InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 17562 van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 8:1120-12-13 08:11 Nr:263416
Volg auteur > Van: Locanda Opwaarderen Re:263406
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: paard met autisme? Structuur

Locanda
Homepage
Haarlem
Nederland

Jarig op 19-9

272 berichten
sinds 29-12-2007
Omgaan met paarden die 'escapes' gebruiken is altijd lastig, je kan dit een beetje scharen in het rijtje: freeze, fight, flight, faint. (Misschien is daar meer over te vinden?) Het is een manier van omgaan met de (vaak door mensen veroorzaakte) situatie, die voor het paard werkt/in het verleden gewerkt heeft. Voorkom dat de 'kortsluiting' ontstaat, soms is dit niet mogelijk. Om je paard uit de onbereikbare toestand te halen, kun je in enkele gevallen niet meer doen dan wachten. (Mildere vormen zijn ze nog wel uit te halen, maar ik begrijp dat dit niet het geval is.)
Ik denk dat het bij paarden wel vaker door een veroorzaakt trauma ontstaat, dan door een geestelijke 'afwijking'. Maar ja, waarom zouden ze geen geestelijke afwijking kunnen hebben?

Nou, je vroeg om ervaringen... Grinn! (Dat rijtje van 4 (freeze, flight, fight, faint) kan ik ook nog wel een boek over schrijven trouwens.) Tja, wat mensen paarden kunnen aandoen, schandalig! (Onderstaand verhaal behoeft geen onderwerp van discussie te worden, er was al veel geprobeerd, en het paard was opgegeven.)
Ik heb een merrie gehad (letterlijk, gekregen) met ook een 'escape' (escape noem ik het dan maar) bij psychische nood, kreeg ze kortsluiting in haar hoofd (helemaal van de wereld, onbereikbaar) en dan deed ze dus het meest extreme/tegennatuurlijke wat ik ooit heb meegemaakt. steigeren + eventueel omklappen*
*Lieve, lieve lezers ;-) nee, deze merrie werd niet uit balans gebracht :) ze kon het namelijk prima zonder mens erop, of die haar op wat voor manier dan ook in de weg zat. **Lieve lezers deel 2, nee, het werd op die momenten niet veroorzaakt door lichamelijke ongemakken. (uitgebreid door de medische en alternatieve molen gehaald) Het kwam puur voort uit psychische stress.

Wat je altijd leert (en wat bij honderden paarden eerder ook gewerkt heeft) is doorgaan/doorvragen totdat je toch wel enigszins je doel hebt bereikt. Nou, toen ik een paard voor m'n neus dit zag doen, heb ik deze visie bij haar moeten laten varen. Waar ik achter kwam, op het moment dat ik haar ook maar een millimeter (en nog vriendelijk) ging pushen om iets te doen, kon ze 'kortsluiting' krijgen in de bovenkamer. Tja, hoe 'blind' moet je als paard zijn om uit jezelf achterover te klappen? Dat is toch wel een extreme escape.
Vanaf het moment dat ik dacht, swa, ik moet misschien gewoon genoegen nemen met wat ze op dit moment geeft. Iedere rit zie ik als een gift, het is niet vanzelfsprekend. Wat ze me geeft, ben ik blij mee. Wat ze me nu niet geeft, ach, morgen misschien weer vragen.

Nu wil ik niet zeggen dat dit wat werkte voor een oudere (klein beetje dominante) zeer gevoelige merrie, hetzelfde zal werken als bij jouw paard. (mijn paard kende en hanteerde de juiste omgangsvormen normaal gesproken uitstekend) Je moet misschien ook nog dingen leren, en grenzen aangeven. Wat ik wel bedoel is, dat het voor ons destijds onwijs heeft geholpen, om dan maar niet door te pushen. Zie het dan niet als opgeven 'pick your fights' morgen weer proberen. Niet te veel uitdaging willen geven per 'sessie' mijn merrie wilde zeer graag werken, maar met potentiele kortsluiting in je kop, gaat dat lastig. Ik zag niet niet meer als 'haar zin geven' maar waarom doorvragen als ze iets (hetzij psychisch) niet kan? Wat heb je eraan als ze onbereikbaar wordt?
Vanaf het moment dat ik bij haar wat gemakkelijker werd in de zin van 'niet door zeuren als je paard aangeeft het niet te doen' (of als je verwacht dat dit gaat komen) hebben we geen 'escapes' meer gehad :) het ging dag na dag beter, gewoon op wat ze me vrijwillig gaf.

Wil hier trouwens niet mee zeggen dat je alles moet laten gebeuren/geen grenzen moet stellen. Maar je bent slimmer dan een paard, bedenk van te voren dat je niet te veel gaat vragen, en wat je dan gaat vragen. Wat vind je acceptabel als reactie? Bij welk gedrag bij je oefening, kun je er mee stoppen zonder je gewonnen te geven? Gewoon om escaleren te voorkomen, vang de subtiele signalen op.
Edit: mijn merrie deed het als ze zich onder druk gezet voelde (konden de kleinste dingen zijn, ergens niet langs willen lopen bijvoorbeeld) of als ze dacht dat ik wel eens boos op haar zou kunnen gaan worden. (terwijl ik nog nooit boos op haar ben geworden)

Zij was in het begin van haar leven een droompaard, en aan het eind weer een droompaard, met gebruiksaanwijzing. Daar tussen is het mis gegaan, dus geen aangeboren gedrag iig.
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 8:2020-12-13 08:20 Nr:263417
Volg auteur > Van: Locanda Opwaarderen Re:263315
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Beroerd bericht Structuur

Locanda
Homepage
Haarlem
Nederland

Jarig op 19-9

272 berichten
sinds 29-12-2007
Wat ontzettend naar, woorden schieten te kort.
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 10:0320-12-13 10:03 Nr:263418
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:263417
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Beroerd bericht Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
:-( Sterkte met zo'n groot verlies!
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 11:0920-12-13 11:09 Nr:263419
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:263396
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Aantikken voorhoef met de achterhoef Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
mieke vd berg schreef op donderdag 19 december 2013, 19:23:

>
> Ha ha, ja dat zat er dik in! Ik wil dan ook geen discussie starten over
> hoe slecht ijzers wel niet zijn. Ik ben voor ijzers alleen bij een zeer

> Plus hij gaat dagelijks mee naar buiten. Dus over straat, en zeker als het
> erg nat is zijn de bermen en het gras ook niet meer te doen.....of als het
> flink gaat vriezen....dan zijn we toch echt op de straat aangewezen...
> Oke, een aantal keer per week werken we ook in de bak.

het aantikken heeft niks met type paard of manier van lopen te maken. Door de lange teen rolt de hoef niet goed af en is te laat weg. Het gebeurt zonder ijzers bij sommige paarden ook als de hoeven te lang zijn vooral bij ondergeschoven modellen. Vaker de toon afronden en het probleem is weg.

helaas, beslagen paarden worden niet vaak genoeg bekapt om een goede afronding te bevoorderen. Kijk hier even hoe zo'n paard zich moet behelpen:



niet verbazingwekkend dat je paard na het beslaan anders is gaan lopen.

Ik vraag me af, als je toch perse je paard wil beslaan, waarom vraag je dan niet aan je hoefsmid waarom je paard zijn hoeven aantikt. Toch iemand die als expert op gebied van hoeven het antwoord meteen moet kunnen geven?

als je paard gevoelig wordt in de winter heeft dat misschien te maken met de voeding die hij krijgt. Te korte hoeven is echt een grote uitzondering. Blijf je je paard beslaan in de winter worden die hoeven natuurlijk elke winter verzwakt en zal je paard misschien de rest van zijn leven daar last van hebben.
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 11:3320-12-13 11:33 Nr:263420
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: bitloos mennen... welk hoofdstel? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Omdat ik toch al vragen erop aan het gooien ben, deze maar even erachter aan.

Ik heb momenteel een kaakgekruisd hoofdstel waarmee ik de voorbereidingen voor het mennen doe, maar ben daarover niet tevreden.

Ik vind het te dik, te lomp, de release niet goed en ik vind het ook niet goed passen.
Kortom... ik wil een ander.
En gezien ik toch al een mentuig ga aanschaffen, kan dat er ook nog wel bij :-P

De vraag is wat?

Ik twijfel over opnieuw kaakgekruisd omdat ik er eigenlijk niet weg van ben. Kan komen omdat dit niet zo'n geweldig hoofdstel is, maar ik weet het niet....

Mogelijkheden zijn natuurlijk:
sidepull (zelf altijd mee gereden, maar wordt blijkbaar weinig gebruikt met mennen omdat de hulpen minder duidelijk zouden zijn ivm het door de ringen lopen van de teugels?)

Kaakgekruisd, heb ik dus... weet eigenlijk niet goed wat ik ervan moet denken. Ben niet bijzonder positief. Heb het gevoel dat je de kop insnoert bij het geven van hulpen li/re etc.
Maar kan puur gevoelsmatig zijn.

Kingekruisd Geen ervaring mee

Kaptoom -uiteraard zonder ijzer. Schijnt ook wel gebruikt te worden met mennen

Marilot bloem - geen ervaring mee... weet ook niet of die erg sterk inwerkt, maar wordt ook wel gebruikt met bitloos mennen.

Wat ik wil:

Niet teveel zooi aan d'r hoofd. Ze heeft nu dus die kaakgekruisde en die is te dik en lomp. Drie keer niks. Ik wil graag een dunner, soepel hoofdstel

Heldere hulpen; niet meer dan nodig, maar natuurlijk wel kunnen inwerken als dat nodig zou zijn ivm streken of paniek.

goede release

goede pasvorm.

Schiet graag eens los... ik blijf in kringetjes denken en kom er niet echt uit.
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 12:2320-12-13 12:23 Nr:263421
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:263413
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Beroerd bericht Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Wil schreef op vrijdag 20 december 2013, 0:17:

> Had het ook al op fb gelezen en een reactie gegeven, maar hier, op dit
> forum heb ik Piet leren kennen. Persoonlijk... en dus heb ik ook Piet z'n
> paarden gekend.

> Wil.
>
> Wie met z'n gezicht naar het verleden staat,
> staat met z'n rug naar de toekomst....

Via jou Wil dank ik nogmaals alle mensen die de moeite hebben genomen om een reactie te geven, dat doet goed. Ik heb het idee dat ik mijn vingers in het stopcontact gestopt had en dat er nu na die opdonder nog een zeurende pijn in mijn elleboog overgebleven is.
Life goes on en er zijn nóg erger zaken in de wereld, net als die kennis die gisteren haar zoon van 24 net zo plotseling verloor..
Ik heb besloten geen ander paard meer te nemen, dus als iemand uit de buurt een aardige plek zoekt voor zijn paard en als het klikt met Don.....
Piet

Elke dag één keer de rasp heen en weer halen

is óók bekappen
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 12:5720-12-13 12:57 Nr:263422
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:263406
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: paard met autisme? Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005

Je beschrijft hier mijn Liltje. :-)

Ze heeft veel meegemaakt bij de vorige eigenaar. Wat ik gedaan heb is haar zo veel mogelijk zekerheid bieden, regelmaat, pas een stapje verder als zij aangaf dat ze zover was. Liltje is nog wel wat wantrouwend als het om nieuwe dingen gaat of nieuwe mensen die haar zo nodig moeten aaien. Ze weet dat ze de keus heeft een stapje achteruit te doen om te laten zien dat ze het liever niet wil. Ze hoeft het dan ook niet. Maar dit komt nauwelijks nog voor. Liltje zou ik niet als autistisch willen betitelen, ze is gewoon compleet vernield bij de vorige eigenaar en het kost ontzettend veel tijd en vele terugvallen voordat je enigszins vanzelfsprekend met elkaar om kunt gaan.

Ik heb haar door een therapeut laten behandelen omdat ze op een gegeven moment moeite had met leren, volgens de therapeute had ze hoofdpijn, zat haar hoofd vol. Na de behandeling was het in orde, een heel ander paard.
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 15:0620-12-13 15:06 Nr:263423
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:263406
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: paard met autisme? Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
Khaleesi schreef op donderdag 19 december 2013, 22:01:

>
> Een aantal weken geleden heb ik een topic gestart over overstappen op
> bitloos. Dit gaat steeds beter dankzij de vele reacties.( iedereen bedankt
> daarvoor ik heb er echt veel aan gehad)
> > niet.
>
> Wie heeft er zelfde soort ervaringen? Of tips voor me?
> Zou het trouwens mogelijk zijn dat dieren menselijke stoornissen hebben?
>
> Ik weet zelf niet veel van autisme behalve wat il op internet gevonden heb.

Bijzonder hoor Khaleesi...zo krijgt iedereen (hum, ik ook) het paard waarvan hij wat kan leren :) Ik zou zeggen gelukkig is dit paard bij jou!
En dat van die ketting lijkt mij bijzonder goed gedaan!
Aan tips waag ik me niet en jij lijkt mij toch heel goed bezig. Jij bent erbij ..doet dingen.. en voor een paard met een trauma kun je niet zomaar tips gaan geven.. lijkt een bijzonder subtiele, aandachtige aanpak nodig te hebben en jij lijkt mij te doen wat in je vermogen ligt.
Ben zelf benieuwd om te lezen óf en welke tips je gaat krijgen!

Myriam
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 16:4620-12-13 16:46 Nr:263424
Volg auteur > Van: Aoife Berserik Opwaarderen Re:263423
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: paard met autisme? Structuur

Aoife Berserik
Lelystad
Nederland

Jarig op 20-2

577 berichten
sinds 5-9-2010

Volgens mij ben je al goed op weg hoor. Je vangt signalen op en gaat daarmee gelijk aan de slag duim
Dus ik zou zeggen ga zo door en bewaar ten alle tijden je rust!!

Succes en houd ons op de hoogte :-)
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 16:5020-12-13 16:50 Nr:263425
Volg auteur > Van: mieke vd berg Opwaarderen Re:263419
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Aantikken voorhoef met de achterhoef Structuur
mieke vd berg
Nederland


35 berichten
sinds 9-6-2009

Over het lange tenen verhaal: die heeft hij zeer zeker niet! Hij een stel mooie hoeven die eerder richting stijl gaan dan naar lange tenen....

Hij heeft ook geen probleem in/met de winter. Hij heeft een probleem zodra hij veel op de stenen staat loopt, dus in de paddock periode. Dan worden zn hoeven serieus tekort.
Buiten de paddock periode en dus op de wei blijven ze wel goed op lengte.

Natuurlijk zou ik mn hoefsmid om advies/duidelijkheid kunnen vragen.
Dit heb ik [nog] niet gedaan, ik zie het nl niet als een groot probleem!
Wel ben/was ik nieuwschierig naar ervaring van anderen....
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 17:1920-12-13 17:19 Nr:263426
Volg auteur > Van: harry11 Opwaarderen Re:263425
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Aantikken voorhoef met de achterhoef Structuur
harry11
Nederland


209 berichten
sinds 6-5-2013
Plaats anders eens een foto. Ook onder een ijzer moet de vorm, stand en balans van de hoef kloppen. Een van mijn paarden tikt ook aan zodra de tenen te lang zijn. Als ik dan alleen voorhoeven bekap is het weg.
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 17:3820-12-13 17:38 Nr:263427
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:263425
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Aantikken voorhoef met de achterhoef Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
mieke vd berg schreef op vrijdag 20 december 2013, 16:50:

>
> Over het lange tenen verhaal: die heeft hij zeer zeker niet! Hij een stel
> mooie hoeven die eerder richting stijl gaan dan naar lange tenen....

de oorzaak van het aantikken is het niet snel genoeg afwikkelen van de hoef.
Jou idee over een mooie hoef is misschien mede bepaald door het feit dat ijzers voor jou geen probleem zijn.

> Hij heeft ook geen probleem in/met de winter.

waarom zou hij een probleem met de winter hebben?
wat eet hij in de winter?dieet kan veel invloed hebben op hoeven en gevoeligheid.
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 17:5820-12-13 17:58 Nr:263428
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: foto Piet en Shiny Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
Piet verklein je foto of stuur 'm naar mij. Ik verklein 'm wel .

Myriam
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 17:5920-12-13 17:59 Nr:263429
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:263427
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Aantikken voorhoef met de achterhoef Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
joop schreef op vrijdag 20 december 2013, 17:38:

> mieke vd berg schreef op vrijdag 20 december 2013, 16:50:
>
>>

>
> waarom zou hij een probleem met de winter hebben?
> wat eet hij in de winter?dieet kan veel invloed hebben op hoeven en
> gevoeligheid.

Waar maak je je druk om. Het is toch geen probleem? Waardeloze smid die aantikkers aanlegt, maar dat was de vraag ook al niet. Gezeurkous. Als die knol een paar keer de voorijzers eraf tikt met wat interessante partiële ontschoening wordt ze vanzelf wel wijzer.
Volg datum > Datum: vrijdag 20 december 2013, 18:0320-12-13 18:03 Nr:263430
Volg auteur > Van: mieke vd berg Opwaarderen Re:263427
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Aantikken voorhoef met de achterhoef Structuur
mieke vd berg
Nederland


35 berichten
sinds 9-6-2009

Harry11: Ik zal wat fotos maken! (hoop dat het lukt ze te plaatsen)

Joop: Sorry maar volgens mij heb ik al 2x aangegeven dat de problemen ontstaan zodra de hoeven duidelijk te kort worden! Ik zie er het nut niet van in me bezig te gaan houden met zn voeding.....

En, omdat mn pony nu ijzers onder heeft wil dat niet zeggen dat ik niet weet hoe een gezonde hoef/hoefstand eruit ziet! Ben op de hoogte met verschillende manieren van natuurlijk bekappen en het gewone bakappen/beslaan. Feit dat er ijzers onder zitten betekent nog niet dat ik onwetend he....
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 17562 van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact