InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 8982½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2008, 4:1228-7-08 04:12 Nr:134722
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:134713
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verslag zes weken Parellicursus: Nathalie in Colorado Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Piet schreef op zondag 27 juli 2008, 22:53:

> Nathalie Lagasse schreef op zondag 27 juli 2008, 21:15:

>> Parelli geeft de volgende volgorde voor de behoeftes van een
>> prooidier (zoals een paard): Safety, Comfort, Play (sociale
>> interactie is daar ook bij), Food. Bij roofdieren zoals mens,
>> hond, dolfijn is dat: Praise, Recognition, Material things
>> (pork chops :-) )
>> Het kan dus zijn dat een bepaald paard in een bepaalde situatie hoegenaamd niet geinteresseerd is in het verdienen van voer, maar wel in zijn eigen veiligheid. Dat paard is op zoek naar een leider... en dat kunnen wij ook zijn. Horses are natural followers, looking for natural leaders.
>
> Het lijkt me ook zo te zijn dat een paard in een bepaalde
> situatie niet geinteresseerd is in Comfort en Play als ie
> bijna sterft van de honger.
> Met andere woorden: ik begrijp die volgorde niet zo goed.
>
Nee, je hebt met je voorbeeld ook gelijk natuurlijk. Tegenwoordig (sinds een jaar) komt de horsenality ( http://www.parelli.com/content.faces?contentId=25 ) er meer bij kijken. De LB extrovert (bv. Queenie, Huppeltje, Aramis, Shiny ook?) is tijdens de interacties met de mens vooral geinteresseerd in spelen. Op welke manier iets wordt aangeleerd (pos. of neg. bekrachtiging) maakt dan minder uit, hoewel je met dit, denkend en beredenerend paard niks kan als je er geen goede relatie mee hebt. Puur neg. b. zonder ook maar iets dat er tegenover staat zal niet goed gaan. De RB extrovert is in wezen bang voor zijn leven (safety). Die krijg je met geen enkel voer de trailer in bv. De RB introvert (Lolita, Zap) is ook onzeker, maar toont het niet zo, je pusht die dus gemakkelijk te veel. Parelliadvies is: enkel fase 1 en heel heel veel tijd geven (comfort). LB introvert denkt 'waarom zou ik mij moe maken' (Mike op de Poedertoren) en heeft incentive nodig (food). Dit is allemaal nogal simplistisch samengevat natuurlijk. En bovendien is een paard nooit alleen maar 1 kwadrant. Het verschilt van moment tot moment, van situatie tot situatie. De kunst is dus om van moment tot moment telkens te evalueren in welk kwadrant je paard (overwegend) zit, en dan de juiste strategie toe te passen. Bv. met de LB introvert dus geen rondjes in de piste maar wel spannende ritten buiten, met liefst hier en daar grazen of eten vinden na een sprong, dat soort dingen.
Echte paardenmannen (gelijk onzen Eddy bv.) vinden dit vast enorme bullshit en moeilijkmakerij, want zij doen dit helemaal zonder nadenken continu vanzelf. Maar, zoals je weet is het Parelliprogramma voor iedereen bedoeld, ook de blondjes en zo, en ik moet eerlijk zeggen dat dit concept voor mij zeer behulpzaam is.

Wat ik hierboven schreef is het parellistandpunt. Ik ben persoonlijk de mening toegedaan dat clickeren bij elk paard nuttig is, maar combineer het dus wel (crossover hee, van Conrad mocht dat een jaar duren toch? ;-)
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2008, 4:3528-7-08 04:35 Nr:134723
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:134722
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verslag zes weken Parellicursus: Nathalie in Colorado Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Ze hadden ons gewaarschuwd dat zeker nu in het midden van de cursus en met het beginnen rijden er wel eens frustraties en emoties zouden kunnen bovenkomen. En dat was ook zo, alleen had mijn paard er niets mee te maken! Ondanks dat ik hier en daar soms te horen krijg dat Zap niet gemakkelijk is heb ik met hem nog geen last gehad, het snoepie. Nee, het zit in andere dingen.

Het begon gisterenmiddag toen we een optional workshop hadden over omgaan met angst. Leek mij (en vele anderen) zeer interessant, dus allen daarheen. We kregen eerst verteld dat het een soort experiment was (dat doen ze wel vaker, de zesweekstudenten vorig jaar hebben bv. mee de cradle bridle uitgeprobeerd) en toen kwam een zekere Auriella ( www.unlimitedmind-power.com ) aan het woord, een parellistudente die dus workshops doet over angst. Release & Replace heet haar techniek. Het begon nog goed, met uitleg over hoe bepaalde gedachten je tegenhouden om alles te doen wat je zou kunnen (limiting beliefs), maar toen het steeds spiritueler werd, ze nog net niet claimde van kanker te kunnen genezen, dat bijziendheid te wijten was aan het niet willen zien op afstand of zo... toen begon het op mijn zenuwen te werken. En god kwam er ook nog ergens bij natuurlijk. Ik hoop dus maar dat het bij een eenmalig proefproject blijft, want voor het eerst kreeg ik een sektegevoel... Ik ben natuurlijk niet de enige sceptische ziel, gelukkig. En ik doe mijn best om het positief te bekijken, in de zin van 'hoe interessant dat ik dat soort dingen ook eens kan meemaken', en het is niet allemaal slecht en die Auriella is best een vriendelijk mens die het goed meent veronderstel ik.

En dan deze morgen, we worden al twee dagen aan het handje gehouden in een cursus die normaal gezien toch over rijden gaat, we hadden dus nog niet op ons paard mogen zitten, en dan kregen we deze morgen nog eens praktijkherhaling van de indirect en direct rein. Allemaal op een rijtje rondlopen met ons 12f touw in de hand bij wijze van teugels en allemaal samen oefenen: hand omhoog, trombone, hand naar powerposition, vingers sluiten en naar navel brengen, omdraaien, directe teugel... djeezus. Ze hadden er ons het liefste nog een liedje bij laten zingen ook. Komaan, dat is pre-level 1 stuff! En level 1 gehaald hebben was toch wel een prerequisite voor deze cursus, laat staan dat de meesten hier (zeker die van overseas met instructeursambities) al dicht tegen level 3 zitten. Pfoe. Dat ze het even herhalen, tot daar, maar dat dat een half uur moet duren, met heel dat dansje er bij... het was ook een beetje de manier waarop.

Zo! Daarmee zijn de frustraties ook weer van mij afgeschreven!

Vanmiddag heb ik dan eindelijk op mijn paard gezeten! Dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Eerst moet je paard OK zijn om op te zadelen. Dat wil zeggen dat hij aan de lijn (van op de grond dus) in een rustig ritme kan stappen, draven en galopperen, en ook datzelfde over een sprong. Dus in stap de sprong naderen, erover, en nadien weer verder in stap en niet wegspurten of zo. Circling game dus eigenlijk met don't change gait en don't change direction. Maar ook dat hij op ieder moment in connectie blijft en dus op minimale vraag terug naar jou komt en niet als een gek blijft rondrennen. Dan moet je zien dat je paard OK is met het zadel, namelijk dat je hem er naartoe kan sturen en dat hij eraan wil snuffelen (of bijten of testen met zijn hoef, best toch een beetje opletten dus met nieuwe zadels - daarom dat voor jonge paarden oude zadels gebruikt worden omdat die dat in het begin allemaal mogen) en je paard moet willen meewerken om gezadeld te worden, dus blijven staan zonder vastgebonden te zijn, en opzijstappen als je dat vraagt. Oef. Dan is je paard gezadeld, moet je weer gaan testen deze keer met zadel, of hij in de drie gangen rustig en attent kan blijven, ook over een sprong. Warm up strong to ride soft' zeggen ze. Niet met de bedoeling het paard fysiek af te matten, wel om te kijken of hij mentaal en emotioneel OK en bij jou blijft als er wat snelheid en energie aan te pas komt. Stel namelijk dat je op je paard zit en er komt plots een kudde tractoren aangeraasd ofzo en hij schrikt en schiet weg, dat je dat opvoorhand al gesimuleerd hebt van op de grond en dat je weet dat hij ook op snelheid nog naar jou kan luisteren. Gisteren heb ik Zap (aan de 45f lasso) in een rengalop van een afsprong doen springen, en bokte hij inderdaad, en snorten, ik kon hem geen ongelijk geven. Dat zou ik dus eigenlijk ook nog goed moeten krijgen als ik zou plannen over ongelijk terrein te gaan galopperen. Vandaag heb ik maar simpel galop op een klein cirkeltje over een medium size boomstam gevraagd, was prima, dus kon ik gaan opstappen vond ik zo, waarbij ook weer geldt dat het paard er voor moet willen blijven stilstaan, zoniet, heb je geen toestemming om op te stappen. Zap is een braaf beest (met mij dus toch) en dus heb ik op zijn rug heel de ranch rondgetoerd, gezellig moseyend van graspol naar gele klaver (in stap, dat was de opdracht immers). Dat was wel raar, zo op een vreemd paard, rare bewegingen die ik niet gewend ben, niet goed weten hoe gevoelig hij is of niet. En dan nog meteen een buitenrit eigenlijk, weg van andere paarden, stukken waren we heel alleen, ik zie het goed zitten met hem! En hij dus denk ik ook met mij.
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2008, 7:5228-7-08 07:52 Nr:134724
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:134715
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verslag zes weken Parellicursus: Nathalie in Colorado Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
eddy DRUPPEL schreef op zondag 27 juli 2008, 23:03:

> Piet schreef op zondag 27 juli 2008, 22:53:
>
>> Nathalie Lagasse schreef op zondag 27 juli 2008, 21:15:

> Dan ben je net hetzelfde bezig als al de anderen want
>
> Je doet het OF je krijgt geen voer !! zo simpel is het EN zo
> moeilijk wordt het uitgelegd

Komaan vriend!
Ik heb dat al een paar keer meer uitgelegd.
Er is bij de gewone clickertraining nooit sprake van het onthouden van een beloning.
Eerst de bridge en dan de beloning.
Zolang je de bridge niet hoort heb je het niet goed gedaan en krijg je dus ook geen beloning.
Da's heeel wat anders dan: "doe je het niet? dan krijg je op je donder"
Simpel uitgelegd he?
Maar wel een wereld van verschil.

Piet
Krom past niet op recht
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2008, 8:0628-7-08 08:06 Nr:134725
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:134724
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verslag zes weken Parellicursus: Nathalie in Colorado Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Piet schreef op maandag 28 juli 2008, 7:52:

> eddy DRUPPEL schreef op zondag 27 juli 2008, 23:03:

>> Wel Piet ,nee niet echt !Alleen clickeraars beweren dit ! Maar
>> langs de andere kant heb ik "tot op heden" nog nooit een
>> geclickerd paard iets deftigs zien presteren !! NIet op

> Maar wel een wereld van verschil.
>
> Piet
> Krom past niet op recht

(waarom zou krom niet op recht passen, blijf ik me afvragen)

hééééééél simpel gesteld Piet,
alsof het enige alternatief voor klikkeren
"doe je het niet? dan krijg je op je donder"
is......
beetje heel erg flauw van je
en eigenlijk vind ik van alle klikkeraars
die steeds opnieuw de niet-klikkeraars verwijten
het licht niet te willen zien......
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2008, 8:1928-7-08 08:19 Nr:134726
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:134717
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: klickeren versus wijken voor druk? Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Ellen2 schreef op zondag 27 juli 2008, 23:41:

> piet formuleerde ondertussen al deels een antwoord op één van
> mijn bedenkingen:
>

> werkt eerste keuze niet?
> beendruk zoals wij dit doen, dus niet "shotten" lijkt me nu
> toch niet zo heel onaangenaam :-S ??
> kunnen zulke dingen nu een poisoned cue opleveren?

Je slaat een hoofdstukje over.
"Hoe leer je een cue aan"
Er is helemaal niks mis mee dat je paard op been aanleggen een bepaalde kant op gaat, stopt bij teugel opnemen of alleen op je zit.
Maar hoe heb je dat aangeleerd?
Is dat door van veel druk over te schakelen naar steeds minder omdat er steeds minder druk nodig is om het je paard te laten snappen, of van weinig naar steeds meer? Begin je zachtjes en voeg je steeds meer toe, voordat hij doet wat je vraagt?
Of kan dat zijn door de minste beweging in de goede richting te markeren en te belonen? Zodat paard dat vaker, sneller en beter wil doen?

Een poisoned cue krijg je als een dier niet meer de durf heeft om zelf het juiste antwoord te zoeken, als je de wil om te leren door een negatieve handeling hebt weggehaald of verminderd

Piet
Krom past niet op recht
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2008, 8:5928-7-08 08:59 Nr:134727
Volg auteur > Van: Mariska Tuinier Opwaarderen Re:134439
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Podium zadel Structuur
Mariska Tuinier
Nederland


15 berichten
sinds 4-4-2005
Ophir schreef op donderdag 24 juli 2008, 21:30:

> Heeft iemand hier ervaring met een podium zadel? Ik wil graag
> alle meningen horen, positief en (als die er zijn) negatief.
> Voor welk type paard vinden jullie het zadel geschikt?, geeft
> het bewegingsvrijheid? etc. etc.
>
> Ik ben erg benieuwd naar alle reacties, alvast bedankt!

Hoi,

voor mijn haflinger heb ik al jaren een podiumzadel westernuitvoering. Bevalt me prima. Wat ik een groot voordeel vond was dat het zadel niet zo lang is (mijn hafje heeft niet zo'n lange rug en gewone westernzadels zijn over het algemeen behoorlijk lang), de schoudervrijheid en het gewicht. Bovendien kon ik maar moeilijk een passend zadel vinden voor mijn paard en deze zit goed!
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2008, 9:1828-7-08 09:18 Nr:134728
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:134725
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verslag zes weken Parellicursus: Nathalie in Colorado Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Peter Donck schreef op maandag 28 juli 2008, 8:06:

> Piet schreef op maandag 28 juli 2008, 7:52:
>
>> eddy DRUPPEL schreef op zondag 27 juli 2008, 23:03:

>> Piet
>> Krom past niet op recht
>
> (waarom zou krom niet op recht passen, blijf ik me afvragen)

Komt bij de andere kant vandaan.
Een kromme (gebogen, flarende) hoefwand in de teen past niet op een recht hoefbeen :-) Ik vonnum wel leuk
>
> hééééééél simpel gesteld Piet,
> alsof het enige alternatief voor klikkeren
> "doe je het niet? dan krijg je op je donder"
> is......
> beetje heel erg flauw van je
> en eigenlijk vind ik van alle klikkeraars
> die steeds opnieuw de niet-klikkeraars verwijten
> het licht niet te willen zien......

In het belang van het inzicht en de discussie mag je best de zaken wat zwart -wit stellen.
Ik had ook kunnen schrijven: ..... "bestaat er een grote kans dat er steeds meer druk, tot geweld aan toe, wordt toegepast omdat de ruiter mogelijk geen andere oplossing kent, bij clickertraining is deze kans echter niet aanwezig.

Verwijt? Ach ik weet niet.
Als we overal zo traag in waren...... De 'wet van effect' van Thorndike stamt al uit 1911, Skinner had in de dertiger jaren nog weer meer bewezen. Daarna de Brelands.... Gewoon wetenschap, Peter.
Natuurlijk is het zo dat de OC technologie al van net na de oorlog professioneel wordt toegepast, dat het dankbaar is opgepikt door mensen die nu de soorten dieren konden gaan trainen waarbij dat vroeger onmogelijk was. Met een zweep bereik je niet dat een tijger met zn kont tegen de tralies leert te blijven zitten zodat je hem een injectie kunt geven toch? Of een grote vis op zijn rug laten zwemmen, zodat je hem medicijnen via z'n poepgaatje naar binnen kunt brengen.

Behalve in de paardenwereld, paarden moeten nog steeds via vermijdend leren zaken worden aangeleerd, misschien wel omdat je daar de minste kennis voor nodig hebt (als je weet uit welke oertijden paardrijden stamt) en je je niet hoeft te verdiepen in hoe "leren' het beste werkt. Zo gingen we vanuit de oertijd toch ook al met elkaar om? Hoeveel kindertjes ervaren nog elke dag: "doe je het niet? Knal voor je kop!" Terwijl toch ook bekend is dat wij veel meer doen voor een beloning? Niet alleen bij het leren, maar bij het werk zelf ook. Hoe zou je prettiger werken en hoe zou je dat langer volhouden: als je voldoening ervaart en beloond wordt voor knappe oplossingen, of als er vanaf de eerste dag enorme druk op je gelegd wordt en deze pas wegvalt als een ontwerp klaar is?

Piet
Krom past niet op recht
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2008, 9:2428-7-08 09:24 Nr:134729
Volg auteur > Van: Caatje Opwaarderen Re:134728
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verslag zes weken Parellicursus: Nathalie in Colorado Structuur

Caatje
Homepage
dordogne
Frankrijk


1277 berichten
sinds 25-11-2004
Piet schreef op maandag 28 juli 2008, 9:18:

.> Behalve in de paardenwereld, paarden moeten nog steeds via
> vermijdend leren zaken worden aangeleerd, misschien wel
> omdat je daar de minste kennis voor nodig hebt (als je
> weet uit welke oertijden paardrijden stamt) en je je niet

> wordt en deze pas wegvalt als een ontwerp klaar is?
>
> Piet
> Krom past niet op recht
Da's nou weer een anthromordinges..........wat die vissen ed betreft heb je wel gelijk (ooit prachtige opnames gezien van orka's die zich lieten injecteren, dankzij klickertraining)

My best whisper is a thought
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2008, 9:5728-7-08 09:57 Nr:134730
Volg auteur > Van: belinda defraene Opwaarderen Re:134692
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: biekes Structuur

belinda defraene
Andalusie
Spanje

Jarig op 15-10

453 berichten
sinds 13-8-2005
heb gisterenavond 2 bakken met stenen en wat suikerwater neergezet. vanmorgen geen enkel bieke gezien, ni in de drinkbakken niet in hun bakken. de paarden kunnen in elk geval drinken. zien hoe t afloopt.

ter info: de ezeltjes zijn er veel beter aantoe. heb vandaag vliegenspray kunnen spuiten want de wonden zijn gesloten!!

groetjes
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 8982½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact