InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
3 berichten
Pagina 1 van 1
Je leest nu onderwerp "over wormeieren en de wormcomposthoop"
Volg datum > Datum: maandag 24 mei 2004, 14:5524-5-04 14:55 Nr:6666
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: over wormeieren en de wormcomposthoop Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003

Hierbij kom ik terug op de vraag: Wat gebeurt er met de eieren van de paardenwormen als ze op de composthoop terecht komen.
Dit is een zeer terechte vraag, want het is voor te stellen dat via deze eieren in de wormenmest die als bemesting over de weide gestrooid gaat worden, het gras opnieuw besmet wordt.
Op deze vraag moest ik het antwoord schuldig blijven. Daarom heb ik naar de universiteit van Gent gebeld en met Professor Clarenbolt gesproken.
Een 100% hard antwoord is er niet omdat er nooit onderzoek naar gedaan is. Het is dus een theoretisch beredeneerd antwoord, maar volgens mij kunnen we er wel wat mee.
De Professor stelt dat de eieren in de composthoop mogelijk door de hogere temperatuur zullen sterven, terwijl de overlevenden door de aanwezige temperatuur en vochtigheid in de hoop zullen ontkiemen. Hij verwacht dat de geboren larven voordat zij het besmettelijke stadium L3 (staat voor aantal vervellingen) zullen bereiken reeds afgestorven zijn. Een larve kan volgens hem alleen overleven als hij terecht kan komen in het gras. Voordat hij dit kan doen is er al zoveel tijd overheen gegaan dat hij dus allang afgestorven is.

Conclusie:
Als je alleen goed omgezette mest, dus dat wat niet meer als mest te herkennen is, op de wei brengt, loop je geen kans je wei met paardenwormen te besmetten.

Dit sluit goed aan bij mijn artikel waarin ik stelde dat je om de wormenmest of humus te kunnen oogsten de bovenste laag verse mest en compostwormenlaag er vlak onder, naast de oude hoop moet leggen om een nieuwe hoop te starten.
Na enige tijd, want er verhuizen dan nog duizenden wormen naar het nieuwe voedsel en het is zonde om je werknemers uit te moorden kan je dus de humus zonder zorgen op je wei strooien.
Groeten
Piet
Volg datum > Datum: maandag 24 mei 2004, 23:5924-5-04 23:59 Nr:6686
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:6666
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: over wormeieren en de wormcomposthoop Structuur
Piet schreef op maandag, 24 mei 2004, 14:55:

Hoi Piet,
Bedankt voor de speurtocht. Ik ben overtuigd en klaar om te beginnen met de experiment, maar...! Ik kan geen een wormpje vinden in omze 2 maand oud mesthoop. Moet ik geduld hebben, komen ze nog, of komt dat voor dat de wormpjes sommige mesthopen toch niet aantrekkelijk vinden?

Groetjes,
Böske

Volg datum > Datum: dinsdag 25 mei 2004, 7:3325-5-04 07:33 Nr:6694
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:6686
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: over wormeieren en de wormcomposthoop Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Jos Verhoeven schreef op maandag, 24 mei 2004, 23:59:

> Piet schreef op maandag, 24 mei 2004, 14:55:
>
> Hoi Piet,
> Bedankt voor de speurtocht. Ik ben overtuigd en klaar om te
> beginnen met de experiment, maar...! Ik kan geen een wormpje
> vinden in omze 2 maand oud mesthoop. Moet ik geduld hebben,
> komen ze nog, of komt dat voor dat de wormpjes sommige mesthopen
> toch niet aantrekkelijk vinden?
>
> Groetjes,
> Böske
>

Ja, wormen komen uiteindelijk altijd in een mesthoop, maar ik denk dat je nog wel geduld moet hebben. Als de hoop gewoon op de grond ligt komt het bodemleven vanzelf op gang, eerst natuurlijk bacterien die de onderste laag beginnen voor te verteren en daarna groter spul. Het snelste gaat het als je de hoop kunt "enten" met wormen. Op internet zijn er ongetwijfeld sites die wormen verkopen, of misschien is er in de buurt iemand die een oude hoop heeft? Als je er twee kunt vinden , ben je van start. Maar 200 is sneller :) De wormen verdubbelen elke 3 maanden in aantal en kunnen hun totaalgewicht aan mest omzetten per 24 /48 uur. Dus bij 200 wormen zal dat 50 tot 200 gram per dag zijn. Maar de hoeveelheid wormen past zich aan naar het voedselaanbod. Je hoop wordt dus nooit te vol met wormen.
Groeten en succes!
Piet
Je leest nu onderwerp "over wormeieren en de wormcomposthoop"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
3 berichten
Pagina 1 van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact