InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 928 van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 11 oktober 2004, 7:5711-10-04 07:57 Nr:13906
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:13898
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: NH-rijden en mennen Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
>>> Blijven ze niet de hele tijd zoeken naar die yes...

Bedoel je - gaan ze de hele tijd op zoek naar de voedselbeloning of gaan ze op zoek naar de Yes?
Misschien is het antwoord vanzelf duidelijk als ik de vragen stel vanuit het wijken-voor-druk: blijven jouw paarden op zoek gaan naar de "release"...?
Ik hoop van wel. Zonder beloning (of dat nu het wegvallenvan druk is of een voedselbeloning en alles wat daartussen kan zitten) kom je nergens.

> Op zoek gaan naar wat jij niet vraagt....

Stel dat je een paard wil achterwaarts laten gaan met wijken-voor-druk. Je neemt de teugel op, sluit alle deuren behalve de achterdeur, en wacht.
Je paard gaat gegarandeerd op zoek naar "wat jij niet wil". Dat is niet omdat hij niet wil doen wat jij wil, maar omdat alle antwoorden mogelijk juist zijn. Je paard weet dat niet op voorhand - hij weet het pas als je loslaat. Het ios het loslaten dat leert. Het is de "yes" die leert.
Stel, dat je paard NIET op zoek gaat naar wat jij vraagt - het voordeel is dat hij ook niet op zoek gaat naar wat je niet vraagt. Het nadeel is dat er niks gebeurt.

Dat gebeurt vaak, overigens: dat mensen hun paard afleren dingen uit te gaan proberen. Ze vermoorden vakkundig het enthousiasme van het paard door de kleine pogingen tot meewerken (millimeters of milliseconden groot) te negeren - bewust of onbewust. Het te snel niet "goed genoeg" te vinden, bijvoorbeeld, of gewoon het nog niet kunnen zien, het gevoel nog niet hebben. Of gewoon niet apprecieren dat het paard over de dingen nadenkt, grenzen aftast, actioef onderzoeken hoe dingen in elkaar steken. Héle brave paarden krijg je daarvan. Maar wel paarden die de ene voet niet meer voor de andere kunnen zetten uit eigen initiatief.

> Wie garandeerd je dat i dat straks niet onder het rijden gaat
> doen?

Wie garandeert je dat nu?

Als je een passief rijtuig wil hebben, koop dan een motorfiets. Wil je een actief meedenkende partner, dan mag je veel meer op je paard vertrouwen dan je nu doet. Je paard is een individuele volwassene met verantwoordelijlkheden, maar je moet ze hem wél durven geven. Het "ja" van je paard is véél groter als hij weet dat hij ook "nee" mag zeggen. Als je paard nooit "nee" of "misschien" mag zeggen, dan is zijn "ja" niks waard. Hoe actiever je paard mag meedenken en initiatief nemen, hoe volwaardiger zijn (zijn) besluit als hij met je meegaat.

Inge
http://www.cremebrulee.be/inge
Volg datum > Datum: maandag 11 oktober 2004, 8:1611-10-04 08:16 Nr:13907
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:13892
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: NH-rijden en mennen Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Piet schreef op zondag, 10 oktober 2004, 22:21:

> Spirithorses schreef op zondag, 10 oktober 2004, 21:56:
>
>> Spirithorses schreef op zondag, 10 oktober 2004, 21:39:

> 5 door. De snelste, was onze oude carlos. Getuigen kunnen
> bevestigen dat dit zeker niet langer dan een minuut of 2
> duurde. Dus hoe moeilijk kan het zijn?
> Piet

aanvulling
Let wel, ik heb het hier over dat het niet moeilijk is een paard te leren begrijpen, dat er iets van hem verwacht wordt voordat het een beloning krijgt , in dit geval dus het uitvoeren van een opdracht. Het wil helemaal niet zeggen dat de vorm van training nu altijd zo gemakkelijk is. Het vereist concentratie en een scherpe timing, het is bij het ontbreken daarvan oh zo gemakkelijk om een paard iets te leren wat je niet bedoeld had. Voorbeeld daarvan zou kunnen zijn het in en uit schachten van Shiny. Egon's veronderstelling dat ik dat per ongeluk een paar keer bekrachtigd heb, hoeft nl helemaal niet zover naast de waarheid te zijn en is gemakkelijk te verklaren. Wat overigens nog eens zou bevestigen dat je met de clicker ontzettend sterk gereedschap in handen hebt.
Er is een prachtig spelletje om mensen te laten meemaken wat een paard voelt bij de training en hoe belangrijk timing is.. Je spreekt af wie voor paard speelt, de overige aanwezigen zoeken een doel: bv een emmer die 20 meter verder staat moet omgekeerd worden en het paard moet er op gaan zitten. Een aanwezige dierenarts verklaarde zich zeker wel slimmer als een paard, maar had tot haar schrik ontzettend veel moeite met eerst een rondje lopen voor ze naar de emmer kon.
Ze dacht op een gegeven moment ook dat ze alleen een klik hoorde als ze een voor een haar armen optilde. :) Wat Egon stelde is precies hetzelfde. Shiny doet 2 dingen tegelijk , 1 gevraagd iets en 1 ongevraagd iets en denkt dat het zo hoort omdat hij click, of in mijn geval Yes hoort.

Piet
Volg datum > Datum: maandag 11 oktober 2004, 9:0811-10-04 09:08 Nr:13908
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:13905
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Het begin? Structuur
Esther schreef op maandag, 11 oktober 2004, 7:38:

> Sanet schreef op zondag, 10 oktober 2004, 22:24:
>
>> Nadat er laatst een grote discussie geweest is, over wanneer je

> dierenartskosten, als je pech hebt kunnen die kosten behoorlijk
> oplopen.
>
> Groeten Esther

Hey Esther en Jo,

Jah, daarom ga ik hopelijk :-D ook wachten tot er meer geld voor is van mijn kant dan, maar het kriebelt wel aan alle kanten.
Er zijn zeker voor- en nadelen aan het kopen van een veulen. Uiteindelijk weet je helemaal niet of het wel gaat klikken met rijden, en daar wil ik toch wel naar toe. Maar aan de andere kant lijkt me wel dat je op die manier een hele sterke band krijgt met je paard, (ik wil hiermee niet zeggen dat dat niet lukt als je niet een veulen koopt, maar lijkt me toch anders!). En je hebt het voordeel dat ik hem alles leer, dus als er dan iets mis gaat, is het mijn schuld. En niet zoals paarden die te vroeg ingereden zijn, of trailers ingemept (persoonlijke ervaringen met de pony van een vriendin van mij... die door de vorige eigenaren niet vriendelijk behandeld werd...) etc.
Maar de vraag wordt op deze manier meer: een paard of een veulen kopen? en ik wou eigenlijk meer weten wat je allemaal wel en niet met een veulen kunt doen..

Sanet
Volg datum > Datum: maandag 11 oktober 2004, 9:1511-10-04 09:15 Nr:13909
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:13908
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Het begin? Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Sanet schreef op maandag, 11 oktober 2004, 9:08:

> Esther schreef op maandag, 11 oktober 2004, 7:38:
>
>> Sanet schreef op zondag, 10 oktober 2004, 22:24:

> kopen? en ik wou eigenlijk meer weten wat je allemaal wel en
> niet met een veulen kunt doen..
>
> Sanet

Hoi Sanet,

Je bent altijd welkom om eens hier te komen kijken naar de jaarling, eind november begin december komt er een kameraadje bij van een half jaar.
Ik weet niet waar je in Groningen zit, ik zit in Friesland, mail anders maar prive.
Ik vertelde je al over wandelen en clickeren met een veulen. Goed opletten natuurlijk dat je het veulen niet belast, en concentreren kunnen ze ook nog niet zo erg lang. Wandelen vinden ze echt leuk, soms ook enorm spannend. Wij nemen altijd een volwassen paard mee. Maar misschien eerdaags ook eens een stukje wat ze al goed kent alleen.

Groeten Esther
Volg datum > Datum: maandag 11 oktober 2004, 10:3411-10-04 10:34 Nr:13910
Volg auteur > Van: LeSz Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Vallen, opstaan en... springen... Structuur
LeSz
Zwolle
Nederland

Jarig op 22-9

17 berichten
sinds 21-8-2004
Hoi!

Gisteren was ik met een vriendin mee naar een wedstrijd bij haar op de manege. Zij had al gereden. We gingen kijken bij het springen. Dit waren sprongen van 70/80 cm. Er kwam een meisje met een jonge haflinger, zij was aan de beurt. Bij de laatste sprong zette ze haar paard en niet goed voor en het beestje sprong alsnog. Maar daarbij struikelde ze (de pony) over de sprong heen en kwam op de been van het meisje terecht. De pony stond wel direct op en het meisje later ook.
Daarna hoorde ik die vriendin zeggen dat ze er eigenlijk meteen weer op zou moeten om nog een keer met die pony te springen. Daardoor ging ik in discussie met haar, omdat dit tegen mijn gevoel in gaat.
Ik vroeg dus waarom die pony nog een keer zou moeten springen volgens haar, want was is haar doel daarbij. Zij heeft daarop gezegd: "Ja weet ik veel. Gewoon omdat die pony een andere keer als ie weer zou springen er misschien niet meer overheen durft." Een ander meisje was het met haar eens. Je kon ze ook met geen mogelijkheid van die gedachte af brengen! En een andere reden wisten ze niet te bedenken...
Maar die gedachte gaat wel tegen mijn gevoel in. Die pony is gevallen, laat dat dier dan bij komen, want niet alleen dat meisje is daarvan geschrokken. En hoe willen ze hem over die sprong heen helpen als ie niet meer durft? Nou, op hun manier is dat met de zweep erop...

Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken en wat jullie vinden wat dat meisje had moeten doen met die pony.
Het is trouwens een gewone manege, en geen manege die aan NH doet. Maar dat maakt denk ik niets uit voor deze stelling. Maar laten we ons eens verplaatsen in dat meisje en dan kijken wat wij zouden hebben gedaan (als wij de verantwoordelijkheid over die pony hadden).
Volg datum > Datum: maandag 11 oktober 2004, 10:4211-10-04 10:42 Nr:13911
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Paard alleen, dan geit er bij? Structuur
Ik ben gisteren wezen kijken naar Yola, en het gaat allemaal door.
Nu werd mij gevraagd of ze alleen komt te staan, en zoja, of ik dan een geit bij haar wilde zetten???

Ik weet dat een paard een kudde dier is, en eerste instantie was dus bij die friese paarden, maar dat is te ver weg van me huis.

Is het nu raadzaam dat ik dan ter compensatie een geit er bij zet, of ik kan ik beter een Shetlandertje er bij zetten?

Wie heeft hier serieus advies over?:)
Volg datum > Datum: maandag 11 oktober 2004, 10:4511-10-04 10:45 Nr:13912
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:13910
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vallen, opstaan en... springen... Structuur
LeSz schreef op maandag, 11 oktober 2004, 10:34:

> Hoi!
>
...knip...
> Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken en wat jullie vinden
> wat dat meisje had moeten doen met die pony.
> Het is trouwens een gewone manege, en geen manege die aan NH
> doet. Maar dat maakt denk ik niets uit voor deze stelling. Maar
> laten we ons eens verplaatsen in dat meisje en dan kijken wat
> wij zouden hebben gedaan (als wij de verantwoordelijkheid over
> die pony hadden).

Ik heb ook altijd geleerd dat wanneer een paard weigert of dat er zoiets gebeurd dat je dan nog 1x moet springen, waarbij het goed gaat om het vertrouwen te houden. En ik heb zelf ook ondervonden dat wanneer je eraf valt tijdens springen dat het beter is dat je daarna gelijk nog 1x springt. Gewoon de hindernis lager zetten, maar wel dezelfde hindernis nog een keer doen. Zeker omdat het paard nu verkeerd afzette.. Maar het liefste niet met de zweep erover natuurlijk...
Volg datum > Datum: maandag 11 oktober 2004, 10:4711-10-04 10:47 Nr:13913
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:13911
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard alleen, dan geit er bij? Structuur
richard schreef op maandag, 11 oktober 2004, 10:42:

> Ik ben gisteren wezen kijken naar Yola, en het gaat allemaal
> door.
> Nu werd mij gevraagd of ze alleen komt te staan, en zoja, of ik
> dan een geit bij haar wilde zetten???
>
> Ik weet dat een paard een kudde dier is, en eerste instantie was
> dus bij die friese paarden, maar dat is te ver weg van me huis.
>
> Is het nu raadzaam dat ik dan ter compensatie een geit er bij
> zet, of ik kan ik beter een Shetlandertje er bij zetten?
>
> Wie heeft hier serieus advies over?:)

Tsja, maakt weinig verschil toch. Shetlandertje erbij is ook wel leuk, want daar kun je ook heel veel mee doen, met een geitje niet zo... lijkt mij :-S.
Volg datum > Datum: maandag 11 oktober 2004, 10:5411-10-04 10:54 Nr:13914
Volg auteur > Van: LeSz Opwaarderen Re:13912
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vallen, opstaan en... springen... Structuur
LeSz
Zwolle
Nederland

Jarig op 22-9

17 berichten
sinds 21-8-2004
Sanet schreef op maandag, 11 oktober 2004, 10:45:

> LeSz schreef op maandag, 11 oktober 2004, 10:34:
>
>> Hoi!

> beter is dat je daarna gelijk nog 1x springt. Gewoon de
> hindernis lager zetten, maar wel dezelfde hindernis nog een keer
> doen. Zeker omdat het paard nu verkeerd afzette.. Maar het
> liefste niet met de zweep erover natuurlijk...

Ik ben het er helemaal mee eens dat het gaat om het vertrouwen van het paard en ik vind dat als het om het vertrouwen gaat er ook zeker geen zweep bij moet komen. Het is alleen dat die pony er ook bij is gevallen, dus zou die geen indrukken te verwerken hebben? Al zou dat verwerken maar een paar uur in beslag nemen, dan zou je later op de dag nog een keer diezelfde sprong kunnen proberen lijkt me en dat het dan ook weinig uit maakt of je meteen daarna (na de val) springt of later op de dag.
Volg datum > Datum: maandag 11 oktober 2004, 11:1211-10-04 11:12 Nr:13915
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:13914
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vallen, opstaan en... springen... Structuur
LeSz schreef op maandag, 11 oktober 2004, 10:54:

> Sanet schreef op maandag, 11 oktober 2004, 10:45:
>
>> LeSz schreef op maandag, 11 oktober 2004, 10:34:

> hebben? Al zou dat verwerken maar een paar uur in beslag nemen,
> dan zou je later op de dag nog een keer diezelfde sprong kunnen
> proberen lijkt me en dat het dan ook weinig uit maakt of je
> meteen daarna (na de val) springt of later op de dag.

Tsja, ik denk niet dat je de pony kunt vragen wanneer hij zijn val verwerkt heeft. Het is het belangrijkst dat de pony geen letsel opgelopen heeft. Ik zeg ook niet dat je hem gelijk onmiddellijk weer op de hindernis moet afsturen. Maar eigenlijk moet je niet eerst de bak uitgaan, en daarna pas weer proberen. In ieder geval, dat idee heb ik..
Volg datum > Datum: maandag 11 oktober 2004, 11:1611-10-04 11:16 Nr:13916
Volg auteur > Van: LeSz Opwaarderen Re:13915
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vallen, opstaan en... springen... Structuur
LeSz
Zwolle
Nederland

Jarig op 22-9

17 berichten
sinds 21-8-2004
Sanet schreef op maandag, 11 oktober 2004, 11:12:

> LeSz schreef op maandag, 11 oktober 2004, 10:54:
>
>> Sanet schreef op maandag, 11 oktober 2004, 10:45:

> letsel opgelopen heeft. Ik zeg ook niet dat je hem gelijk
> onmiddellijk weer op de hindernis moet afsturen. Maar eigenlijk
> moet je niet eerst de bak uitgaan, en daarna pas weer proberen.
> In ieder geval, dat idee heb ik..

Ja nu je het zo zegt... op die manier kan ik me er goed in verplaatsen. :-)
Volg datum > Datum: zondag 10 oktober 2004, 22:1110-10-04 22:11 Nr:13917
Volg auteur > Van: ske Opwaarderen Re:13834
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bitloos rijden Structuur
ske
Homepage
Schaijk
Nederland


241 berichten
sinds 21-8-2004
Hoi Nick,

Bedankt voor je advies.



Mijn paard kan wel wijken voor druk maar stil gaan staan is nog steeds een
probleem. Diep zitten, uitademen en ho! zeggen helpt zelden dus soms moet ik
wel even aan de teugels trekken. Wanner ze toch zonder teugel hulp stil gaat
staan, masseer ik even haar manenkam. Dat vindt ze zo een heerlijke beloning
(ze heeft zomereczeem)- dat tegenwoordig als ik tijdens stappen haar
manenkam masseer, gaat ze stilstaan. Dit werkt nog niet in draaft of galop,
en in een mogelijke panieksituatie heb ik, helaas, geen tijd voor een
massage.
Het lijkt me een goed idee om met een gewone hoofdstel met bit en een
halster met teugels te proberen. Ik moet inderdaad vertrouwen krijgen - we
praten hier over een vurige andalusier.

Groetjes,
Böske
(als je Alt 148 typt, krijg je en ö)
Volg datum > Datum: zondag 10 oktober 2004, 22:1410-10-04 22:14 Nr:13918
Volg auteur > Van: ske Opwaarderen Re:13822
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bitloos rijden Structuur
ske
Homepage
Schaijk
Nederland


241 berichten
sinds 21-8-2004
Hoi Sandra,

Dank je voor je advies!

Groetjes,
Böske

> hoi.
> heel simpel. je stapt op je paard en rijd weg. natuurlijk ga je pas buiten
de bak rijden als je paard in de bak goed luistert naar de hulpen.
> Je leert je paard vanaf de grond dat hij moet wijken voor druk. Stel dat
je met touwhalster rijdt dan moet hij dus wijken voor druk op zijn hoofd,
naar links of rechts. ik neem aan dat hij dat al kan?
> als je nu gaat sturen naar links bv, kun je in het begin eerst heel
overdreven naar links kijken, dan je linkerarm uitsteken (alsof je op de
fiets zit) en als je het goed van de grond hebt voorbereid zul je op deze
manier weinig problemen ondervinden denk ik.
> verder is het belangrijk niet meteen teveel druk te willen gebruiken, en
als je niets van je paard vraagt, ook de teugels lang te houden.
> verder gewoon rijden met gewichtshulpen die je gewend bent en de teugels
als hulpondersteuning te gebruiken (zolang nodig)


Volg datum > Datum: maandag 11 oktober 2004, 12:3511-10-04 12:35 Nr:13919
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:13911
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard alleen, dan geit er bij? Structuur
richard schreef op maandag, 11 oktober 2004, 10:42:

> Is het nu raadzaam dat ik dan ter compensatie een geit er bij
> zet, of ik kan ik beter een Shetlandertje er bij zetten?
>
> Wie heeft hier serieus advies over?:)

Volgens mij gaat het prima met een geit erbij. Die eten ook allerlei onkruid wat paarden niet graag lusten. Alleen let wel op wat voor geit je er bij zet. Sommigen vreten heel graag paardestaarten kaal!
Dat overkwam een vriendin van me. Inmiddels heeft ze nu een staartvriendelijke geit bij haar paard staan :-)
Volg datum > Datum: maandag 11 oktober 2004, 13:0711-10-04 13:07 Nr:13920
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:13911
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard alleen, dan geit er bij? Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
richard schreef op maandag, 11 oktober 2004, 10:42:

> Ik ben gisteren wezen kijken naar Yola, en het gaat allemaal
> door.
> Nu werd mij gevraagd of ze alleen komt te staan, en zoja, of ik
> dan een geit bij haar wilde zetten???
>
> Ik weet dat een paard een kudde dier is, en eerste instantie was
> dus bij die friese paarden, maar dat is te ver weg van me huis.
>
> Is het nu raadzaam dat ik dan ter compensatie een geit er bij
> zet, of ik kan ik beter een Shetlandertje er bij zetten?
>
> Wie heeft hier serieus advies over?:)

Hoi, persoonlijk zou ik liever kiezen voor een Shetje erbij ( of een ander pony-ras want Shetjes zijn de makkelijkste niet..) dan een geitje. Al was het alleen maar, zoals Harriët ook schreef, geiten erg graag aan allerlei dingen knabbelen, waaronder de mooie staart van je paard! En ja.. misschien toch ook omdat een paard zichzelf beter 'herkent' in een ander paard ( al is-ie klein) dan een ander 'soort'.... (totaal :-o onwetenschappelijke redenatie hoor!)

Groet, Mairanne
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 928 van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact