InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
183 berichten
Pagina 10½ van 13
Je leest nu onderwerp "Even meedenken"
Volg datum > Datum: donderdag 6 oktober 2011, 17:506-10-11 17:50 Nr:237565
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:237552
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Ik heb me helemáál niet bemoeid met deze draad. Wel tamelijk meegelezen, maar ben niet zo meedenkerig met dingen waar ik geen verstand van heb.....
Ik heb een vraag.
Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat we een liksteen geven omdat paarden zout goed kunnen gebruiken en omdat met dat zout allerlei mineralen mee genuttigd worden omdat het paard die niet of te weinig vindt in zijn - gras& hooi,- natuurlijke voeding.
Maar blijkbaar is dat niet zo, omdat jij puur zout wilt voeren?
Al dat prachtige gelul over Himalaya zout en Nederlands gedolven zout..... Ik neem toch an dat dat er gkomen is door de zee? Dat dat in miljoenen jaren is afgezet?
Hoe kan het dan dat het gedolven spul anders van samenstelling zou zijn dan zeezout?
Is het dan gezuiverd? Zijn alle sporen en mineralen er in de loop der jaren uitgevallen?
Is dan de geniale oplossing misschien likblokken van zeezout? Of hebben we dat niet nodig en kunnen we gewoon een zoutpotje bij het hooi zetten en daar af en toe eens flink mee schudden, of zitten daar dan ook nog weer die shit mineralen in omdat we thuis zeezout gebruiken en weten we het helemaal niet meer?
Mijne heren...HOE ZIT HETNOU ?

Piet

Waar zit de logica in een dier laten doen wat je
wil door middel van een voortdurend afleren
Volg datum > Datum: donderdag 6 oktober 2011, 18:136-10-11 18:13 Nr:237567
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237565
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Piet schreef op donderdag 6 oktober 2011, 17:50:

> Ik neem toch an dat dat er gkomen is door de zee? Dat dat in miljoenen
> jaren is afgezet?
> Hoe kan het dan dat het gedolven spul anders van samenstelling zou zijn
> dan zeezout?

Wanneer een zee opdroogt neemt de concentratie van zouten toe. Er is voor ieder zout een bepaalde hoeveelheid die in oplossing kan blijven. Probeer maar eens steeds meer zout op te lossen in water. Na een bepaalde hoeveelheid lukt dat niet meer en blijft het goedje op de bodem liggen, hoe goed je ook roert. De hoeveelheid die kan oplossen is voor ieder zout anders.
Als de zee opdroogt verdampt het water maar blijven de mineralen achter, dus neemt tijdens het opdrogen de concentratie van elk zout toe, tot het niet meer in oplossing kan blijven en neerslaat. Omdat de concentratie voor ieder zout anders is, is het moment waarop dit gebeurt ook voor ieder zout anders. Het opdrogen van een zee is een proces dat heel lang duurt. Je ziet dan ook dat het neergeslagen zout in lagen wordt afgezet. Elke soort zout komt in een andere laag terecht. Het wordt dus keurig gesorteerd.

Op die manier kun je gangen graven door die lagen en het zout per soort oogsten. Zoek je naar NaCl, dan vind je dus puur NaCl. De sporenelementen zitten allemaal in een andere eigen laag. Die kun je ook apart oogsten als je dat wilt.

Frans
Volg datum > Datum: donderdag 6 oktober 2011, 21:266-10-11 21:26 Nr:237588
Volg auteur > Van: Nils Vellinga Opwaarderen Re:237534
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Nils Vellinga
Kinrooi
Belgie

Jarig op 22-5

6064 berichten
sinds 16-3-2006
joop schreef op donderdag 6 oktober 2011, 11:47:

> dat is een heel andere stelling dan: Gras is (in grote lijnen) altijd
> gras, als er tekorten in de bodem zitten krijg je gewoon minder gras.

Minder van de ene soort(?) en meer van de andere soort (die wel op die grond thuis hoort ;-) )

>> ik begrijp niet
>> helemaal waarom dit er ineens bij wordt gesleept (behalve dan voor iemand
>> om dan tenminste ergens gelijk op te kunnen halen) we hadden het toch over
>> likstenen en dergelijke?

en over mineralen, al- of niet toegevoegd

> toch vrij gebruikelijk op PN dat men van het onderwerp afdwaalt. Volgens
> mij heeft dat niet zozeer met gelijk halen te maken maar met reageren op
> wat er beweerd wordt.

Nils en Olly :-)
Creatief met IJzer,
maar niet aan mijn paard
Volg datum > Datum: donderdag 6 oktober 2011, 22:476-10-11 22:47 Nr:237595
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:237588
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Ik mis in dit verhaal nog het geheugen van zout, als het uit de Himalaya komt dan weet het zout gewoon dat ie vet zuiver is en dus ook gezonder ROFL en al die sporenelementen die er niet inzitten ach dat zat er ooit in en dat is blijven hangen in het geheugen van het kristalrooster. LOL
Volg datum > Datum: vrijdag 7 oktober 2011, 15:257-10-11 15:25 Nr:237607
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:237565
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Piet schreef op donderdag 6 oktober 2011, 17:50:

> Ik heb me helemáál niet bemoeid met deze draad. Wel tamelijk meegelezen,
> maar ben niet zo meedenkerig met dingen waar ik geen verstand van heb.....
> Ik heb een vraag.
> Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat we een liksteen geven
> omdat paarden zout goed kunnen gebruiken

Ik ook :-D

> en omdat met dat zout allerlei mineralen mee genuttigd worden omdat het paard
> die niet of te weinig vindt in zijn - gras& hooi,- natuurlijke voeding.
> Maar blijkbaar is dat niet zo, omdat jij puur zout wilt voeren?

Inderdaad, "allerlei" veronderstelt van alles en nog wat en dat zit er niet in, als we het tenminste over de 39% NaCl liksteen hebben. Wat er aan rest"verontreiniging" wel in zit is nog het verkeerde ook zoals ijzer.
Vandaar dat ik eigenlijk altijd er vanuit ging dat dat gewoon een minder zuivere kwaliteit zout was die niet als consumptiezout in de super verkocht mag worden.

Ik heb nog nooit in praktijk last gehad van minerale tekorten bij mijn ponies, Piet.
Al die beesten zijn gewoon uit op NaCl-zout, zo simpel is het. Dus dat zout is wat ik ze wil geven. Dus die zoutsteen van akzo die ze in NL niet willen distribueren is daartoe de beste.

Als we prijs meenemen in de vergelijken is denk ik gewoon consumptiezout uit de grote supers de beste optie. Daar zitten mogelijk inderdaad 2 e-nummers in als antiklontermiddel en dat zijn e535 en e554, beide ook natriumverbindingen (hoewel ik dat juist voor het goedkoopste consumptiezout aanbod nog moet nakijken omdat dat online me niet lukt maar in de super wel; het zal bepaald niet de eerste keer zijn dat juist het allergoedkoopste aanbod door ontbreken van klant/verkoop-gerichte toevoegingen meteen het beste is :-P ).

> Al dat prachtige gelul over Himalaya zout en Nederlands gedolven zout.....
> Ik neem toch an dat dat er gkomen is door de zee? Dat dat in miljoenen
> jaren is afgezet?
> Hoe kan het dan dat het gedolven spul anders van samenstelling zou zijn
> dan zeezout?

Het ontstaan van geologische gelaagdheid heeft Frans net al uitgelegd. Overigens is dat lang niet overal even zuiver, al was het maar omdat alles in beweging is, of uitgespoeld wordt, etc. en vandaar dat ik aan mindere kwaliteiten zout dacht omdat ik het zo zot vind dat een fabrikant expres de verkeerde chemicaliën toevoegt.
Belangrijk daarbij te realiseren is, denk ik, ook dat de zoutindustrie primair gericht is op industriële producten (daar zit het grote geld in).

> Is het dan gezuiverd? Zijn alle sporen en mineralen er in de loop der
> jaren uitgevallen?
> Is dan de geniale oplossing misschien likblokken van zeezout? Of hebben
> we dat niet nodig en kunnen we gewoon een zoutpotje bij het hooi zetten en
> daar af en toe eens flink mee schudden,

potentiëren heet dat :-D

> of zitten daar dan ook nog weer
> die shit mineralen in omdat we thuis zeezout gebruiken en weten we het
> helemaal niet meer?

ssst Els heeft al niet mogen mee kijken anders wil ze binnenkort alleen nog maar fleur de sel de Guérande, het verwende nest :-M
En pas jij maar op dat je niet grandioos bedonderd wordt met je "zeezout" want de bovenbazen mogen mijnzout ook zeezout noemen omdat het inderdaad ooit eens zeezout geweest is... in "goedkoop" zeezout zit dus ook weer een boel verlakkerij.

> Mijne heren...HOE ZIT HETNOU ?

Tsja... het "beste" was natuurlijk het sel gris de Camarque of het eerder genoemde Guérande en vergelijkbaren. Dat was en is nog altijd duur, afhankelijk wat de gek ervoor vraagt, 25 - 60 euro per kilo maar dan heb je ook een wettelijk beschermd en gegarandeerd product waar "allerlei" in zit. 10 kg komt zo dus op > 250 euro maar dan ruikt het wel lekker naar zoutbacteriën Grinn!
Of, gezien de vele moderne verontreinigingen die vroeg of laat allemaal in zee terecht komen, de kwaliteit van de samenstelling van het "allerlei" in het echte fleur de sel nog steeds zo goed is... kweenie... kan er geen echt goede, betrouwbare analysen over vinden maar alle kwik, cadmium, lood en wat er verder nog meer in zee gedumpt is zit er denk ik dan toch ook in.

Het was een interessante zoektocht. Heb een massa bijgeleerd over zout.
Volg datum > Datum: zaterdag 8 oktober 2011, 1:088-10-11 01:08 Nr:237626
Volg auteur > Van: Trudy Opwaarderen Re:237607
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Trudy
Nederland

Jarig op 19-8

1857 berichten
sinds 11-10-2004
Ik had een ouwe vriend van mij op bezoek,die geen paarden heeft ,maar al jaren met mij meedenkt en hij had na t lezen van de topic nog wel wat vragen.(in de derde persoon dus)
1e de zoutbrokken die ik in de winkel zag is dus onzin, de himalaya zit alleen zout in en is daarom niet goed.
2e Gewone likstenen zit nu te veel zoals ijzer in en worden gemaakt van zout uit nederland ?
Het zout wat hier in nederland uit de grond komt is eigenlijk het zelfde als dat himalaya zout dus ook niet goed?
3evan welk zout worden deze nieuwe liksteen dan gemaakt?
Moet hier dan eerst nog wat uit gehaald worden zodat er niet nog meer koper en zink en magnesium in zit dan die 4 of 10 %
4eWat wordt er nog meer door jullie toegevoegd behalve dat magnesium en koper en zink?
Want een hele pagina over de samenstelling klinkt als dat er nog een hoop meer in komt?
En waarom is dat dan nodig? want ze halen verder toch alles al voldoende uit gras en hooi?
dan kan t iets te maken hebben met alleen dat zink en koper en magnesium voor als dat nodig is toch appart gegeven worden ? zoals dat selenium en vitamine e ?

Ik heb geen idee(trudy) maar wil wel graag t eigenlijk ook weten,want als ik deze ouwe kan overtuigen en vooral jij frans,komen mijn likstenen alleen nog via jou! :-P

ijzer/zweep/spoor/bitloos,maar niet stuur-of hopeloos.
Volg datum > Datum: zaterdag 8 oktober 2011, 13:158-10-11 13:15 Nr:237630
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:237626
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Trudy schreef op zaterdag 8 oktober 2011, 1:08:

> 1e de zoutbrokken die ik in de winkel zag is dus onzin, de himalaya zit
> alleen zout in en is daarom niet goed.

Met dat laatste is Egon het niet eens maar ik vind dat in een liksteen sporenelementen horen te zitten, zoals dat ook bij alle andere gangbare likstenen het geval is.

> 2e Gewone likstenen zit nu te veel zoals ijzer in en worden gemaakt van
> zout uit nederland ?

Waar de stenen worden gemaakt weet ik niet, dat moet je aan de desbetreffende fabrikant vragen. Normaal wordt zout gewonnen uit aardlagen of uit de zee, in Nederland wordt het zout gedroogd met fossiele brandstoffen, in meer Zuidelijke landen wordt daar de zon voor gebruikt. Dat laatste klinkt leuk maar daar komt dan wel weer extra transport bij.

> Het zout wat hier in nederland uit de grond komt is eigenlijk het zelfde
> als dat himalaya zout dus ook niet goed?

Het NaCl zelf is prima, maar ik ben niet blij met het gebrek aan sporenelementen.

> 3evan welk zout worden deze nieuwe liksteen dan gemaakt?

Ook van NaCl, maar er worden sporenelementen aan toegevoegd.

> 4eWat wordt er nog meer door jullie toegevoegd behalve dat magnesium en
> koper en zink?

In de extra-magnesium-steen zit:
17% MgO (=10.25% Mg)
0.35% ZnO (=0.28% Zn)
0.20% CuSO4 (=0.05% Cu)
0.07% MnO (=0.05% Mn)
82.38% NaCl (=32.4% Na)
25 mg Co /Kg
40 mg I /Kg

In de andere steen zit hetzelfde maar in plaats van het magnesium zit er dan extra NaCl in.

> Want een hele pagina over de samenstelling klinkt als dat er nog een hoop
> meer in komt?

Nee, de pagina gaat over het hoe-en-waarom van de samenstelling.

> En waarom is dat dan nodig? want ze halen verder toch alles al voldoende
> uit gras en hooi?

We hebben altijd al gezegd dat er ook een liksteen bij moet. En in alle gangbare likstenen zaten altijd al sporenelementen.

> dan kan t iets te maken hebben met alleen dat zink en koper en magnesium
> voor als dat nodig is toch appart gegeven worden ?

Kan ook. Vooral als je bietenpulp voert kan het wel nuttig zijn om wat extra koper en zink bij te geven. Ik vind dan een liksteen een prima oplossing.

> zoals dat selenium en
> vitamine e ?

Het zijn sporenelementen. Als je ze puur zou willen geven dan heb je het over minder dan een mespuntje. Met een glasplaat en een scheermesje kun je iedere dag heel precies 0.003 gram gaan afschuiven, maar echt praktisch is dat niet. Dus over het algemeen wordt zo'n sporenelement dan verdund zodat je gewoon een schepje kunt geven, dat doseert gemakkelijker. Alleen is dan de vraag waar de ballasstoffen uit bestaan. Heel vaak is dat suiker. Daarom vind ik een liksteen een prettige oplossing, dan heb je geen ballaststoffen nodig.

Frans
Volg datum > Datum: zaterdag 8 oktober 2011, 18:118-10-11 18:11 Nr:237633
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:237630
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even meedenken Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Frans Veldman schreef op zaterdag 8 oktober 2011, 13:15:

> Trudy schreef op zaterdag 8 oktober 2011, 1:08:
>
>> 1e de zoutbrokken die ik in de winkel zag is dus onzin, de himalaya zit
>> alleen zout in en is daarom niet goed.
>
> Met dat laatste is Egon het niet eens maar ik vind dat in een liksteen
> sporenelementen horen te zitten, zoals dat ook bij alle andere gangbare
> likstenen het geval is.

Ik dacht dat we het eerder aldoor eens waren dat alle andere gangbare likstenen niet optimaal waren en een flink percentage van die producten nogal onzinnig.

Nu snap ik niet dat het maar niet tot je door schijnt te dringen dat mijn bezwaar niet is dat je een schadelijke liksteen gaat maken want ik verwacht echt niet dat paarden zomaar gaan omvallen door het eten van jouw steen, maar dat mijn bezwaar voornamelijk systematisch is.
Als het zo zou zijn dat alle paarden altijd, net zoals alle paarden altijd behoefte hebben aan extra natrium, ook behoefte zouden hebben aan extra iets anders dan ben ik het ermee eens dat het extra iets anders indien mogelijk in gepaste proportie aan een liksteen toegevoegd kan worden.
Maar dat is dus niet zo. Voor alle paarden die het niet nodig hebben is alles wat je aan een zoutsteen toevoegt een teveel en tevelen zijn net als tekorten nu eenmaal niet nuttig :-P

[knip]
> Het NaCl zelf is prima, maar ik ben niet blij met het gebrek aan
> sporenelementen.
>

> 40 mg I /Kg
>
> In de andere steen zit hetzelfde maar in plaats van het magnesium zit er
> dan extra NaCl in.

Vanwege Piet zijn zeezout (want daar zit aaaaalles in...en het is nog langdurig geschud ook!) heb ik geprobeerd de samenstelling daarvan min of meer te achterhalen. Het aantal alternatieve onzinverhalen dat je tegen komt is legio, het lijkt wel homeopathie... maar gemiddeld schijnen de gehalten in echt zeezout (dus niet alle neppers!) toch ongeveer als volgt te zijn:
Calcium: 0,12 %
Natriumchloride: 89,7%
Vocht: 6,5%
IJzer: 85mg/kg
Magnésium: 0,71%
Mangaan: 6,8mg/kg
Kalium : 0,20%
Zink :5 mg/kg
De rest van de 80+ ingrediënten moet ik je schuldig blijven; in tegenstelling tot wat er allemaal over beweerd wordt kan ik ze nergens vinden.

Dat zeezout is volgens jou dan dus ook niet goed want kalk hoeft er niet in, ijzer hoeft er niet in, kalium hoeft er niet in (ik dacht voor ik dit opzocht dat zeezout een veel hoger kaliumgehalte had ten koste van natrium maar blijkbaar toch niet).
Dan zit er aanmerkelijk minder magnesium en zink in dan in de steen die jij wilt maken en koper wordt al helemaal niet genoemd. Jodium, een pietsie (niet het eten van zeezout heeft ooit geholpen bij schildklieraandoeningen maar wel het eten van wier en vis!).
Bottomline is ook hier dezelfde systematische benadering, vind ik. Ik kan er echt niks anders van bakken dan dat een zoutliksteen om natrium gaat, dus in optima forma 100% NaCl.

En zo'n lastigerd ben ik toch echt niet. Als ik bij de zoutpannen woonde zou ik ze zonder gewetensbezwaar zeezout voeren en mezelf ook (dat beetje cadmium, DDT en wat er als je erover peinst allemaal niet meer aan troep in moet zitten want alles komt nu eenmaal in zee terecht, overleef ik voorlopig ook wel Grinn! ), die liksteen van Akzo-NZM snap ik stomweg niet meer omdat ik nu weet dat ze ook een perfecte NaCl-steen in het assortiment hebben maar mijn ponies hebben het er bijna altijd mee moeten doen zonder direct kwalijke gevolgen (althans die heb ik nooit gemerkt). Maar aangezien ik niet toevallig bij de zoutpannen woon en nu weet dat ik voor zout gewoon bij Appie Heijn en zijn concurrenten moet zijn, ga ik voor gewoon NaCl... zonder extra jodium want dat heb ik echt niet nodig, en lekker goedkoopklonterig zonder "e"'s.
Je leest nu onderwerp "Even meedenken"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
183 berichten
Pagina 10½ van 13
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact