maten hoefschoenen nodig dan, een grote voor als het nat is en een kleine voor wanneer het maandenlang kurkdroog is. De afgelopen zomer was zo'n periode toevallig. Waar blijft inderdaad dat wat ín de voet zit als die hoefwand van een levend paard zo zou krimpen als een dood stuk hoefwand? Een dood stuk hoefwand is in no time volledig krom getrokken....
Aan de andere kant zijn er verhalen van mensen die meemaken dat er vaak zweren komen bij de overgang van een heel droge periode naar een natte. Klopt die correlatie en zit er daadwerkelijk een causaal verband?

We weten allemaal dat kurkdroge keiharde voeten door hun hardheid een stuk zwaarder te bekappen zijn dan hoeven die langer in de nattigheid hebben gestaan.
Dus ja, wat doet water precies met zool en hoefwandmateriaal? Tot hoever dringt de vocht of het gebrek daaraan door? Dat harde bij droogte is vaak maar een laagje eelt aan de oppervlakte. Eenmaal daardoor gaat het een stuk makkelijker. Verandert een eindje dieper de hardheid van zool en hoefwand daadwerkelijk naar gelang droogte en vocht?

Paardenhoeven elke dag in water zetten? Zonder functioneert het ook. De paarden in de Namibische woestijn krijgen water uit een drinkbak, geen hoeven in het water. http://www.blickwinkel.de/archive/BLWS011061
Toch maar gaan badderen elke dag?

Aan de andere kant, misschien als je doel is de hoefvorm te veranderen, pathologie te genezen, er meer beweging en doorbloeding in te krijgen daarvoor... Misschien is het dan wel handig elke dag de hoeven te badderen zodat ze zachter en beweeglijker worden/zijn. Zonder een hard laagje eelt aan de buitenkant gaat dat misschien wel vlotter. En is dat niet wat dr. Strasser wil doen... hoeven genezen. Misschien niet zo gek dat ze vanuit dat oogpunt tot die badderconclusie komt...? Heb dat zelf ook wel es gezien, dat pas in nattere tijden de hoefvormverandering echt op gang kwam (maar ja, ook dat kan gewoon toeval geweest zijn, los van wel of niet vochtiger, omdat het toch al op het punt stond te gebeuren).
Volg datum > Datum: vrijdag 22 januari 2016, 12:2722-1-16 12:27 Nr:272359
Volg auteur > Van: Gaelle Opwaarderen Re:272358
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vochtgehalte in hoeven, wel of geen dagelijks contact met water? Structuur

Gaelle
Belgie

Jarig op 9-6

383 berichten
sinds 15-5-2010
Hoefwand is altijd dood. Of die nu nog rond het hoefbeen zit of niet.
Verschil met een stuk hoefwand dat niet meer aan de hoef zit, is dat er geen structuren meer inzitten. Krimpt het echt of vervormt het vooral hm? Ik zie die stukken hoefwand opkrullen en vervormen maar echt krimpen? Ook iets leuk is mss hoefwand wegen, nadat je de buitenkant toch afgedroogd hebt als die nat is. En na tijdje drogen nog is wegen. Wel een heel nauwkeurig schaaltje nodig dan. Weet niet of het veel gaat verschillen of niet, zijn gewoon testjes die je kan doen :-P
Mijn dode op formol gedroogde hoef (met hoefbeen en pezen nog in) heeft nog steeds dezelfde vorm als toen ik hem uit de vriezer haalde.
Naschrift (vrijdag 22 januari 2016, 12:28):
Al die artikels en tekstjes van Jantine moet ik wel nog is lezen.. Mag er nu niet aan beginnen of ik leer weer niks vandaag, dus als ik iets dubbel gezegd heb of compleet negeer, sorry :P
Je leest nu onderwerp "Vochtgehalte in hoeven, wel of geen dagelijks contact met water?", gefilterd op rubriek
Hoeven
Alles over hoeven, natuurlijk bekappen, etc.
 
29 berichten
Pagina 1½ van 2
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact