InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
53 berichten
Pagina 2½ van 4
Je leest nu onderwerp "Kosten eigen paard"
Volg datum > Datum: dinsdag 5 juli 2005, 10:415-7-05 10:41 Nr:28799
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:28794
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten eigen paard Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
Patchouli schreef op dinsdag, 5 juli 2005, 8:47:

> Nick Altena schreef op maandag, 4 juli 2005, 23:05:
>
>> Michiel schreef op maandag, 4 juli 2005, 22:12:

> maar mocht het er echt op aan komen wat betreft een dikke
> rekening van bv de DA, heb ik toch wel een probleem.
> Heb ze niet verzekerd, wie wel en op welke manier?
> gr Caroline

Re: verzekering
Hallo,
Heb mijn paard niet extra verzekerd, alleen WA (toen ik nog in Nederland woonde was mijn paard automatisch WA meeverzekerd, hoefde niet apart, nu ik in Duitsland woon, moet het wel). Heb ooit op aanraden van een kennis een poging gewaagd bij Interpolis (glashelder... nou ja, eerder ondoorzichtig). Bleek dat zij de paarden gaan "monsteren" (het paard moet door een dierenarts worden onderzocht, ziektegeschiedenis wordt uitgeplozen, bovendien wordt het paard proefgereden). Bij een klein gebrek geen verzekering, of enorm veel betalen. Mijn quarterhorse merrie is enkele jaren geleden op het belachelijk hoge bedrag van 25.000 gulden geschat (fokwaarde, hoe komen ze erbij met zo'n middelmatige stamboom). Standaardverzekering tegen dood, onbruikbaarheid en diefstal met ziektekosten en WA zou tot mijn verbazing ongeveer 300 tot 500 gulden per maand gaan kosten!! Mijn paard liep namelijk hoge risico's doordat ze vaak hoefzweren had. Normale dierenartskosten, dure medicijnen en kleine operaties zijn bovendien niet afgedekt. En waarom moet je een paard nog eens extra WA verzekeren? In Nederland is een paard automatisch meeverzekerd! Dat wisten ze zogenaamd niet, bovendien was het een totaalpakket, WA kon er absoluut niet uit. Geldwolverij als je het mij vraagt. Wat ik echt verschrikkelijk vind: Vindt je verzekeringsmaatschappij een operatie niet nodig, ben je je paard kwijt. Je paard krijgt een brandmerk "A" (afgekeurd) en gaat naar de slacht. Of je mag het van de verzekering terugkopen. Ik ben daar erg van geschrokken en heb haar daarom alleen WA verzekerd, wat volgens mij ook voldoende is. Verzekeren tegen dood (bliksem), onbruikbaarbeid, ed: Nadat het paard 10 jaar oud geweest is, wordt sowieso niet meer 100% uitgekeerd, maar slechts een gedeelte. Ik weet natuurlijk niet hoe andere verzekerings maatschappijen zijn, maar dit is mijn ervaring met Interpolis.......
Ik probeer daarom liever steeds elke maand een klein bedrag opzij te leggen, want met dierenartskosten weet je het maar nooit! Laatst bij een overmoedige bok zat haar hals muurvast. Na een behandeling van een uur galoppeerde ze vrolijk bokkend (!) naar het weiland en ik kon Euro 75,-- betalen.....

Groeten,
Monique
Volg datum > Datum: dinsdag 5 juli 2005, 11:305-7-05 11:30 Nr:28803
Volg auteur > Van: Horsewisper Opwaarderen Re:28794
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten eigen paard Structuur
Horsewisper
Nederland


114 berichten
sinds 10-5-2005
Patchouli schreef op dinsdag, 5 juli 2005, 8:47:

> Nick Altena schreef op maandag, 4 juli 2005, 23:05:
>
>> Michiel schreef op maandag, 4 juli 2005, 22:12:

>>> Stroom verbruik accu 2 maal 20 euro per jaar of op zonne energie
>>> (welkoop)
>>> Totaal 510 euro voor een weide van 1 hectare met enkel draad en
>>> paaltjes om de 3 meter.

nou tuurlijk dit is maar een schatting word een paard ziek kan het idd hoog oplopen maar mensen die paarden in kleine stalletjes houden zijn veel duurder uit ik had eens op paardentips.com geinformeert 250 euro per paard. dan is dit wat anders maar als je nu eens zowiezo uitgaat op uhm ze zei zoon 65 euro a 85 euro euro nou maak daar zowiezo eens 100 van per paard dan ben je zoon 200 euro krijt per maand leg dan nog 100 euro per maand aan de kant voor noodgevallen. zoon 300 euro per maand das in een jaar meer dan 3000 euro maar dan heb je wel geld als er iets onverwachts gebeurt bedoel 100 euro per maand wegleggen voor nood is dus 1200 euro per jaar als er niks gebeurt. als je echt maar zoon 65 euro koste hebt per paard heb je nog 35 euro over dus 35x12 = 370 euro dat je over houd x 2 = 740 euro over per jaar + 1200 = 1940 (als je een dure operatie hebt is dat niet vveel aangezien de da zo ook wel eens zal komen of tandarts... maar dan hoef je wel niet veel meer bij te betalen want de meeste hebben niet zomaar even per maand anderhalf 1000 euro over. die dat wel hebben hebben het best goed vind ik zelf.
is het nou 85 euro dan houd je per maand zoon 15 euro over per paard.15x12 is 180 euro per jaar x 2(want zijn ja 2 paarden = 360 + 1200= 1560 per jaar als extra (alleen als je echt geen 100 euro nodig hebt) (als niet alles klopt neem het me niet kwalijk ben niet goed in hoofdrekenen)

dan heb je de schatting van jou RUIM dus 300 euro per maand voor 2 paarden zal ongeveer wel kloppen wat over is moet je niet opmaken aan andere spulletjes, maar bewaren voor nood. teminste zo zou ik het doen.

ikzelf ben nu ook uit aant rekenen oom een SCHATTING wat natuurlijk nooit echt vast staat te maken om de zelfde rede als jou omdat ik over 2 jaartjes ofzo 1 maar liefst 2 veulens wil kopen en ik ze niet na een tijd weer te moeten verkopen. maar 1/3 baal hooi per dag in de winter wat als je 2 paarden op 1 ha hebt staan en dus moet bijvoeren (mn dokter zegt van niet maar oke)
maar wat moet je ongeveer per 1hectare voor 2 paarden bijvoeren in de rest van het jaar? ze krijgen ook wortels dan denk ik...en wat zijn dan de verhoudingen voor 1 veulen per baal?ofja hoeveel plakker dus.
Volg datum > Datum: dinsdag 5 juli 2005, 14:325-7-05 14:32 Nr:28825
Volg auteur > Van: marjolijn Opwaarderen Re:28783
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten eigen paard Structuur

marjolijn
Nederland


1465 berichten
sinds 28-7-2003
Michiel schreef op maandag, 4 juli 2005, 22:12:
> ik wel moest maken om mijn gezin en mezelf te overtuigen dat het
> betaalbaar is en blijft.

Michiel,

ff advocaat van de duivel spelen. Ik herken in jouw berekening de berekeningen die wij ook altijd maakten voor... de aankoop van het huis, de verbouwing, en inderdaad... wel of geen dier erbij.... mooie berekeningen, altijd gestuurd door de wens. En altijd... mot er geld bij!!

Jouw lijstje is het absolute-minimum-meest-gunstige-ik-wil-het lijstje. Neem maar van mij aan, 3 huizen, 2 verbouwingen, 4 paarden en nog heel wat meer ongedierte verder dat je er met die 65 euri niet gaat komen.
150 is in geval van een eigen weide in mijn ogen een stuk realistischer en al niet aan de hoge kant (maar dat komt misschien omdat ik hier in het dure westen zit).

Je kunt wel willen dat je die dierenarts niet nodig hebt, maar reken maar dat er een moment komt. En als het ff tegenzit ben je 2500 euro verder (en nog niet uitbehandeld).

En als je schrijft "betaalbaar is en BLIJFT"... hoelang denk je die wei te kunnen huren bijvoorbeeld?

Ja ja, ik weet het, ik zeur. :-S
Volg datum > Datum: dinsdag 5 juli 2005, 17:355-7-05 17:35 Nr:28829
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:28785
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kosten eigen paard Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
> Collane schreef:
> Wat ik je aan kan raden is geen lint te nemen maar dik cord.
>
> 2 keer per jaar ontworm je voor lintworm.
>
> Op likstenen gebied ben ik zelf nog zoekende.
>
> Tja, de dierenarts is een post die niet in te schatten is.

Mariette Kefkens heeft me ook enkele tips gegeven, zij is holistisch dierenarts, en veelzijdig in haar behandeling. Ze raad aan Inenting a 35 euro jaarlijks Niet te doen, wel 1 maal in de 5 jaar tegen tetanus. En twee keren per zomerzeizoen tegen lintworm en twee keren gewoon, zoals je schreef Collane. In de nieuwe berekening hieronder heb ik dit aangepast. Evenals ik 1 consult van haar per jaar, met reiskosten en medicijngebruik van 120 euro komt dit op 225 euro. Ik zou mijn lijstje ook heel ruim kunnen maken bijvoorbeeld door 4 behandelingen door Mariette op te nemen, dan komt er nog eens 400 euro bij, dus 625.

Mijn berekening gaat over twee paarden!
Ik hoop dat dit iedereen duidelijk is. Het lijkt en is goedkoop, helemaal juist. De weidehuur is goedkoop, dat drukt de kosten, zelf bekappen dat drukt de kosten ook. Als iemand denkt dat ik kosten over het hoofd zie, dan hoor ik dat graag. Die kosten moeten dan wel zichtbaar zijn, als een paard duur is, dan moet ook duidelijk zijn, wát er dan duur is, toch?

En met de meeste dingen in het leven kom ik goedkoop weg, tot dusver ;-) Ik ga naar de gemeente voor een weide in plaats van mijn twee paarden bij een dure manege te zetten. Mijn zadels heb ik zelf gemaakt, met onze old timer van een prachtige Eriba caravan hebben we geluk gehad op marktplaats ... zo kan het leven ook zijn :-)

Ok opname in een Kliniek dat is duur. Zonder meer mee eens, ook verstandig om daarvoor te sparen, zodat je wat achter de hand hebt. Hoe vaak in een paardenleven is opname in een kliniek reëel te verwachten? Ikzelf denk dat dit 1 maal is. Dus ...
4000 euro reserveren per paard in een periode van 10 jaren, is een manier om dit risico af te dekken. Voor mijn twee paarden komt dit dan neer op 67 euro per maand. Ik bespaar jullie de berekening :-) niet ... 8000 euro gedeeld door 120 maanden is 67 euro per maand.

Ik kan natuurlijk een lijstje maken van al die dingen die ik nog niet mee berekend heb:

Zadels hebben we al, het kan natuurlijk zijn dat we over stappen op nieuwe. Benzine kosten van al die keren dat ik de auto gebruik tbv de paarden. Eigen kleding voor de winter bijvoorbeeld, vorige winter een prima twee delig skipak gekocht (marktplaats natuurlijk), perfect eerder te warm dan te koud. Mijn dochter heeft dit nog niet. Bij de kringloop een oud bad kopen voor het water. Een handige schop om mest op te ruimen, hebben we ook al, evenals goed bekap gereedschap. Ja dit soort uitgaven zijn er natuurlijk ook.

Mijn nieuwe berekening:

Minimale kosten twee eigen paarden

weidehuur 1 hectare 300
hooi 244
water 30
ontwormen 120
Bijvoeren 100
Liksteen of kruiden 20
____
Totaal minimaal 814 per jaar is euro per maand 68 euro

Dit minimale bedrag kan redelijkerwijs oplopen tot:
Stel dat hooi het dubbele zou zijn, 2/3 baal per paard, 814 + 244 = 88 euro per maand.
Met holistisch dierenarts 1 behandeling en medicijnen per jaar 814 + 225 = 1039 is 87 euro per maand
Met holistisch dierenarts 4 behandeling en medicijnen per jaar 814 + 625 = 1439 is 120 euro per maand
Het minimum bedrag met reservering klinkiek kosten is 814 = 68 + 67 = 135 euro per maand
Aankoop van de 2 paarden en aanloop kosten evt. installatie schrikdraad 510 euro komen daar nog bij natuurlijk.
Net zoals het mogelijk is hooi te kopen, zoals Piet voor 1 euro per baal, zo is het mogelijk er ook 3 euro per baal voor te betalen.
Stel dat ik alles ruim bereken, hooi per paard 2/3 baal a 2 euro per dag naast een weide van 1 hectare ,
4 maal de holistisch dierenarts laat komen en ook nog de reservering doe voor opname in een kliniek.
Dan kom ik uit op 814 + 244 hooi + 625 arts + 800 reservering = 2483 euro per jaar is 207 euro per maand. Dat is 104 euro per paard.

(onderstaand hebben jullie al gelezen)
Detail info : Kosten eigen paard

Weide huur 300 euro per jaar is 25 euro per maand, echt goedkoop dus bij de gemeente. Natuurweide/braak liggende gronden zijn vanaf 250 euro per jaar voor 1 hectare. Goede landbouw weides lopen op tot 400 euro.

Hooi bij 1 hectare land 1/3 baal per paard per dag in de 6 winter maanden. Dus 365/2 x 2/3 baal = 122 balen
122 x 2 euro = 244 euro per jaar is 20 euro per maand.
1 hectare per paard is géén bijvoeren meer nodig.

water is 1,23 euro per kubieke meter is 1000 liter. Een paard drinkt 20 tot 60 liter liter per dag, afhankelijk van grootte, arbeid en temperatuur.
365 x 30 liter x 2 paarden = 21.900/1000 liter x 1,23 = 27 euro per jaar

Ontwormen 10 euro per spuit 3 tot 6 maal per jaar, zeg 4 keer voor 2 paarden is 80 euro
Of beter nog 2 maal tegen lintworm: equimax a 22 euro en 2 maal een ivermectine product oa normectin a E 8,-. tesamen 88 + 32 = 120 euro
2 likstenen 2 x 10 euro

Winters haver, lucern en voederbiet bijvoeren als de paarden te mager worden. geschat op 100 euro

Inenting evt. 35 euro jaarlijks al of niet te doen. Beter niet volgens Mariette, wel 1 maal in de 5 jaar tegen tetanus.
Dierenarts bezoek bij ziekte 75 euro, hoop ik voorlopig niet nodig te hebben. Holistisch dierenarts Mariette 225 euro incl. reiskosten 30 en medicijnen 125 per jaar voor 1 behandeling.

Marktplaats:
Schrikdraad paddestoel 175 euro,
paaltjes 2 euro per stuk 130 paaltjes is 260 euro 1.50 hoog,
Lint 35 euro voor 400 meter 2 cm breed lint,
Stroom verbruik accu 2 maal 20 euro per jaar of op zonne energie (welkoop)
Totaal 510 euro voor een weide van 1 hectare met enkel draad en paaltjes om de 3 meter.
Je leest nu onderwerp "Kosten eigen paard"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
53 berichten
Pagina 2½ van 4
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact