InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
183 berichten
Pagina 10½ van 13
Je leest nu onderwerp "Even meedenken"
Volg datum > Datum: zaterdag 8 oktober 2011, 1:088-10-11 01:08 Nr:237626
Volg auteur > Van: Trudy Opwaarderen Re:237607
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Trudy
Nederland

Jarig op 19-8

1857 berichten
sinds 11-10-2004
Ik had een ouwe vriend van mij op bezoek,die geen paarden heeft ,maar al jaren met mij meedenkt en hij had na t lezen van de topic nog wel wat vragen.(in de derde persoon dus)
1e de zoutbrokken die ik in de winkel zag is dus onzin, de himalaya zit alleen zout in en is daarom niet goed.
2e Gewone likstenen zit nu te veel zoals ijzer in en worden gemaakt van zout uit nederland ?
Het zout wat hier in nederland uit de grond komt is eigenlijk het zelfde als dat himalaya zout dus ook niet goed?
3evan welk zout worden deze nieuwe liksteen dan gemaakt?
Moet hier dan eerst nog wat uit gehaald worden zodat er niet nog meer koper en zink en magnesium in zit dan die 4 of 10 %
4eWat wordt er nog meer door jullie toegevoegd behalve dat magnesium en koper en zink?
Want een hele pagina over de samenstelling klinkt als dat er nog een hoop meer in komt?
En waarom is dat dan nodig? want ze halen verder toch alles al voldoende uit gras en hooi?
dan kan t iets te maken hebben met alleen dat zink en koper en magnesium voor als dat nodig is toch appart gegeven worden ? zoals dat selenium en vitamine e ?

Ik heb geen idee(trudy) maar wil wel graag t eigenlijk ook weten,want als ik deze ouwe kan overtuigen en vooral jij frans,komen mijn likstenen alleen nog via jou! :-P

ijzer/zweep/spoor/bitloos,maar niet stuur-of hopeloos.
Volg datum > Datum: zaterdag 8 oktober 2011, 13:158-10-11 13:15 Nr:237630
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237626
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Trudy schreef op zaterdag 8 oktober 2011, 1:08:

> 1e de zoutbrokken die ik in de winkel zag is dus onzin, de himalaya zit
> alleen zout in en is daarom niet goed.

Met dat laatste is Egon het niet eens maar ik vind dat in een liksteen sporenelementen horen te zitten, zoals dat ook bij alle andere gangbare likstenen het geval is.

> 2e Gewone likstenen zit nu te veel zoals ijzer in en worden gemaakt van
> zout uit nederland ?

Waar de stenen worden gemaakt weet ik niet, dat moet je aan de desbetreffende fabrikant vragen. Normaal wordt zout gewonnen uit aardlagen of uit de zee, in Nederland wordt het zout gedroogd met fossiele brandstoffen, in meer Zuidelijke landen wordt daar de zon voor gebruikt. Dat laatste klinkt leuk maar daar komt dan wel weer extra transport bij.

> Het zout wat hier in nederland uit de grond komt is eigenlijk het zelfde
> als dat himalaya zout dus ook niet goed?

Het NaCl zelf is prima, maar ik ben niet blij met het gebrek aan sporenelementen.

> 3evan welk zout worden deze nieuwe liksteen dan gemaakt?

Ook van NaCl, maar er worden sporenelementen aan toegevoegd.

> 4eWat wordt er nog meer door jullie toegevoegd behalve dat magnesium en
> koper en zink?

In de extra-magnesium-steen zit:
17% MgO (=10.25% Mg)
0.35% ZnO (=0.28% Zn)
0.20% CuSO4 (=0.05% Cu)
0.07% MnO (=0.05% Mn)
82.38% NaCl (=32.4% Na)
25 mg Co /Kg
40 mg I /Kg

In de andere steen zit hetzelfde maar in plaats van het magnesium zit er dan extra NaCl in.

> Want een hele pagina over de samenstelling klinkt als dat er nog een hoop
> meer in komt?

Nee, de pagina gaat over het hoe-en-waarom van de samenstelling.

> En waarom is dat dan nodig? want ze halen verder toch alles al voldoende
> uit gras en hooi?

We hebben altijd al gezegd dat er ook een liksteen bij moet. En in alle gangbare likstenen zaten altijd al sporenelementen.

> dan kan t iets te maken hebben met alleen dat zink en koper en magnesium
> voor als dat nodig is toch appart gegeven worden ?

Kan ook. Vooral als je bietenpulp voert kan het wel nuttig zijn om wat extra koper en zink bij te geven. Ik vind dan een liksteen een prima oplossing.

> zoals dat selenium en
> vitamine e ?

Het zijn sporenelementen. Als je ze puur zou willen geven dan heb je het over minder dan een mespuntje. Met een glasplaat en een scheermesje kun je iedere dag heel precies 0.003 gram gaan afschuiven, maar echt praktisch is dat niet. Dus over het algemeen wordt zo'n sporenelement dan verdund zodat je gewoon een schepje kunt geven, dat doseert gemakkelijker. Alleen is dan de vraag waar de ballasstoffen uit bestaan. Heel vaak is dat suiker. Daarom vind ik een liksteen een prettige oplossing, dan heb je geen ballaststoffen nodig.

Frans
Volg datum > Datum: zaterdag 8 oktober 2011, 18:118-10-11 18:11 Nr:237633
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:237630
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Frans Veldman schreef op zaterdag 8 oktober 2011, 13:15:

> Trudy schreef op zaterdag 8 oktober 2011, 1:08:
>
>> 1e de zoutbrokken die ik in de winkel zag is dus onzin, de himalaya zit
>> alleen zout in en is daarom niet goed.
>
> Met dat laatste is Egon het niet eens maar ik vind dat in een liksteen
> sporenelementen horen te zitten, zoals dat ook bij alle andere gangbare
> likstenen het geval is.

Ik dacht dat we het eerder aldoor eens waren dat alle andere gangbare likstenen niet optimaal waren en een flink percentage van die producten nogal onzinnig.

Nu snap ik niet dat het maar niet tot je door schijnt te dringen dat mijn bezwaar niet is dat je een schadelijke liksteen gaat maken want ik verwacht echt niet dat paarden zomaar gaan omvallen door het eten van jouw steen, maar dat mijn bezwaar voornamelijk systematisch is.
Als het zo zou zijn dat alle paarden altijd, net zoals alle paarden altijd behoefte hebben aan extra natrium, ook behoefte zouden hebben aan extra iets anders dan ben ik het ermee eens dat het extra iets anders indien mogelijk in gepaste proportie aan een liksteen toegevoegd kan worden.
Maar dat is dus niet zo. Voor alle paarden die het niet nodig hebben is alles wat je aan een zoutsteen toevoegt een teveel en tevelen zijn net als tekorten nu eenmaal niet nuttig :-P

[knip]
> Het NaCl zelf is prima, maar ik ben niet blij met het gebrek aan
> sporenelementen.
>

> 40 mg I /Kg
>
> In de andere steen zit hetzelfde maar in plaats van het magnesium zit er
> dan extra NaCl in.

Vanwege Piet zijn zeezout (want daar zit aaaaalles in...en het is nog langdurig geschud ook!) heb ik geprobeerd de samenstelling daarvan min of meer te achterhalen. Het aantal alternatieve onzinverhalen dat je tegen komt is legio, het lijkt wel homeopathie... maar gemiddeld schijnen de gehalten in echt zeezout (dus niet alle neppers!) toch ongeveer als volgt te zijn:
Calcium: 0,12 %
Natriumchloride: 89,7%
Vocht: 6,5%
IJzer: 85mg/kg
Magnésium: 0,71%
Mangaan: 6,8mg/kg
Kalium : 0,20%
Zink :5 mg/kg
De rest van de 80+ ingrediënten moet ik je schuldig blijven; in tegenstelling tot wat er allemaal over beweerd wordt kan ik ze nergens vinden.

Dat zeezout is volgens jou dan dus ook niet goed want kalk hoeft er niet in, ijzer hoeft er niet in, kalium hoeft er niet in (ik dacht voor ik dit opzocht dat zeezout een veel hoger kaliumgehalte had ten koste van natrium maar blijkbaar toch niet).
Dan zit er aanmerkelijk minder magnesium en zink in dan in de steen die jij wilt maken en koper wordt al helemaal niet genoemd. Jodium, een pietsie (niet het eten van zeezout heeft ooit geholpen bij schildklieraandoeningen maar wel het eten van wier en vis!).
Bottomline is ook hier dezelfde systematische benadering, vind ik. Ik kan er echt niks anders van bakken dan dat een zoutliksteen om natrium gaat, dus in optima forma 100% NaCl.

En zo'n lastigerd ben ik toch echt niet. Als ik bij de zoutpannen woonde zou ik ze zonder gewetensbezwaar zeezout voeren en mezelf ook (dat beetje cadmium, DDT en wat er als je erover peinst allemaal niet meer aan troep in moet zitten want alles komt nu eenmaal in zee terecht, overleef ik voorlopig ook wel Grinn! ), die liksteen van Akzo-NZM snap ik stomweg niet meer omdat ik nu weet dat ze ook een perfecte NaCl-steen in het assortiment hebben maar mijn ponies hebben het er bijna altijd mee moeten doen zonder direct kwalijke gevolgen (althans die heb ik nooit gemerkt). Maar aangezien ik niet toevallig bij de zoutpannen woon en nu weet dat ik voor zout gewoon bij Appie Heijn en zijn concurrenten moet zijn, ga ik voor gewoon NaCl... zonder extra jodium want dat heb ik echt niet nodig, en lekker goedkoopklonterig zonder "e"'s.
Je leest nu onderwerp "Even meedenken"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
183 berichten
Pagina 10½ van 13
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact