InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
56 berichten
Pagina 1½ van 4
Je leest nu onderwerp "Glij-moment of niet"
Volg datum > Datum: maandag 25 augustus 2008, 15:5725-8-08 15:57 Nr:138216
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:138171
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Glij-moment of niet Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Hans Arendse schreef op maandag 25 augustus 2008, 11:26:

> Onderzoeken aan de Uni in Utrecht hebben aangetoond dat een
> onbeslagen hoef voor bekappen 2,3 mm "doorglijdt" en dezelfde
> hoef na bekappen 1,5 mm. Dit kan niet anders want het is een
> natuurwet en heeft te maken met massatraagheid .

Dit is GEEN natuurwet, en heeft NIETS te maken met massatraagheid. Duidelijk weer een onderzoeker die misschien ergens verstand van heeft, maar natuurkundig niet zo erg goed onderlegd is.

Het "doorglijden" is niet nodig. De benen van een paard gaan heen en weer, dat kan iedere leek zien. Zou je het paard van de grond tillen, dan zouden de benen afwisselend een vooruitgaande en een achteruitgaande beweging hebben ten opzichte van de grond. Ook nog steeds logisch, toch? Verdere redenatie levert op dat er ergens een moment moet zijn waarop de hoeven precies stil staan ten opzichte van de grond. Zou het paard precies op dat moment zijn hoeven op de grond zetten, dan is er geen sprake van doorglijden; de snelheid van de hoef en de grond is immers gelijk aan elkaar.

Bij een bewegend paard is dit niet anders. Ook hier is er een moment waarop de vooruitgaande beweging van de hoef stopt, en het paard kracht begint uit te oefenen om de hoef naar achteren te bewegen (en zich zodoende af te zetten tegen de grond).

Een en ander komt wel aan op een preciese timing. Nou klinkt het ingewikkelder dan het is, zelfs mensen hebben deze timing in hun boordcomputer zitten. Ren maar eens op blote voeten over de stoep. Een normaal mens kan dit zonder direct zijn huid eraf te schaven. Toch, als je je voet ietsje te vroeg neerzet, ben je direct je huid kwijt, en als je dit een fractie van een seconde te laat doet is het ook al niet anders. Met schoenen kun je de timing expres verzieken, loop zo maar eens even te sloffen, of probeer je voeten expres zo ver mogelijk in je schoenen te duwen door je voet iedere keer iets te vroeg neer te zetten. Je hoort het rubber van je schoen dan piepen op de weg. Behalve extreme slijtage zul je nog iets merken: je wordt er hondsmoe van! Wrijving kost energie.

Paarden zijn geevolueer als vluchtdier. Hun hele benenwerk is zodanig ingericht dat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Ze zullen dan ook een perfecte timing hebben om hun hoeven neer te zetten.

Nu weer naar het onderzoek: waar is het misgegaan? Simpel: Behalve energieefficient zijn paarden ook nog eens goed aan het zich aanpassen aan de omstandigheden. Als je zelf een flinke wandeling gaat maken in de sneeuw, of over het ijs, zul je merken dat je manier van lopen ook verandert. Onder andere ga je daar expres je voeten iets laten doorglijden, want dat is in DIE omstandigheden wat efficienter. Kom je dan ineens op het asfalt, dan merk je ook dat dit ineens wat stroever is. Het duurt even voor je je daar weer op hebt aangepast. Het is dan ook niet verwonderlijk dat paarden die jaren op ijzer hebben gelopen enige aanpassingstijd nodig hebben.

> Zou dit niet kunnen plaatsvinden dan zouden er inderdaad
> ernstige problemen hogerop in het been ( gewrichten ) kunnen
> opleveren.

Als dat zo zou zjin dan zou er geen enkel dier meer over rotsgronden kunnen lopen, maar het tegendeel is waar. Of zijn die "natuurwetten" waar jij het over hebt alleen maar selectief van toepassing op paarden, en in het bijzonder op in Nederland gehouden paarden?

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."
Volg datum > Datum: maandag 25 augustus 2008, 16:1525-8-08 16:15 Nr:138217
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:138188
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Glij-moment of niet Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Fred schreef op maandag 25 augustus 2008, 13:10:

>>Dit is weer een van je kenmerkende dikdoenerige berichten, waarin je >alleen maar vragen stelt en geen antwoorden geeft.
>>Het gaat erom dat er een moment is dat de band stil staat t.o.v. de grond. >Hoe lang of hoe kort dan ook.
> Die band (in beweging) staat enkel stil als het tijdsinterval
> oneindig klein is.
> Daarvoor moet je de afgeleide nemen van de afgelegde weg naar
> de tijd. En de snelheid is bijgevolg pas 0 als tijdsinterval
> oneindig klein is. Ik heb niet de tijd, en het is hier niet de
> plaats om je de basis van de wiskunde bij te brengen; daar zijn
> andere bronnen voor ;-)

Voor het verkrijgen van gezond verstand bestaan geen bronnen, dat heb je of dat heb je niet. ;-)

Met gezond verstand kun je zo al beredeneren dat mensen geen 1,5mm doorglijden op asfalt, omdat ze anders op blote voeten de overkant van de straat niet eens zouden halen. De theorie KAN dus al niet eens kloppen. Of geldt de basis van jouw wiskunde uitsluitend bij redenaties die betrekking hebben op paarden, en niet bij mensen en andere dieren?

Het moment waarop de benen absoluut stil staan in de vrije lucht is inderdaad oneindig klein. De tijdsduur rond dat moment, waarop ze een snelheid hebben van 1mm per uur, duurt al heel wat langer. Er is rond het moment van stilstand zelfs een relatief heel erg lange tijd waarop de hoeven 1,5mm afleggen. Zoals je vast wel begrijpt is de snelheid halverwege de pas het grootst, en aan de uiteinden van de "slag" steeds kleiner. Jij met je wiskundige bronnen kan vast wel uitrekenen hoe lang het moment duurt waarop vlak voor het tot stilstand komen van de hoef nog 1,5 mm wordt afgelegd, en dat moment is verre van "oneindig kort". Die slip is dus nog steeds niet nodig.

Los van dit alles hebben we het niet over een in de lucht zwevend paard. Het paard raakt de grond, en vanaf dat moment komt er nog een extra factor in het spel: wrijving.
In het ideale geval zet het paard zijn hoef op de grond vlak voor het "oneindig korte moment" van absolute stilstand, dus terwijl de snelheid nog een paar millimeter per uur is. Dan kan het laatste restantje snelheid zonder wrijving uitdoven (die fractie van een micrometer zit nog wel in de veerkracht van de hoef) terwijl het paard zijn gewicht op de hoef begint te zetten. De hoef begint daarna aan zijn achteruitgaande beweging, maar zal niet doorslippen omdat het paard er zijn gewicht al op heeft staan.

Hieruit kun je overigens ook afleiden dat het paard wrijvingsweerstand nodig heeft om zich te kunnen afzetten. Is die wrijvingsweerstand te gering, zoals bij het lopen op ijs, dan krijg je inderdaad weer het fenomeen "glij-moment". Het gebruik van hoefijzers zorgt eveneens voor het afnemen van de wrijvingsweerstand, en dus een grotere kans op "doorglijden".

Frans

"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."
Volg datum > Datum: maandag 25 augustus 2008, 18:5825-8-08 18:58 Nr:138236
Volg auteur > Van: Fred Opwaarderen Re:138202
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Glij-moment of niet Structuur

Fred
Homepage
Leisele
Belgie

Jarig op 23-8

391 berichten
sinds 15-6-2003
Piet schreef op maandag 25 augustus 2008, 14:08:
> Goed, zoals ik zei: de band staat dus stil, want anders
> zou je slippen.
Ah, het is blijkbaar toch tevergeefs geweest... het ABS van je wagen zorgt er nét voor dat de band niet stil komt te staan... omdat je anders zou gaan slippen ;-)

"Voor het verkrijgen van gezond verstand bestaan geen bronnen, dat heb je of dat heb je niet" - én dat zijn inderdaad erg wijze woorden van Frans!

Groet,
Fred
--
www.cabcalor.be - Hippopodist
Hoefkliniek
Volg datum > Datum: maandag 25 augustus 2008, 19:0825-8-08 19:08 Nr:138238
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:138236
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Glij-moment of niet Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Fred schreef op maandag 25 augustus 2008, 18:58:

> Piet schreef op maandag 25 augustus 2008, 14:08:
>> Goed, zoals ik zei: de band staat dus stil, want anders
>> zou je slippen.

> Fred
> --
> www.cabcalor.be - Hippopodist
> Hoefkliniek

Eigenlijk ben je de moeite niet waard om hierop weer te antwoorden.

Piet
Training is a mechanical skill
Je leest nu onderwerp "Glij-moment of niet"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
56 berichten
Pagina 1½ van 4
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact