InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
40 berichten
Pagina 1½ van 3
Je leest nu onderwerp "verband dekens en hoeven?"
Volg datum > Datum: woensdag 3 november 2004, 15:223-11-04 15:22 Nr:15419
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:15417
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verband dekens en hoeven? Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Anne-Sophie schreef op Wed, 03 Nov 2004 13:15:06:

> Hoi, ik heb een 11-jarige Haflinger en die staat voor het eerst
> met
> winterdeken op, maar door dat ie toch wele en beetje een dikke

>>
>>groet, Petra
>>www.jovarna.tk
>

Hallo, Anne-Sophie
bedoel je een zweet of een winterdeken?
Ik neem aan een zweet deken, want alleen al aan waar de haflinger oorspronkelijk vandaan komt, kun je al zien dat zo'n paard echt geen winterdeken nodig heeft. Ook al omdat het aan zee veel minder koud is dan in de rest van Nederland, laat staan in de bergen.
En wind is geen tocht he. Kijk voor het zweet verhaal even in de tekst van de site, daar staat het uitgebreid beschreven
Piet
Volg datum > Datum: woensdag 3 november 2004, 15:253-11-04 15:25 Nr:15420
Volg auteur > Van: Isabel van der Made Opwaarderen Re:15418
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verband dekens en hoeven? Structuur

Isabel van der Made
Hertfordshire
UK


3722 berichten
sinds 2-3-2004
Ingrid den Ouden schreef op woensdag, 3 november 2004, 15:12:

>> En Isabel leuk dat je reageert, maar ik kan geen engels dus ik
> heb er niet zoveel aan eigenlijk. Maar ja, als ik de enige ben,
> dan hoef je het voor mij niet te vertalen hoor. Zoveel dekentjes
> draagt Isabella toch niet en zeker geen uren aaneen.
>
> Groeten,
> Ingrid

Tuurlijk vertaal ik het even voor je, als je me vergeeft wanneer het krom nederlands wordt.

"Haar en hoeven worden gemaakt van overtollig proteine afval (Ik weet zelf niet wat ik me hierbij moet voorstellen, hoop dat iemand dat uit kan leggen)
Als de hoeven niet uitzetten en correct functioneren (door ijzers, gebrek aan beweging, foute hoefvorm) en het paard groeit geen goede wintervacht, dan blijft het overtallige proteine afval dat normaalgesproken wordt gebruikt voor haar en hoef groei, in de bloedstroom."

Dit is het stukje waar het om gaat, als je wil dat ik meer vertaal, doe ik dat, gil maar.
En excuses dat ik altijd engesle teksten hier neerkwak, maar omdat ik zelf meer engels dan nederlands spreek, vergeet ik gewoon dat het voor anderen minder gemakkelijk is dan voor mij. (Ik weet het, erg egocentrisch ;-) )

Isabel
Volg datum > Datum: woensdag 3 november 2004, 15:393-11-04 15:39 Nr:15421
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:15420
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verband dekens en hoeven? Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Isabel van der Made schreef op woensdag, 3 november 2004, 15:25:

> Tuurlijk vertaal ik het even voor je, als je me vergeeft wanneer
> het krom nederlands wordt.
>

> En excuses dat ik altijd engesle teksten hier neerkwak, maar
> omdat ik zelf meer engels dan nederlands spreek, vergeet ik
> gewoon dat het voor anderen minder gemakkelijk is dan voor mij.
> (Ik weet het, erg egocentrisch ;-) )

:-) Dank je. Overigens denk ik dat de meesten wel Engels kunnen hoor. Ik ben gewoon niet goed in talen, kan het ook niet helpen.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: woensdag 3 november 2004, 16:133-11-04 16:13 Nr:15424
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:15420
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verband dekens en hoeven? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Isabel van der Made schreef op woensdag, 3 november 2004, 15:25:

> "Haar en hoeven worden gemaakt van overtollig proteine afval (Ik
> weet zelf niet wat ik me hierbij moet voorstellen, hoop dat
> iemand dat uit kan leggen)

Proteine is op zijn Nederlands "eiwit". Haar en hoeven worden gemaakt van eiwitten (volkomen logisch, want waarvan anders?). Beiden hebben veel met elkaar te maken, allebei van oorsprong "huidachtig". Beiden hebben bijvoorbeeld biotine nodig (al kennen we dat doorgaans alleen vanwege de hoeven).

Ik lees net dat hier eerder een vraag over is geweest, sorry maar soms zijn er zoveel mailtjes dat ik niet alles lees. Ik ben een aantal keer het verband tegengekomen tussen dekens en hoeven maar weet het fijne hier ook niet van. Het komt uit de Strasser-hoek, ik geef daarom ook slechts weer op de site dat "er natuurlijke bekappers zijn die een verband zien tussen..." en dat is niet noodzakelijkerwijs mijn eigen mening. Het zou me echter niet verbazen als er een verband is want zoals ik keer op keer heb mogen ontdekken blijken dingen die je "gewoon natuurlijk" doet onverwachte gunstige neven-effecten te hebben. Ik had mijn paarden al zonder krachtvoer en dekens staan voordat ik ontdekte dat juist door het gebrek aan krachtvoer mijn paarden het warmer kregen en dus makkelijker zonder deken konden.

Een laatste raadsel is dat Baladeika onverwachts genezen lijkt te zijn van haar zomereczeem. De boettdeken is al wat langer afgegaan dan dat de mugjes wegwaren. We hebben niets tegen de zomereczeem gedaan maar blijkbaar is het overschakelen op gezondere voeding (dus zonder brokjes met alle chemische toevoegingen en anti-schimmel middelen) ook hiervoor heel heilzaam. Misschien moet de oplossing niet worden gezocht in een zoveelste toevoeging (medicijn, wondermiddel, preparaat-X) maar in het weglaten van iets, namelijk al die ongezonde en onnatuurlijke fastfood-rommel.
Enfin, we dwalen af.

Nu ik toch bezig ben nog een opmerking over dat al dan niet 100% PN bezig zijn. Wat er op deze site wordt gezegd is niet wat je MOET doen, maar slechts wat je zou KUNNEN doen. We hopen wat dingen te doorbreken zoals "paarden MOETEN op stal staan", "er MOETEN hoefijzers onder", etc. We laten zien dat dit natte-apen zijn en dat het niet alleen anders KAN, maar dat dit zelfs beter is. Wat ik me persoonlijk afvraag is waarom mensen de behoefte hebben om hier compromissen te sluiten. Als de gezondheid van je paard belangrijk is, waarom zou je sommige dingen dan maar half aanpassen? (al ben ik natuurlijk ook blij dat we er op zijn minst in slagen om mensen te laten nadenken). Zelf doen we het precies zoals we op de site vertellen en onze paarden zijn niet "bijzonder" maar komen eveneens uit een "stal-milieu", hebben hoefijzers en dekens en krachtvoer gehad. Ze zijn er allen echter op vooruit gegaan door het op de manier te doen zoals we nu beschrijven. Hoeveel "bewijs" is er nog meer nodig om mensen te laten zien dat je gerust 100% kan doen? Waarom zou je met minder genoegen nemen?

O ja, met enige verbazing wat onderwerpen over "tocht" voorbij zien komen. Doet me denken aan mijn oma die het altijd over tocht had, en dat lezen bij schemering slechts is voor je ogen, etc. Wijsheden uit een tijd dat men nog aan aderlaten deed en ik ben dus wat verbaasd dat het nu nog steeds leeft. Kan iemand mij uitleggen wat "tocht" is? Ik was altijd in de veronderstelling dat dit "lucht in beweging" is, evenals "wind". Nu is in de wind staan niet zo erg (volgens sommigen) maar in de tocht staan wel. :-S Wanneer noemen we het tocht en wanneer wind? Heeft dit te maken met het feit of er een dak boven je hoofd staat of wat dan wel? En als ik een (schuil)stal ga bouwen, wanneer waait het in de stal en wanneer tocht het? Als ik die stal steen voor steen ga opbouwen, vanaf welk moment verandert de wind in tocht? En wat is de significantie daarvan? Graag een serieus antwoord hierop want het is me echt onduidelijk, ik dacht altijd dat het enige verschil tussen wind en tocht buiten of binnen is, een andere naam voor hetzelfde ding, en dat lucht-in-beweging verder lucht-in-beweging is en voor de gezondheid niet verschillend is.

Onze schuilstal is zo lek als een mandje, over raampjes stuk en meestal doen we de tegenover de paardeningang liggende menseningang niet helemaal dicht. Nooit problemen mee gehad maar misschien zie ik iets over het hoofd en doen wij iets verkeerd?

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: woensdag 3 november 2004, 16:293-11-04 16:29 Nr:15425
Volg auteur > Van: Isabel van der Made Opwaarderen Re:15424
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verband dekens en hoeven? Structuur

Isabel van der Made
Hertfordshire
UK


3722 berichten
sinds 2-3-2004
Frans Veldman schreef op woensdag, 3 november 2004, 16:13:

> Isabel van der Made schreef op woensdag, 3 november 2004, 15:25:
>
>> "Haar en hoeven worden gemaakt van overtollig proteine afval (Ik

> "huidachtig". Beiden hebben bijvoorbeeld biotine nodig (al
> kennen we dat doorgaans alleen vanwege de hoeven).
>
>
Ik weet het Frans, en ik snap dat haar en hoeven van eiwitten worden gemaakt, maar wat is 'overtollig eiwit afval'? En waarom wordt huid, hoef nou juist daarvan gemaakt, waarom niet gewoon van eiwit. Of vertaal ik het verkeerd, 'excess waste protein'. Maar ook de Engelse term brengt me niet verder.

>Een laatste raadsel is dat Baladeika onverwachts genezen lijkt te zijn van >haar zomereczeem. De boettdeken is al wat langer afgegaan dan dat de >mugjes wegwaren. We hebben niets tegen de zomereczeem gedaan >maar blijkbaar is het overschakelen op gezondere voeding (dus zonder >brokjes met alle chemische toevoegingen en anti-schimmel middelen) >ook hiervoor heel heilzaam. Misschien moet de oplossing niet worden >gezocht in een zoveelste toevoeging (medicijn, wondermiddel, preparaat->X) maar in het weglaten van iets, namelijk al die ongezonde en >onnatuurlijke fastfood-rommel.

In hetzelfde artikel (is inderdaad uit de strasserhoek)
http://www.naturalhoof.co.nz/covers.html
staat hierover het volgende:

"What´s wrong with a little extra protein you may ask? If there is excess waste protein levels in the bloodstream, the liver and kidneys have to work harder, increasing the likelihood of such problems as mudfever, rainscald, allergies, excema, etc. "

Vertaald:
"Wat is er mis met een beetje extra proteine? Als er een overdaad aan eiwit-afval in de bloedstroom is, dan moeten de lever en de nieren harder werken, wat de kans op problemen als mok, regeneczeem(? ik weet niet hoe het in het nederlands heet?) allergieen, eczeem, etc vergroot."

Hoeveel er van waar is, weet ik niet, maar wel iets om verder over na te denken, misschien.

Isabel
Volg datum > Datum: woensdag 3 november 2004, 17:403-11-04 17:40 Nr:15427
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:15424
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verband dekens en hoeven? Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Frans Veldman schreef op woensdag, 3 november 2004, 16:13:
> Een laatste raadsel is dat Baladeika onverwachts genezen lijkt
> te zijn van haar zomereczeem. De boettdeken is al wat langer
> afgegaan dan dat de mugjes wegwaren. We hebben niets tegen de
> zomereczeem gedaan maar blijkbaar is het overschakelen op
> gezondere voeding (dus zonder brokjes met alle chemische
> toevoegingen en anti-schimmel middelen) ook hiervoor heel
> heilzaam. Misschien moet de oplossing niet worden gezocht in een
> zoveelste toevoeging (medicijn, wondermiddel, preparaat-X) maar
> in het weglaten van iets, namelijk al die ongezonde en
> onnatuurlijke fastfood-rommel.

Dat is goed nieuws voor jullie.

Maar vraagje. Wat versta je onder gezondere voeding?
Zonder brokjes zeg je, maar wat voeren jullie dan wel? Wat voor hooi cq gras (soort/kwaliteit e.d.).

Want in mijn kennissenkring hebben de paarden dit jaar juist meer last van zomereczeem en bij jullie dus juist niet. Dat is een onderzoekje waard in mijn ogen.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: woensdag 3 november 2004, 17:563-11-04 17:56 Nr:15428
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:15427
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verband dekens en hoeven? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Ingrid den Ouden schreef op woensdag, 3 november 2004, 17:40:

> Dat is goed nieuws voor jullie.
>
> Maar vraagje. Wat versta je onder gezondere voeding?

Het weglaten van allerlei spul waarin allerhande E-nummers in zitten verwerkt, waar schimmelwerende middelen aan zijn toegevoegd om het in een vochtige stal wekenlang goed te kunnen houden, waar geen afval uit de diverse industrieen in verwerkt zitten (soja-schroot, melasse, etc), waar geen chemische vitaminen in zitten verwerkt. In plaats daarvan datgene dat paarden al miljoenen jaren aten voor ze de mens tegenkwamen: gewoon gras/hooi.

> Zonder brokjes zeg je, maar wat voeren jullie dan wel? Wat voor
> hooi cq gras (soort/kwaliteit e.d.).

We voeren gras van het "verwaarloosde weiland" type. Gras dat vanzelf opkomt (ook tussen de stoeptegels) enzo. Geen idee wat het allemaal is, maar wat ik uit de diverse boeken heb gehaald is het niet zo belangrijk WAT het precies is. Groente is groente om het maar eens cru te zeggen. Paarden zijn erg flexibel, net als mensen. Natuurlijk zijn er mensen in het wild die geroosterde sprinkhanen eten, maar dat betekent nog niet dat mensen die geen geroosterde sprinkhanen eten iets te kort komen. Als er maar enige variatie is dan lijk je al aardig goed te zitten. In ieder geval beter dan die brokjes waar zoveel troep in zit.

> Want in mijn kennissenkring hebben de paarden dit jaar juist
> meer last van zomereczeem en bij jullie dus juist niet. Dat is
> een onderzoekje waard in mijn ogen.

Lijkt me heel lastig zo'n onderzoekje. Misschien heeft het wel niks te maken met voedsel, maar is het 24 uur per dag buiten staan datgene wat werkt, of het weglaten van dekens (zie het verhaal over "waste-proteins" wat net opgedoken is). Eerlijk gezegd maakt het me weinig uit, het is gewoon het zoveelste bewijs dat paarden er in alle opzichten op vooruit gaan als je ze natuurlijker houdt. In dierentuinen hebben ze ook al lang geleden ontdekt dat dieren gezonder blijven als je ze probeert te houden in een omgeving die zo goed mogelijk lijkt op de natuurlijke omgeving en ze voedsel geeft dat zoveel mogelijk overeenkomt met wat ze van nature eten. Verrassend? Voor mij niet. Nu de paarden nog...

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: woensdag 3 november 2004, 18:093-11-04 18:09 Nr:15429
Volg auteur > Van: Marina Opwaarderen Re:15424
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verband dekens en hoeven? Structuur

Marina
Drenthe
Nederland


184 berichten
sinds 9-3-2004
Frans Veldman schreef op woensdag, 3 november 2004, 16:13:

>
> Een laatste raadsel is dat Baladeika onverwachts genezen lijkt
> te zijn van haar zomereczeem. De boettdeken is al wat langer
> afgegaan dan dat de mugjes wegwaren. We hebben niets tegen de
> zomereczeem gedaan maar blijkbaar is het overschakelen op
> gezondere voeding (dus zonder brokjes met alle chemische
> toevoegingen en anti-schimmel middelen) ook hiervoor heel
> heilzaam. Misschien moet de oplossing niet worden gezocht in een
> zoveelste toevoeging (medicijn, wondermiddel, preparaat-X) maar
> in het weglaten van iets, namelijk al die ongezonde en
> onnatuurlijke fastfood-rommel.
>
Wauw! wat geweldig :)
Kinke krijgt geen brokjes en geen medicijnen...en toch eczeem..zucht.
Wie o wie zou voor mij de brochuren van meneer Taal eens willen bestuderen? Deze meneer (niet te verwarren met een bepaalde persoon uit belgie die diverse mensen geld afhandig heeft gemaakt) Ik heb hem ook telefonisch gesproken maar wat hij allemaal verteld gaat me boven mn pet eerlijk gezegd :)
Wie o wie?
groeten,
Marina
Volg datum > Datum: woensdag 3 november 2004, 18:183-11-04 18:18 Nr:15430
Volg auteur > Van: Karin Opwaarderen Re:15428
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verband dekens en hoeven? Structuur

Karin
Homepage
Nederland

Jarig op 20-9

1029 berichten
sinds 18-9-2004

> Lijkt me heel lastig zo'n onderzoekje. Misschien heeft het wel
> niks te maken met voedsel, maar is het 24 uur per dag buiten
> staan datgene wat werkt, of het weglaten van dekens (zie het
> verhaal over "waste-proteins" wat net opgedoken is). Eerlijk
> gezegd maakt het me weinig uit, het is gewoon het zoveelste
> bewijs dat paarden er in alle opzichten op vooruit gaan als je
> ze natuurlijker houdt.

Grappig, want juist de paardenrassen die natuurlijker gehouden worden (fjorden, haflingers, ijslanders maar ook friezen) krijgen steeds meer en meer te maken met zomerexceem.

Met bovenstaande bedoel ik dat eigenaren van deze rassen vaker hun paard buiten en in de groep houden als bv eigenaren van paarden hoog in het bloed.
Het is bij een ras als de ijslander juist heel gebruikelijk ze in de groep buiten te hebben en relatief weinig krachtigvoer te voeren. Maar ja relatief weinig is ook alweer zo lastig he :-)

Ik heb laatst goede berichten gehoord over een bepaald krachtvoer wat ontworpen is om zo min mogelijk te voeren. Een halve kilo per dag voor een pony voert het merk als leidraad aan. Is iig alweer een stuk beter als de kilo's die vele anderen aanprijzen als correct voeren.

Ik hoop alleen maar dat DE oplossing nog eens komt, want gossie wat kunnen ze er een vreselijke last van hebben.

Groetjes Karin
Volg datum > Datum: woensdag 3 november 2004, 19:093-11-04 19:09 Nr:15435
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:15428
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verband dekens en hoeven? Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Frans Veldman schreef op woensdag, 3 november 2004, 17:56:
>> Want in mijn kennissenkring hebben de paarden dit jaar juist
>> meer last van zomereczeem en bij jullie dus juist niet. Dat is
>> een onderzoekje waard in mijn ogen.
>
> Lijkt me heel lastig zo'n onderzoekje. Misschien heeft het wel
> niks te maken met voedsel, maar is het 24 uur per dag buiten
> staan datgene wat werkt, of het weglaten van dekens (zie het
> verhaal over "waste-proteins" wat net opgedoken is). Eerlijk
> gezegd maakt het me weinig uit, het is gewoon het zoveelste
> bewijs dat paarden er in alle opzichten op vooruit gaan als je
> ze natuurlijker houdt.

Eh ho even. Die kennissen van mij houden hun paard nog natuurlijker dan ik. Eentje ervan heeft erg zomereczeem gehad en tobt daar nu nog mee (slechte vacht, hele lijf kapot geschuurd, niet alleen de manenkam).
Maar pony staat met een maatje dag en nacht buiten in de wei, schuilstal met onbeperkt hooi en stro. Nooit een deken (heeft ze geeneens), geen hoefijzers, rijdt zonder bit (wel een zadel). Dus in zoverre lijkt me dit erg natuurlijk toch?
Alleen zij voert dus wel wat brokken en soms muesli met lijnzaad.

In dat opzicht zou het dus gewoon, wat jij zegt dan, alleen het laatste moeten zijn? Dat weglaten en hup paardje gezond?

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: woensdag 3 november 2004, 19:193-11-04 19:19 Nr:15437
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:15435
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verband dekens en hoeven? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Ingrid den Ouden schreef op woensdag, 3 november 2004, 19:09:

> Eh ho even. Die kennissen van mij houden hun paard nog
> natuurlijker dan ik. Eentje ervan heeft erg zomereczeem gehad en
> tobt daar nu nog mee (slechte vacht, hele lijf kapot geschuurd,

> lijnzaad.
>
> In dat opzicht zou het dus gewoon, wat jij zegt dan, alleen het
> laatste moeten zijn? Dat weglaten en hup paardje gezond?

Tja. Geen idee. Het enige wat ik zeg is dat ik gemerkt heb dat de paarden er beter van worden naarmate je ze natuurlijker houdt. Een cure-all zal het niet zijn, maar tot nu toe hoor ik overwegend positie verhalen van mensen die ook natuurlijker bezig zijn. Kwaad lijkt het niet te kunnen in ieder geval.

Tot nu toe blijkt dat paarden zonder krachtvoer prima kunnen leven, ik heb tot nu toe geen enkel geval gehoord van een paard dat iets tekort is gekomen en zonder krachtvoer slechter werd. Het omgekeerde hoor ik wel, dat paarden allergieen e.d. kwijtraken als ze van het krachtvoer af zijn, betere hoeven krijgen, het minder koud hebben, etc. That's all. Kwestie van optellen. ;-)

En het blijft opmerkelijk dat zomereczeem een jaar later ineens verdwijnt, dat mok verdwijnt, dat stalbenen niet meer voorkomen, etc. Blijkbaar doen we "iets" goed. :-D

Groeten,
Frans
Je leest nu onderwerp "verband dekens en hoeven?"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
40 berichten
Pagina 1½ van 3
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact