InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
6 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu onderwerp "Natuurlijk bekappen"
Volg datum > Datum: maandag 19 december 2005, 22:4719-12-05 22:47 Nr:39222
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:39176
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk bekappen Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Michiel schreef op maandag 19 december 2005, 10:36:

Hieronder mijn 2de reactie op een aantal bezwaren geuit in de emailgroep http://groups.yahoo.com/group/nh-nl
Het leuke van email vind ik dat ik ononderbroken rustig mijn woorden kan kiezen, ook al zijn de lezers het verre met me eens.
Michiel

--------------

Een hoefsmid werkt snel, dat lijkt al snel vakkundig. Over eenzelfde hoef doe ik drie maal zo lang, op z'n minst. En met liefde :-) Bovendien krijgen smeden altijd hoeven met achterstallig onderhoud. Anders hadden ze geen kniptang nodig. Zo'n hoef is voor mij ook heel lastig, met alleen maar een grove vijl. Heel veel mensen die zelf natuurlijk gaan bekappen, laten die eerste keer dat door een ander doen. Beginnend met een goede hoef is het veel eenvoudiger bij te houden. Niet meer dan de afronding rondom bijhouden en de steunsels kort houden met een mesje.

De methode van natuurlijk bekappen is dus zeer eenvoudig. Bijna iedereen kan dit leren en doen zoals het bedoelt is. Met een mesje de hoefwand inkartelen is een vergissing, ik denk dat die vrouw of zichzelf verbeterd heeft maar meer waarschijnlijk gewoon gestopt is het zelf te doen.

De eenvoud van deze manier van bekappen is geen nadeel voor het paard. Uit de praktijk blijkt dat de hoeven zich zo prima ontwikkelen in een jaar tijd. Onze Shadow heeft ook betere hollere hoeven gekregen in de drie maanden dat ik haar zelf bekap. En in het hoefnatuurlijk forum horen we niet anders.

Als jullie waarschuwingen terecht waren dan zou het zo langzamerhand moeten regenen van klachten en problemen. Veel mensen zouden dan melden dat ze toch maar gestopt zijn, en overgestapt op strasseren, ijzers, natural balance of iets soort gelijks. En dat is dus helemaal niet het geval. Het omgedraaide vindt plaats, cursussen zijn volgeboekt en vinden ook in zeeland plaats, iedereen blijft melden hoezeer de hoeven vooruit gaan, dat de vroegere problemen oplossen en wegblijven. Dat de oude gevoeligheid over stenen weg gaat en steeds ruwer terrein te berijden is. Ja en allemaal door die doe het zelvers met een ééndaagse cursus.

Hoe kan dit, een opsomming:
De aanbevolen techniek is heel eenvoudig. Door de vorm van de zool aan te houden is er een veilige basis van bekappen. 2 wekelijks onderhoud blijkt een weldaad te zijn. Door 24 uur weidegang en vaak rijden over het harde, worden hoeven hard en gezond. Hoeven doen er iets meer dan een jaar over om zichzelf helemaal te vernieuwen, en die groei gaat bij alle natuurlijk bekappers die ik ken, en waar ik over hoor, de goede kant op.

Voor mij beslist de praktijk, hoe logisch ook de gedachte dat dit met een eendaagse cursus niet kan. Ik heb net met 6 lessen Nordic Walking geleerd, je weet wel wandelen met 2 stokken. En ik kan de mensen zo aanwijzen die n. wandelen zonder les gehad te hebben. Een onjuiste besparing die 6 keer hebben we echt nodig om de goede techniek in te laten slijten. Ik weet dus waar jullie bezwaren op duiden.

Wat is het verschil met natuurlijk leren bekappen? Bij Nordic Walking krijg je ook eenvoudige aanwijzingen, die aanwijzingen zullen echter een automatisme moeten worden. Dat vergt 6 lessen van intensieve zelf controle. Bijraspen is niet afhankelijk van een automatisme, dat is een mooi werkstukje waar je alle tijd voor hebt. Ben je nog onhandig met de vijl dat duurt het alleen wat langer voor je er wat van af hebt. Door de eenvoud kan iedereen dit doen.

"Gespecialiseerde kennis is alleen nodig met (ver)ziekte hoeven", wordt er wel gezegd. En zelfs daar heb ik mijn twijfels over. Met eenvoudig bekap werk en gezonde omstandigheden doet de tijd bijna alle hoeven gezond en sterk worden.

Michiel
Volg datum > Datum: dinsdag 20 december 2005, 9:4320-12-05 09:43 Nr:39237
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:39222
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk bekappen Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Michiel schreef op maandag 19 december 2005, 22:47:

> Michiel schreef op maandag 19 december 2005, 10:36:
>
> Hieronder mijn 2de reactie op een aantal bezwaren geuit in de

> hoeven", wordt er wel gezegd. En zelfs daar heb ik mijn
> twijfels over. Met eenvoudig bekap werk en gezonde omstandigheden doet de tijd bijna alle hoeven gezond en sterk worden.
>
> Michiel

Goed verhaal, Michiel.
Een belangrijk onderdeel is de theorie achter het hele verhaal.
We leren mensen en laten ze o.a. zien wat er in een paardenvoet gebeurd bij stilstand in een stal en wat wanneer een paard vrijelijk kan bewegen en wijzen op het herstellend vermogen van de hoef.
De theorie, het boek, de dvd thuis bestuderen, de behandeling van het theoriegedeelte tijdens de cursus neemt dan ook meer tijd in beslag dan de praktijk. Het praktijkgedeelte is het aanleren van het Natuurlijk Bekappen systeem. Het houdt inderdaad in wat je hierboven beschrijft. De crux is de regelmaat van de uitvoering in combinatie met de andere paardmanagement onderdelen.
Ik heb hier al eens geschreven dat van mij elke cursist die inmiddels genoeg ervaring heeft opgedaan in het omgaan met het gereedschap, alle redelijk gezonde paardenhoeven in zijn buurt mag bekappen.
Als het beeld in zijn/haar hoofd , hoe een goed verzorgde hoef eruit moet zien, correct is en hij /zij wijkt niet af van het geleerde, worden dat ook prima hoeven.
Dit is me, hoe begrijpelijk!, door natuurlijk bekappers, driekwart of minder omgeturnde hoefsmeden, niet in dank afgenomen.
Ik zou het allemaal te gemakkelijk voorstellen, te veel als een klusje beschrijven, er zijn toch mensen die niet met een mes of een rasp om kunnen gaan, geen paard is hetzelfde, ze hebben allemaal andere voeten, enz enz. daar komen ongelukken van.....

Ik maak het niet moeilijker dan het is. Uiteindelijk hebben de cursisten op de cursus al hoeven behandeld, ze bestudeerd, uitleg gekregen, die er vele malen ingewikkelder en verwaarloosder uitzien dan de voeten van hun eigen paard. Vooral als iemand anders de eerste keer het achterstallig onderhoud heeft weggewerkt.
De kwaliteit van het zelfdoen is de regelmaat van behandeling en de juiste slijtage nabootsen. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere hoef dan iemand eens in de 2-3 maanden ooit voor elkaar krijgt.

De taak van een professioneel bekapper zie ik dan ook als zeer beperkt en na, mogelijk, enkele controlebeurten bij zelfbekappers ineen schrompelen tot nihil. Het verhaal van tussentijds zelf bij houden en de bekapper om de 3 maanden voor een grote beurt laten komen is een sprookje. Dit is alleen nodig bij mensen die het systeem niet volledig uitgelegd hebben gekregen of het onderhoud zelf niet willen of door lichamelijke beperking kunnen doen. Want als je regelmatig zelf bekapt is er absoluut geen groot onderhoud meer.
Het is geen hooghartige grootspraak.
De praktijk is inderdaad het bewijs.

Ik heb het over Natuurlijk Bekappen, niet over andere vormen van hoefverzorging zoals "Strasseren"
Hierbij wordt van een heel ander punt uitgegaan. Ik denk dat de richtlijnen van Dr. Hiltrud Strasser heel veel "onmogelijk" zieke voeten genezen.
Er is echter geen enkele reden om aan te nemen dat wanneer deze specialisten hun werk hebben gedaan je zo'n paard voortaan niet natuurlijk zou kunnen bekappen.

nah, tuurlijk Natuurlijk!
Volg datum > Datum: dinsdag 20 december 2005, 9:5720-12-05 09:57 Nr:39239
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:39237
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk bekappen Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Piet schreef op dinsdag 20 december 2005, 9:43:

> Michiel schreef op maandag 19 december 2005, 22:47:
>
>> Michiel schreef op maandag 19 december 2005, 10:36:

> Er is echter geen enkele reden om aan te nemen dat wanneer
> deze specialisten hun werk hebben gedaan je zo'n paard
> voortaan niet natuurlijk zou kunnen bekappen.
>
Ik vergat wat aardige voorbeeldjes :)
http://www.healthyhoof.com/articles/GravelCrunchers.htm

Piet
nah, tuurlijk Natuurlijk!
Volg datum > Datum: dinsdag 20 december 2005, 11:5520-12-05 11:55 Nr:39248
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:39239
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk bekappen Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Piet schreef op dinsdag 20 december 2005, 9:57:

> Piet schreef op dinsdag 20 december 2005, 9:43:
>
>> Michiel schreef op maandag 19 december 2005, 22:47:

> http://www.healthyhoof.com/articles/GravelCrunchers.htm
>
> Piet
> nah, tuurlijk Natuurlijk!

Mooie link Piet... HOEVEN VAN SCHOKBETON! ;-))
Wil

Natuurlijk kom je er wel!
Je leest nu onderwerp "Natuurlijk bekappen"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
6 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online:
contact