InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 790½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 19 september 2004, 18:1619-9-04 18:16 Nr:11839
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:11745
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kilometers over de weg voor de kar blootsvoets? Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Harriët * schreef op vrijdag, 17 september 2004, 16:06:

> marjolijn schreef op vrijdag, 17 september 2004, 15:02:
>
>> Maar nu vraag ik me ineens af: Is dat eigenlijk wel nodig?
>> Hoe blootsvoets kan een Shire (zwaar dus) voor de kar lopen? Of
>> slijt dat per definitie te hard? Of scheelt dat per paard?
>> Alvast dank voor reactie,
>> Marjolijn
>
> Ik ben trouwens benieuwd of je hoefschoenen in Shire maat kunt
> vinden, zelf ben ik ze nog niet tegengekomen.

Ja kan. Bij Smit in Rijssen (www.smit-rijssen.nl). Deze maakt ze van minimaat tot super grote shire maat.

Over het niet meer passen van de schoenen ... dat ligt eraan. Ikzelf ben nu na een jaar op het punt beland dat de voorschoenen van Isabella inderdaad niet meer goed passen. Haar hoeven zijn na het afnemen van de ijzers (toen ze ondergeschoven verzenen had gekregen) met nu wat veranderd van vorm. Achter hoeven overigens geen enkel probleem. Altijd zonder ijzers geweest en kennelijk altijd zelfde hoefvorm. Nog een nadeel dus van hoefijzers.

Maar ja een jaar mee gedaan dus !!! Wie doet er een jaar met een paar ijzers ?? Niemand, dus voor mij geen enkel probleem om over een tijdje nieuwe schoenen te laten aanmeten. Ze zijn hun geld echt dubbel waard geweest hoor. In de winter rijden we minder en ze kan nu best minder lange afstanden zonder schoenen over de weg heen inmiddels.

Maar als we langere ritten maken, slijten haar hoeven te snel dan ze groeien (in mijn ogen) met het rijden over asfalt. Daarbij blijf ik het een nadeel vinden voor haar pezen en gewrichten om langdurig met hoge snelheid over harde bodem als straatklinkers en asfalt te rijden. Schoenen dempen en vangen een bepaalde schok op (met ijzers is de klap nog veel groter overigens dan zonder ijzers, dus schoenen zijn in mijn ogen in dit geval ook een uitkomst). Maar dit is echt mijn mening; of dit in de praktijk waar is en opgaat en zo weet ik niet en is ook niet bewezen of wat dan ook denk ik zo.

Iets in de schoenen gaan zitten ... eh nee, nog nooit meegemaakt. De schoenen sluiten nauw aan aan de kroonrand dus er kan niets in, behalve water als je door een plas rijdt. Aan de onderkant gaat wel eens een takje in het profiel zitten (bergschoenen profiel), maar dat kan bij een ijzer ook gebeuren. Voordeel van schoenen is het rijden in de sneeuw, want totaal gripvast en zeker geen klonten in de hoeven. Het gaat perfect. Sowieso geen glijders, ook niet op gras of asfalt, ook niet op een korte bocht. Vraag de heer Smit maar, hij geeft je zo een demonstratie van zijn paard met schoenen aan op een zeer korte volte in de volle galop op het asfalt bij zijn bedrijf achter. Doe dit maar eens met ijzers en je paard zal een enorme smak maken.

Dan nog als laatste opmerking; ik krijg menles met een wedstrijd 2-span die beide schoenen dragen. Laatst oversteek door de vijver gemaakt in het bos hier, tot de buik in het water (welsh) en op de kar ook bijna natte voeten. Alle 8 de schoenen zaten nog keurig onder, ondanks dat de in en uitloop van de vijver pure prut waren. Ze zitten dus nog goed vast ook.

Maar ik praat over de schoenen van Smit. Anderen ken ik niet.

Maar ben er echt 100% tevreden over.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 19 september 2004, 18:2619-9-04 18:26 Nr:11840
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Weer een vraagje: huidschilfers Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Hoi,
Ik heb toch een vraag die ik graag hier wil plaatsen.

Op dit moment heeft Isabella op sommige plekken een soort roos in haar vacht. Huidschilfers? Het zit echt in de haren vast, maar los van de huid zelf. Je ziet het alleen als je de haren wat wegduwt. Bij krabbelen vallen de schilfers als roos uit de haren/vacht.
Ik heb dit nog nooit eerder gezien bij haar. Heeft het wat met de aanmaak van wintervacht te maken? Of kan het wat anders zijn, vooral ook omdat het wat pleksgewijs is (op hele lichaam overigens van buik tot flank en benen).

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 19 september 2004, 18:3419-9-04 18:34 Nr:11841
Volg auteur > Van: Jeannette Zaal Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Kan 'normaal' bekappen rotstraal veroorzaken? Structuur
Jeannette Zaal
Nederland


10 berichten
sinds 19-9-2004
Hoi!

Ik heb een kruising Welsh Cop. Mijn eerste hoefsmid vond die 'grote sloffen' van hem geweldig, menig KWPN-er zou er jaloers op zijn zei hij.
Toen we 7 jaar geleden gingen verhuizen moest ik helaas een nieuwe hoefsmid zoeken. Het eerste wat hij deed was die grote platvoeten eens wat netter maken. Hij begon ze smaller te bekappen.
Een jaar later begon mijn pony last te krijgen van rotstraal. Omdat in de boekjes stond dat dat lag aan een slechte stalhygiene mestte ik wel 3 keer per dag de stal uit, dagelijks zijn voetjes gewassen, dierenarts er bij, hoefsmid vaak laten komen (hij staat niet op ijzers, vind ik niet nodig), werkelijk alle smeerseltjes geprobeerd die er zijn, uiteindelijk een loopstal met paddock gemaakt; ze staan nu het hele jaar door buiten. Maar hij heeft nu al 6 jaar rotstraal in meerdere of mindere mate, ik kom er niet vanaf.
Het enige wat ik nog kan bedenken is een andere manier van bekappen.

Kan natuurlijk bekappen ook helpen tegen rotstraal, oftewel is de manier van bekappen nu de oorzaak van de ellende?
Voor welke methode kan ik het beste kiezen?
En kan ik in de Betuwe een hoefmid vinden die dat kan?
Ik zag dat ik ook zelf een cursus bekappen kan volgen, maar ik ben bang om het verkeerd te doen. Is het door elke leek wel goed te leren?

Ik hoop dat iemand mij hier antwoord op kan geven, want ik wil hier zo langzamerhand eens een oplossing voor vinden.
Alvast bedankt!!!

Jeannette Zaal
Volg datum > Datum: zondag 19 september 2004, 19:2619-9-04 19:26 Nr:11842
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:11813
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: van de ijzers af halen Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004

Pien:
>> Succes, gewoon bellen en een
>> 'ga-niet-met-mij-in-discussie-gezicht" Whip! opzetten, of je
>> uit de voeten maken, terwijl hij bezig is $1het is toch

> probleem mee, wil ze daar zelfs graag bij helpen.
> Ik ga er dan wel van uit dat de kosten gewoon vergoed worden,
> maar dat lijkt mij logisch.
> Veel beter dan iemand bewust in de maling te nemen !

Hihi, als je met dat in de maling doelt op mijn opmerking (zie boven) dan wil ik even toevogen dat dat niet is wat ik bedoelde, voor het geval je dat verkeerd opgevat hebt. Natuurlijk dien je van te voren te zeggen wat het plan is en het is dan aan de hoefsmid om daar al dan niet aan mee te werken...:-D Ik wil even niemand tegen een hoefsmid ophitsen. ;)groet, Pien
Volg datum > Datum: zondag 19 september 2004, 19:2819-9-04 19:28 Nr:11843
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: "ijzerloos" Structuur
Hallo allemaal,

Nou, zaterdag is het dan eindelijk gebeurt en heb ik de stap genomen om mijn paard van haar ijzers te laten halen!! De hoefsmid zei dat de witte lijn iets beschadigd was maar gelukkig niet verontrustend. Mijn paard loopt erg voorzichtig en moet er duidelijk aan wennen, ze loopt eigenlijk erg goed alleen de stenen onder haar voeten vind ze niet zo'n succes!! Ik ben blij dat ik het gedaan heb en morgen worden er hoefschoenen van Smit aangemeten! Ik hoop dat het zo goed blijft gaan en dat ik mijn paard er een plezier mee gedaan heb, ik laat jullie weten hoe het verder gaat!!

Groetjes, Liesbeth.
Volg datum > Datum: zondag 19 september 2004, 19:4919-9-04 19:49 Nr:11844
Volg auteur > Van: ebby Opwaarderen Re:11831
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ORS Structuur
ebby
Zeeland
Nederland


325 berichten
sinds 5-1-2004
Jolijn Zegwaard schreef op zondag, 19 september 2004, 15:43:

> leider op basis van zijn intelligentie en zijn natuurlijke
> dominantie
....knip....
> dominantie ondergraaft.

Sorry, beetje stom geknipt en de woorden uit zn verband gerukt maar ik wist niet hoe ik het beter kon doen.
Ik heb het idee dat jij de woorden dominantie en natuurlijk leiderschap door de war gooit. Dominantie is in mijn ogen dat je de ander geen keus geeft, met eigen inbreng misschien maar toch, als hij neit doet wat jij wil dan maak je hem het leven zuur. Bijvoorbeeld hier op school, als je niet de "populairen" na-aapt dan lig je eruit en worden voorduurent gemene opmerkingen gemaakt en uitgejoeld door de meelopers. Dat is in mijn ogen dominantie. Leiderschap is meer dat er gevolgd word uit *eigen keuze* en dat er niet gedwongen word. Er word dan gevolgd als voortvloeisel uit de innnerlijke eigenschappen en als je niet volgd is dat ook goed, daar staan geen nare consequenties tegen over. Het voorbeeld van Bjork dat Esther zei, ik denk dat dat wèl een soort van dominantie is. Voorbeeldje. Een onzeker puberaal meisje (sorry, ik haal schoolvoorbeelden erbij, maar dat is tenslotte ook mijn wereld en als het goed is kent iedereen die) dat een grote bek heeft en daarmee iedereen afbluft. Zij word de leider. Niet vanuit natuurlijk leiderschap maar omdat je anders constand getreiterd word. Ze word niet gemogen en is niet de sterke figuur -in tegen stelling, juist door haar zwakte gaat ze zich zo gedragen- maar wel de leider. Door dominantie.
Paarden blijven angstige wezens. Of dat voorkomt uit een prooidier denken of gewoonweg omdat ze neuroten zijn die hun wereld op een aparte manier waarnemen doet er neit toe. Ze zoeken een sterk figuur, een natuurlijke leider. Mensen trouwens ook. Om hen bij hun problemen te helpen. Dat kunnen enge dingen zijn of iets anders. Maakt niet uit. Die leider kan je worden door dominantie maar of iedereen zich daar prettig bij voelt? Ik denk niet dat er natuurlijke dominantie bestaat. Dat is dan leiderschap eventueel gecombineerd met dominantie. Ik denk dat "wij NHers" (zet er nog maar een paar aanhalingstekens bij ;-) ) moeten proberen te streven naar natuurlijk leiderschap. En niet naar dominantie. Door dominantie kan je de leider worden maar dat heeft niets te maken met leiderschap. Je paard voelt zich nog steeds neit veilig. En niet prettig bij de situatie. Die sterke figuur worden en zijn is heel lastig maar haalbaar. En daarbij heb je niet zo veel aan oefeningen, dat moet vanuit jezelf komen. En dan komt de rest ook wel.
Dat is zoals ik het zie ;-). Maar daarom kan ik het zelf ook niet altijd hoor.
Hopenlijk heb ik het een beetje duidelijk opgeschreven :).
groetjes Ebby
Volg datum > Datum: zondag 19 september 2004, 19:5219-9-04 19:52 Nr:11845
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:11837
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ORS Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Jolijn Zegwaard schreef op zondag, 19 september 2004, 17:22:

>
> Dat mens is roofdier vind ik een beetje onzin, een mens is niet
> in staat alleen met zijn lichaam een paard te vangen en doden om
> hem op te eten, en dat is ook niet onze intentie, paarden zijn
> erg gevoelig voor onze stemmingen en bedoelingen en zien ons nmm
> niet als roofdieren, ze zien ons ook niet als paard, natuurlijk
> ziet een paard dat wij volledig anders zijn.

Dit zijn wij dus eens!! Dat zeg ik ook al een tijdje, daarom kan ik het niet rijmen, dat we en roofdier en dominante kuddeleider zijn. Hier ben ik dan ook de weg kwijt geraakt. Er is ooit een guru geweest die bedacht dat wij het roofdier zijn, een andere guru bedacht dat we de leider moeten zijn.
Maar we zijn dus papagaai geworden!!!! We willenhet allebei, daar gaat het fout, en het klopt ook gewoon niet. We zijn een andere diersoort.

groeten Esther
Volg datum > Datum: zondag 19 september 2004, 20:0519-9-04 20:05 Nr:11846
Volg auteur > Van: ebby Opwaarderen Re:11845
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ORS Structuur
ebby
Zeeland
Nederland


325 berichten
sinds 5-1-2004
Esther schreef op zondag, 19 september 2004, 19:52:

> Jolijn Zegwaard schreef op zondag, 19 september 2004, 17:22:
>
We zijn een
> andere diersoort.
>
> groeten Esther
>
Volgens mij heb je hem daar. Misschien bestaat de dieren wereld wel uit prooidieren, roofdieren en de mens. Want hoe lijken we nog op dieren? Zij zijn veel "oorspronkelijker" en onze maatschappij zit heel anders in elkaar. Dieren zijn veel besaler. De arme mensen in derde wereld landen staan volgens mij veel dichterbij de dieren wereld, gewoonweg omdat zij met heel andere dingen bezig zijn.
Ooo, het is hem helemaal niet, ik krijg het niet gevangen in woorden maar misschien heb ik mijn gevoel nu toch een beetje over gebracht?
groetjes Ebby
Volg datum > Datum: zondag 19 september 2004, 20:1419-9-04 20:14 Nr:11847
Volg auteur > Van: ebby Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: sex met dieren Structuur
ebby
Zeeland
Nederland


325 berichten
sinds 5-1-2004
Hallo,
Zon 100 meter van waar mijn paard staat is een paar dagen geleden een paard "verkracht". OP andere fora en van mensen hier op stal krijg je allemaal reacties als het is walgelijk, hij moet achter de tralies! ed. Maar wat zou de pony er zelf van vinden? De reacties van het is walgelijk komen voort uit onze normen en waarden, het kàn gewoonweg niet. Opvattingen, cultuurbeleving. Het zou me niet verbazen als het in ander culturen een heel geaccepteerd en normaal verschijnsel zou zijn.
Maar goed, zet die normen en waarden nou eens buitenspel, schakel ze eens uit en denk wat de pony er van zou vinden. Beetje gefriemel bij de staart? Een verschrikkenlijk gevoel? Ze stond vast aan een touwtje bij het hek. Als ze het erg had gevonden had ze dan niet iets gedaan? Getrapt?
Is een DA arm die KI inbrengt niet veel erger? En handmatige dekking waarbij de merrie zich verzet en de acherbenen vast gebonden moeten worden omdat ze de hengst anders een lel zou verkopen? Is dat niet vele malen erger voor een paard? Is handmatige dekking eigenlijk wel diervriendelijk? Moeten de mensen die handmatige dekking doen niet achter de tralies? En dat verboden moeten worden?
groetjes Ebby
Volg datum > Datum: zondag 19 september 2004, 20:1719-9-04 20:17 Nr:11848
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:11844
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ORS Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
ebby schreef op zondag, 19 september 2004, 19:49:

> Het voorbeeld van Bjork dat Esther zei, ik denk dat dat
> wèl een soort van dominantie is. Voorbeeldje. Een onzeker
> puberaal meisje (sorry, ik haal schoolvoorbeelden erbij, maar
> dat is tenslotte ook mijn wereld en als het goed is kent
> iedereen die) dat een grote bek heeft en daarmee iedereen
> afbluft. Zij word de leider. Niet vanuit natuurlijk leiderschap
> maar omdat je anders constand getreiterd word.

Nee Ebby, ik denk toch wel dat paarden en mensen niet te vergelijken zijn.
Het voorbeeld van Bjork is zeker anders bedoeld.
Haar gedrag wordt door mensen benoemd als dominantie, maar ze is juist een onzeker paard, daardoor mept miept en ze in een vreemde groep.
Ze wordt dan ook acuut hengstig, en die hengstigheid is denk ik in die situatie juist een manier om geaccepteerd te worden, misschien eerder juist onderdanig, een manier om een positie te verwerven. Mensen noemen dit gedrag dominant, maar het is juist onzekerheid wat de oorzaak hier is van het gemiep. Hierdoor wordt ze ook niet de leidster van een groep. Het is een manier zoeken voor acceptatie.

Groeten Esther
Volg datum > Datum: zondag 19 september 2004, 20:1919-9-04 20:19 Nr:11849
Volg auteur > Van: Mariss Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: alleen hooi, of toch ....? Structuur
Mariss
Schouwen-Duiveland
Nederland


661 berichten
sinds 19-9-2004
Hoi,
Dit onderwerp is vast al vaker aan de orde geweest, maar ik ben dus net nieuw op dit forum. Dus toch deze vraag.
Mijn paard zou in principe misschien best alleen rond kunnen komen op alleen hooi, in de winter heeft hij een behoorlijk dikke buik en ziet er dus niet slecht uit. Moeite met hem op gewicht te houden heb ik absoluut niet.
MAAR 1. hij heeft dan wel van die dagen dat hij mat is, dan wil hij niet lopen en heeft totaal geen zin iets te doen. Zal waarschijnlijk ook wel iets te doen hebben met zijn weerstand.
2. ik heb het idee dat hij dan niet voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Een liksteen zou dan een optie zijn, maar hoe weet je of hij dan wel voldoende binnen krijgt ?
3. Zijn medestalgenote krijgt wel gewoon biks. En dan vind ik het zielig hem geen biks of iets dergelijks te geven.
4. Als ik hem alleen hooi geef wordt hij tonnetje rond, dat lijkt me nu ook niet echt gezond.

Wat denken jullie hiervan ? Zou ik hem b.v. alleen lucerne ( en zemelen voor de verhouding calcium-fosfor ) met een supplement kunnen geven ? Of toch een muesli ( van Marstall) ? Of ?

Groetjes,

Mariss
Volg datum > Datum: zondag 19 september 2004, 20:2419-9-04 20:24 Nr:11850
Volg auteur > Van: Mariss Opwaarderen Re:11841
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kan 'normaal' bekappen rotstraal veroorzaken? Structuur
Mariss
Schouwen-Duiveland
Nederland


661 berichten
sinds 19-9-2004
Hoi Jeannette,

Het enige wat ik kan bedenken is dat de hoefsmid de hoeven van je paard dus smaller heeftr gemaakt. Waardoor de straal meer opgesloten is geraakt en niet meer 100% kan functioneren. Waardoor er weer eerder rotstraal kan ontstaan. Omdat de bacterieen eerder vast komen te zitten tussen b.v. de steunsels en de straal.
Mijn paard heeft jaren op ijzers gestaan en had ( en heeft nog steeds ) een hele smalle hoef met daarin een slecht ontwikkelde straal. Hij heeft dus ook altijd last van rotstraal, wat ik er ook aan doe ( idd veel uitmesten, geen ijzers, schoonmaken van de hoeven, allerlei smeerseltjes ). Ik hoop nu dat als zijn hoeven wat breder worden, de straal meer ruimte krijgt en dus beter kan functioneren. En dat dan de rotstraal verdwijnt, hoop ik.
Veel succes.

Groetjes,

Mariss

Jeannette Zaal schreef op zondag, 19 september 2004, 18:34:
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 790½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact