InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 1324½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: donderdag 6 januari 2005, 14:176-1-05 14:17 Nr:19856
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen Re:19848
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: leeftijd inrijden Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
Hallo Jolijn,

Ik reageer even op een paar van je alinea's uit je diverse berichten.

>>Dat wantrouwen deel ik met je hoor, ik zou ook niet naar een handelaar gaan om een paard te vinden, maar ik had eigenlijk ook niet echt nagedacht over hoe dan wel...rondvragen bij bekenden enzo denk ik...

***Wanneer je er aan toe bent, komt het paard vanzelf op je pad. Zie straks ook mijn laatste alinea.

>>Mijn echte probleem ligt meer bij mijn eigen rijkunsten, ik twijfel gewoon of ik wel goed genoeg kan rijden om een paard te beleren, natuurlijk kun je fouten herstellen en ervan leren, maar wat moet ik met de fouten die ik zelf misschien niet merk, misschien belast ik daar dan mijn jonge paard mee...
Het voordeel van een volleerd paard is natuurlijk dat ik daar zelf weer veel van zou kunnen leren.

***Je kunt (prive-)les nemen. Een goede instructeur/trice kan je prima helpen om je paard goed in te rijden en zoveel mogelijk voorkomen om iets bij je paard te verpesten. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen! ;-)
Het is waar dat je van een volwassen paard veel kunt leren. Mijn paard was 11 jaar toen ik haar kocht en ze heeft me ontzettend veel geleerd! Daarbij is het natuurlijk wel zo dat je bij een volwassen/volleerd paard ook - alsnog - veel kunt verpesten, en bovendien ook nog heel veel kunt leren, dus wat dat betreft maakt het in mijn beleving niet veel uit of je nu een jong of een volwassen paard hebt.

>>Je zegt precies wat ik zelf ook een beetje voel, "als je geen ervaring hebt, dan geen veulen!" maar omdat je toch wel eens hoort dat het ook goed gaat, denk ik er toch aan, ook omdat ik het niet zo zie gebeuren dat ik een volleerd paard vind met een goed verleden en dat ook nog echt bij mij past.

***Je zou bij jezelf na kunnen gaan waarom en of het echt belangrijk voor je is om een paard te hebben met een "goed" verleden. Volgens mij zijn er ook maar weinig paarden met een "goed" verleden. Een paard met geen goed verleden hoeft niet persee een "probleempaard" te zijn. Mijn Jovarna heeft bepaald geen goed verleden, ze heeft veel (te veel) meegemaakt en de nodige trauma's opgelopen, maar ik ken geen paard dat liever, eerlijker en zachtaardiger is dan zij!! En ik ken meer paarden met een verleden die desondanks ontzettend lief en braaf zijn gebleven. Het is maar net hoe je zelf omgaat met je paard en of je bereid bent om je volledig voor hem/haar open te stellen, zodat het paard zich ook durft te openen voor jou. En dit op zich is al zo'n prachtig proces! Bovendien, een paard met een minder goed verleden zou volgens mij bij jou prima op z'n plek zijn. Waarom niet?

>>Maar dat is dan geen reden om zelf ook nog maar eens goedbedoeld een veulen te verpesten.
Bovendien geeft het me wel goede moed te horen dat jij wel de intentie hebt om een paard te verkopen, dan zul je toch niet de enige zijn, toch? misschien is er dan voor mij later ook toch wel een paard te vinden.

***Vertrouw daar maar op! Toen ik mezelf drie jaar geleden voornam dat ik mijn eigen paard wilde, besloot ik dat ik niet op zoek zou gaan (dus geen advertenties, handelaren etc), wel dat ik er voor open stond als ze op mijn pad zou komen. Slechts 4 weken laten kwam Jovarna op mijn pad…! Ik hoefde haar dus ook niet te zoeken, ze had mij al gevonden….!

Groetjes en succes met je overwegingen (en luister daarbij naar wat je hart je ingeeft! ;-) )
Petra
www.jovarna.tk
Volg datum > Datum: donderdag 6 januari 2005, 14:176-1-05 14:17 Nr:19857
Volg auteur > Van: Hans van Keeken Opwaarderen Re:19845
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gebitscontrole Structuur

Hans van Keeken
Putten
Nederland

Jarig op 8-1

254 berichten
sinds 8-3-2004
Marina schreef op donderdag, 6 januari 2005, 12:41:

> Ingrid den Ouden schreef op woensdag, 5 januari 2005, 18:51:
>
>> Hoi,

> paardentandarts, ze had toen flinke scherpe haken. Hij heeft
> toen ook een wolfskies getrokken. Vorig jaar heb ik door de
> veearts laten controleren, toen had ze weer flinke scherpe
> randen. Ik ga dit dus zeker 1x per jaar laten doen.

Beter is om het 2x per jaar de kiezen even te vijlen. Is je paard ouder, en dan denk ik aan 20 jaar en ouder dan is het verstandig de paardentandarts ook te laten kijken naar de staat van het gebit.
Groet
Hans
Volg datum > Datum: donderdag 6 januari 2005, 14:486-1-05 14:48 Nr:19858
Volg auteur > Van: Hans van Keeken Opwaarderen Re:19855
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bitloos - voor Hans v. K. Structuur

Hans van Keeken
Putten
Nederland

Jarig op 8-1

254 berichten
sinds 8-3-2004
e m kraak schreef op donderdag, 6 januari 2005, 14:00:

> Hoe gaat het met jouw bitless bridle experiment, of was dat een
> 1malige oefening?
>
> Groeten, Egon

Hi Egon,
Het bitless bridle hangt hier werkeloos aan de muur. Het werkt prima. In eerste instantie dacht ik dat het wat minder fijn inwerkt dan een bit maar dat kwam doordat ik er een 1 1/2 jarig groen paard mee reed.
Voor dit paard had ik gekozen omdat die nog niet door heeft dat ie sterk is.
Het uitrijden deed ik afwisselend met bitless en met bit(heel zacht bit overigens).
Omdat het paard straks in de koers moet lopen waar 1 pk heel wat te weeg kan brengen ga ik nu verder met een bit.
Mijn vaste rijder had me al gemeld er niet over te prakkizeren om met een bitless bridle te gaan rijden. Terwijl hij mij bij de meeste van mijn experimenten het voordeel van de twijfel geeft.
Ook denk ik dat het draverij-comite me geen toestemming geeft om de deelnemers in gevaar te brengen.
Je had al eens op het forum gemeld dat je zo'n bitless bridle zelf in elkaar zou moeten knutselen. Als je ermee zou willen rijden dan kun je het gratis en voor niets van me krijgen. Laat maar even weten.
Groet
Hans
Volg datum > Datum: donderdag 6 januari 2005, 14:546-1-05 14:54 Nr:19859
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: ?straal schimmel (frog fungus) Structuur
een van mijn paarden heeft misschien een schimmel in de straal. ze is barefoot en ik doe de hoefverzorging zelf. op haar linke voorhoef is de straal niet breed en heeft een diepe sleuf in de midden tussen de hielen. ze is vaak gevoelig zeker op harde bodem. kan iemand mij helpen?
Volg datum > Datum: donderdag 6 januari 2005, 16:056-1-05 16:05 Nr:19860
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:19851
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: leeftijd inrijden Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Hoi Jolijn

>>>
Mijn echte probleem ligt meer bij mijn eigen rijkunsten, ik twijfel gewoon of ik wel goed genoeg kan rijden om een paard te beleren, natuurlijk kun je fouten herstellen en ervan leren, maar wat moet ik met de fouten die ik zelf misschien niet merk, misschien belast ik daar dan mijn jonge paard mee...
>>>

Mijn dochter en ik zijn ook bezig met drie jonge paarden en
ik vind dat een jong paard geschikt maken voor het berijden vaak veel ingewikkelder wordt gemaakt als nodig is, ja ingewikkelder als goed is voor een paard. Het gaat te snel en dressuurmatig rijden wordt veel te vroeg aangeleerd. Dressuur matig rijden is juist de toplaag die zou moeten komen, na jaren lang eenvoudige buitenritten gemaakt te hebben. We leven in de omgedraaide wereld als er met een jong paard begonnen wordt met dressuuroefeningen.

Eenvoudig kalm voorwaarts rijden, geen cirkels, wendingen en overgangen van draf naar galop en terug. En je paard berijden bij kalm voorwaarts in stap kun je ook al beginnen met drie en half jaar. Wat is er nodig om een paard zo te berijden tot zijn 6de jaar? Een goed contact natuurlijk waarbij je paard graag met je mee gaat en gewillig luistert. Hij hoeft dan niet veel meer te kennen dan, voorwaarts gaan, zachter te kunnen en te stoppen en af te slaan naar rechts en links. In deze rustige wandelingen samen zal hij zelf als de tijd er rijp voor is, de draf aandurven en de galop. Hij zal graag de wereld verkennen samen en daarbij wennen aan het ruitergewicht. Geen haast alles op zijn eigen tijd. En in dit opgroeiproces krijgt je paard de beste basis.

Michiel
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 1324½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact