InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
141 berichten
Pagina 5½ van 10
Je leest nu alle berichten van "Eveline"
Volg datum > Datum: maandag 2 augustus 2004, 12:482-8-04 12:48 Nr:9390
Volg auteur > Van: Eveline Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Mijn paardje gestrasserd, GEWELDIG!!! Structuur
Eveline
Homepage
Wageningen
Nederland

Jarig op 6-6

141 berichten
sinds 24-7-2003
De strasser hoefspecialist in opleiding, Marco Krul, is vandaag bij mij langsgeweest om Shaffie eindelijk eens te strasseren. Afspreken met Yolande was al maanden lastig en nu hoorde ik van Petra dat ze een collega in de buurt van Assen heeft.

Vanochtend stond hij al om 5 voor half 10 op de stoep, lekker op tijd!

Een eerste indruk van de hoeven:

alles scheef, kromme haarlijnen, veel te volle zool, te lange steunsels en de ergste: dit paard heeft PIJN! Pijn in zijn rechtervoorvoet, waardoor hij de linker te lang liet staan en dus soms met zn rechtervoet erop trapte (hoefballen kapot)

En dat terwijl een paar weken geleden nog een andere smid langsgeweest is...

Eerst de rechtervoet bekapt, om daar de pijn als eerste weg te halen. Flink stuk van de hielen af, die waren zeker 5cm, dus 1,5 cm te lang. Steunsels ingekort e.d. Dat zag er al een stuk beter uit! Hij heeft hem niet in 1x helemaal goed gezet, want dan zou de zool te dun worden en zou hij te gevoelig gaan lopen.

Linksvoor leek een hele platte hoef, maar ook daar waren de hielen nog te lang en vooral VEEL TE VEEL zool. Nadat die ook bekapt was, ff lopen.

Wat heel erg opvallend was, was dat de achtervoeten en benen tot dat moment erg koud waren. de voorvoeten had ik niet eerder gevoeld, maar die waren na de bekapping lekker warm. De achterbenen waren tot in het spronggewricht gewoon echt KOUD. Als je de hoef optilde en het kootgewricht sterk omboog (hoef helemaal ombuigen) dan kon er bloed gaan stromen en werd de koot ineens warm.
Het grootste verschil was natuurlijk te voelen na de bekapping, toen de steunsels en het teveel aan zool weggehaald was. Vrijwel direct daarna warmde het hele been op.

Arm paard! En ik maar denken dat zijn achtervoeten er zo goed uitzagen...

Ben echt ontzettend blij dat Marco mijn paardje zo goed bekapt heeft nu en nog veel andere tips en opmerkingen heeft gegeven. Nu lekker veel wandelen over het harde, elke week snijden en lekker in het water staan.
Op naar het herstel!

Fotoserie zal ik spoedig online zetten...

Groetjes
Eveline
Volg datum > Datum: maandag 2 augustus 2004, 14:512-8-04 14:51 Nr:9401
Volg auteur > Van: Eveline Opwaarderen Re:9393
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mijn paardje gestrasserd, GEWELDIG!!! Structuur
Eveline
Homepage
Wageningen
Nederland

Jarig op 6-6

141 berichten
sinds 24-7-2003
Ik zal deze even beantwoorden, dan vindt Frouk misschien ook haar antwoorden.

Nick Altena schreef op maandag, 2 augustus 2004, 13:14:

> Eveline schreef op maandag, 2 augustus 2004, 12:48:
>
>> De strasser hoefspecialist in opleiding, Marco Krul, is vandaag

> af krabben tot aan de echte zool... maar daar is toch niet in
> gesneden en dunner gemaakt?
> Ben benieuwd...
> Groeten Nick

Mijn paard is 3 weken geleden ook volgens een andere natural methode bekapt. Toen is idd nauwelijks wat van de zool afgehaald, klein beetje van de steunsels en beetje van de wand.

Bij natural balance of white line strategy, wordt idd niets van de zool weggesneden, maar er kan wel degelijk te VEEL zool zitten op bepaalde plaatsen. Zo waren de plekken van straalgroeve tot wand volledig opgevuld met zool en steunsel (steunsel wel iets korter dan de zool) omdat het zo "vol" zat, werd het gebied in de hoef, dus boven de zool, fijngedrukt waardoor de bloedvaten in de knel kwamen. Dit was ook te zien aan de witte (of liever gele!) lijn en wazige/doorschijnende stukken in de zool. Door gebrek aan doorbloeding was de zool niet van optimale kwaliteit, maar gedeeltelijk aangemaakt met wondvocht (lymphe?) erin.

Als je niets van de zool zou afhalen, dan kun je dit nooit corrigeren, omdat het gewoonweg niet voldoende weg kan slijten PLUS dat het paard pijn heeft door die volle zolen. Het feit dat de doorbloeding binnen seconden na het verwijderen van gedeeltes van de zool weer op gang kwam, was voor mij wel de duidelijkste bevestiging.

Marco heeft de steunsels vrij diep weggesneden, tot ze verticaal overgaan in de zool (maar nog lang niet zo diep als bij een paard met HKO zou gebeuren). Tegelijkertijd wordt de zool ingekort tot hij in een rechte, enigszins vloeiende lijn overloopt tot aan de wand.
De hielen zijn rechts een hele cm ingekort, links wat minder. Bij de achtervoeten was de hoek wel OK, maar de zool te vol, dus daar alleen de zool en steunsel weggehaald tot de correcte lengte. Nu is er pas echt weer hoefmechanisme mogelijk!

Fotootjes:




Volg datum > Datum: maandag 2 augustus 2004, 21:362-8-04 21:36 Nr:9427
Volg auteur > Van: Eveline Opwaarderen Re:9426
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: sheve beenstand Structuur
Eveline
Homepage
Wageningen
Nederland

Jarig op 6-6

141 berichten
sinds 24-7-2003
>> diana schreef op maandag, 2 augustus 2004, 15:28:
>>> halo,
>>> hij is met sheve benen geboren, hij is ook een klophengstje, van

>>> ook ademd hij weer zwaar ,( hij had vorig jaar brongitus) maar
>>> de veearts kon niks vinden , hij zij dat er niks aan de hand is
>>> maarja..
>>> groetjes diana
***********************
Een klophengstje kan wel degelijk vruchtbaar zijn. Als hij niet compleet gecastreerd is, dan zit die andere bal er nog (binnenin) en kan hij dus gewoon vruchtbaar zijn.

Hmm, 5 jaar en dan nog scheve beentjes, zal lastig worden om daar nog wat aan te veranderen. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat je de hoeven zo goed mogelijk moet bekappen om hem nog 'normaal' te kunnen laten lopen. Misschien eens een strassersmid vragen?

Groetjes
Eveline
Je leest nu alle berichten van "Eveline"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
141 berichten
Pagina 5½ van 10
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact