InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 2091½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: woensdag 10 augustus 2005, 23:2410-8-05 23:24 Nr:31363
Volg auteur > Van: Kristel Vanden Boer Opwaarderen Re:31319
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kreupel door mok?? Structuur
Kristel Vanden Boer
Lommel
België

Jarig op 15-9

42 berichten
sinds 24-7-2005
G. Verheijen schreef op woensdag, 10 augustus 2005, 13:47:

> Interessante info! Nu heb ik eindelijk ontdekt dat de oogstmijt
> de oorzaak is van (in ieder geval een deel van) de mok en jeuk
> en mogelijk andere huidaandoening van mijn Haflinger (ben al

> vergelijkbaar met die van Malenka).
>
> Groeten,
> Greet

Hier nog wat info over de herfstmijt (ook Harvest mite en chigger mite genoemd). De wetenschappelijke naam is (Neo)trombicula autumnalis. Op het internet kan je best op dezenaam zoeken, om zeker te zijn dat het de juiste parasiet is.

Het zijn de larven van deze mijt die parasitair zijn. Ze bijten en in hun speeksel zitten stoffen (enzymen) die het weefsel oplossen. Zo komt er weefselvocht vrij en ontstaat er een kanaaltje (stylostoom) dat blijft bestaan en waarin zich het monddeel bevindt zodat de mijten zich kunnen blijven voeden. Na het voeden vallen de mijten er weer af.
Dit alles veroorzaakt jeuk met letsels. Ze zijn vooral in de nazomer en herfst actief. Ze komen wereldwijd voor, maar hebben een voorkeur voor zandbodems, kalkhoudende bodems en kleigrond, en leven in gras, hooi en stro.
Niet alle herfstmijten veroorzaken een reactie van de gastheer, en als dit wel gebeurt is de mijt meestal al verdwenen. Sommige dieren zijn immuun.

Hoop dat je hier voorlopig wat meer mee kan. Ik ga proberen uit te zoeken wat nu precies de behandeling is. Heb tot zover gevonden dat de infectie zelflimiterend is. Maar weet ook niet goed hoe dat nu past in jouw verhaal, het paard heeft er al 1,5 jaar last van?
Laat zo snel mogelijk iets weten. Mail me anders privé het hele verhaal door als je wilt, dan kan ik misschien iets meer te weten komen.

Groetjes Kristel
Volg datum > Datum: woensdag 10 augustus 2005, 23:2510-8-05 23:25 Nr:31364
Volg auteur > Van: janna Opwaarderen Re:31355
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wat een gedoe. Structuur
janna
Nederland


191 berichten
sinds 23-6-2005
Als nu die torsiekracht op de
> gewrichten plaatsgrijpt dan is het maar logisch dat die buiger
> die alles bijeenspant daar ook wat van ondervindt en ipv mooi in
> het midden over het straalbeen glijdt, nu ook zijwaarts wordt

> maar dat van elkaar gewoon niet willen toegeven.
>
> snappie ?
> peter

Kijk even naar bericht 3723. Daarin geef ik letterlijk aan dat zowel rechtrichten als natuurlijk bekappen een genezer kunnen zijn voor hko. Dus dat en ik en Frans gelijk heeft.
Overigens heb ik het steeds gehad met dat rechtrichten als een van de factoren en niet de factor. Misschien is het zo dat het er gewoon aan ligt waardoor de hko is ontstaan.
Waren het de krappe schoenen, of was het het scheefrijden?
Maar wat ik apart blijf vinden (en dat zeg ik niet met een toontje van: en ik wil toch lekker gelijk hebben), dat paarden die na het rechtrichten, ook al houden ze hoge hielen/ijzers, rad blijven, ook gedurende langere tijd, (ruim 5 jaar).
Volg datum > Datum: woensdag 10 augustus 2005, 23:4910-8-05 23:49 Nr:31365
Volg auteur > Van: jose Opwaarderen Re:31224
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zwakke aachterhand Structuur
jose
Nederland


1432 berichten
sinds 22-7-2005

Ik ben ook zeker niet voor het pusherige wat je tegenwoordig veel bij het dressuren zit, maar maak aan de andere kant ook niet de fout om je paard dan maar niet aan het werk te zetten, want dan kom je er ook niet altijd.
En wat is dan zieliger uiteindelijk. Een paard wat goed, fit, sterk en lenig in zn vel zit (worden ze geestelijk ook beter van, meer zelfvertrouwen) of eentje die zn lichaam slecht gebruikt en weinig coordinatie heeft.

Links wel goed springen en rechts niet, ik kan je het topic van Karen Rohlf over het rechtrichten aanraden. Een paard moet beide zijden even goed ontwikkeld hebben wil die uberhaupt zn achterhand goed kunnen gebruiken.

Dat van die korte toon van Monique kan ik ook beamen, merk ik zelf ook.

Nog een punt is dat je paard zich bewust moet worden van zn lichaam, dat slepen kan er ook op duiden dat hij niet eens goed weet dat er nog wat achteraan zn lijf zit. Klinkt misschien simpel, maar je ziet dit wel bij veel jongere paarden.
Oplossing: cavaletti lopen, achterwaarts laten gaan, heuveltjes op en af, maar vooral cavaletti.
Als dit eerst allemaal onhandig gaat, kun je al zien dat er sprake is van slechte coordinatie, en dat zal enorm verbeteren met balkjes lopen.

Je kunt ook los longeren, zonder lijn, doe ik heel veel. Je paard kan zelf zn balans zoeken, maar je kunt wel even fijn zien hoe die loopt. Plus dat je meteen weer even bezig bent met je band en de rangorde.
En misschien vind je het idee niet leuk maar bijzetten (kan ook zonder longeerlijn) en de pessoa zijn wel goede hulpmiddelen om spieren en beweging te trainen.
Soepeler te worden en sterker in de achterhand te worden.
Dat is dus echt wel een werkmiddel (als sommigen het dwangmiddel noemen vind ik dat ook niet vreemd) maar wat is er mis mee als je paard er sterker van wordt en beter gaat functioneren? Je doet hem er ook weer geen pijn mee, maar hij moet wel eventjes wat spieren gaan gebruiken ja.

Dat zwalken onderweg, is idd niet zo vreemd, maar leer je paard wel om te lopen op jou aanwijzingen, als jij been geeft, moet ie lopen, anders niet. Als hij maar mag doen wat ie wil is niet fijn voor hem. Als jij wilt dat jij degene bent die de route bepaalt, dan moet je dat ook doen, duidelijk en consequent dus. Hebben jullie beide veel profijt van.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 2091½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact